Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( καταλογίζει προχειρότητα στην κυβέρνηση :: 17/1/2006 20:05:19) 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟ

Ζητείται ελπίς

Καταλογίζει προχειρότητα στην κυβέρνηση

Να μην ακούω δικαιολογίες!

Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

Κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την "προχειρότητα", όπως χαρακτηριστικά είπε, με την οποία αντιμετωπίζει την υπόθεση της αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας άσκησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

Όταν μπήκε στο καφενείο, κείνο το απόγεμα, ήτανε νωρίς ακόμα. Παράλληλα κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μη συμμετάσχουν σε συζητήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που ονομάτισε ότι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τα ψέματα τελείωσαν, το πρωτάθλημα μπήκε στην τελική του ευθεία και ο Σέρχιο Μαρκαριάν τα έψαλε για τα καλά χθες στους παίκτες του. Κάθισε σ' ένα τραπέζι, πίσω από το μεγάλο τζάμι που έβλεπε στη λεωφόρο.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σχολίασε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται αμήχανα, με προχειρότητα και για επικοινωνιακούς λόγους το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος και απηύθυνε σύσταση προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να μην εμπλακούν σε συζητήσεις με βάση θέματα που τίθενται με προχειρότητα από την πλευρά της ΝΔ" και να αναμείνουν τις επεξεργασμένες θέσεις του Κινήματος.

Με αφορμή την κακή εμφάνιση της ομάδας του κόντρα στον Πανιώνιο, ο 58χρονος τεχνικός τούς ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία (εννοώντας τον κακό αγωνιστικό χώρο που επικαλέστηκαν πολλοί) και έστρεψε την προσοχή τους στον αγώνα με την Πόρτο. Παράγγειλε καφέ.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έθεσε θέμα αναθεώρησης, για να ξεφύγει από τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, και πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη συζήτηση σε μία παρελθοντολογία, αφού τα προβλήματα είναι άμεσα και καθημερινά". Το σίγουρο είναι ότι η κατήφεια και τα σκυθρωπά πρόσωπα που υπήρχαν μετά το τέλος του αγώνα στη Νέα Σμύρνη "εξαφανίστηκαν" στις 9: 10 το βράδυ της Κυριακής, όταν οι "πράσινοι" πληροφορήθηκαν την ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ.

Σε άλλα τραπέζια, παίζανε χαρτιά ή συζητούσανε.

Αναφορικά με το χρόνο κατά τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τις δικές του εσωτερικές διεργασίες, για να καταλήξει σε μία συνολική πρόταση για τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και προς ποια κατεύθυνση η νέα συνταγματική αναθεώρηση, έθεσε ως χρονικό όριο την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις 30-31 Ιανουαρίου. Πάντως, όλοι έλεγαν πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσουν την διαφορά στους πέντε πόντους από τον Ολυμπιακό και ουσιαστικά να αγκάλιαζαν από τώρα τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ήρθε ο καφές.

Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε εκτενώς τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του συντάγματος, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του αυτή ως "πυροτέχνημα, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επιστέγασμα της πολιτικής αμηχανίας και αδυναμίας της κυβέρνησής του". Αυτό επεσήμανε και ο Μαρκαριάν στη χθεσινή του ομιλία προς τους παίκτες:

Άναψε τσιγάρο, ήπιε δυο γουλιές, κι άνοιξε την απογευματινή εφημερίδα.

Τόνισε ότι από όσα είπε ο Κ. Καραμανλής προκύπτει ότι αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σε τέσσερα επίπεδα, που κατά τον ίδιο το πρώτο αφορά "ψευδεπίγραφες αλλαγές" και το δεύτερο "υπαναχωρήσεις" για ζητήματα που ως αρχηγός τα είχε κάνει σημαία του, για να κερδίσει τις εκλογές. "Χάσαμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε με πέντε βαθμούς και από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Καινούριες μάχες είχαν αρχίσει στην Ινδοκίνα "Αι απώλειαι εκατέρωθεν υπήρξαν βαρύταται", έλεγε το τηλεγράφημα.

