Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( συγχαρητήρια από τη νδ επικρίσεις από τον συν :: 30/1/2006 21:31:08) 

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ

Κόντρα Βερελή με τη διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος»

8. Η Τράπεζα της Ελλάδος

Συγχαρητήρια από τη ΝΔ επικρίσεις από τον ΣΥΝ

Ξαφνική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και τη Διεύθυνση του αεροδρομίου των Σπάτων. Το 1927, με αφορμή το αίτημα της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών για παροχή πρόσθετου δανείου, τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας μιας κεντρικής κρατικής τράπεζας, που θα αναλάμβανε τη διαχείριση των χρεών, την έκδοση χαρτονομίσματος και την ενιαία εφαρμογή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Η εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη και στελέχη του κινήματος δεν έκρυβαν ότι αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του.

Την έντονη αντίδραση του κ. Χρίστου Βερελή προκάλεσαν δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου τού «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία του Αερολιμένα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση και άλλων αεροδρομίων της χώρας. Παρά τις αντιδράσεις της Εθνικής Τράπεζας και κάτω από την πίεση των ξένων συμβούλων, το Μάιο του 1927 ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άρχισε τη λειτουργία της ένα χρόνο αργότερα.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον συνεχάρη δημοσίως για το αξίωμα από το βήμα της Κ.Ε. της ΝΔ την Κυριακή, ενώ ο ΣΥΝ διά του εκπροσώπου του Ν. Βούτση έσπευσε χθες να κριτικάρει το περιεχόμενο της ομιλίας που απηύθυνε αμέσως μετά την εκλογή του. Ο Ολλανδός μάνατζερ του αεροδρομίου των Σπάτων κ. Άλφρεντ βαν ντερ Μιρ, ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, σε πρόσφατες δηλώσεις του «φωτογράφιζε» ως υποψήφιο για ιδιωτικοποίηση το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Πολύ γρήγορα πέτυχε σταθερές ισοτιμίες της δραχμής με τα ξένα νομίσματα, στηρίζοντας την έκδοση χαρτονομίσματος στα αποθέματα της σε χρυσό και συνάλλαγμα και εξασφαλίζοντας τη μετατρεψιμότητα του εθνικού νομίσματος σε χρυσό.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. «Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί κανένα άλλο αεροδρόμιο της χώρας», ήταν η απάντηση του κ. Βερελή, ο οποίος, μιλώντας χθες βράδυ σε εκπομπή της ΕΤ3, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η επιτυχία αυτή οδήγησε τα δημόσια οικονομικά σε περίοδο ευφορίας, βελτίωσε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, ενίσχυσε την εισροή συναλλάγματος και τις επενδύσεις και προκάλεσε μία ισχυρή δυναμική που επέτρεψε τις σημαντικές πολιτικές, θεσμικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της τελευταίας κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ εξήρε κατά τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το θετικό ρόλο του Γ. Παπανδρέου στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, είναι αρκετό.

Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι τις αρχές του 1932, οπότε εκδηλώθηκαν στη χώρα οι συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το 1929.

Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο γραμματέας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του εξήρε και τη στάση του Κ. Καραμανλή, που την Κυριακή συνεχάρη από το βήμα της Κ.Ε. της ΝΔ τον Γ. Παπανδρέου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι χώρα εκμετάλλευσης αεροδρομίων, αλλά χώρα που χρειάζεται καλά και με προσιτά τιμολόγια αεροδρόμια, προκειμένου να προσελκύει διεθνή κίνηση».

Κριτική ήταν η στάση του ΣΥΝ, που διά του Ν. Βούτση τόνισε ότι "η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νέου προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δίνει το μήνυμα μιας σοβαρής αποστασιοποίησης, ως ρητορεία εν κενώ, από τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, από τις ευθύνες που τα αναπαράγουν και τις βαριές συνέπειες με τις οποίες κληροδοτούν την ανθρωπότητα".