Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αποκλείονται πρόωρες εκλογές :: 9/2/2006 19:10:47) 

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ανασχηματισμού αν και ο Θ. Ρουσόπουλος δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση

5. Ο πρώτος διωγμός των χριστιανών

Αποκλείονται πρόωρες εκλογές

Στην ενότητα αυτή θα πάρεις πληροφορίες (για): - τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που συνάντησε το κήρυγμα των Αποστόλων στην αρχική του φάση - τη δράση του διακόνου Στεφάνου, το κήρυγμα και τη θανάτωσή του - τον πρώτο διωγμό μετά το λιθοβολισμό του Στεφάνου και τα αποτελέσματά του.

Κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών κλείνει η κυβέρνηση μετά τα σενάρια που άνοιξαν με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Οι πρώτοι χριστιανοί των Ιεροσολύμων άρχισαν αμέσως να μεταφέρουν στους συμπατριώτες τους το μήνυμα του Χριστού. "Δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ενός θέματος με το άλλο", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς χθες για το αν οι εξελίξεις οδηγήσουν ακόμη και σε προσφυγή στην κάλπη. Στο έργο αυτό πρωτοστάτησαν αρχικά οι Απόστολοι και στη συνέχεια και οι Διάκονοι. Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της "Μ" υπογραμμίζουν πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συζητήθηκε προ ημερών σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου και τελικά απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς επιτελείς. Το κήρυγμά τους, όμως, συνάντησε δυσκολίες και αντιδράσεις, που κλιμακώθηκαν στον πρώτο διωγμό των χριστιανών.

Αντιθέτως, ανοικτό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα του ανασχηματισμού. Μπορεί και χθες ο κ. Ρουσόπουλος να απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε ό,τι αφορά το χρόνο ανακοίνωσης των κυβερνητικών αλλαγών και της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία στηρίζονται σε αντίστοιχες εισηγήσεις που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το πρώτο θέλει τον ανασχηματισμό ως και την Κυριακή και το δεύτερο στις αρχές Μαρτίου με τη συμπλήρωση δύο χρόνων της κυβέρνησης, οπότε και παράλληλα θα έχει "κάτσει" το θέμα των υποκλοπών.

Είτε πάντως ο ανασχηματισμός γίνει τα επόμενα 24ώρα είτε στις αρχές Μαρτίου, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και επισήμως ειδικά μετά την εκδήλωση απολογισμού-αποχαιρετισμού που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης η Ντόρα Μπακογιάννη. Για τον ανασχηματισμό ρωτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος και άφησε να εννοηθεί πως είναι επί θύραις. "Θα συνοδεύσετε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Γερμανία στις 14 Φεβρουαρίου;", ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για να δώσει την απάντηση πως "δεν είναι απαραίτητο ο υπουργός Εξωτερικών να συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε όλα του τα ταξίδια".

Υπέρ του ανασχηματισμού εμφανίστηκε με δηλώσεις του και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. "Αν είχα τη δυνατότητα να πω μια γνώμη, θα έκανα αυτήν τη στιγμή ένα ριζικό ανασχηματισμό. Δεν θα έκρινα με βάση αυτήν την ιστορία την απόδοση των υπουργών. Θα έκανα μια επιστράτευση όλων των δυνατοτήτων που έχει σήμερα η παράταξή μας", σημείωσε.

Δημοσκόπηση της V-PRC

Προβάδισμα ΝΔ

Μπροστά με δύο μονάδες από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η ΝΔ σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της V-PRC για τον Σκάι, που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,5%, το ΠΑΣΟΚ 39,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΝ 3,5%, ο ΛΑΟΣ 5% και τα λοιπά κόμματα 2,5%. Από τον προηγούμενο μήνα η ΝΔ παρουσιάζει πτώση 0,5%, που κερδίζει ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό.

Ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 43% έναντι 27% του Γιώργου Παπανδρέου θεωρείται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ στην ερώτηση "ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας", η ΝΔ σημειώνει πτώση τεσσάρων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (29% έναντι 33% τον Ιανουάριο 2006), ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο τεσσάρων μονάδων (19% έναντι 15% τον Ιανουάριο 2006). Το 37% των πολιτών δεν θεωρεί καμία από τις δύο κυβερνήσεις κατάλληλη.

Από το βαρόμετρο προκύπτει επίσης ότι το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας και ακολουθούν η ακρίβεια (22%), η καταπολέμηση της διαφθοράς (14%), η προστασία των μισθών και των συντάξεων (10%), και η καταπολέμηση της βίας και της εγκληματικότητας (8%).

Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Χρηματιστήριο, το 69% δηλώνει πως δεν το εμπιστεύεται (από 78% τον Μάιο του 2004) και μόλις το 15% ότι το εμπιστεύεται (από 10%).