Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς ο γ. παπανδρέου :: 29/1/2006 18:39:10) 

Η εισήγηση της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου θα γίνει στις 12 το μεσημέρι προβλέπεται και θα ακολουθήσει ψηφοφορία "δι' ανατάσεως της χειρός".

Δυαδική αναζήτηση

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου

Έστω ότι δίνεται ένας ηλεκτρονικός τηλεφωνικός κατάλογος, δηλαδή ένας πίνακας με n ονόματα και έναν αριθμό τηλεφώνου για κάθε όνομα.

Σημαντική μέρα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Πρώτη φορά αναδεικνύεται σε αυτή τη θέση ένας μάχιμος πολιτικός

Ο κατάλογος είναι ταξινομημένος κατά αύξουσα αλφαβητική τάξη ως προς τα ονόματα.

Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Έστω ότι τα n ονόματα με τα αντίστοιχα τηλέφωνα είναι αποθηκευμένα σε δύο πίνακες: names[1..n] και phones[1..n] αντίστοιχα.

Ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ για πρώτη φορά θα εκλεγεί στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε μέχρι τώρα να εκλέγονται πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλι Μπραντ ή ο Πιέρ Μορουά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, το ζητούμενο είναι να βρεθεί το τηλέφωνο που αντιστοιχεί σε δεδομένο όνομα συνδρομητή (υποθέτοντας ότι το δεδομένο αναζητούμενο όνομα πράγματι υπάρχει στον κατάλογο).

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκλογή του κ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα έχει θετικά αποτελέσματα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου "ήδη έχει αναδειχθεί η υποκρισία της ΝΔ, οι αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές της" και "έχει αποδειχθεί η διαχειριστική της ανικανότητα".

Το πρόβλημα επιλύεται με τη μέθοδο Διαίρει και Βασίλευε με βάση την παρατήρηση ότι όταν δοθεί ένα όνομα, τότε υπάρχουν οι εξής 3 περιπτώσεις: 1. το όνομα βρίσκεται στη μεσαία θέση του πίνακα names, 2. το όνομα βρίσκεται σε μία θέση στο πρώτο μισό κομμάτι του πίνακα names, ή 3. το όνομα βρίσκεται σε μία θέση στο δεύτερο μισό κομμάτι του πίνακα names.

Η τελετή έναρξης των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, με μία εκδήλωση με μουσικό πρόγραμμα, με τίτλο "Μουσικές του Κόσμου" αλλά και σύντομο χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου.

Σχ.4.2. Δυαδική αναζήτηση

Οι εργασίες του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αρχίζουν πρωί, στις 10, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τις τοποθετήσεις σοσιαλιστών ηγετών. Η παρατήρηση αυτή οδηγεί στη σύνταξη του επόμενου αλγορίθμου. Στις 12 το μεσημέρι προβλέπεται να γίνει η εισήγηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου από έναν εκ των αντιπροέδρων. Σημειώνεται ότι ο αλγόριθμος αυτός ισχύει μόνο για την περίπτωση που το αναζητούμενο όνομα υπάρχει στον κατάλογο (δηλαδή, στον πίνακα names). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία "δι' ανατάσεως της χειρός" και στη συνέχεια θα μιλήσει ο νέος πρόεδρος. Ο αλγόριθμος αυτός μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ώστε να αντιμετωπίζει και την περίπτωση της "ανεπιτυχούς αναζήτησης", δηλαδή της περίπτωσης όπου το αναζητούμενο όνομα δεν υπάρχει στον πίνακα.

Στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναμένεται να πάρουν μέρος μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Σόκρατες, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Στάνισεφ, ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Τάντιτς και ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων, όπως οι Ρασμούσεν, Ολάν, Ντ' Αλέμα, Φασίνο, Τζεοάνα (πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας), Ντι Ρούπο, Μπαϊκάλ, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τζ. Φολκς.

Η δυαδική αναζήτηση χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση ταξινομημένου πίνακα.

Από την Κύπρο θα συμμετάσχουν ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου.

Αλγόριθμος Δυαδική_αναζήτηση Δεδομένα // names, phones, onoma, arxi, telos // meso Αν onoma = names[meso] τότε Tel Αν onoma < names[meso] τότε Δυαδική_αναζήτηση(names, phones, onoma, arhi, meso-1) αλλιώς Δυαδική_αναζήτηση(names, phones, onoma, meso+1,telos) Τέλος_αν Τέλος_αν Αποτελέσματα // Tel // Τέλος Δυαδική_αναζήτηση

Παράδειγμα. Το παράδειγμα που ακολουθεί παρακολουθεί την αλληλουχία των βημάτων του αλγορίθμου της δυαδικής αναζήτησης ενός ονόματος σε έναν πίνακα πέντε θέσεων. Έστω ότι στον τηλεφωνικό κατάλογο αναζητείται το όνομα Δανάη. Κατά την πρώτη προσπάθεια από τις πέντε θέσεις ελέγχεται η μεσαία, δηλαδή η τρίτη, όπου βρίσκεται το όνομα Κατερίνα. Το όνομα Δανάη είναι λεξικογραφικά μικρότερο από το όνομα Κατερίνα και επομένως η αναζήτηση περιορίζεται στο πρώτο μισό του πίνακα που αποτελείται από δύο θέσεις. Από τις δύο αυτές θέσεις, σε μία δεύτερη προσπάθεια ελέγχεται η πρώτη θέση, όπου βρίσκεται το τηλέφωνο του Γιάννη. Επειδή, το όνομα Δανάη είναι λεξικογραφικά μεγαλύτερο από το όνομα Γιάννης, η αναζήτηση περιορίζεται στον υπο-πίνακα που αποτελείται από τη δεύτερη θέση μόνο. Έτσι, στη θέση αυτή με μία τρίτη προσπάθεια βρίσκουμε το τηλέφωνο της Δανάης.

Σχ.4.3 Διαδοχικές συγκρίσεις σε αρχικό πίνακα και υπο-πίνακες για την αναζήτηση του ονόματος Δανάη.

Ο τρόπος που λειτουργεί η δυαδική αναζήτηση είναι ανάλογος με αυτόν της μεθόδου της διχοτόμησης. Η μέθοδος της διχοτόμησης (ή του Bolzano) χρησιμοποιείται για την εύρεση μιας ρίζας της εξίσωσης f(x)=0 στο διάστημα [a, b]. Ως γνωστό, στο διάστημα αυτό υπάρχει μία τουλάχιστον ρίζα, αν ισχύει f(a).f(b) Με τη μέθοδο της διχοτόμησης βρίσκεται ένα σημείο x1 (=(a+b)/2) στο μέσο του διαστήματος [a, b] και εξετάζεται, αν f(a).f(x1) Αν ναι, τότε η ρίζα υπάρχει στο διάστημα [a, x1], αλλιώς στο [x1, b]. Στη συνέχεια βρίσκεται το μέσο x2του υποδιαστήματος που υπάρχει η ρίζα και επαναλαμβάνονται τα ίδια. Έτσι σε κάθε επανάληψη εξαιρείται από την έρευνα το μισό διάστημα και προφανώς η ακολουθία τιμών x1, x2, … συγκλίνει προς τη ρίζα της εξίσωσης. Η διαδικασία τερματίζεται, όταν η προσέγγιση της ρίζας θεωρείται ικανοποιητική.

Σχ.4.4 Σχηματική παράσταση της μεθόδου της διχοτόμησης