Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( τα οικιακά του μέλλοντός μας ) 

Τα οικιακά του μέλλοντός μας Όταν τα ζώα… ψηφίζουν

Ελεύθερο ανάγνωσμα

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άντρες και γυναίκες καριέρας που θα ήθελαν να βρίσκουν τα πάντα έτοιμα στο σπίτι, όταν το βράδυ γυρίζουν από τη δουλειά;

Αποφασίζουν δημοκρατικά, υποστηρίζουν δύο επιστήμονες!

"Κατά βάθος τα πάντα είναι ζήτημα φωτός"…

Ένας νεαρός μαθητής ή μια μαθήτρια, πριν διαλέξουν τη δέσμη που θέλουν (καλά, μιλάμε για το παλιό σύστημα εξετάσεων και όχι τώρα που αλλάζουν), πρέπει να έχουν κατασταλάξει και να έχουν οριστικά αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους.

JAMES GORMAN

Το φως και οι μεγάλοι ζωγράφοι. Από μικρά παιδιά φαντάζονται ότι κάτι θέλουν να γίνουν.

Όταν τα ελάφια σηκώνονται όρθια, όταν οι μέλισσες χορεύουν, δεν τεντώνουν απλώς τα πόδια τους, δεν δείχνουν απλώς πού βρίσκεται το νέκταρ: όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ψηφίζουν για το αν θα μετακινηθούν. Φαίνεται λοιπόν πως, αντίθετα με ό,τι υποστήριζε ο Όργουελ, στη… φάρμα των ζώων υπάρχει δημοκρατία.

Το φως "ζωγραφίζεται" από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους παράλληλα με τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις για τη φύση του (Γαλλία, μέσα του 18ου αιώνα). "Εγώ θέλω να γίνω γιατρός", "Εγώ όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω δικηγόρος", και γενικά όλα τα παιδάκια φαντάζονται τον εαυτό τους σε υψηλά αξιώματα, καίρια πόστα και μεγάλες καρέκλες.

Η… Φάρμα των Ζώων. Τελικά η δύναμη της πλειοψηφίας φαίνεται πως υπερισχύει στα κοπάδια

Στο πέρασμά του τα υλικά αντικείμενα διαλύονται και καταγράφεται η στιγμιαία εντύπωση (impression). Κανένα βέβαια, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί στη θέση να αποφασίσει πραγματικά τι θέλει να γίνει, δεν ξέρει και ούτε σκέφτεται πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλει για να γίνει αυτό που ονειρεύεται.

Η διαδικασία είναι ασυνείδητη, λένε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης "Nature" οι δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο δρ Τιμ Ρόουπερ και η δρ Λαρίσα Κόνραντ, που πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα.

Το φως αναλύεται στα χρωματικά συστατικά του.

Μόλις λοιπόν μεγαλώνουν τα παιδιά, αρχίζουν λέει να ενημερώνονται και να ακολουθούν μαθήματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ή το γνωστό μάθημα του ΣΕΠ.

Κανένα ελάφι, κανένας μπαμπουίνος, κανένας γορίλλας, κανένα βουβάλι, κανένας κύκνος, καμία μέλισσα δεν μετράει ψήφους, ούτε ελέγχει τα… ψηφοδέλτια.

Έτσι το ίδιο θέμα μπορεί να ξαναζωγραφιστεί, αφού αλλάζει η χρωματικότητά του στο πέρασμα της ημέρας.

Μάλλον όμως δεν προσέχουν στο μάθημα, κάνουν κοπάνες ή δε σκέφτονται όλα τα υπέρ και τα κατά του επαγγέλματος ή της επιστήμης που αποφασίζουν να ακολουθήσουν.

Η απόφαση, όμως, για το πότε θα μετακινηθεί η ομάδα, δεν λαμβάνεται ποτέ από ένα και μόνον ελάφι, μπαμπουίνο και ούτω καθεξής.

Κλοντ Μονέ (1840-1926), "Ο καθεδρικός ναός της Ρουέν" (1892-1893).

Γιατί, για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, ένα είναι το πιο σωστό επάγγελμα για άντρες ή γυναίκες τη σήμερον ημέρα: Οικιακά. Αν λοιπόν δημοκρατία σημαίνει ότι η δράση αναλαμβάνεται όχι με βάση την προτίμηση κάποιου ηγέτη, αλλά τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας, τότε τα ζώα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τα είδη εκείνα των ζώων που λαμβάνουν ομαδικές αποφάσεις, έχουν δημοκρατία. Ο ζωγράφος Ζορζ Σερά (1859-1891), φοιτητής ακόμα, διαβάζει τις παρατηρήσεις πάνω στα οπτικά φαινόμενα του φυσικού Σαρλ Ανρύ.