Το τρίτο επίπεδο κατά τον κ. Βενιζέλο "είναι η ομολογία των υπερσυντηρητικών επιθυμιών και καταβολών του κυβερνώντος κόμματος, από τις οποίες δεν μπορεί να απαλλαγεί" και το τέταρτο "η παραβίαση των ανοικτών θυρών, δηλαδή η αποδοχή αλλαγών που όλοι συνομολογούν και αποδέχονται για θέματα που δεν αφορούν όμως τον πυρήνα του πολιτεύματός μας". Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε.

Ένα ακόμα ιαπωνικό αλιευτικό που γύρισε με ραδιενέργεια.

Δεν παίξαμε καθόλου καλά.

"Η σκιά του νέου παγκοσμίου πολέμου απλούται εις τον κόσμο μας", ήταν ο τίτλος μιας άλλης είδησης.

Καταλαβαίνω πως σας δυσκόλεψε ο κακός αγωνιστικός χώρος, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία.

Ύστερα διάβασε άλλα πράγματα: το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προαγωγές εκπαιδευτικών, μια απαγωγή, ένα βιασμό, τρεις αυτοκτονίες.

Τέτοιες εμφανίσεις στο μέλλον δεν επιτρέπονται.

Οι δυο, για οικονομικούς λόγους.

Από εδώ και πέρα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δυο νέοι, 30 και 32 χρονώ.

Να προσέχετε ακόμα και την εξωγηπεδική σας ζωή γιατί από εδώ και πέρα τα πάντα παίζουν ρόλο.

Ο πρώτος άνοιξε το γκάζι, ο δεύτερος χτυπήθηκε με πιστόλι.

Τώρα κοιτάμε το παιχνίδι με την Πόρτο.

Αλλού είδε κριτική για ένα ρεσιτάλ πιάνου, έπειτα κάτι για τη μόδα, τέλος την "Κοσμική Κίνηση": "Κοκταίηλ προχθές παρά τω κυρίω και τη κυρία Μ. Τ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε δύο στόχους.

Χάρμα ευμορφιάς και κομψότητος η κυρία Β. Χ. με φόρεμα κομψότατο εμπριμέ και τοκ πολύ σικ.

Το πρωτάθλημα και μετά το ΟΥΕΦΑ".

Ελεγκάντικη εμφάνισις η δεσποινίς Ο. Ν.".

"ΚΟΙΛΙΑ"

Άναψε κι άλλο τσιγάρο.

Πάντως, το 0-0 με τον Πανιώνιο ήρθε να πιστοποιήσει την περίοδο αγωνιστικής κάμψης που διανύει ο Παναθηναϊκός.

Έριξε μια ματιά στις "Μικρές Αγγελίες":

Δεν είναι τυχαίο ότι στα 90 λεπτά ενός κρισιμότατου αγώνα οι "πράσινοι", έκαναν μόνο δύο οργανωμένες επιθέσεις.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ νεόδμητος μονοκατοικία, κατασκευή αρίστη, εκ 4 δωματίων, χολ, κουζίνας, λουτρού πλήρους, W.C.

Στη Νέα Σμύρνη ο ΠΑΟ επιβεβαίωσε αυτό που φάνηκε στη ρεβάνς με την Άντερλεχτ και στο προηγούμενο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Παναχαϊκή.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ εις σοβαρόν κύριον δωμάτιον εις β' όροφον, ευάερον, ευήλιον…

Η κούραση από τα συνεχή παιχνίδια αρχίζει πλέον και βγαίνει στους περισσότερους παίκτες, κάτι που σίγουρα περίμενε ο Μαρκαριάν και για τον λόγο αυτό θέλησε να ξεκουράσει τους βασικούς στο παιχνίδι Κυπέλλου με το Αιγάλεω.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ πιάνο προς αγοράν…

Οι αναπληρωματικοί δεν έπεισαν και έτσι ο προπονητής επέστρεψε στον γνωστό κορμό.

Σκέψεις γυρίζανε στο νου του.

