Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υποψήφια νομάχης η μαριάννα μπρεκάση :: 1/2/2006 18:17:26) 

Υποψήφια νομάχης η Μαριάννα Μπρεκάση

ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΜΦΥΣΗΣΕ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ

Β. Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την εικόνα μετά την παρατήρηση

Ανακοίνωσε το όνομα της η κίνηση "Αριστερά!" με αιχμές κατά ΣΥΝ

Ευρωπαϊκό προφίλ

Μια εισαγωγική σημείωση.

Με αιχμές κατά του τοπικού ΣΥΝ, η νομαρχιακή κίνηση "Αριστερά!" προχώρησε χθες στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Μαριάνας Μπρεκάση για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί την καταλυτική παρουσία του Σέρχιο Μαρκαριάν στον πάγκο του Παναθηναϊκού; Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αλλάξει το αγωνιστικό πρόσωπο και την ψυχολογία της ομάδας

Οι εικονογράφοι ζωγραφίζουν αιώνες μετά τα γεγονότα.

ΣΥΝ, "Αριστερά!" και άλλες οργανώσεις από το χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας συμμετείχαν τους τελευταίους μήνες στη διαδικασία συγκρότησης ενός ενιαίου νομαρχιακού ψηφοδελτίου, αναζητώντας κοινό πολιτικό πλαίσιο και κοινά αποδεκτό πρόσωπο για τη θέση του υποψήφιου νομάρχη.

Χρόνια τώρα μάς έχει γίνει συνήθεια η διαπίστωση πως «ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη».

Ξέρουν τι προηγήθηκε, τι επακολούθησε και τι αυτά σημαίνουν βαθύτερα.

Στο πολιτικό πλαίσιο υπήρξε καταρχήν συμφωνία, όμως στο θέμα του υποψήφιου νομάρχη φαίνεται πως τελικά επικράτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις, που κάνουν πλέον αρκετά δύσκολο το εγχείρημα της συγκρότησης ενιαίου ψηφοδελτίου.

Και χρόνια τώρα, η ομάδα του «τριφυλλιού» φροντίζει να δικαιώνει φίλους και εχθρούς που πιστεύουν ή φθονούν αυτό το ευρωπαϊκό προφίλ της.

Συχνά συνενώνουν και παρουσιάζουν μέσα στην ίδια εικόνα γεγονότα που συνέβησαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, με τις σημασίες τους.

Η νομαρχιακή κίνηση "Αριστερά!" ανακοίνωσε ότι η Μαριάνα Μπρεκάση αποτελεί τη μόνη υποψηφιότητα που μπορεί να εξυπηρετήσει την ενωτική αριστερή δράση. Όπως έγινε προχθές το βράδυ στο Πόρτο, από όπου ο Παναθηναϊκός έφυγε με τη νίκη κόντρα στην πολυδιαφημισμένη Πόρτο.

Έτσι, για παράδειγμα, στην εικόνα της Γέννησης του Χριστού παρατηρούμε στοιχεία που τη συνδέουν με κορυφαίες στιγμές από τη μετέπειτα ζωή και δράση του.

Επιπλέον ασκεί κριτική στον ΣΥΝ για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η συζήτηση για το πρόσωπο του υποψήφιου νομάρχη Θεσσαλονίκης, με διαρροές που αφορούσαν προσωπικότητα από το χώρο των ανένταχτων αριστερών της πόλης.

Πέραν πάντως της ευρωπαϊκής του νοοτροπίας, ο Παναθηναϊκός είχε και μερικά ακόμη στοιχεία που τον έκαναν να φθάσει στον σπουδαίο του στόχο.

Η Γέννηση του Χριστού. Φορητή εικόνα, Θεοφάνους του Κρητός, Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, Αγ. Όρος, 1546

"Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα περιθώρια να βρεθούν τα πρόσωπα που θα εκφράσουν ένα μεγάλο εναλλακτικό πόλο σε μια περιοχή που σηματοδοτεί την περιφέρεια και τα τεράστια προβλήματά της", δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Νίκος Παυλίδης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα επιμείνει στην προσπάθεια για την ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας και των νέων αντινεοφιλελεύθερων κοινωνικών δυνάμεων.

Ποια ήταν αυτά:

1. Ο στάβλος.

Η ψυχολογία ότι είναι ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου, είναι κάτι που κάνει τους «πράσινους» να ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα ελληνικά συγκροτήματα.

Είναι σκοτεινός μέσα σε βράχο.

Ανέκαθεν ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να διακρίνεται στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, παρά το γεγονός ότι στις εγχώριες διοργανώσεις η πορεία μπορεί να μην ήταν αντίστοιχη.

Η σκοτεινιά συμβολίζει την άγνοια, την πλάνη και την μη αληθινή ζωή των ανθρώπων πριν τον ερχομό του Χριστού.

Πέρσι, έφθασε μέχρι τον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν αποκλείσθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Αυτός θα ρίξει και σε αυτούς το λυτρωτικό φως της αλήθειας του.

Την ίδια στιγμή, στο πρωτάθλημα, δεν τα πήγαινε καλά και έμενε όχι μόνο εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, αλλά και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.

Διαβάζουμε στον Μτ 4, 16:

Η ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού δείχνει μια ομάδα αξιόπιστη, που ποτέ δεν θα γνωρίσει την βαριά ήττα, που δεν θα συντριβεί και παίζει τον κάθε αντίπαλο στα ίσια, ασχέτως με το όνομα και την δυναμικότητά του.

"…οι άνθρωποι που κατοικούν στο σκοτάδι είδαν φως δυνατό…ανέτειλε ένα φως για χάρη τους"

Περίπου 100 φίλοι των «πρασίνων» υποδέχθηκαν την αποστολή στο αεροδρόμιο. Ο κύριος όγκος των οπαδών δεν είχε καταφθάσει ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος», αφού η προγραμματισμένη ώρα άφιξης ήταν περίπου 30 λεπτά νωρίτερα

2. Ο Ιησούς στη φάτνη.

Δεν πανικοβλήθηκε.

Αυτή είναι λαξευμένη σε πέτρα.

Αν και οι συζητήσεις, πριν από τον αγώνα, γύρω από την εφετινή Πόρτο την ήθελαν σαν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σαν μία ομάδα δυνατή με ταμπεραμέντο και παίκτες επιπέδου, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού φάνηκαν να έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις…. Κασσάνδρες και όταν πάτησαν το τερέν του «Ντας Άντας» το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κάνουν το παιχνίδι τους.

Μέσα της ο Ιησούς ξαπλωμένος, τυλιγμένος με λουρίδες πάνινες.

Χωρίς φόβο, χωρίς πανικό, με ψυχραιμία, μυαλό, αυτοσυγκράτηση.

3. Τα δύο ζώα κοντά στον Ιησού.

Σωστοί αγωνιστικοί προσανατολισμοί.

Συμβολίζουν τους λιγοστούς Ισραηλίτες που θα τον αναγνωρίσουν ως Μεσσία.

Μία ακόμη παράμετρος της επιτυχίας της ομάδας του Μαρκαριάν.

Για τους περισσότερους ισχύει το θεϊκό παράπονο με τα κριτικά λόγια του προφήτη (Ησ 1, 2-3):

Πριν από το παιχνίδι όλοι μιλούσαν για τον «πολύ» Ντέκο, όλοι περίμεναν κάποιο μαν-του-μαν, ακόμη και οι ίδιοι οι Πορτογάλοι.

"Τους γέννησα και τους ανέδειξα σαν γιους, όμως αυτοί επαναστάτησαν και με απέρριψαν.

Και, όταν ο Ουρουγουανός τεχνικός των «πρασίνων» ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρχει παίκτης - φρουρός για τον Ντέκο, πολλοί έβαλαν τα γέλια.

Το βόδι γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του και ο όνος το παχνί του κυρίου του, όμως ο Ισραήλ δεν με γνωρίζει και ο λαός δεν με αντιλαμβάνεται"

Τελικά, ο Σέρχιο Μαρκαριάν αποδείχθηκε πως είχε «διαβάσει» άριστα την Πόρτο και παρέταξε την ομάδα του με σωστούς αγωνιστικούς προσανατολισμούς. 4. Η Μαρία.

Δύναμη και πάθος.

Είναι κοντά στο βρέφος γονατιστή σε στάση προσκύνησης, αφού ο γιος της είναι συνάμα και Θεός της.

Στοιχεία του Παναθηναϊκού που ασφαλώς θα ζήλευαν πολλές ομάδες - στην Ελλάδα οι περισσότερες και στο εξωτερικό αρκετές.

Φαίνεται ότι καλεί τον θεατή να προσκυνήσει κι αυτός.

Οι «πράσινοι» μπήκαν με πάθος και πίστη για τη νίκη στο παιχνίδι και μέχρι το τελευταίο λεπτό πάλεψαν με δύναμη ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

Μια συγκρατημένη ευτυχία αχνοφαίνεται στο γλυκό της πρόσωπο.

Δεν φοβήθηκαν, δεν πτοήθηκαν, έκαναν το παιχνίδι τους, χωρίς να κλεισθούν στην άμυνα, έτσι ώστε να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. 5. Ο Ιωσήφ.

Βοήθεια από τον πάγκο.

Σκεφτικός κάθεται στη άκρη κάτω αριστερά.

Αυτή η παράμετρος εκδηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό και στο ματς του «Ντας Άντας».

Μπροστά του ο άνθρωπος με τη σκουρόχρωμη κάπα είναι η προσωποποίηση του πειρασμού, τη στιγμή που του έβαζε στον νου τη σκέψη να διώξει την Παναγία με τον Ιησού στα σπλάχνα της.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, πέραν του ότι είχε «μελετήσει» την Πόρτο, κατάφερε να δώσει στους παίκτες του να καταλάβουν ότι μπορούν στις αποσκευές τους στο ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα να έχουν την πολύτιμη νίκη.

Όμως δεν το έπραξε, διότι άγγελος τον πληροφόρησε για τον Ευαγγελισμό (βλ. Μτ 1,19-24).

Έδωσε τις σωστές οδηγίες και εμφύσησε σε όλους τη νοοτροπία του νικητή.

6. Το λουτρό του βρέφους.

Μπορεί μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο από το Αιγάλεω και το 0-0 στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο να υπήρχαν κάποιες γκρίνιες που «καλύφθηκαν» από το μεγάλο όνειρο της ευρωπαϊκής διάκρισης, όμως τώρα όλοι οφείλουν ένα μεγάλο μπράβο στον Ουρουγουανό τεχνικό.

Μια απλή καθημερινή ανθρώπινη σκηνή. Την προσθέτει ο αγιογράφος, για να δείξει ότι ο Ιησούς από τις πρώτες στιγμές της ζωής του συμμερίζεται σε όλα τη ζωή μας. Δείχνει πόσο αληθινά άνθρωπος ήταν ο αληθινός Υιός του Θεού.

7. Οι άγγελοι. Ολόσωμοι και ευγενικοί πιο πάνω αριστερά από το κέντρο της εικόνας. Ο ουράνιος κόσμος συμμετέχει κι αυτός στο γεγονός.

8. Οι βοσκοί. Ένας ακούει πρόθυμα και με ενδιαφέρον από άγγελο τη χαρμόσυνη είδηση: "Σήμερα…γεννήθηκε για χάρη σας σωτήρας". Ένα βοσκόπουλο πιο κάτω παίζει φλογέρα.