Ναι, και για άντρες και για γυναίκες.

Με κάποιον ασυνείδητο τρόπο, λένε οι ερευνητές, τα ζώα διαισθάνονται πότε τα περισσότερα από αυτά έχουν την παρόρμηση να μετακινηθούν. Στη ζωγραφική του η εικόνα συντίθεται από πολλές μικρές χρωματικές κουκκίδες (point).

Ξεχάστε το ξύπνημα τα ξημερώματα για να τρέξετε στη δουλειά και να χτυπήσετε κάρτα.

Βάσει των παρατηρήσεών τους, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι τα ελάφια μετακινούνται όταν σηκώνεται όρθιο - δηλαδή ψηφίζει με τα πόδια - ποσοστό μεγαλύτερο του 60% της ομάδας. Σε κάθε περιοχή βρίσκονται κουκκίδες διαφορετικών καθαρών χρωμάτων.

Ακόμα κι αν χρειάζεται να ξυπνάτε αργότερα για να στείλετε τα παιδιά στο σχολείο, μετά μπορείτε να ξαναγυρίστε στο κρεβατάκι σας, κάτω από το ζεστό παπλωματάκι σας, και να παραμείνετε εκεί για τουλάχιστον άλλη μία ώρα.

Στα αφρικανικά βουβάλια, τις αποφάσεις λαμβάνουν τα ενήλικα θηλυκά, και ψηφίζουν με την κατεύθυνση του βλέμματός τους. Από ορισμένη απόσταση τα χρωματικά συστατικά αναμειγνύονται οπτικά στον αμφιβληστροειδή, διατηρώντας την ένταση και τη λάμψη που έχει το φως εκείνη τη στιγμή.

Μετά θα σηκωθείτε, θα πάτε ίσως για ψώνια, θα μαγειρέψτε κανένα φαΐ, θα συμμαζέψτε λίγο.

Και οι κύκνοι ψηφίζουν κουνώντας το κεφάλι: μετακινούνται είτε όταν ένας μεγάλος αριθμός κάνει κινήσεις χαμηλής έντασης, είτε όταν ένας μικρότερος αριθμός κάνει κινήσεις μεγαλύτερης έντασης. Ο ζωγραφικός αυτός τρόπος ονομάστηκε "πουαντιγισμός".

Γιατί όταν βρίσκεστε κάθε μέρα στο σπίτι, λίγο λίγο συμμάζεμα κάθε μέρα αποδίδει ένα τέλεια συμμαζεμένο και καθαρό σπίτι.

Αναρχία

Το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε ονομάζονται κύρια προσθετικά χρώματα του φωτός. Όταν συνδυάζονται κατάλληλα, μπορούν να δημιουργήσουν όλα τα χρώματα. Όταν συνδυάζονται ίδιες ποσότητες του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, το αποτέλεσμα είναι λευκό φως.

Έχετε λοιπόν τη δυνατότητα να αράξετε, να πιείτε καφέ με κάποιο φίλο, να διαβάσετε αρκετές ώρες κάποια βιβλία, να ακολουθήσετε κάποιο χόμπι, όπως να ζωγραφίσετε, να παίξετε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, να ασχοληθείτε με τον υπολογιστή σας και διάφορα άλλα.

Τον λόγο για την επικράτηση της δημοκρατίας επί του δεσποτισμού, οι επιστήμονες δεν τον έχουν ακόμη ανακαλύψει.

Ζορζ Σερά, "Κυριακάτικος περίπατος στην Γκραντ Ζατ" (1884-1886).

Νοικοκυριό και δόξα τω Θεώ

Πιθανολογούν, ωστόσο, ότι τα ζώα διαισθάνονται πως όταν αποφασίζει η πλειοψηφία, περισσότερα μέλη της ομάδας παίρνουν αυτό που θέλουν, κι αυτό σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Σας λέω, το επάγγελμα των οικιακών είναι το πιο καλό.

Όσο για τα ζώα, όπως οι κατοικίδιες γάτες για παράδειγμα, που δεν ψηφίζουν, δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν και δεν ενδιαφέρονται για κανενός είδους ομαδική δραστηριότητα, αυτά δεν μελετήθηκαν από τους επιστήμονες.

Γιατί όποιο άλλο επάγγελμα κι αν κάνετε, έτσι κι αλλιώς τα πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα στο σπίτι θα τα κάνετε θέλετε δε θέλετε.

Ο δρ Ρόουπερ και η δρ Κόνραντ ασχολήθηκαν με τη δημοκρατία και τον δεσποτισμό.

Και θα καθαρίζετε όταν γυρνάτε από τη δουλειά και πλυντήριο θα πρέπει να βάλετε, θα σιδερώνετε, θα απλώνετε, θα μαγειρεύετε, θα συμμαζεύετε, θα πλένετε πιάτα, θα τρέχετε να προλάβετε να ψωνίσετε και όλα τα υπόλοιπα που απαιτεί ένα νοικοκυριό.

