Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( οι προτεραιότητες των νέων αντιδημάρχων :: 23/1/2006 22:10:06) 

Στιγμιότυπο από την χθεσινή παράδοση - παραλαβή της αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού. Ο απερχόμενος Νίκος Ταχιάος (αριστερά) παραδίδει στον Κώστα Εγγλέζο.

ΓΝΩΜΗ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

Οι προτεραιότητες των νέων αντιδημάρχων

Σώζοντας την Αμερική

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ανέλαβαν επισήμως χθες καθήκοντα οι αντιδήμαρχοι Αρχιτεκτονικού, Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

Ο αριθμός των προσφύγων, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα, δεν ήταν πολύ μεγάλος.

Ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν κατά το τρέχον έτος θέλησαν να δώσουν από τη χθεσινή πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους οι νέοι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσδιόρισαν ως στόχο άμεσης προτεραιότητας την ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Λίγες ώρες πριν από τον πόλεμο, καλούμε τους στρατηγικούς αναλυτές να προδιαγράψουν τα επερχόμενα. Αντίθετα, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα τα κύματα των προσφύγων που έφθαναν στην Ελλάδα ήταν συχνότερα και πολυαριθμότερα.

Συνολικά οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για την τελευταία χρονιά της δημοτικής περιόδου θα τεθούν σε ευρεία σύσκεψη, την οποία έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παρουσία των επτά αντιδημάρχων, του γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλου.

Το πώς παίρνει προβάδισμα απέναντι στο γιατί. Αιτία ήταν οι πολεμικές συγκρούσεις και η εχθρότητα μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου, ως συνέπεια του γενικότερου ανταγωνισμού στην περιοχή.

Χθες ανέλαβαν και επισήμως τα καθήκοντά τους οι νέοι αντιδήμαρχοι Αρχιτεκτονικού Κώστας Εγγλέζος, Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Παπαδόπουλος και Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο πόλεμος, όπως και αν εξελιχθεί, παραμένει ανεπαρκώς αιτιολογημένος. Αποκορύφωμα στην όλη κίνηση των πληθυσμών αποτέλεσε ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης το 1922.

Οι απερχόμενοι αντιδήμαρχοι -Νίκος Ταχιάος, Νίκος Μακραντωνάκης και Θεόδωρος Αθανάσαρος αντίστοιχα- δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους, όταν αποχαιρετούσαν τους στενούς συνεργάτες τους.

Ο έλεγχος των πετρελαίων, η εδραίωση της παγκόσμιας επικυριαρχίας, η εγκαθίδρυση μιας νέας διεθνούς τάξης συμπεριλαμβάνονται περισσότερο ή λιγότερο στις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης. Ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων και ο οριστικός χαρακτήρας που πήρε η εκδίωξη από τις πατρογονικές εστίες ανάγκασε την ελληνική πολιτεία να λάβει συστηματικότερα μέτρα για την περίθαλψη και την αποκατάσταση τους στη νέα πατρίδα.

Σήμερα οι απερχόμενοι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ματθαίος Τσούγκας και Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας Σταμάτης Καραμανλής θα παραδώσουν τη σκυτάλη στους Βασίλη Γάκη, Κώστα Καζαντζίδη και Λίτσα Κολοβού.

Αλλά η νομιμοποιητική βάση αυτής της πολιτικής στην αμερικανική κοινή γνώμη βρίσκεται κυρίως στην άρση της αντίθεσης ανάμεσα στο αίσθημα του φόβου και στην αίσθηση της ισχύος. Οι πρώτοι Έλληνες που πέρασαν μαζικά τα σύνορα τον 20ό αιώνα ήταν κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμυλίας, περιοχής της Βουλγαρίας με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι αντιδήμαρχος Καθαριότητας διατελεί για όγδοη συνεχή χρονιά ο Βαγγέλης Δημητρίου.

Το «σύνδρομο της 11ης Σεπτεμβρίου» πρέπει να κατανοηθεί σε συνάρτηση με την αντίληψη του μέσου Αμερικανού για τον κόσμο.

Η αναγκαστική μετανάστευση στην Ελλάδα το 1906 ήταν συνέπεια των βιαιοπραγιών των Βουλγάρων, εξαιτίας του ανταγωνισμού Ελλάδας-Βουλγαρίας για επικράτηση στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία (Μακεδονικός Αγώνας).

Η αντίληψη αυτή θέλει τα όρια του κόσμου να συμπίπτουν με τα όρια της χώρας.

Τον ίδιο χρόνο Έλληνες κάτοικοι της Ρουμανίας απελάθηκαν, λόγω της έξαρσης που γνώριζε την ίδια εποχή το Κουτσοβλαχικό ζήτημα, το οποίο επηρέαζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας.

Έξω από την Αμερική υπάρχει κάτι το απροσδιόριστο, ελάχιστα γνωστό και ενδιαφέρον.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913, με την οποία τερματίζονταν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, Έλληνες από τη Βουλγαρία, καθώς και από τη Δυτική Θράκη και το τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας, που είχαν κατακυρωθεί στη Βουλγαρία, καθώς και από περιοχές που είχαν παραχωρηθεί στη Σερβία, έφθασαν στην Ελλάδα.

Η αντίληψη αυτή έβρισκε πάντα την έκφρασή της σε μία κατά περιόδους ισχυρή τάση της αμερικανικής πολιτικής, αντίρροπη προς τον επεμβατισμό και η οποία σήμερα ελάχιστα αναφέρεται από τους αναλυτές: τον απομονωτισμό.

Την εποχή αυτή έφθασε και το πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα από τη Ρωσία.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 έγινε μια εισβολή στον στεγανό αμερικανικό κόσμο, συνέβη δηλαδή το αδιανόητο.

Έλληνες της περιοχής του Καυκάσου, με την αναγγελία της προσάρτησης της εύφορης Μακεδονίας, άρχισαν να μεταναστεύουν στην Ελλάδα, με την ελπίδα ότι θα τους παραχωρούσαν γη.

Το αίσθημα του φόβου, που γέννησε το βίαιο αυτό πλήγμα κλονίζοντας την αμερικανική κοσμοαντίληψη, βρέθηκε σε δραματική αναντιστοιχία με την αίσθηση της ισχύος της χώρας ακριβώς στον τομέα της βίας.

Κάποιοι απ' αυτούς κατόρθωσαν να εγκατασταθούν στην Κεντρική Μακεδονία.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε την επικοινωνιακή αυτοαποθέωση της συντριπτικής στρατιωτικής υπεροπλίας της Αμερικής.

Το μεταναστευτικό ρεύμα αναχαιτίστηκε με επέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πέρα από τις ηθικολογικές εκλογικεύσεις, ο πρόεδρος Μπους με το διάγγελμά του υποσχέθηκε στους Αμερικανούς να άρει αυτή την αντίφαση, να αποκαταστήσει το αίσθημα ότι η χώρα τους είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι πολίτες της, στη συνείδησή τους, να εξακολουθήσουν να αγνοούν τον έξω κόσμο. Ακόμα κι αν γι' αυτό χρειαστεί η κυβέρνησή τους να καταστρέψει ένα μέρος του και να αναδιατάξει το υπόλοιπο.