Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( χέρι - χέρι - κατ' αλλού :: 15/1/2006 22:53:17) 

Χέρι - χέρι

II Ανάπτυξη των αξόνων σε δραστηριότητες

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με μία συνάδελφο, δημοσιογράφο, σχολιάζαμε πολιτικές παρουσίες και απουσίες. ΑΞΟΝΑΣ 1 Δίπλα μας καθόταν ένας κύριος, ο οποίος έσπευσε να μας ενημερώσει ότι το παρών θα έδινε και ο Γ. Καρατζαφέρης. Παράγοντες διαμόρφωσης της πολυπολιτισμικότητας της πόλης Τον ρωτήσαμε: "ως τι θα παραβρεθεί, μήπως ως υποψήφιος δήμαρχος;" και μας απάντησε: "ως ο μόνος ευρωβουλευτής που ενδιαφέρεται στις Βρυξέλλες για αυτά τα θέματα"! 1. Να διαμορφώσετε χρονολογία των σημαντικότερων σταθμών της αστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. "Ε, δεν είναι και έτσι, σχολιάσαμε" και εκείνος προσπαθούσε με πολύ ζέση να μας πείσει για το δίκιο του. 2. Να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εγκαταστάθηκε στην πόλη το εβραϊκό στοιχείο και για τις περαιτέρω τύχες του (κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική, πολιτική δραστηριότητα). Στο τέλος μας συστήθηκε ως μακεδονάρχης ή Θεσσαλονικάρχης του ΛΑΟΣ και μας λύθηκαν απορίες. 3. Να απεικονίσετε στο χάρτη τις συνδέσεις της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο συγκοινωνιών κατά το β' μισό του 19ου αι.

… για τον κοψοχέρι

4. Να εντοπίσετε μνημεία του θρησκευτικού, οικονομικού, πολιτικού παρελθόντος, που τεκμηριώνουν την πολυεθνικότητα της πόλης.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ήρθε, η συνέντευξη ξεκίνησε και όση ώρα διαρκούσαν οι ομιλίες των συνδικαλιστών έκλεινε πού και πού τα μάτια του, διότι προφανώς ήταν κουρασμένος από τις βόλτες και τις χειραψίες, που ήδη είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη.

Συλλογή φωτογραφιών.

Αυτές οι μικρές δόσεις ύπνου φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να αναζωογονήσουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος μόλις πήρε το λόγο, "άστραψε και βρόντηξε".

5. Να συγκεντρώσετε τοπωνύμια συνοικιών που απηχούν την πολυπολιτισμικότητα της πόλης.

Από αυτά που είπε, βέβαια, όλοι (τουλάχιστον, έτσι ελπίζω) καταλάβαμε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, επειδή ενδιαφέρεται να φέρει το θέμα της ΒΦΛ στην ευρωβουλή, αλλά επειδή ενδιαφέρεται για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

6. Να συγκεντρώσετε στοιχεία για την εξέλιξη της πληθυσμιακής σύνθεσης της πόλης μέχρι τα τέλη του 19ου αι.

Δηλαδή, εκμεταλλεύτηκε την αγωνία των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους για να μας πει, "καρφώνοντας" την (σ.σ. απαράδεκτη) απουσία του Β. Παπαγεωργόπουλου, ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας εαυτόν ως εν δυνάμει δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Να σχολιάσετε.

Εντάξει… τρομάξαμε.

Το Μπεζεστένι

Μ.ΠΛ.

ΑΞΟΝΑΣ 2

Κατ' αλλού

Οι συνοικίες εντός των τειχών και οι παράμετροι διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους

"Ο αγώνας για την ανατροπή των συντηρητικών πολιτικών στη Θεσσαλονίκη είναι μονόδρομος για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης και απαιτεί την ειλικρινή συνεργασία όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

1. Να αποτυπώσετε στο σημερινό αστικό χάρτη την περιτείχιση της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεφύγει από τις συντηρητικές πολιτικές των μικρών οριζόντων".

2. Από παλιές απεικονίσεις του εντός των τειχών αστικού χώρου να εντοπίσετε στοιχεία ενδεικτικά των χρήσεων του.

Τάδε έφη Χρύσα Αράπογλου, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ του 5ου δημοτικού διαμερίσματος, αλλά μάλλον δεν διάβασε προσεκτικά το σχετικό γκάλοπ της "ΜτΚ", από το οποίο προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη κατ' αλλού γέρνει.

3. Να συγκεντρώσετε πληροφορίες για την κατανομή των διάφορων ομάδων του πληθυσμού στον εντός των τειχών αστικό χώρο και τις εκεί δραστηριότητες επί Τουρκοκρατίας.

Και στο ότι η πόλη γίνεται όλο και πιο "αυτιστική", πιο συντηρητική και πιο κιτς μεγάλη ευθύνη φέρει (και) το ΠΑΣΟΚ, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Να συλλέξετε απεικονίσεις μνημείων των επί μέρους συνοικιών.

Μ.ΠΛ.

Καταστήματα στην Εγνατία Οδό (νότια πλευρά), στο ύψος της διασταύρωσης με τη σημερινή Ίωνος Δραγούμη. Λήψη των αρχών του 20ού αιώνα

4. Να συγκεντρώσετε πληροφορίες για την αυτοδιοίκηση των κοινοτήτων της πόλης και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αυτές διαχειρίζονταν. Να συζητήσετε. 5. Να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τα τυπογραφεία που λειτούργησαν στην πόλη κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τις εκδόσεις και τη γλώσσα τους. Να συζητήσετε. 6. Να συντάξετε κατάλογο των χριστιανικών ναών που μετατράπηκαν σε τζαμιά και αντίστροφα, ή άλλων λατρευτικών χώρων που άλλαξαν χρήση.

Λιμάνι: Έργα επέκτασης

ΑΞΟΝΑΣ 3 Οι επιπτώσεις του εκσυγχρονισμού στο χαρακτήρα της συνοικίας 1. Να αναζητήσετε στο Κ.Ι.Θ. πληροφορίες και εικόνες για τις πρώτες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. 2. Να συγκεντρώσετε από τη βιβλιογραφία πληροφορίες για τα λιμενικά έργα της τελευταίας οθωμανικής περιόδου. 3. Να αναζητήσετε στη βιβλιογραφία και τα τοπικά κέντρα έρευνας και μελέτης πληροφορίες και εικόνες για τις σημαντικότερες τεχνολογικές υποδομές που διαμορφώθηκαν στον αστικό και περιαστικό χώρο κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Να συζητήσετε τις επιπτώσεις τους στο χαρακτήρα των περιοχών εγκατάστασης τους. 4. Να συγκεντρώσετε από τη βιβλιογραφία και τη λογοτεχνία πληροφορίες για την ανάπτυξη της συνοικίας των Εξοχών, την αρχιτεκτονική και την αρχική χρήση των «πύργων», καθώς και για την πληθυσμιακή της εξέλιξη (βλ. και παράλληλα κείμενα). 5. Να συγκεντρώσετε κείμενα αναφερόμενα στον τρόπο ζωής των κατοίκων των πύργων, καθώς και για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.