Parallel Search

Search

Go
Show

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υπερ της μονιμοτητας τα συνδικατα :: 17/1/2006 19:02:36) 

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Λόγος με διαπολιτισμικά στοιχεία

Για αντιδραστική αναθεώση έκαναν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΝ

Τρίποντο σωτηρίας

Δεν απομονώνω τα παιδιά των μεταναστών στο σχολείο, τα κάνω παρέα και τα συμπονάω που έχουν τόσα προβλήματα. Τα παιδιά των τσιγγάνων, αν μορφωθούν, θα αναπτύξουν άλλο τρόπο σκέψης, δε θα κλέβουν και δε θα ζητιανεύουν, γι' αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρχονται στο σχολείο μου. Σε μερικές χώρες, επειδή κάποιοι μετανάστες δημιουργούν προβλήματα, τα βάζουν με όλους και τους διώχνουν. Μερικά παιδιά κοροϊδεύουν άλλα παιδιά, γιατί έχουν άλλη θρησκεία, ήθη και έθιμα. Αυτά δεν είναι καλά δείγματα γιατί πρέπει να σεβόμαστε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των άλλων.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση.

"Επιτέλους πήραμε και μια νίκη χωρίς να κουνιούνται οι μπασκέτες".

3. Να δώσεις τις σκέψεις σου σε μια παράγραφο σχολιάζοντας το καθένα από τα παρακάτω αποσπάσματα: α. "πίκρα που μου περίσσευε… Γκόγκολ" β. "Αμαρτία, παιδάκι μου… πρόοδος;" Αυτό τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η αιχμή τού προπονητή του Ηρακλείου Γιώργου Μακράκη μετά την (τεράστιας βαθμολογικής σημασίας) μεγάλη νίκη των Κρητικών με 80-79 επί του Ολυμπιακού αποτέλεσε αιχμή κυρίως για τον Άρη και τον Ιωνικό Ν.Φ., οι οποίοι φώναζαν πως "κουνιούνται" τα καλάθια στα δικά τους παιχνίδια.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιδιώκει να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, να παραδώσει ολοκληρωτικά το περιβάλλον στην επιχειρηματική δράση, να ενισχύσει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και να ελέγξει τη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων μέσα από την κρατική χρηματοδότηση. Το θέμα είναι πως το Ηράκλειο πανάξια ανανέωσε (εκτός συνταρακτικού απροόπτου) την παρουσία του στην κατηγορία, αφού σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και για πολλοστή φορά φέτος νίκησε με τρίποντο στο τέλος. Όσον αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η θέση του Γιώργου Παπανδρέου για μια πιο τολμηρή αναθεώρηση εκφράζει τη συναίνεση στις αλλαγές που προωθεί η Νέα Δημοκρατία.

"Είχα πει στους παίκτες μου απλά να αποτρέψουμε το τρίποντο, αλλά δεν γίνεται πάντα αυτό που σχεδιάζεις", παραδέχθηκε ο Λευτέρης Σούμποτιτς που είδε την ομάδα του να προηγείται 79-77 στα 13 δευτερόλεπτα με τρίποντο του Μάρκοβιτς.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε αυτές τις αλλαγές και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να δυναμώσουν την πάλη τους «ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος».

Πολλή δουλειά από τον Χόρβατ κόντρα στους Έβανς και Τζόνσον

«Πραξικόπημα»

Όμως ο Δημήτρης Μακρής ήταν αυτήν τη φορά ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής και με το δικό του τρίποντο οι Κρητικοί πήραν βαθιά ανάσα.

«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα σε βάρος της δημοκρατίας, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της δημόσιας εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

"Δεν αξίζει να παλεύουμε για τη σωτηρία, αν και πλέον έρχονται καλύτερες ημέρες για μας και πιστεύω πως θα πάμε για όσο το δυνατόν πιο ψηλά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι από άποψη αντιδραστικότητας οι αλλαγές που προωθεί η Νέα Δημοκρατία μπορούν να συγκριθούν με τα πρώτα μεταπολιτευτικά συγγράμματα του Συνταγματικού Δικαίου και κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για σιωπή και συναίνεση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Όταν πήρα την μπάλα στα χέρια μου, σκέφθηκα πως είχα αστοχήσει σε ανάλογο σουτ με τον Παναθηναϊκό, αλλά αυτήν τη φορά ευτυχώς τα κατάφερα", τόνισε ο νεαρός άσος που είχε άξιους συμπαραστάτες στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα τούς Μπένερμαν, Όστιν και Μπάτσικ.

Όσον αφορά το θέμα της μονιμότητας, ο Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε ότι, αντί να καταργηθεί στο δημόσιο τομέα, έπρεπε να επεκταθεί και στον ιδιωτικό.

Τα συνδικάτα

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Συνδικαλιστές από το δημόσιο τομέα υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στην ουσία την κατάργηση της συνταγματικής μονιμότητας όσων προσληφθούν στο μέλλον στις δημόσιες υπηρεσίες και ανατρέπει έτσι ένα καθεστώς που υπάρχει στη χώρα μας εδώ και περίπου έναν αιώνα. Η μονιμότητα, όπως σημείωσαν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, αποτελεί μία βασική δικλείδα άμυνας του κρατικού μηχανισμού απέναντι στη διάθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων να τον αντιμετωπίζουν ως λάφυρο.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, στελέχη της συνομοσπονδίας τόνισαν ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ανασφαλή και μικροκομματική διάρθρωση του δημόσιου τομέα με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και με τη βοήθεια συνταγματολόγων θα προχωρήσουν στη σύνταξη προτάσεων που θα διευρύνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, θα εξασφαλίζουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και θα προστατεύουν τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας.