Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σύντομη είδηση

( συνελήφθησαν ένοπλοι διαρρήκτες ) 

Συνελήφθησαν ένοπλοι διαρρήκτες Οι σεισμοί πληθαίνουν καθώς η Αφρική πλησιάζει την Ευρώπη

Ανακεφαλαίωση

Δύο ένοπλους διαρρήκτες συνέλαβαν με κίνδυνο της ζωής τους περιπολούντες αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, χθες τα ξημερώματα, στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Η Μεσόγειος είναι στριμωγμένη ανάμεσα στην τεκτονική πλάκα που πάνω της "κουβαλάει" την Αφρική και τις πλάκες που "κουβαλούν" την Ευρώπη και την Ασία. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάστηκαν οι αρχές και τα χαρακτηριστικά του τμηματικού προγραμματισμού και ο τρόπος που χειρίζεται τα υποπρογράμματα η ΓΛΩΣΣΑ.

Πρόκειται για τους 25χρονους Αλβανούς Νίκο Κόκα και Εντμόντ Κάνι, οι οποίοι εντοπίστηκαν στις 4 τα ξημερώματα να κινούνται στην περιφερειακή οδό με το επιβατικό ΙΧ του Ιωάννη Μισαχηλίδη, που είχαν κλέψει από το Αγγελοχώρι Ημαθίας, δύο ώρες νωρίτερα.

Αυτές οι πλάκες προσεγγίζουν κατά ένα εκατοστό ετησίως, καθώς η Αφρική "ανεβαίνει" προς την Ευρώπη.

Η χρήση υποπρογραμμάτων σε ένα πρόγραμμα παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αφού διευκολύνει την ανάπτυξη των αλγόριθμων και την υλοποίηση του προγράμματος σε λιγότερο μάλιστα χρόνο και διευκολύνει την κατανόηση και τη διόρθωσή του.

Μάλιστα όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν για σωματικό έλεγχο, ο Κόκα προσπάθησε να τους απειλήσει με πολεμικό όπλο "Καλάσνικοφ", που είχε σε σάκο στο πίσω κάθισμα.

Ο ιταλικός Νότος βρίσκεται σε αναταραχή. Υπάρχουν δύο ειδών υποπρογράμματα, οι συναρτήσεις και οι διαδικασίες.

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς από τους αστυνομικούς ή τους δράστες, οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν, ενώ το όπλο και 29 φυσίγγια κατασχέθηκαν και το αυτοκίνητο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Από τις 28 Δεκεμβρίου 2002, το Στρόμπολι βρυχάται. Η συνάρτηση παράγει ένα αποτέλεσμα και επιστρέφει μόνο μία τιμή, ενώ οι διαδικασίες μπορούν να εκτελούν όλες τις ενέργειες ενός προγράμματος. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει το νησί του. Τα υποπρογράμματα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με το κύριο πρόγραμμα με τη βοήθεια των παραμέτρων. Οι ιταλικές αρχές έχουν εγκαταστήσει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τους κατοίκους που έχουν απομείνει, αν και δεν απειλούνται άμεσα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς η λάβα ρέει κυρίως προς τη θάλασσα. Στη δήλωση του υποπρογράμματος βρίσκονται οι τυπικές παράμετροι, ενώ οι πραγματικές παράμετροι βρίσκονται στην εντολή κλήσης του υποπρογράμματος. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Αίτνα ξύπνησε στη Σικελία. Οι διαδικασίες ενεργοποιούνται στη ΓΛΩΣΣΑ με την εντολή ΚΑΛΕΣΕ, ενώ οι συναρτήσεις μόνο με την αναγραφή του ονόματός τους μέσα σε μία έκφραση. Και από τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες είναι σκυμμένοι πάνω από τη Φερδινάνδια: ηφαιστειογενές νησί στα νότια της Σικελίας που ξεπήδησε ξαφνικά από το νερό το 1831, καταβυθίστηκε το 1925, και τώρα αναμένεται να αναδυθεί πάλι.

Η δυνατότητα ενός υποπρογράμματος να καλεί τον εαυτό του, ονομάζεται αναδρομή.

