Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΤΡΙΤΗ 12/1 Σε 2,5 χρόνια η "Ροζέτα" ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

Ψάχνουν νέους κομήτες για να στείλουν το διαστημόπλοιο

Ιδιότητες των πυρήνων

(ΕΤ1, 23.30)

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Τα στοιχειώδη σωματίδια

Περίεργη περιπέτεια του Κέβιν Ντόουλιγκ που ξεκινάει από τις τυπικές και ήσυχες συνήθειες ενός Νεοϋορκέζου, ο οποίος θεωρείται επαγγελματικά και ερωτικά επιτυχημένος, με σταθερά ραντεβού στα οποία συναντάει τη φίλη του, μία άνεργη ηθοποιό.

Μέχρι και δυόμισι χρόνια μπορεί να καθυστερήσει η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή "Ροζέτα", που ανακοινώθηκε επισήμως η αναβολή της. Όμως, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες δεν λένε να το βάλουν κάτω. Ήδη ψάχνουν νέους κομήτες για να στείλουν τη "Ροζέτα".

Η ραδιενέργεια

Όλα αλλάζουν όταν μία άλλη κοπέλα μπαίνει στη ζωή του και τον οδηγεί σε μια μυστήρια έρημο, στην οποία ο φιλήσυχος ήρωας αναγκάζεται ν' αλλάξει πρόσωπο, καθώς απειλείται από ένα ανελέητο κυνηγητό.

Ιλάν Ραμόν. Στο επταμελές πλήρωμα του "Κολούμπια", που θα κάνει επιστημονικά πειράματα στο Διάστημα, περιλαμβάνεται και ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης

Πυρηνικές αντιδράσεις

Αξιολόγηση: ( Ο κομήτης Βιρτάνεν μπορεί να περιμένει.

Εφαρμογές και κίνδυνοι της ραδιενέργειας

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΙ ΤΟΥ (FOR FUN)

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της εταιρείας κατασκευής του πυραυλοφορέα "Arianespace" να αναβάλουν την αποστολή ήταν επιβεβλημένη, αφού δύο δορυφόροι αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατέληξαν στον Ατλαντικό, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πρόωρη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτοκαταστροφής του σούπερ πυραύλου "Ariane 5 ESCA" που τους μετέφερε.

Οι διατάξεις των ανιχνευτών σωματιδίων είναι τα ηλεκτρονικά μάτια των φυσικών για να παρατηρούν τα υποατομικά σωματίδια.

(ΝΕΤ, 00.30)

Η προγραμματισμένη εκτόξευση της "Ροζέτας" αναβλήθηκε έως ότου γίνουν γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια των δύο δορυφόρων.

Ο ενεργειακός γίγαντας - πυρήνας εκδηλώνει την παρουσία του τόσο στο μικρόκοσμο όσο και σε φαινόμενα συμπαντικής κλίμακας.

Την ταινία ίσως τη θυμόμαστε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1992, όπου κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Άλλωστε, μετά τις 22 Ιανουαρίου η "Ροζέτα" δεν θα μπορούσε πια να φτάσει τον κομήτη ακολουθώντας την περίπλοκη πορεία με την οποία θα εξοικονομούσε πολύτιμη προωθητική ενέργεια.

Η τρομακτική φωτογραφία του "μανιταριού" μιας πυρηνικής έκρηξης

Ένας συμπαθής γεράκος, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή ως επιστάτης της Ακαδημίας της Όπερας του Πεκίνου, βγαίνοντας στη σύνταξη προσπαθεί να βρει τρόπο να μη μετατραπεί σε απόμαχο της ζωής.

Η αποστολή θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Το πιθανό αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ενός μεγατόνου θα ήταν η καταστροφή μιας πόλης σαν την Αθήνα.