Όσοι αγωνίστηκαν στο προχθεσινό παιχνίδι ακολούθησαν χθες χαλαρό πρόγραμμα.

Από τότε που τέλειωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η σκιά του τρίτου δεν είχε πάψει να βαραίνει πάνω στον κόσμο μας.

Ο Γιώργος Καραγκούνης ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε και ο Μαρκαριάν θα τον έχει κανονικά στην διάθεσή του στο ματς με την Πόρτο.

Και στο μεταξύ, το αίμα χυνότανε, στην Κορέα χτες, στην Ινδοκίνα σήμερα, αύριο…

Έτσι, ο Ουρουγουανός τεχνικός αναμένεται να παρατάξει στο Ντας Άντας ό,τι καλύτερο διαθέτει, με το δοκιμασμένο σύστημα 4-4-2.

Πέρασε το χέρι του στα μαλλιά του.

Μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης (16:00) ο Μαρκαριάν θα ανακοινώσει την αποστολή που θα αναχωρήσει αύριο το πρωί (11:00) για την Πορτογαλία.

Σκούπισε τον ιδρώτα στο μέτωπο του·

Από αυτήν θα αποκλειστούν σίγουρα οι Κωνσταντινίδης - Βόκολος, που είχαν αποβληθεί στις Βρυξέλλες.

είχε ιδρώσει, κι όμως δεν έκανε ζέστη.

Επισημαίνουμε ότι ο Παναθηναϊκός στο Πόρτο θα έχει την συμπαράσταση 1.000 οπαδών του.

Ο πόλεμος, η βόμβα υδρογόνου, οι αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, η "Κοσμική Κίνησις" …

ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ

Το πανόραμα της ζωής!

Στο μεταξύ, αυτό που ανησυχεί τον Μαρκαριάν και τους συνεργάτες του είναι ότι η κούραση δεν φαίνεται να επηρεάζει στο ελάχιστο την Πόρτο.

Δεν είχε αλλάξει διόλου προς το καλύτερο η ζωή μας ύστερ' από τον πόλεμο.

Παρά το γεγονός ότι οι "Δράκοι" συμπλήρωσαν χθες δέκα μέρες χωρίς ρεπό, το Σάββατο διέσυραν με 7-0 τη Βαρζίμ στο πλαίσιο του πορτογαλικού Κυπέλλου, μόλις τέσσερις μέρες μετά τη μεγάλη νίκη της επί τη Μπενφίκα στο πρωτάθλημα.

Όλα είναι τα ίδια σαν και πριν.

Όπως ο Μαρκαριάν στο παιχνίδι Κυπέλλου με το Αιγάλεω, έτσι και ο Χοσέ Μουρίνιο χρησιμοποίησε μόλις τέσσερις βασικούς στο παιχνίδι με τη Βαρζίμ, ωστόσο η Πόρτο απέδειξε ότι διανύει περίοδο δαιμονιώδους φόρμας νικώντας ακόμα και με τους αναπληρωματικούς.

Κι όμως είχε ελπίσει κι αυτός, όπως είχαν ελπίσει εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλη τη γη, πως ύστερ' από τον πόλεμο, ύστερ' από τόσο αίμα που χύθηκε, κάτι θ' άλλαζε.

Βέβαια, για τον πρώτο προημιτελικό της προσεχούς Πέμπτης με τον Παναθηναϊκό ο Μουρίνιο θα στηριχθεί στα μεγάλα αστέρια της ομάδας.

Πως θαρχόταν η ειρήνη, πως ο εφιάλτης του πολέμου δε θα ίσκιωνε πια τη γη μας, πως δε θα γίνονταν τώρα αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, πως …

Μόνο ο Νούνο Βαλέντε αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και δεν πήρε μέρος στην προπόνηση που έγινε χθες στο προπονητικό κέντρο της Πόρτο.

Σουρούπωνε.

Μετά το πέρας, οι παίκτες της ομάδας είδαν τριάντα λεπτά βίντεο από αγώνες του Παναθηναϊκού, κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο ημέρες μέχρι τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων.

Μερικά φώτα είχαν ανάψει κιόλας στα μαγαζιά αντίκρυ.

