Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία παπαγγελόπουλου :: 6/2/2006 18:40:28) 

ΑΠΟ ΠΑΓΚΑΛΟ - ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Ένα εκατομμύριο υπογραφές κατά του πολέμου 8. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία Παπαγγελόπουλου

«Αθνάρ και Μπους, δολοφόνοι». Τα πλακάτ των Ισπανών διαδηλωτών στο Οβιέδο μιλούν από μόνα τους

Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι:

Την αντικατάσταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου στην έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών ζήτησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία του. Δεν περνάει ημέρα που το αντιπολεμικό κίνημα να μην κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική, με ολοένα και πιο δυνατή φωνή.

• Να συνειδητοποιήσετε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι μια νοησιαρχική γνώση αλλά ένα προσωπικό βίωμα, μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία.

Ειδικότερα ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι "ο κ. Παπαγγελόπουλος σπατάλησε το χρόνο, που του είχε δοθεί και δεν άγγιξε όλες τις πλευρές της έρευνας" και πρόσθεσε "θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί η υπόθεση σε άλλον εισαγγελέα, ο οποίος να παρέχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της πλήρους ανεξαρτησίας από τις κυβερνητικές επιταγές".

Στις εφημερίδες, οι εκκλήσεις για την ειρήνη, τις οποίες υπογράφουν προσωπικότητες από τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο, καταλαμβάνουν ολόκληρες σελίδες.

• Να κατανοήσετε ότι η αληθινή πίστη συνδέεται με τον αγώνα για την αποδοχή των αληθειών της και την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε να συμμερίζεται την ουσία της δήλωσης Πάγκαλου, χωρίς, όμως, να ζητήσει την αντικατάσταση του εισαγγελέα.

Τη Δευτέρα, μία αντιπροσωπεία καλλιτεχνών που μετέχουν στον αντιπολεμικό συνασπισμό «Κερδίστε χωρίς πόλεμο», με επικεφαλής την Τζέσικα Λανγκ, τον Ίθαν Χοκ και τον Στιβ Μπουσέμι, έθεσε υπόψη των διπλωματικών αποστολών τού ΟΗΕ μία έκκληση που υπεγράφη από ένα εκατομμύριο ανθρώπους (μεταξύ των οποίων 600.000 Αμερικανούς) σε διάστημα μόλις πέντε ημερών ­ κάτι που στάθηκε εφικτό χάρη στο Ίντερνετ, μέσα από το οποίο κατακλύζεται κάθε μέρα ο Λευκός Οίκος με χιλιάδες αντιπολεμικές ηλεκτρονικές υπογραφές.

"Αυτοί όλοι ήταν αφοσιωμένοι στη διδασκαλία των αποστόλων και στη μεταξύ τους ενότητα, στην τέλεση της θείας Ευχαριστίας και στις προσευχές. Ένα δέος τους κατείχε όλους όσοι έβλεπαν πολλά εκπληκτικά θαύματα να γίνονται μέσω των αποστόλων. Κι όλοι οι πιστοί ζούσαν σ' έναν τόπο και είχαν τα πάντα κοινά· ακόμη πουλούσαν και τα χτήματα και τα υπάρχοντα τους, και μοίραζαν τα χρήματα σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Κάθε μέρα συγκεντρώνονταν με ομοψυχία στο Ναό, τελούσαν τη θεία Ευχαριστία σε σπίτια, τρώγοντας την τροφή τους γεμάτοι χαρά και με απλότητα στην καρδιά. Δοξολογούσαν το Θεό, κι όλος ο λαός τους εκτιμούσε. Και ο Κύριος πρόσθετε κάθε μέρα στην εκκλησία αυτούς που σώζονταν".

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για "πρωτοφανή καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα", επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία "έχει εξαναγκάσει τις εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν με μεθόδους μη προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας".

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν από την ομάδα Moveon. org, μία από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στον συνασπισμό, ο οποίος αριθμεί 1,25 εκατομμύρια μέλη.

Σε ερώτηση αν έχει εμπιστοσύνη στον εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα, απάντησε ότι "πάντα έχουμε εμπιστοσύνη στα δικαστικά όργανα", τα οποία, πρόσθεσε, "πρέπει εκ του αποτελέσματος να φαίνονται άξια της εμπιστοσύνης μας".

Μέσα σε 12 κουτιά, η Τζέσικα Λανγκ παρέδωσε την έκκληση με τις υπογραφές στα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Βολές κατά Παπαληγούρα

Η έκκληση απευθύνεται στη «δεύτερη υπερδύναμη του κόσμου, την κοινή γνώμη» και ζητείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να δοθούν και άλλα περιθώρια χρόνου στους επιθεωρητές».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα ότι χειρίστηκε το θέμα με "τεράστια υποκρισία", καθώς διαβεβαίωνε ότι "η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια των επικοινωνιών", ενώ γνώριζε "επί οκτώ μήνες ότι το σύστημα ήταν διάτρητο".

Επιχειρήματα

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπαληγούρα ότι "απέκρυψε" το θέμα από τους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς, οι οποίοι αποφάσισαν υπέρ της οδηγίας για τη νόμιμη παρακολούθηση, έχοντας διαβεβαιώσεις ότι οι επικοινωνίες είναι ασφαλείς, ενώ, είπε, αν ο Έλληνας υπουργός τούς είχε ενημερώσει, ίσως να αποφάσιζαν διαφορετικά.

Η Τζέσικα Λανγκ εξέφρασε τη διαφωνία της με τα θρησκευτικά και ηθικά επιχειρήματα τα οποία επικαλείται ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος με κάθε ευκαιρία προεξοφλεί ότι ο Θεός είναι στο πλευρό του. «Οι Αμερικανοί είναι ηθικοί άνθρωποι και αυτό προϋποθέτει ότι δεν θέλουν η κυβέρνησή τους να τους λέει ψέματα», δήλωσε η ηθοποιός. «Όταν βλέπουν ότι ο Πάπας είναι κατά του πολέμου, ότι οι Αμερικανοί θρησκευτικοί ηγέτες είναι κατά του πολέμου, μεταξύ αυτών και οι ηγέτες του θρησκευτικού δόγματος στο οποίο πιστεύει ο πρόεδρος Μπους, κυριεύονται από σοβαρές αμφιβολίες».

Κάτω από τα έκπληκτα μάτια των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί σταρ με επικεφαλής την Τζέσικα Λανγκ έφτασαν έξω από την αμερικανική διπλωματική αποστολή κρατώντας μαζί τους τα κουτιά με την έκκληση και τις υπογραφές. Τελικά, ένας υπεύθυνος αποφάσισε να τους αφήσει να περάσουν, αλλά από την πίσω πόρτα. Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες στην Ιταλία, όπου δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να παρακωλύσουν τη φόρτωση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού σε δύο μεταγωγικά πλοία, σε λιμάνι κοντά στην Πίζα.