Parallel Search

Search

Go
Show

Επιστολές :: Συνέντευξη-γνώμη

( "η ψηφιακή tv θα αλλάξει την ζωή των ελλήνων" ) 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΗ "Μ" Ο Γ. ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ NETMED HELLAS, κ. ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

Μεγάλη διεθνής διάκριση σε Έλληνα βιολόγο

Διέγερση με απορρόφηση ακτινοβολίας

"Η ψηφιακή TV θα αλλάξει την ζωή των Ελλήνων"

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Ας θεωρήσουμε ότι ένα άτομο υδρογόνου βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση (n=1) και απορροφά ένα φωτόνιο, που έχει τόση ενέργεια όση ακριβώς απαιτείται, για να μεταπηδήσει το ηλεκτρόνιο από τη θεμελιώδη κατάσταση στην κατάσταση που αντιστοιχεί σε κβαντικό αριθμό n=2.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψηφιακή δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση, καθώς αυτό που όλοι περιμένουν, δηλαδή την εκπομπή λειτουργίας της, δεν θα αργήσει να γίνει δεδομένου ότι η NOVA, όπως είναι η εμπορική ονομασία του "μπουκέτου", θα διεκδικήσει γρηγορότερα την άδεια εκπομπής και λειτουργίας, με στόχο να βγει στον αέρα, σύμφωνα με τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, και επισήμως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Νίκος Λογοθέτης

Μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα το διεγερμένο άτομο επανέρχεται στην κατάσταση n=1 εκπέμποντας ένα φωτόνιο, που έχει μήκος κύματος ίσο με το μήκος κύματος του φωτονίου που απορρόφησε (σχήμα 2-19).

Και επειδή μιλάμε για ψηφιακή τηλεόραση ο πιο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσε να μιλήσει για τη νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι άλλος από τον γενικό διευθυντή της ΝetMed Hellas, κ. Λάμπη Ταγματάρχη, δεδομένου ότι η εταιρία στην οποία προϊσταται ζητά την άδεια εκπομπής του πρώτου δορυφορικού συνδρομητικού "μπουκέτου" στην Ελλάδα. Εκπαίδευσε… μαϊμούδες, για να μπορούν να αναφέρουν το πώς αντιλαμβάνονται συγκεκριμένα οπτικά ερεθίσματα.

Επομένως και οι ενέργειες των δύο φωτονίων είναι ίσες.

-Κύριε Ταγματάρχη, είστε ικανοποιημένος από την πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας;

Μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος των ανθρώπων αλλά και αρκετών θηλαστικών αναγνωρίζει τρισδιάστατα αντικείμενα, ενώ, στις πιο πρόσφατες έρευνές του, αξιοποιεί την υψηλή τεχνολογία απεικόνισης για να σχεδιάζει τους… χάρτες του μυαλού, της οπτικής και της ανθρώπινης αντίληψης.

Αυτός είναι ο λόγος που το φάσμα εκπομπής παρουσιάζει μία φωτεινή γραμμή στη θέση της σκοτεινής γραμμής του φάσματος απορρόφησης.

"Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα πάει πολύ καλά, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια-διαδικασία, του να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν προϊόν.

Ο Νίκος Λογοθέτης εργάζεται στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής του Max Planck της Γερμανίας.

Όταν λευκό φως, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, περιέχει όλα τα μήκη κύματος, διέρχεται μέσα από αέριο υδρογόνο, τότε το αέριο απορροφά μόνο εκείνα τα φωτόνια τα οποία έχουν μήκη κύματος που αντιστοιχούν σε μεταπηδήσεις μεταξύ των επιτρεπόμενων τιμών ενέργειας του ατόμου του υδρογόνου.

Στη λογική αυτή έχουμε εξασφαλίσει τα δικαιώματα του ποδοσφαίρου και πριν από μερικούς μήνες εξασφαλίσαμε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του μπάσκετ.

Είναι διευθυντής στο Τμήμα που ονομάζεται Φυσιολογία των Γνωστικών Διαδικασιών και ένας από τους τρεις επιστήμονες που μοιράστηκαν το βραβείο Ιατρικής Louis-Jeantet (Λουί-Ζαντέ) και το ποσόν του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, ως επιβράβευση και κίνητρο να συνεχίσει τις έρευνές του.

Τα διεγερμένα άτομα του υδρογόνου επανέρχονται στη θεμελιώδη κατάσταση εκπέμποντας φωτόνια προς όλες τις κατευθύνσεις.