ΤΟ ΜΑΤΣ: ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Στο καφενείο δεν είχανε ανάψει ακόμα τα φώτα.

Ικανοποιημένοι μόνο από την ισοπαλία

Του άρεσε έτσι το ημίφως.

Δύο πράγματα συμβαίνουν όταν δύο αντίπαλες ομάδες δεν κυνηγούν το γκολ και αγωνίζονται σε κάκιστο αγωνιστικό χώρο.

Σκέφτηκε τη σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο μας σήμερα.

Αθλιότατο θέαμα με τελικό σκορ 0-0.

Σύγχυση στον τομέα των ιδεών, σύγχυση στον κοινωνικό τομέα, σύγχυση …

Πανιώνιος και Παναθηναϊκός κακοποίησαν το ποδόσφαιρο, αλλά η ισοπαλία δεν έβλαψε τελικά κανέναν.

Δεν έφταιγε η εφημερίδα που έκανε τώρα αυτές τις σκέψεις.

Οι "κυανέρυθροι" παρέμειναν ζωντανοί στο όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι "πράσινοι" ναι μεν χάλασαν το σερί νικών τους (είχαν δέκα συνεχόμενες), ωστόσο… ψήλωσαν κατά έναν πόντο.

Τα σκεφτότανε όλα αυτά τον τελευταίο καιρό, πότε με λιγότερη, πότε με περισσότερη ένταση.

Οι παίκτες του Πανιωνίου αγωνίστηκαν με ψυχή και πάθος και δικαίωσαν την υψηλή θέση που κατέχουν στη βαθμολογία.

Σκεφτότανε το σκοτεινό πρόσωπο της ζωής.

Παρ' όλα αυτά, ο προπονητής Γιόζεφ Μπουμπένκο έδειξε ότι φοβήθηκε το παιχνίδι.

Την ειρήνη, τη βαθιά τούτη λαχτάρα, που κρέμεται από μια κλωστή.

Κράτησε στον πάγκο τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του, Ερμίν Σίλιακ, αφού προτίμησε σύστημα με μόνο έναν επιθετικό.

Σκεφτότανε τη φτώχεια, την αθλιότητα.

Αυτός ήταν ο νεαρός Βαγγέλης Μάντζιος, ο οποίος ήταν αποκομμένος ανάμεσα στους Χένρικσεν - Κυργιάκο.

Σκεφτότανε το φόβο που έχει μπει στις καρδιές.

Λογικό ήταν να μην προσφέρει πολλά.

Στον καθρέφτη, δίπλα του, είδε το πρόσωπο του.

Από την άλλη πλευρά, οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν το χειρότερό τους φετινό παιχνίδι, ενώ η απουσία του Γιώργου Καραγκούνη ήταν εμφανέστατη.

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόσωπο.

Ομάδα δίχως πάθος, φαντασία, φρεσκάδα ήταν χθες το "Τριφύλλι".

Τίποτα δε μαρτυρούσε την ταραχή που είχε μέσα του.

Οι παίκτες του ΠΑΟ εμφάνισαν μεγάλα σημάδια κόπωσης από τις διαδοχικές αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Είχε πολεμήσει κι αυτός στον τελευταίο πόλεμο.

Ακόμα και η φορμαρισμένη γραμμή πυρρός (Λυμπερόπουλος - Ολιζαντέμπε) δεν δικαιολόγησε την παρουσία της και εγκλωβίστηκε στην καλή άμυνα του Πανιωνίου.

Και είχε ελπίσει.

Μονομαχία Άκη Μάντζιου - Γιάννη Γκούμα. Η συμπεριφορά του 34χρονου ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου με θεατρινισμούς και συνεχείς διαμαρτυρίες δεν αρμόζει σε παίκτη με πολυετή πείρα στην Α' Εθνική

Μα τώρα ήτανε πια χωρίς ελπίδα.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης και την κατοχή της μπάλας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά μέχρι εκεί.

Ναι, δε φοβότανε να το ομολογήσει στον εαυτό του πως ήτανε χωρίς ελπίδα.

