Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υποσχέθηκε "προίκα" στο κθβε :: 25/2/2006 13:45:26) 

Θετική είναι η ηθική και κυρίως η οικονομική συμπαράσταση που υποσχέθηκε χθες στο (χρεωμένο) ΚΘΒΕ ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γ.γ του ΥΠΠΟ Χρήστο Ζαχόπουλο συναντήθηκε με τον Ν. Τσακίρογλου, και το μέλος του δ.σ του οργανισμού Αθ. Μπίντα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

1. Για ποιους λόγους οι εθνικοί καταδίωξαν τους χριστιανούς και γιατί, παρά τις διώξεις, ο Χριστιανισμός επιβίωσε και εξαπλώθηκε παντού;

Υποσχέθηκε "προίκα" στο ΚΘΒΕ

2. Να αναζητήσετε πληροφορίες για τους ονομαζόμενους "στρατιωτικούς Αγίους" και να εντάξετε (όπου αυτό είναι δυνατόν) τη δράση τους στην εποχή κάποιου διωγμού.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής Ν. Τσακίρογλου από την πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό Πολιτισμού

Να ανατρέξετε και στον πίνακα της ενότητας.

Ενίσχυση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος -τόσο οικονομική, όσο και ηθική- υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, κατά τη χθεσινή, εθιμοτυπική επίσκεψή του στην κρατική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

3. Γίνονται σήμερα διωγμοί που έχουν ως στόχο τη θρησκευτική πίστη και τη θρησκευτική συνείδηση;

Τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος συνοδευόταν από τoν γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), Χρήστο Ζαχόπουλο, υποδέχθηκαν στο Βασιλικό Θέατρο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου, και ο Αθανάσιος Μπίντας εκ του δ.σ. του οργανισμού, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της διοίκησης, προσκομίζοντάς του τον περυσινό απολογισμό.

Να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Παράλληλα, του παρέθεσαν τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός, στα οποία ο κ. Βουλγαράκης φάνηκε διατεθειμένος να ενσκύψει.

4. Να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για έναν από τους διωγμούς που περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Χαρακτήρισε το ΚΘΒΕ ως "σημαντικό εργαλείο πολιτισμού" και "εξαιρετικό θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα και την περιοχή των Βαλκανίων" και υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα επενδύσει σε αυτό.

Ικανοποιημένος από αυτή την πρώτη συνάντηση εμφανίστηκε ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ θα έρθουν καλύτερες μέρες για το θέατρο. Προς το παρόν, το ΚΘΒΕ αγωνίζεται να κλείσει τα "ανοίγματα" στην αγορά (με τις οφειλές προς τρίτους να ανέρχονται στις 800.000 ευρώ) και να τακτοποιήσει τη σχέση του με τα "Δημήτρια" (τα οποία του οφείλουν 800.000 ευρώ από τη χρήση των χώρων του), ενώ εκκρεμούν ακόμη τα ζητήματα της ανεξαρτητοποίησης τόσο του χοροθεάτρου, όσο και της Όπερας Θεσσαλονίκης. Για την τελευταία, ο κ. Βουλγαράκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί απευθείας από την καλλιτεχνική διευθύντριά της, Λίζα Ξανθοπούλου, αλλά και από μέλη του δ.σ. Εκτίμησε, δε, ότι υπάρχουν πλέουν οι προϋποθέσεις "να βρει και η όπερα τον δρόμο της".

Τη θετική διάθεση του υπουργού να εξετάσει το σχετικό αίτημα διέκρινε και η κ. Ξανθοπούλου, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα "σύντομα θα δρομολογηθεί". Κατά την επίσκεψή του στο Βασιλικό θέατρο, ο κ. Βουλγαράκης ξεναγήθηκε στην έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ από παραστάσεις που παίχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στην Επίδαυρο, για την οποία μάλιστα υπάρχουν προτάσεις να ταξιδέψει στη Ρουμανία και στις ΗΠΑ, κάνοντας πιθανότατα πρώτα μία στάση στην Πάτρα. Νωρίτερα, οι κ.κ. Βουλγαράκης και Ζαχόπουλος επισκέφθηκαν την αρχαία αγορά, "ως σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρέπει να διαφυλαχθεί", όπως δήλωσε ο υπουργός. Εκεί, τους ξενάγησαν η υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου, Πολυξένη Αδάμ-Τζελέμη, και η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Τρακοσοπούλου. Το απόγευμα, ο υπουργός εγκαινίασε την κεντρική έκθεση της 18ης Φωτοσυγκυρίας "Post.Doc", στο Μουσείο Φωτογραφίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Δ. ΝΤΑΡΤΖΑΛΗ