Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( και για την ανεργία φταίει το πασοκ :: 23/1/2006 18:51:42) 

Και άνεργοι μαϊμού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο, μία πρώτη διασταύρωση στοιχείων το 2005 έδειξε ότι 45.000-50.000 άτομα που εργάζονταν με ασφάλιση στο ΙΚΑ έπαιρναν ταυτόχρονα και επίδομα ανεργίας.

Κι αν είσαι και… Versace με την αράδα σου θα πας

Α. Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΕΝΟΣ ΣΩΤΗΡΑ

Και για την ανεργία φταίει το ΠΑΣΟΚ

Πόρτα από το διασημότερο κολέγιο εφηρμοσμένων τεχνών «έφαγε» η 19χρονη Φραντσέσκα Βερσάτσε, ανιψιά του διάσημου σχεδιαστή Τζιάνι, κόρη δηλαδή του αδελφού του, Σάντρο. Την εποχή λίγο πριν από τη γέννηση του Χριστού η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το επίκεντρο δηλαδή του τότε κόσμου, είχε φτάσει στο απόγειο της δύναμης της.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος απέδωσε τα υψηλά ποσοστά ανέργων στην "επικίνδυνη ανάπτυξη" που στήριξε η προηγούμενη κυβέρνηση

Και δεν την έσωσε ούτε το διάσημο επίθετό της ούτε τα χρήματα του μπαμπά της από τα αυστηρά κριτήρια της σχολής. Ταυτόχρονα η ηθική σήψη είχε διεισδύσει σε κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στην "επικίνδυνη ανάπτυξη" που στηρίχθηκε σε θαλασσοδάνεια και χρηματιστηριακές φούσκες αποδίδει ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος την τρικυμία της ανεργίας που κλυδωνίζει την Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη.

Η νεαρά, που φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνει την παροιμία «το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά», δεν έχει τα επαρκή προσόντα για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο Central St Martins College of Art and Design του Λονδίνου, από τα θρανία του οποίου έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του χώρου της μόδας, όπως ο Τζον Γκαλιάνο, η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ - κόρη του σερ Πολ των Beatles - και ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν. Οι άνθρωποι, παρά την επιφανειακή ειρήνη (pax romana) που επικρατούσε, ζούσαν σε μια κατάσταση έντονης αγωνίας και κρίσης.

Δήλωσε πως επιχειρηματίες έχουν ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν εντοπιστεί και περίπου 50.000 μαϊμού άνεργοι που εισέπρατταν επίδομα ανεργίας.

Ούτε ο μπαμπάς ούτε η εκκεντρική θεία, Ντονατέλα, έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο για την αποτυχία της νεαρής διαδόχου (που να τολμήσουν…) αλλά, όπως έχουν αποδείξει δεν πτοούνται από κάτι τέτοια. Τα μεγάλα μέχρι τότε επιτεύγματα της ιστορίας δεν είχαν κατορθώσει να ανακουφίσουν τους ανθρώπους και να δώσουν ένα νόημα στη ζωή τους.

Μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, με θέμα την καινοτομία και την απασχόληση, ο υφυπουργός κατηγόρησε ευθέως τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι τα τελευταία χρόνια τροφοδότησαν είκοσι επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν και αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο.

Εξάλλου, ποιος μπορεί να διδάξει περισσότερα στη Φραντσέσκα από τους ίδιους; Πολλές θρησκείες και μυστηριακές λατρευτικές ομάδες υπόσχονταν στους ανθρώπους σωτηρία και λύτρωση, αλλά κανείς δεν αισθανόταν ασφαλής.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχουν αποδείξεις που στοιχειοθετούν κατηγορίες και ήδη κάποιες εταιρείες έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, ενώ εξετάζονται φάκελοι επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό να παραπεμφθούν και αυτές στη δικαιοσύνη.

Και, σε τελική ανάλυση, με τον οίκο και τη φίρμα έτοιμα, ποιος ενδιαφέρεται για τις σπουδές τής Φραντσέσκα; Για το λόγο αυτόν, την εποχή εκείνη είχε φουντώσει η προσδοκία για έναν άγνωστο Θεό-Σωτήρα, που θα ερχόταν όπως ο "από μηχανής θεός" της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και θα έδινε λύση στο ανθρώπινο δράμα.

Μαϊμού άνεργοι

Όταν λοιπόν έφτασε το "πλήρωμα του χρόνου" έστειλε ο Θεός στον κόσμο τον Υιό του, που σαρκώθηκε "εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου".

Για την ανεργία τόνισε πως είναι μια απειλή και πως εδώ δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ή Αριστερά.

Έτσι, με την ενανθρώπηση του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδας, ο Θεός μπήκε στην ιστορία μας παίρνοντας και την ανθρώπινη φύση και ως Θεάνθρωπος άνοιξε το δρόμο όχι μόνο για να λυθεί το ανθρώπινο δράμα, αλλά και για να μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει κατά χάρη Θεός.

Η Κεντρική Μακεδονία είναι η δεύτερη περιφέρεια από πλευράς ποσοστού ανεργίας. Στους άνδρες η ανεργία είναι 7,1% και στις γυναίκες 18,9%, είπε ο κ. Γιακουμάτος. "Τα επιδόματα ανεργίας είναι μικρά, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που τα εισπράττουν χωρίς να είναι άνεργοι", τόνισε. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μία πρώτη διασταύρωση στοιχείων το 2005 έδειξε ότι 45.000-50.000 άτομα που εργάζονταν με ασφάλιση στο ΙΚΑ έπαιρναν ταυτόχρονα και επίδομα ανεργίας.

Για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί ειδική ημερίδα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, με τη συνεργασία του υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Θα υλοποιηθεί πρόγραμμα απασχόλησης 2.000 ανέργων, 500 θέσεων για νέους επιχειρηματίες και 200 προσλήψεων σε θέσεις μερικής απασχόλησης στη νομαρχία και τους δήμους του νομού.

Ελλειψη κινήτρων

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, στην παρέμβασή του, τόνισε πως η απουσία πρόβλεψης για τις νέες παραγωγικές συνθήκες και η έλλειψη μέτρων οδήγησαν στη σταδιακή αποβιομηχάνιση, ενώ η απουσία επενδύσεων, λόγω της ανυπαρξίας κινήτρων, προώθησε τις παραγωγικές επενδύσεις εκτός Θεσσαλονίκης και Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΘ, το πρώτο τρίμηνο του 2005 η επίσημη ανεργία στη Θεσσαλονίκη έτρεχε με 12%, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ήταν 10,4% και η ανεργία στην Αθήνα 9%.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο του οποίου μέσα σε δέκα μήνες κατατέθηκαν 1.100 προτάσεις για επενδυτικά σχήματα, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας επισήμανε ότι η ημερίδα ήταν ένα πρώτο βήμα διαβούλευσης για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων σε όλους τους νομούς της περιφέρειας.

Ασπιρίνες

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφερόμενος στο φαινόμενο της αποβιομηχάνισης, τόνισε πως η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε "νεκροταφείο επιχειρήσεων" και εξέφρασε την αγωνία του για τις ελληνικές επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό. Για τον ΟΑΕΔ είπε πως δεν δίνει λύσεις αλλά… ασπιρίνες.