Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τζαλαλ ταλαμπανι ) 

ΤΖΑΛΑΛ ΤΑΛΑΜΠΑΝΙ Άλυτο έπειτα από… 2 λύσεις

Πώς είναι κατασκευασμένη μία οπτική ίνα

Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι κατά το παρελθόν κάθε άλλο παρά αγαθές σχέσεις είχαν με τον ηγέτη του ΡΚΚ.

Νομοθετικό κενό - ακόμα - για τα πανωτόκια, διαπιστώνει ο Γκαργκάνας

Στην πράξη χρησιμοποιούμε δέσμη οπτικών ινών (σχήμα 4-16). Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης, που ελέγχει μεγάλο μέρος του Βορείου Ιράκ, έσπευσε χθες να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον Οτσαλάν.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αν οι ίνες αποτελούνταν μόνο από ένα υλικό, τότε το φως που "ταξιδεύει " στο εσωτερικό τους θα περνούσε, όταν θα έρχονταν σε επαφή, από τη μία ίνα στην άλλη.

Παρά το ότι συνεργάστηκε κατ' επανάληψη με την Άγκυρα, ο Ταλαμπανί κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει επιτέλους τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και να επιφυλάξει στον Οτσαλάν μια δίκαιη δίκη.

Σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται το θέμα των πανωτοκίων το οποίο, παρά τις δύο προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, παραμένει ακόμη άλυτο…

Γι΄ αυτό κάθε ίνα επικαλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα υλικού μικρότερου δείκτη διάθλασης ή με πολλά λεπτά στρώματα, έτσι ώστε κάθε επόμενο στρώμα να έχει μικρότερο δείκτη διάθλασης από το προηγούμενο.

"Η σύλληψη του κ. Χθες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση ή ερμηνευτική εγκύκλιο, καθώς, όπως είπε, υπάρχει νομοθετικό κενό στο θέμα αυτό.

Τέλος στο σύστημα της γυάλινης ίνας τοποθετείται ένα περίβλημα που την προστατεύει και την κάνει πιο ανθεκτική σε μηχανικές καταπονήσεις.

Οτσαλάν πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια διεθνή συζήτηση επί του θέματος των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Η δήλωση αυτή φέρνει τον διοικητή σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση και ότι το θέμα έχει διευθετηθεί οριστικά.

Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, κάθε οπτική ίνα αποτελείται από τρία μέρη:

Έφθασε η στιγμή να αναγνωριστεί η ύπαρξη του κουρδικού λαού στην Τουρκία και να του αποδοθούν τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματά του, στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους.

Κενό στον νόμο

α. Την κεντρική γυάλινη κυλινδρική ίνα, που ονομάζεται πυρήνας και είναι το τμήμα στο οποίο διαδίδεται το φως.

Οι τουρκικές αρχές δεν πρέπει να αυταπατώνται ότι η σύλληψη του κ.

Στην ομιλία του χθες στη Βουλή, μέσα σε ένα κλίμα σκληρής κριτικής κατά των τραπεζών από τους βουλευτές, αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δοθεί στο πρόβλημα σωστή λύση.

β. Την επικάλυψη (απλή ή πολλαπλή), που είναι ένας ομόκεντρος με τον πυρήνα κύλινδρος.

Οτσαλάν σημαίνει το τέλος του κουρδικού κινήματος ή το τέλος του ΡΚΚ. (.. .) Ένα έθνος με βαθιές ιστορικές ρίζες δεν μπορεί να εξαφανιστεί και καμία μορφή καταπίεσης και καμία γενοκτονία δεν μπορούν να εμποδίσουν τον αγώνα του για ελευθερία.

Και ότι χρειάζεται άμεσα να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση της κυβέρνησης ή - καλύτερα - νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας.

Έχει μικρότερο δείκτη διάθλασης από τον πυρήνα, για να παθαίνει το φως συνεχείς ολικές ανακλάσεις.

Εδώ και 75 χρόνια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας προσπάθησαν ματαίως να αφομοιώσουν τους Κούρδους πολίτες, όμως ο κουρδικός εθνικισμός δεν μπορεί να ξεριζωθεί με τα τανκς".

Ο κ. Γκαργκάνας ήταν ιδιαίτερα σαφής, κάνοντας λόγο για κενό στον νόμο που υπάρχει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ουσιαστική αδυναμία της Τραπέζης της Ελλάδος να ελέγξει τις εμπορικές τράπεζες.

Η επικάλυψη αυτή ονομάζεται μανδύας.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Τζαλάλ Ταλαμπανί καταφέρεται με τόση σφοδρότητα εναντίον του τουρκικού κράτους, για τη στάση του έναντι των Κούρδων.

Πού υπάρχει το κενό στη νομοθεσία που εντόπισε ο κ. Γκαργκάνας;

γ. Το περίβλημα, που είναι ένα αδιαφανές πλαστικό (σχήμα 4-17).

Δεν πέρασε πολύ καιρός από τότε που, στις 11 Νοεμβρίου του 1998, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης διαβεβαίωνε την Άγκυρα ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για να πατάξει τους αντάρτες του ΡΚΚ, ώστε να απαλλάξει τον τουρκικό στρατό από την ανάγκη επιδρομών εντός του ιρακινού εδάφους.

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν οι τράπεζες θα υπολογίζουν τόκο και στο άληκτο ποσό των οφειλών.

4-13 Οπτικές ίνες.

Τότε, ο Ταλαμπανί διαβεβαίωνε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και νυν πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι το Βόρειο Ιράκ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καταφύγιο των ανταρτών του Οτσαλάν.

Άλλωστε, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι πρέπει να υπολογίσουν τόκο και στο άληκτο μέρος τού υπό διακανονισμόν δανείου, ενώ οι δανειολήπτες το αντίθετο.

4-14 Οι οπτικές ίνες "οδηγούν" το φως.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε πως ο σχετικός νόμος δεν λέει τίποτα, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εποπτεύει αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο.

4-15 Η διαδρομή του φωτός μέσα στην οπτική ίνα.

"Αφού ο νόμος δεν λέει τίποτα, πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε εάν δεν βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα που υπάρχει;", ρώτησε.

4-16 Η δέσμη οπτικών ινών είναι ένα ακίνδυνο εργαλείο στα χέρια μας.

Και πρόσθεσε: "Επιβάλαμε πρόστιμα σε έξι ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα ύψους 226.000 ευρώ για 36 περιπτώσεις καταγγελιών".

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Γκαργκάνας στη Βουλή, παρενέβη αρκετές φορές ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τονίζοντας: "Δεν μπορείτε να αφήνετε τις τράπεζες κατά τρόπο κραυγαλέο και προκλητικό να αδικούν τους πολίτες". Αλλά τη σκυτάλη της κριτικής κατά των τραπεζών, μία την έπιανε ο ένας και μία ο άλλος. "Είναι οι επίσημοι τοκογλύφοι", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Πιστωτική επέκταση

Στο μεταξύ, ο κ. Γκαργκάνας αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προκειμένου να περιοριστούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι του συστήματος.

Και τόνισε ότι χρειάζεται "αφενός οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, το οποίο είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ, αφετέρου η Κεντρική Τράπεζα καθώς και η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ανταγωνισμού ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να μην ορίζουν αυθαίρετα τα επιτόκια όπου θέλουν".

Ο κ. Γκαργκάνας, ο οποίος δέχθηκε και την κριτική των βουλευτών της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του ΣΥΝ κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη, Α. Τζέκη και Π. Λαφαζάνη, επεσήμανε την αντοχή που επέδειξε το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα "στο τεράστιο σοκ που υπέστη από τον Σεπτέμβριο του 2000 στη Σοφοκλέους".

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας έκανε ακόμα λόγο για απαράδεκτα υψηλή ανεργία στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης χαρτονομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ.

Έβερτ: Αλχημείες

Λίγο νωρίτερα στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ έθεσε θέμα για "τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης που με τα λεγόμενα πενθήμερα δάνεια που συνάπτει στο τέλος κάθε χρόνου επιχειρεί να καλύψει τις "μαύρες τρύπες"".

Η ερώτηση του κ. Έβερτ προκάλεσε την έκρηξη του υφυπουργού Οικονομίας κ. Γ. Φλωρίδη. "Κάποιοι προφανώς από τους καινούργιους συμβούλους σας εκεί στη Ρηγίλλης δεν ξέρουν τι τους γίνεται και φρόντισαν να σας εξαπατήσουν".

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ - ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

Με οκτώ χρόνια διαφορά βλέπουν το ραντεβού με τη σύγκλιση…

Διάσταση εκτιμήσεων για το πότε θα επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία διαπιστώθηκε χθες μεταξύ του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα και του υπουργού Οικονομίας κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, καθώς ο πρώτος την τοποθέτησε περίπου 8 χρόνια μετά τον δεύτερο.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή, ότι η πραγματική σύγκλιση, δηλαδή η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ώστε να φτάσει στο μέσο κοινοτικό επίπεδο, χρειάζεται μία εικοσαετία, δηλαδή θα έρθει το 2023.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτή προϋποθέτει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3%-5% στην Ελλάδα και αντίστοιχα χαμηλότερους στην Ευρώπη. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Μία ημέρα πριν ο κ. Χριστοδουλάκης είχε πει ότι αρκούν 12-14 χρόνια, με τις ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης 2,5% υψηλότερο στην Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Ο προκάτοχος του κ. Χριστοδουλάκη, σημερινός υπουργός Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, είχε διατυπώσει την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, ότι η πραγματική σύγκλιση θα έρθει το 2010.

- Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Χριστοδουλάκη με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη συζητήθηκαν οι προκλήσεις για την οικονομία που προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα.