Parallel Search

Search

Go
Show

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μετεωρολογική βόμβα στην άπω ανατολή :: 8/1/2006 21:35:21) 

Μετεωρολογική βόμβα στην Άπω Ανατολή Σωματίδια που σκοτώνουν

δ) Οι Ισραηλίτες εγκαθίστανται στη Χαναάν

Ιαπωνία: 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πρεισσότεροι από 1.000 τραυματίσητκαν από την κακοκαιρία

Αόρατοι ρύποι ευθύνονται για 10.000 άμεσους πρόωρους θανάτους

Ο Κύριος έδωσε στους Ισραηλίτες ολόκληρη τη χώρα που είχε υποσχεθεί με όρκο στους προπάτορές τους. Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από χίλιοι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιαπωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας, που είναι ίσως η χειρότερη του τελευταίου αιώνα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Την πήραν ιδιοκτησία τους κι εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν το χιόνι από τις οροφές των σπιτιών τους ή κάτοικοι σπιτιών οι στέγες των οποίων κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού.

«Ένοχοι» για δέκα χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, τα αιωρούμενα σωματίδια.

Για τους Ισραηλίτες, που είχαν ζήσει για χρόνια στην άγονη έρημο, η Χαναάν έμοιαζε με παράδεισο: μια χώρα με άφθονα σιτάρια και κριθάρια, με αμπέλια, συκιές και ροδιές, ελιές και μέλι. Σε βοήθεια των κατοίκων πολλών περιοχών έχουν σταλεί δυνάμεις του στρατού, καθώς σε κάποιες πόλεις το χιόνι έχει ξεπεράσει τα τρία μέτρα, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση και σε εθελοντές να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όσους συμπολίτες τους το έχουν ανάγκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Ιησούς μοίρασε με κλήρο τη χώρα σε τμήματα, όσα και οι φυλές του Ισραήλ που κατάγονταν από τους δώδεκα γιους του Ιακώβ. Τον ψυχρότερο χειμώνα τα τελευταία 20 χρόνια γνωρίζει και η Κίνα, καθώς ακόμη και στη νότια επαρχία της Καντόνας, όπου το κλίμα είναι υποτροπικό, η θερμοκρασία έφτασε στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο κυρίως στα αστικά κέντρα από ασθένειες που η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με τη χρόνια έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στην εισπνοή τους.

Μόνο στη φυλή του Λευί δεν έδωσε τμήμα γης, γιατί οι Λευίτες ήταν οι ιερείς της χώρας και έπρεπε να ζουν διασκορπισμένοι ανάμεσα στις άλλες φυλές προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Στο Σιντζιάνγκ οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες, που έφτασαν τους -43 βαθμούς, ανάγκασαν 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -40 βαθμούς και στη βόρεια επαρχία Αλτάι, παγώνοντας ένα τμήμα του Κίτρινου Ποταμού.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή έρευνα μέσω του προγράμματος Eurotrac και από συγκρίσεις δεδομένων από εξειδικευμένες έρευνες σε ευρωπαϊκές χώρες, πάντα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.

Στην πόλη Σηλώ ο Ιησούς έστησε τη Σκηνή του Μαρτυρίου κι έβαλε μέσα την Κιβωτό της Διαθήκης.

Στην Ινδία οι κάτοικοι στο Νέο Δελχί ξύπνησαν χθες με τη θερμοκρασία κοντά στο μηδέν.

Το Eurotrac εξετάζει τις επιπτώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στο παγκόσμιο κλίμα, στην ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Επρόκειτο για την πιο κρύα ημέρα που έχει γνωρίσει η ινδική πρωτεύουσα τα τελευταία 70 χρόνια.

Τα αποτελέσματα των ερευνών, που διήρκεσαν έξι χρόνια, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική διημερίδα στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν 500 ερευνητές από 30 χώρες.

Οι αρχές αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας τις επόμενες τρεις ημέρες.

Αίσθηση προκάλεσαν τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ολλανδίας σχετικά με τα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ινδίας έπεσε κάτω από το μηδέν και σύμφωνα με τις αρχές από το δριμύ ψύχος έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 180 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 1.700 - 3.000 Ολλανδοί πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας των άμεσων συνεπειών από την εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ με συνεκτίμηση και των θανάτων λόγω τής χρόνιας έκθεσης, ο αριθμός φτάνει τους 10.000 - 15.000 ανά έτος.

Συνεχείς υπερβάσεις

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών Νίκος Μουσιόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην επιστημονική καθοδηγητική επιτροπή του Eurotrac, επισήμανε ότι τα επίπεδα εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων στη χώρα μας είναι σαφώς υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά της Ολλανδίας. «Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη κατέχουν τα "πρωτεία" στις υπερβάσεις των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νέα όρια που θέτει η Ε.Ε. είναι η υπέρβαση των 50 μικρογραμμαρίων μέχρι 35 μέρες τον χρόνο, κάτι που στις δύο πόλεις συμβαίνει περίπου 210 μέρες ετησίως, ενώ τρίτο είναι το Μιλάνο με 150 μέρες. Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα της ολλανδικής επιδημιολογικής μελέτης και συνεκτιμώντας τις τιμές των ρύπων, τον πληθυσμό και το μέγεθος των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων επιφέρει στη χώρα μας κάθε χρόνο μέχρι και 10.000 άμεσους πρόωρους θανάτους. Αντίστοιχα, οι θάνατοι λόγω τής χρόνιας έκθεσης θα πρέπει να ξεπερνούν ακόμα και τους 50.000 το έτος. Και οι θάνατοι έχουν σχέση με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων, κυρίως στον τομέα της κυκλοφορίας, καθώς τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων. Άμεση, εξάλλου, είναι και η ανάγκη εκπόνησης ανάλογης μελέτης και για την Ελλάδα. «Στο τέλος του περασμένου χρόνου υποβλήθηκε σχετική πρόταση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ωστόσο ακόμα δεν υπήρξε καμία απάντηση», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να γίνει έρευνα, για να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, όπως άλλωστε απαιτείται και από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».