Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σε λειτουργία η τηλεθέρμανση ) 

ΚΟΖΑΝΗ

Πελώριες τρύπες υποδηλώνουν αλλαγή θέσεων των δύο Πόλων

Το φασματοσκόπιο

Σε λειτουργία η τηλεθέρμανση

Και όμως, οι Πόλοι κινούνται. Το φασματοσκόπιο (ή φασματογράφος) πρίσματος είναι ένα όργανο με το οποίο γίνεται η ανάλυση μίας δέσμης φωτός και η μελέτη του φάσματός της.

Ο εκλογικός πυρετός μπορεί να συνεχίζεται, αλλά οι καθημερινές ανάγκες των πολιτών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Επιστήμονες εντόπισαν πελώριες τρύπες στο γήινο μαγνητικό πεδίο, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος πρόκειται να αλλάξουν αμοιβαία θέσεις. Αποτελείται από τρία βασικά μέρη, τον κατευθυντήρα, το πρίσμα και τη διόπτρα.

Χρέος των αρμοδίων είναι να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες και να επιλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αν γίνει αυτό, θα ακολουθήσει μια περίοδος χάους, αφού οι πυξίδες δεν θα μπορούν να δείξουν πια τον Βορρά, τα αποδημητικά πουλιά θα χάνουν τον δρόμο τους και οι δορυφόροι θα καούν από την ηλιακή ακτινοβολία. Το φως μίας πηγής εισέρχεται στον κατευθυντήρα, εξέρχεται από αυτόν, έτσι ώστε οι ακτίνες να είναι μεταξύ τους παράλληλες, προσπίπτει στο πρίσμα και αναλύεται στο φάσμα του.

Αυτό ακριβώς έκανε η δημοτική αρχή της Κοζάνης, όπου ο δήμαρχος, Πάρις Κουκουλόπουλος, χωρίς το βραχνά του δεύτερου γύρου, αφού επανεκλέχτηκε θριαμβευτικά με 53,6% από την πρώτη Κυριακή, εξασφάλισε από χθες τη θαλπωρή της ζεστασιάς στους δημότες του.

Οι τρύπες βρίσκονται πάνω από τον Νότιο Ατλαντικό και τον Αρκτικό. Οι εξερχόμενες ακτίνες παρατηρούνται από τη διόπτρα.

Ο δήμος Κοζάνης έθεσε σε λειτουργία την τηλεθέρμανση, όπως γίνεται κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα και με τη συμβατική υποχρέωση που έχει απέναντι στους καταναλωτές.

Οι μεταβολές αποκαλύφθηκαν όταν αναλύθηκαν δεδομένα που είχε στείλει ο δανικός δορυφόρος Όρστεντ.

Περιστρέφοντας το πρίσμα ή τη διόπτρα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα διάφορα μήκη κύματος.

Η παροχή στο δίκτυο του ατμού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ του Αγίου Δημητρίου, κατά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοζάνης, Γιάννη Βλατή, "έγινε απολύτως ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα".

Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με άλλα προηγούμενα.

Αν στη διόπτρα προσαρμόσουμε το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής, το φάσμα αποτυπώνεται στο φιλμ (φασματογράφος) και έτσι μπορούμε να μελετάμε τα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπει μία πηγή, λόγου χάρη το πυρακτωμένο νήμα ενός λαμπτήρα φωτισμού (λαμπτήρας πυρακτώσεως), ή μία λυχνία ατμών νατρίου.

Πρόσθεσε ότι "μέχρι το απόγευμα δώσαμε θερμική ενέργεια στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και μέχρι αύριο [σήμερα] το μεσημέρι θα έχει τροφοδοτηθεί κανονικά όλη η πόλη".

Η ταχύτητα των μεταβολών εξέπληξε τους επιστήμονες.

Να σημειωθεί πάντως ότι η έναρξη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη συνέπεσε με μια κλασική χειμωνιάτικη μέρα, με βροχή και κρύο, και μάλλον η δημοτική αρχή ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες με την ψήφο τους την προηγούμενη Κυριακή.

Ο Νιλς Όλσεν του Κέντρου Πλανητικής Επιστήμης της Δανίας δήλωσε ότι ο πυρήνας της Γης φαίνεται να υφίσταται δραματικές αλλαγές.

Επέκταση στους οικισμούς

"Ίσως να πρόκειται για μια μεταβολή του γεωδυναμικού πεδίου που προμηνύει μια μεγάλη αλλαγή", λέει.

Το έργο της τηλεθέρμανσης άρχισε να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 1994. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά και κοινωφελή έργα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού παρέχει φθηνή θέρμανση ίση με το 50% της αξίας του πετρελαίου και είναι ιδιαιτέρως φιλική προς το περιβάλλον.

Το γεωδυναμικό σύστημα παράγει το μαγνητικό πεδίο της Γης ανάλογα με τις μετακινήσεις του μεταλλικού μάγματος στο εσωτερικό της.

Ο προϋπολογισμός του μέχρι τώρα ανέρχεται στα περίπου 12,5 δισ. και με την επέκταση που συνεχίζεται αναμένεται να διογκωθεί κατά πολύ.

Μερικές φορές το μάγμα μετακινείται σε τεράστια κύματα τα οποία αλλάζουν ή ακόμη και αντιστρέφουν τα γήινα μαγνητικά πεδία.

Σήμερα καλύπτει το 90% της πόλης και σε ενάμιση χρόνο υπολογίζεται να καλύψει το 100%.

Η επιστημονική ομάδα του Όλσεν πιστεύει ότι τέτοια κύματα έχουν εκδηλωθεί κάτω από τον Βόρειο Πόλο και τον Νότιο Ατλαντικό.

Παράλληλα όμως, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, άρχισε η μελέτη επέκτασης του έργου στους νέους οικισμούς με τους οποίους συνενώνεται ο δήμος Κοζάνης.

Αν γίνουν αρκετά ισχυρά, θα μπορούσαν να κάνουν τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο να αλλάξουν αμοιβαία θέσεις.

Πρώτος οικισμός στον οποίο θα αρχίσουν τα έργα, το δεύτερο εξάμηνο του 1999, είναι αυτός της Χαραυγής.

"Κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως κάθε 500.000 χρόνια", λέει ο Άντι Τζάκσον, ειδικός στα γεωμαγνητικά πεδία, "από την τελευταία φορά που έγινε, έχουν ήδη περάσει 750.000 χρόνια".

Το πόσοι και ποιοι οικισμοί θα συνδεθούν με την τηλεθέρμανση εξαρτάται από τη ζήτηση, είπε ο κ. Βλατής, ο οποίος υπογράμμισε ότι "τεχνικώς είναι δυνατό να γίνει η επέκταση στις κοινότητες και βέβαια αυτό θα προκύψει από τη μελέτη που θα εκπονηθεί".