Και μ' αυτές τις διαδικασίες επιβεβαιώνεται η διαρκής πρόθεση του καναλιού να επιστρέφει στους συνδρομητές την τιμή, που του κάνουνε, να τον πληρώνουν κάθε μήνα.

Ζητούμενο, για τον 53χρονο Έλληνα επιστήμονα που σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα Βιολογία στη Θεσσαλονίκη, είναι να κατανοήσει το πώς ακριβώς, πού, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ένα οπτικό ερέθισμα περνά στην περιοχή της συνείδησης.

Συμπέρασμα: Το αέριο απορροφά και εκπέμπει φωτόνια που έχουν ορισμένα μήκη κύματος.

Πρέπει οι συνδρομητές μας να δικαιώνονται καθημερινά για την επιλογή τους, γιατί πληρώνουν.

Εργάζεται στο Max Planck από το 1997, ενώ το βιογραφικό του αναφέρει ερευνητικές… στάσεις στο ΜΙΤ (Τμήμα Επιστημών Εγκεφάλου και Συνείδησης), στην Ιατρική Σχολή του Baylor College (Τμήμα Νευροφυσιολογίας) και διδασκαλία στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Τα μήκη κύματος των φωτονίων που απορροφά το αέριο είναι ίσα με τα μήκη κύματος των φωτονίων που εκπέμπει.

Συνεπώς εμείς από την πλευρά μας για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης, με την οποία μας περιβάλλουν, πρέπει να παρουσιάζουμε μέρα με την μέρα καλύτερο πρόγραμμα, καλύτερη ψυχαγωγία.

Οι τρεις ερευνητές, εκτός από τη συνολική χρηματοδότηση τού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, έλαβαν, έκαστος, το ποσόν των 75.000 ευρώ.

Το φάσμα απορρόφησης του αερίου παρουσιάζει σκοτεινές γραμμές στη θέση των φωτεινών γραμμών του φάσματος εκπομπής.

Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος της συνδρομητικής τηλεόρασης, και αυτό εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε.

2-17 (α) Το άτομο του υδρογόνου στη θεμελιώδη κατάσταση πριν από την κρούση με το ηλεκτρόνιο. (β) Το άτομο σε διεγερμένη κατάσταση. (γ) Το άτομο επανέρχεται στη θεμελιώδη κατάσταση εκπέμποντας ένα φωτόνιο.

Απόδειξη των όσων λέω είναι ότι περισσότεροι από 300.000 συνδρομητές επιβραβεύουν την προσπάθεια μας".

2-18 Ερμηνεία του φάσματος απορρόφησης. Το άτομο απορροφά ένα φωτόνιο και μεταβαίνει από τη θεμελιώδη κατάσταση στην πρώτη διεγερμένη κατάσταση. Η σκοτεινή γραμμή του φάσματος απορρόφησης αντιστοιχεί στο μήκος κύματος του φωτονίου που απορροφήθηκε.

Επειδή πολύς λόγος γίνετε τελευταία για την ψηφιακή τηλεόραση, πείτε μας τι καινούργιο έχει να προσθέσει το εγχείρημα αυτό στη ζωή των Ελλήνων τηλεθεατών;

2-19 Ερμηνεία του φάσματος εκπομπής. Το άτομο εκπέμπει ένα φωτόνιο και μεταβαίνει στη θεμελιώδη κατάσταση. Η φωτεινή γραμμή αντιστοιχεί στο μήκος κύματος του φωτονίου που εκπέμπεται.

"Η ψηφιακή πιστεύω προσωπικά θα αλλάξει τον τρόπο της τηλεθέασης και τη ζωή των Ελλήνων προς το καλύτερο, πάντα.

2-20 Το φως που απορροφήθηκε από το αέριο επανεκπέμπεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πιστεύω, θα δώσει τη δυνατότητα στη σύγχρονη κοινωνία να δρα, να πράττει, να συμπεριφέρεται, να ψυχαγωγείται, να συναλλάσσεται μέσα από διαδικασίες που είναι πιο ξεκούραστες, πιο σίγουρες, πιο μοντέρνες.

"Η ψηφιακή τηλεόραση μας δίνει τη δυνατότητα να μην έχουμε πια το σύνδρομο στέρησης των συχνοτήτων, δηλαδή δεν χρειάζονται συχνότητες, που είναι αγαθό εν ανεπαρκεία στην αναλογική τηλεόραση, άρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε όσα κανάλια θέλουμε, αρκεί να έχουμε χρήματα να πληρώνουμε θέσεις στο δορυφόρο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εκπέμψουμε ψηφιακά το μπουκέτο με την ονομασία NOVA και απλώς είμαστε σε μία φάση που περιμένουμε την έγκριση της άδειάς μας από την ελληνική πολιτεία".

Ωστόσο κατά καιρούς επώνυμοι παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου έχουν πει ότι πολύ εσπευσμένα έγινε η εισαγωγή στην ψηφιακή τηλεόραση, προβάλλοντας μάλιστα και σοβαρές επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα…

"Είναι λάθος αυτό και σαν άποψη και σαν διαδικασία. Η ψηφιακή τηλεόραση δεν μπορεί να μην βλάπτει την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, να μη βλάπτει πουθενά στον κόσμο και να βλάπτει την Ελλάδα. Είναι παγκόσμια πατέντα. Δεν υπάρχει το περιθώριο να λέμε ότι στην Ελλάδα θα έρθει η τεχνολογία μετά από είκοσι χρόνια".

Πόσο κοντά είμαστε στην έναρξη λειτουργίας ψηφιακού πακέτου;

"Έχουμε καταθέσει την αίτηση μας για άδεια στην ελληνική πολιτεία και περιμένουμε μέσα στις προθεσμίες να μας απαντήσουν"

Η συνεργασία, που έχετε αναπτύξει με την κρατική ραδιοτηλεόραση, θα συνεχιστεί και στον τομέα της ψηφιακής TV;

"Συνεργαζόμαστε άψογα με την κρατική τηλεόραση σε όλα τα επίπεδα, όπως γίνεται σε κάθε τίμια σχέση, σε μία σχέση που έχουν και οι δύο συμφέροντα. Η ΕΡΤ παίρνει από μας ένα πολύ σεβαστό ποσό και εμείς χρησιμοποιούμε τις συχνότητές της. Είναι μια έντιμη σχέση".

Με βάση την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της νόμιμης λειτουργίας της NOVA και με το σκεπτικό ότι η καθυστέρηση αυτή προκαλεί οικονομική ζημιά, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δεν τολμήσατε να εκπέμψετε από άλλη χώρα;

"Αυτό που υπάρχει στο μυαλό της εταιρείας συνοψίζεται στο ότι είναι σύννομη, δρα, επενδύει στην Ελλάδα και αφού απευθύνεται σε Έλληνες συνδρομητές, σέβεται απολύτως και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας αυτής. Υπάρχει μια διαδικασία, την τηρήσαμε όλα αυτά χρόνια με σεβασμό και θα την τηρήσουμε και από δω και πέρα. Δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε αντάρτικο, να καταλύσουμε τους νόμους του κράτους και μετά να λέμε Έλληνες πολίτες αγοράστε μας".

Την λεγόμενη "πειρατεία" που παρατηρείται στους τηλεοπτικούς αιθέρες πώς σκέφτεστε να την αντιμετωπίσετε;

"Κινούμαστε δικαστικά κατά παντός που διαπράττει το αδίκημα της πειρατείας εις βάρος μας, είτε κλέβοντας αθλητικό πρόγραμμα, είτε ταινίες. Πολλές φορές μάλιστα φθάνουν στο σημείο να αναπαράγουν το ίδιο το πρόγραμμά μας και αυτό δεν γίνεται μόνο από μικρούς περιφερειακούς σταθμούς. Καταγγέλω ότι γίνεται και από τους μεγάλους αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Και έχουν ασκηθεί μάλιστα από την πλευρά μας οι νόμιμες διαδικασίες".

Βλέπετε όμως οι όποιες ποινές του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια, δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

"Θα απαντήσω μ' ένα παράδειγμα. Εμείς στις πρώτες ημέρες λειτουργίας μας δεχτήκαμε από πλευράς ΕΡΣ ένα πρόστιμο 20 εκατ. γιατί δεν είχαμε καταβάλει ένα παράβολο στα καθορισμένα χρονικά περιθώρια. Το πρόστιμο αυτό το πληρώσαμε αμέσως και είμαστε οι μόνοι που έχουμε πληρώσει πρόστιμο. Κανείς άλλος σταθμός δεν έχει πληρώσει, το γιατί δεν θα το σχολιάσω εγώ".

Κλείνοντας, πείτε μας πώς κρίνετε την ελληνική τηλεόραση του σήμερα;

"Είναι θύμα μιας γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, πιστεύω ότι ανακυκλώνεται και ψάχνεται για να κάνει και νούμερα τηλεθέασης, αλλά και για να συμπιέσει το κόστος της. Υψηλού επιπέδου προγράμματα βέβαια δεν γίνονται με φτηνές παραγωγές και εκεί βλέπουμε όλο αυτό το πράγμα να μην ισορροπεί".