Τα ηφαίστεια

Πολύ συχνά τα προβλήματα που λύνονται με αναδρομή μπορούν να λυθούν με χρήση απλής επανάληψης.

Τρία ηφαίστεια που με τη δραστηριότητά τους δείχνουν την τεκτονική "ταυτότητα" της Μεσογείου, η οποία χαρακτηρίζεται από τη βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από τις ευρασιατικές πλάκες. Λέξεις κλειδιά Σύμφωνα με την εφημερίδα "Λε Μοντ", σε αυτό οφείλεται η έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τμήμα προγράμματος, διαδικασία, συνάρτηση, παράμετρος, εμβέλεια παραμέτρων, αναδρομή. Είναι μια διαδικασία που άρχισε πριν από 85 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ερωτήσεις - Θέματα για συζήτηση

Η Αίτνα, που ορθώνεται σε ύψος άνω των 3.000 μέτρων πάνω από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, βρίσκεται σε σημείο όπου η αφρικανική πλάκα παρουσιάζει ρήγμα, το οποίο προκαλεί βύθιση.

1. Πως ορίζεται ο τμηματικός προγραμματισμός;

Βρίσκεται δηλαδή και αυτή πάνω από ένα "καυτό" τεκτονικό σημείο.

2. Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά των υποπρογραμμάτων; Οι παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκρηξη του 2001 δείχνουν ότι η Αίτνα έχει ήδη μπει σε μια μεταβατική περίοδο. 3. Ποια η διαφορά παραμέτρων και απλών μεταβλητών; Θα συνδεθεί άραγε η μελλοντική συμπεριφορά της με τη συμπεριφορά του Στρόμπολι με κάποιους αόρατους ακόμη δεσμούς; 4. Ποια η βασική διαφορά διαδικασιών και συναρτήσεων; Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά. 5. Πώς εκτελείται μία συνάρτηση; Όμως, καθώς παρατηρούν τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, δεν ξεχνούν πως αυτές οι πλάκες συνδέουν με κοινή μοίρα αυτή τη μεριά της Μεσογείου, από το Στρόμπολι μέχρι τη Μήλο και τη Σαντορίνη. 6. Πώς καλείται μία διαδικασία; 7. Ποια η διαφορά τυπικών και πραγματικών παραμέτρων; 8. Πώς γίνεται η ανταλλαγή των τιμών ανάμεσα στις τυπικές και πραγματικές παραμέτρους; Δώσε ένα παράδειγμα ανταλλαγής παραμέτρων. 9. Τι ονομάζεται εμβέλεια μεταβλητών; 10. Τι είναι η αναδρομή; 11. Ποια είναι τα τμήματα που περιλαμβάνει κάθε αναδρομικός ορισμός; Δώσε ένα παράδειγμα.

Βιβλιογραφία 1. Θ. Αλεβίζος, Α. Καμπουρέλης, Εισαγωγή με τη γλώσσα Pascal, Αθήνα, 1984. 2. Γ. Βουτυράς, Basic: Αλγόριθμοι και εφαρμογές, Κλεψύδρα, Αθήνα, 1991 3. Χρ. Κοίλιας, Η QuickBasic και οι εφαρμογές της, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 1992. 4. R. Shackelford, Introduction to Computing and Algorithms, Addison-Wesley, USA, 1998. 5. S. Leestma - L. Nyhoff, Turbo Pascal, Programming and Solving, McMillan, New York, 1990. 6. N. Wirth, Systematic Programming: An introduction, Prentice Hall, 1973. Διευθύνσεις Διαδικτύου - http://www.swcp.com/~dodrill/ - http://www.progsource.com - www.cit.ac.nz/smac/pascal/default.htm http://www.cs.vu.nl/~jprins/tp.html http://qbasic.com/ www.basicguru.com Επίσης στο διαδίκτυο παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι ακόλουθες ομάδες νέων (Usenet): comp.lang.pascal και comp.lang.pascal.misc σχετικές με τη γλώσσα Pascal. alt.lang.basic και comp.lang.basic.misc σχετικές με τη γλώσσα Basic.