Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "αν ο στρο δει τον ταλάτ δεν θα δει εμένα" :: 18/1/2006 20:12:26) 

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δρόμοι ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

"Αν ο Στρο δει τον Ταλάτ δεν θα δει εμένα"

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το σαφές μήνυμα, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε περίπτωση που ο τελευταίος σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα, έστειλε χθες η Λευκωσία στο Λονδίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου.

Την ώρα…

Επειδή σε διάφορα σημεία αυτού του βιβλίου σου προτείνουμε να πάρεις συνεντεύξεις, διάβασε τις παρακάτω σχετικές οδηγίες:

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από την εμμονή του Βρετανού υπουργού να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο προεδρικό του γραφείο, αν και του έχει διαμηνυθεί πως κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση της Κύπρου ως εξίσωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

… που η Αμερική προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μπει για πλιάτσικο στο Ιράκ, αναπόφευκτα μας έρχονται στο νου οι προηγούμενες επεμβάσεις της στα Βαλκάνια.

Για τη διεξαγωγή μιας συνέντευξης είναι απαραίτητο να έχει κανείς υπόψη του κάποιες αρχές και να γνωρίζει ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη διαδικασία της.

Η Λευκωσία δεν αντιδρά στη συνάντηση των δύο ανδρών, αλλά στον τόπο που αυτή προγραμματίζεται να διεξαχθεί.

Θυμηθήκαμε και ένα άρθρο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην «εκτελεστή» της εξωτερικής πολιτικής του Κλίντον στα Βαλκάνια, που κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους για έλλειψη αποφασιστικότητας:

Η συνέντευξη είναι «εργαλείο» μεθοδολογικό που μας βοηθά, ανάμεσα στα άλλα, να πάρουμε πληροφορίες, στο πλαίσιο μιας έρευνας.

Έτσι, όταν έγινε γνωστό ότι στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Στρο αναφέρεται ότι θα συναντήσει τον κ. Ταλάτ στο προεδρικό του γραφείο, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως διά του Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος ζήτησε η συνάντηση να γίνει σε ουδέτερο έδαφος και όχι στα κατεχόμενα.

«Το 1999, η κυβέρνηση Κλίντον και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί μας αποφασίσαμε να βομβαρδίσουμε τη Σερβία (επί 77 μέρες), χωρίς καν να ζητήσουμε την έγκριση του ΟΗΕ» («Ουάσιγκτον Ποστ», 27/2/2003).

Σε γενικές γραμμές είναι δυνατόν να διακρίνουμε όλη την απαιτούμενη εργασία για τη διεξαγωγή της συνέντευξης σε κάποιες φάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ο Βρετανός ομόλογός του να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς και να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο του.

Διαβάσαμε τη δήλωση του «μετριοπαθούς» Αλβανού ηγέτη Βετόν Σουρόι, που συγκρίνει τον Σαντάμ με τον Μιλόσεβιτς:

Ωστόσο μέχρι αργά χθες βράδυ το Λονδίνο δεν είχε κάνει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Στρο και ο Τ. Παπαδόπουλος διαμήνυσε πως αν ο Βρετανός υπουργός μεταβεί στο προεδρικό γραφείο του κ. Ταλάτ, δεν θα συναντηθεί μαζί του αλλά με τον κ. Ιακώβου.

«Η αλλαγή θα έρθει μόνο όταν αρχίσουν να πέφτουν οι βόμβες».

Ωστόσο ο κ. Ιακώβου ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τον τόπο της συνάντησης Στρο - Ταλάτ, διαφορετικά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, "η επίσκεψη βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα".

Διαβάζουμε και τις ειδήσεις για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Άφρικα", υποστήριξε πως η συνάντησή του με τον κ. Στρο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 25 Ιανουαρίου και πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα, ενώ έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο προφορικά και γραπτά μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Και αναρωτιόμαστε μήπως κάποιος άνοιξε πάλι την πόρτα του φρενοκομείου.

Η Γιουγκοσλαβία…

… μπορεί να μας δώσει σήμερα πολλές ιδέες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο Ιράκ: μια «ζώνη του λυκόφωτος», ένα ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο, που θα το λυμαίνονται στρατιές από Δυτικούς γραφειοκράτες και συμμορίες της μαφίας. Και εκατομμύρια Ιρακινοί πρόσφυγες στη Δύση. Τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία, περίπου 700.000 Σέρβοι παραμένουν μακριά από τα σπίτια που έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τούς καταγράφει κάθε χρόνο, αλλά ποιος μιλάει γι' αυτούς; Ουσιαστικά ακυβέρνητη, η Σερβία παραμένει μια ανύπαρκτη χώρα, όπως άλλωστε και η Βοσνία οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τις συμφωνίες του Ντέιτον.

Η μεγάλη…

… ιεροεξεταστής της Χάγης θυμάται με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων πως σε έναν εμφύλιο πόλεμο καμιά πλευρά δεν είναι αθώα του αίματος και ανακαλύπτει πως και οι Αλβανοί έκαναν μαζικές σφαγές στο Κοσσυφοπέδιο. Η Κάρλα ντελ Πόντε βάζει να συλλάβουν έναν πρώην διοικητή του UCK και τρεις συνεργάτες του που βαρύνονται με δεκάδες φόνους, αλλά αφήνει να της ξεφύγει ο αρχηγός Χακίμ Θάτσι. Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει σε κάθειρξη 11 ετών τη Σερβοβόσνια Μπιλιάνα Πλάβσιτς, 72 ετών, επειδή πολέμησε εναντίον εκείνων που είχαν συμμαχήσει με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Αυτά για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Με τον θάνατο…

… του Τζίντζιτς βλέπουμε πάντως πού οδηγεί αυτή η αμερικανική πολιτική «αλλαγής καθεστώτων». Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Πρέσεβο, επικίνδυνα μέρη που εκτρέφουν μαφιόζους και τρομοκράτες. Θύμα αυτής της πολιτικής έπεσε και ο μάνατζερ των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή Τζίντζιτς. Παράπλευρη απώλεια. Μετά τα πλουσιοπάροχα δώρα που έδωσε η Αμερική στους τρομοκράτες του UCK, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες. Όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, έτσι και στα Βαλκάνια ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να οξυνθεί. Και όταν δύο ελέφαντες μαλώνουν σε ένα χωράφι, την πληρώνει πάντα το χορτάρι.