Δεν μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες από οργανωμένες προσπάθειες και αρκέστηκε σε κάποιες… καμινάδες και απευθείας φάουλ χτυπήματα του Μπασινά.

Μια σειρά από διαψεύσεις ελπίδων ήταν η ζωή του.

Ο Πανιώνιος, έχοντας στην επίθεση μόνο τον Βαγγέλη Μάντζιο, δεν μπόρεσε σχεδόν σε κανένα σημείο να απειλήσει σοβαρά την εστία του Νικοπολίδη.

Είχε ελπίσει τότε …

Το αλληλοκαταστροφικό παιχνίδι στο κέντρο είχε ως αποτέλεσμα να μην παίζεται ποδόσφαιρο αξιώσεων και να κυριαρχεί η δύναμη και πολλές φορές τα νεύρα.

Είχε ελπίσει ύστερα …

Το γεγονός είναι ότι οι "πράσινοι" φάνηκαν απειλητικοί μόνο από στημένες φάσεις και έστειλαν δύο φορές την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ισάριθμες φορές τα γκολ ακυρώθηκαν, ορθώς ως οφσάιντ.

Κάποτε, πριν από χρόνια, είχε ελπίσει στον κομμουνισμό.

Στο 29' σημειώθηκε η καλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους, όταν έπειτα από σύγχυση στα καρέ του Ντρόμπνι ο Ολιζαντέμπε σκόραρε με κεφαλιά, όμως, το γκολ σωστά ακυρώθηκε, καθώς ο "Μανώλης" καλυπτόταν μόνο από τον Λαγωνικάκη, αφού ο Τσέχος γκολκίπερ είχε βγει από την εστία του.

Μα είχε διαψευσθεί κι εκεί.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, οι φιλοξενούμενοι απείλησαν δύο φορές, αλλά ο Ντρόμπνι βρέθηκε σε ετοιμότητα και απέκρουσε φάουλ του Μπασινά, ενώ στη συνέχεια, κεφαλιά του Γκούμα πέρασε ξυστά από το αριστερό δοκάρι του Πανιωνίου.

Τώρα δεν είχε ελπίδα σε καμιά ιδεολογία!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ζήτησε ένα ποτήρι νερό ακόμα.

Ο Λυμπερόπουλος (φωτό), αλλά και οι Ολιζαντέμπε, Κωνσταντίνου δεν βρήκαν αυτή τη φορά τον δρόμο προς τα δίχτυα

Αυτή η διάψευση από τις λογής λογής ιδεολογίες ήτανε βέβαια γενικό φαινόμενο.

Στο δεύτερο μέρος, η ποιότητα του αγώνα "έπεσε" ακόμα περισσότερο, με τον Πανιώνιο να στέκεται ως ίσος προς ίσον δικαιολογώντας απόλυτα την εντυπωσιακή φετινή παρουσία του.

Και παραπάνω από τη διάψευση, η κούραση, η αδιαφορία, που οι πιο πολλοί, η μεγάλη πλειοψηφία νιώθει μπροστά στις διάφορες ιδεολογίες.

Στο 55' ο Μπουμπένκο έριξε στον αγώνα τον Σίλιακ (αντί του Βαγγέλη Μάντζιου που τραυματίστηκε), ενώ ο Μαρκαριάν απάντησε με τον Λίνκαρ (αντί του Μίκαελσεν), προκειμένου να βελτιώσει τα πράγματα στη μεσαία γραμμή, αλλά οι αλλαγές του δεν είχαν αντίκρυσμα.

Κοίταζε τα τρόλεϋ που περνάγανε ολοένα στη λεωφόρο, το πλήθος …

Στο ίδιο λεπτό, ο Μπασινάς εκτέλεσε φάουλ, ο Κυργιάκος βρέθηκε πίσω από την πλάτη της άμυνας του Πανιωνίου, έστειλε την μπάλα με γυριστή κεφαλιά στα δίχτυα του Ντρόμπνι, αλλά το γκολ ακυρώθηκε και πάλι σωστά ως οφσάιντ.