Έτσι, οργανώνει μία ιδιόρρυθμη ορχήστρα ως μαέστρος, απαρτιζόμενη από συνομηλίκους του, μέσα στην οποία σύντομα αρχίζουν να εμφανίζονται σε μικρογραφία προβλήματα εξουσίας.

Επιστήμονες και μηχανικοί που εργάστηκαν για την αποστολή επί μια ολόκληρη δεκαετία δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους που η "Ροζέτα" δεν θα προσεδαφιστεί στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη το 2011, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Η έκρηξη θα προκαλούσε τεράστια πυρκαγιά, που θα κατάπινε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Αξιολόγηση: ((

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δεν θα εγκαταλείψει την αποστολή και ήδη οι επιστήμονές της αναζητούν από τώρα νέο στόχο - κάποιον άλλο κομήτη.

Ο καπνός και η σκόνη, που θα διασκορπίζονταν στην ατμόσφαιρα από παρόμοιες εκρήξεις, θα προκαλούσαν έναν πυρηνικό χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ (GHOST)

Οι πιθανότεροι υποψήφιοι ανήκουν στην οικογένεια των κομητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και τον Δία και που είναι πιο προσιτοί από τη Γη.

3-1 Albert Einstein (1879-1955) και Robert Oppenheimer (1904-1967). Ο πρώτος, με μια επιστολή του το 1939 στον πρόεδρο Ρούζβελτ, υπέδειξε τη δυνατότητα κατασκευής ατομικής βόμβας. Μετά τον πόλεμο έπαιξε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αφοπλισμού. Ο δεύτερος ήταν ο πρωτεργάτης της κατασκευής της πρώτης βόμβας ουρανίου που ρίχτηκε στη Χιροσίμα.

(FILMNET, 7.15)

Το "Κολούμπια"

3-2 Ένα κορίτσι - θύμα της ρίψης της πυρηνικής βόμβας πλουτωνίου στο Ναγκασάκι.

Πολλαπλή ανατύπωση της γνωστής ιστορίας, όπου ένας νεαρός επιστρέφει μετά το θάνατό του στη γη, ως φάντασμα, για να σώσει την καλή του που κινδυνεύει.

Την ίδια ώρα, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, αφού έλυσε μερικά τεχνικά προβλήματα από τα οποία κινδύνευε να αναβληθεί η αποστολή, η NASA έδωσε τελικά το "πράσινο φως" για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου "Κολούμπια", που αναμένεται να γίνει σήμερα.

3-3 Ο Ernest Rutherford (1871-1937) ήταν ένας από τους ανθρώπους που έθεσαν τα θεμέλια για την εξερεύνηση του πυρήνα.

Δημιουργείται κατ' αυτόν τον τρόπο ένα κράμα επιστημονικής φαντασίας και κωμωδίας, ενορχηστρωμένο από τον Τζέρι Τζάκερ.

Στο επταμελές πλήρωμα, που θα κάνει επιστημονικά πειράματα στο Διάστημα, περιλαμβάνεται και ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης.

Μένουν στη μνήμη μόνον οι ερμηνείες του Πάτρικ Σουέιζι και Ντέμι Μουρ.

Γι' αυτόν τον λόγο, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο ακρωτήριο Κανάβεραλ προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια.

Αξιολόγηση: (

Γύρω από το πεδίο εκτόξευσης, έχει οριστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η οποία επιτηρείται από μαχητικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ (VEGAS VACATION)

Πανίσχυρα στρατιωτικά ραντάρ χτενίζουν τον ουρανό της Φλόριντα σε ύψος εκατοντάδων μιλίων.

(FILMNET, 22.00)

Κωμωδία του Στίβεν Κέσλερ, μ' επίκεντρο μια οικογένεια, η οποία αποφασίζει να κάνει διακοπές στο Λας Βέγκας. Οι κωμικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς κάθε μέλος της οικογένειας μπλέκει με τον τζόγο, με το δικό του διαφορετικό τρόπο.

Αξιολόγηση: (