Όχι με την αναρχία.

Πέρα από αυτά θα πρέπει και στο σχολείο των παιδιών να πάτε και στην αγορά για ψώνια να βγείτε και σιγά μη βρείτε χρόνο να χαζέψετε τις βιτρίνες. Όσο για καφεδάκι με τα φιλαράκια σας, ειδικά τα πρωινά, ξεχάστε το.

Και αφού ήρθαν οι γιορτές, για να μου πει κάποια εργαζόμενη γυναίκα, μια και αυτό το "προνόμιο" δίνεται στις γυναίκες, αν προλαβαίνει να κάνει σπιτικά μελομακάρονα, πίτες και μπακλαβάδες, μετά τη δουλειά της; Και έχει διάθεση να τα κάνει τις βάρβαρες ώρες που επιστρέφει στο σπίτι της;

Βέβαια το επάγγελμα των οικιακών κακώς δεν το ακολουθούν και οι άντρες. Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι διαρκώς γκρινιάζουν ή διαμαρτύρονται για τις πολλές ώρες δουλειάς και για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Όλα θέλουν πρόγραμμα

Και μη νομίζετε ότι το επάγγελμα των οικιακών δεν απαιτεί σπουδές και γνώσεις για να το εξασκήσει κάποιος σωστά και αποτελεσματικά.

Για να το κάνετε πρέπει να μάθετε να μαγειρεύετε και να απλουστεύετε το χρόνο που χρειάζεται για το μαγείρεμα. Θα πρέπει να μάθετε να μαγειρεύετε όλα μεν τα φαγητά, αλλά μέσα στις ανάγκες της καθημερινότητας, να έχετε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου θα κινείστε για να λιγοστεύετε το χρόνο σας. Ξέρετε, Τρίτη, Πέμπτη μακαρόνια, Δευτέρα, Τετάρτη όσπρια, Παρασκευή, Σάββατο ρύζι και την Κυριακή τρώμε έξω. Πλένετε και απλώνετε τα ρούχα δύο φορές τη βδομάδα και άλλες δύο μέρες τα σιδερώνετε, βλέποντας κάποια εκπομπή στην τηλεόραση ή συζητώντας μ' ένα φίλο που ήρθε για καφέ. Συμμαζεύετε κάθε μέρα από λίγο, έτσι ώστε ποτέ να μη μαζεύονται όλες οι δουλειές μαζί. Τη μια μέρα σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε, την άλλη κάνετε τα τζάμια, να και λίγο ξεσκόνισμα, να και πλύσιμο τα μπαλκόνια.

Έτσι βρίσκεστε στη θέση να μένει χρόνος για όλα τα υπόλοιπα πράγματα, καφέ, ξεκούραση, βόλτες, χόμπι, γυμναστήριο και άλλα.

Θα πρέπει επίσης στα τέσσερα χρόνια, που κατά μέσο όρο σπουδάζουν όλοι για να πάρουν το πτυχίο τους σε μια σχολή, εσείς να ψάξετε με πείσμα και αποφασιστικότητα να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο. Γιατί σίγουρα τον χρειάζεστε για να φέρνει "τα προς το ζην" στο σπίτι και να μη σας λείπει τίποτα. Υπάρχουν πολλοί άντρες, αλλά και πολλές γυναίκες καριέρας, που θα ήταν πρόθυμοι να γίνουν κουβαλητές και να βρίσκουν τα πάντα στην εντέλεια, όταν επιστρέφουν το βράδυ σπίτι τους.

Λοιπόν όσο οι άλλοι ζορίζονται για να σπουδάσουν και να κάνουν μάστερ, και μετά παλεύουν να βρουν μια θέση εργασίας, εσείς ρίξτε την προσοχή σας στην αναζήτηση συντρόφων και πάρτε την πιο σοβαρή και ασφαλή απόφαση στη ζωή σας: ακολουθήστε το επάγγελμα των οικιακών. Κάποτε μπορεί να γράψετε ένα βιβλίο μαγειρικής και, γενικά, όσο μελετάτε, από Αριστοτέλη μέχρι Κλάιβ Μπάρκερ, ποτέ δεν ξέρετε τι ορίζοντες ανοίγονται, και μπορεί να γίνετε και συγγραφέας. Γιατί όσο διαβάζει κανείς μαθαίνει. Αφήστε που μπορείτε να πάρετε πτυχίο, από όποια σχολή θέλετε, μέσω του Ίντερνετ, ενώ βρίσκεστε σπίτι σας! Γι' αυτό σας λέω: επάγγελμα οικιακά. Διαφωνείτε;