9. Οι μάγοι. Ένας ηλικιωμένος, ένας μεσήλικας κι ένας νέος (του τελευταίου φαίνεται μόνον το κεφάλι του αλόγου). Με λαμπρές στολές, πάνω σε άλογα με χρώματα διαφορετικά. Με το βλέμμα τους στο άστρο πηγαίνουν να προσκυνήσουν. Συμβολίζουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, από διαφορετικές χώρες, λαούς και θρησκείες, που αναζητούν τον Ιησού.

10. Φως από ψηλά. Κατεβαίνει από τον ουρανό με δέσμες ακτινών προς το βρέφος στη φάτνη. Κάπου σχηματίζει αστέρι στην πορεία του. Πηγή των φωτεινών ακτινών ο επουράνιος Θεός της αγάπης, της ζωής και του φωτός (=της αλήθειας για τη ζωή).

Σε ολόκληρη την εικόνα, ιδιαίτερα στο κέντρο και το κάτω μέρος της, δεν υπάρχει τίποτε το ρομαντικό και ειδυλλιακό, και επομένως συναισθηματικά ρηχό και επιφανειακά ωραίο. Κυριαρχεί η σοβαρότητα. "Εξ ύψους ανατολή" και "ανατολή ανατολών" ονομάζεται στους εκκλησιαστικούς ύμνους η Γέννηση. Το πάνω μέρος της εικόνας είναι λουσμένο στο φως. Ένα ελαφρό και γλυκό φως είναι διάχυτο παντού στην εικόνα. Είναι το χαρμόσυνο στοιχείο δεμένο με τη σοβαρότητα.

Με δυο λόγια: Όλη η πραγματικότητα είναι παρούσα στην εικόνα: φύση και υπερφυσικά, ορατά και αόρατα, γήινα και ουράνια, θεία και ανθρώπινα. Όλα: γεγονότα, πρόσωπα και χρώματα, σχήματα και μορφές της εικόνας συμβολίζουν και εκφράζουν σημαντικές αλήθειες για το γεγονός και για τη ζωή.

Σκίτσο χωρίς λόγια. Του F. Behrendt (Μπέρεντ), Γερμανία, 1970

Χριστούγεννα; Θα ξαναγεννηθείς στα ξώφυλλα των εβδομαδιαίων περιοδικών και των εφημερίδων. Κορδέλες και ταινίες… με κεφαλαία γράμματα, θα διαφημίσουνε τα: "Καλά Χριστούγεννα". Εκατομμύρια κάρτες… θα διαπλεύσουνε τα πέλαγα… για να ευχηθούν τη γέννηση Σου. Χορωδίες θα ψάλλουν κατανυκτικά τροπάρια. Και τα ραδιόφωνα θα μεταδίδουν το "Άγια Νύχτα"… Το βράδυ στα θέατρα θα διασκεδάσουμε… Νυσταλέοι, έπειτα, θα χωθούμε βιαστικοί στα κρεβάτια μας, χωρίς κανένας μας να κοιτάξει στο σκοτεινό ουρανό μήπως και φάνηκε το αστέρι των Μάγων… (επιλογή στίχων) Ελευθέριος Μάινας

Τι θα πει Χριστούγεννα Χριστούγεννα θα πει: να ζεις με ελπίδα, να δίνεις τα χέρια για συμφιλίωση, να δέχεσαι ξένους, να βοηθάς να γίνεται το καλό, να σκουπίζεις δάκρυα. Κάθε φορά που κάποιος χαρίζει σε κάποιον αγάπη, όταν η ανάγκη του δύστυχου λιγοστεύει, όταν οι καρδιές είναι ευχαριστημένες και ευτυχισμένες, όταν κατεβαίνει ο Θεός από τον ουρανό και φέρνει φως: τότε είναι Χριστούγεννα. από την Αϊτή

Χαρμόσυνη και φωτεινή χαραμάδα ελπίδας για τη ζωή ανάμεσα στο απρόσωπο πλήθος Χριστούγεννα, της Beate Heinen (Μπεάτε Χάινεν), 1993