Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αδύναμη απέναντι στον εφιάλτη :: 9/2/2006 19:32:22) 

Η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

3. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στα σύνορα με τη Βουλγαρία

3.1 Όργανα μέτρησης μήκους

Αδύναμη απέναντι στον εφιάλτη

Όταν πρόκειται να μετρήσουμε ένα μήκος, πρέπει να επιλέξουμε εκείνο το όργανο μέτρησης το οποίο είναι κατάλληλο για να μετρήσει το μήκος αυτό και να δώσει την απαιτούμενη ακρίβεια.

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Έτσι, όταν θέλουμε να μετρήσουμε την απόσταση στην οποία έριξε ένας αθλητής τη σφαίρα ή το ακόντιο χρησιμοποιούμε τη μετροταινία.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως αδυνατεί να παρέμβει στο νέο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε της γειτονικής Βουλγαρίας, που ανέδειξε χθες στην πρώτη της σελίδα η "Μ".

Όταν επιδιώκουμε να μετρήσουμε το μήκος ενός βιβλίου χρησιμοποιούμε υποδεκάμετρο (βαθμολογημένο κανόνα ή χάρακα).

Όπως συνάγεται από τις απαντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, η κυβέρνηση απλά υπόσχεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να επέμβει μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ατέλεια ή κίνδυνος.

Όταν επιθυμούμε να μετρήσουμε τη διάμετρο ενός σύρματος χρησιμοποιούμε διαστημόμετρο ή μικρόμετρο.

Η βουλευτής, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατασκευή έξι πυρηνικών αντιδραστήρων που θα αντικαταστήσουν τους γνωστούς παλιούς στο Κοζλοντούι.

Υποδεκάμετρο

Είναι γνωστό ότι τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες έπειτα από διεθνείς αντιδράσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους έχουν κλείσει και πρόκειται να κλείσουν και οι δύο τελευταίοι.

Μετροταινία

Για το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε έχουν αντιδράσει πολλοί φορείς και οργανώσεις στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό.

Διαστημόμετρο

Για ένα διάστημα το πρόγραμμα αυτό είχε παγώσει, εδώ και λίγο καιρό όμως έχουν ξαναρχίσει οι εργασίες.

Μικρόμετρο

Έχουν γίνει προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σόφιας για ελλιπείς μελέτες, έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και αναμένεται απόφαση. Γι' αυτό το θέμα έχουν ευαισθητοποιηθεί πολλές οργανώσεις και ομάδες πολιτών από όλη την Ελλάδα.

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες

Με αυτά τα δεδομένα, η βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να παρέμβει άμεσα στο πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού στο Μπέλενε για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση ESPOO που έχουν επικυρώσει Ελλάδα και Βουλγαρία. H συνθήκη oρίζει ότι για έργα, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τις επηρεαζόμενες χώρες. Για το ίδιο θέμα έχουν παρέμβει η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ.

"Παθητική η κυβέρνηση"

Η κυβέρνηση, επισημαίνει η βουλευτής του Συνασπισμού, αντιμετωπίζει παθητικά το όλο ζήτημα και δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε όλο τον πλανήτη, όπως έδειξαν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι κατά των πυρηνικών. Τονίζει επίσης ότι το το πιο συμφέρον για τη χώρα να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για την κατάργηση των πυρηνικών, όταν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δηλώνει την αντίθεσή της στα πυρηνικά. "Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που τα πυρηνικά εγκαθίστανται δίπλα μας σε περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή, η οποία καθιστά ανέφικτη την αναγκαία ασφάλεια της κατασκευής και απροσδιόριστο υψηλό το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων", αναφέρει.

Ίσως το πλέον τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η Βουλγαρία, που βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση, ώστε να αδυνατεί να παράσχει τη στοιχειώδη υποδομή, όπως ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων, θα εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.