Μπροστά του, η εφημερίδα ανοιχτή.

Οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε μονομαχίες στο κέντρο του γηπέδου, δίχως να πετύχουν κάτι ουσιαστικό.

Όλα αυτά που είχε δει και πρωτύτερα: η σκιά του καινούριου πολέμου, η Ινδοκίνα, οι δυο αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, η "Κοσμική Κίνησις" …

Σταδιακά ο Παναθηναϊκός αναλάμβανε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά χωρίς τον Καραγκούνη ήταν ακίνδυνος.

- Τσιγάρα! ένας πλανόδιος μπήκε.

Μάλιστα, δεν άλλαξε τίποτα ούτε με την είσοδο του Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Πήρε ένα πακέτο.

Από την άλλη, ο Πανιώνιος έδειξε σαφέστατες προθέσεις να κρατήσει την πολύτιμη, για αυτόν, ισοπαλία.

Στις έξι σελίδες της εφημερίδας: η ζωή.

Οι "κυανέρυθροι" έφτασαν κοντά στο γκολ με τον Ερμίν Σίλιακ.

Κι αυτός, ήτανε τώρα ένας άνθρωπος που δεν είχε ελπίδα.

Ο Σλοβένος στο 83', αφού έκανε μία πολύ ωραία προσπάθεια αποφεύγοντας το μαρκάρισμα του Κυργιάκου, προσπάθησε να νικήσει τον Νικοπολίδη, αλλά το σουτ του ήταν αδύναμο και ακίνδυνο.

Θυμήθηκε, πριν από χρόνια, ήτανε παιδί ακόμα, είχε αρρωστήσει βαριά μια θεία του, ξαδέρφη της μητέρας του.

Το τελικό σκορ κρίνεται δικαιότατο.

Την είχανε σπίτι τους.

"ΑΝΦΕΡ"

Ήρθε ο γιατρός· βγαίνοντας από το δωμάτιο της άρρωστης, είπε με επίσημο ύφος: - Δεν υπάρχει πλέον ελπίς!

Και λίγα λόγια για τον Άκη Μάντζιο.

Έτσι κι αυτός, τώρα, είχε φτάσει στο σημείο να λέει: - Δεν υπάρχει πλέον ελπίς!

Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου υπέπεσε σε πολλά "ανφέρ" κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Του φάνηκε φοβερό που ήτανε χωρίς ελπίδα.

Η μεγάλη πείρα του στα γήπεδα της Α' Εθνικής κατηγορίας μόνο κοινά σημεία δεν έχει με τις γελοιότητες κυρίως στη φάση του 53'.

Είχε την αίσθηση πως οι άλλοι στο καφενείο τον κοιτάζανε κι άλλοι από το δρόμο σκέφτονταν και ψιθυρίζανε μεταξύ τους: "Αυτός εκεί δεν έχει ελπίδα!"

Εκεί ο Μάντζιος μάρκαρε τον Λυμπερόπουλο, ξαφνικά απωθήθηκε από μόνος του και έπεσε κάτω σφαδάζοντας, θέλοντας να κερδίσει από τον διαιτητή την αποβολή του Μεσσήνιου άσου, ισχυριζόμενος ότι τον χτύπησε.

Σα να ήταν έγκλημα αυτό.

Μιλάμε για ενέργεια που ντροπιάζει ακόμα και την ένδοξη φανέλα που φοράει.

Σα να είχε ένα σημάδι πάνω του που το μαρτυρούσε.

Πάντως, εκτός από την εν λόγω φάση, ο Μάντζιος διαμαρτυρόταν σχεδόν σε κάθε φάουλ προς τον κ. Ζωγράφο, με αποτέλεσμα να καταντήσει γραφικός!

Σα να ήτανε γυμνός ανάμεσα σε ντυμένους.

Ο ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟΣ: ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ

Σκέφτηκε τα διηγήματα που είχε γράψει, δίνονταν έτσι μια διέξοδο στην αγωνία του.

Άφησε αιχμές για τον διαιτητή

Άγγιζε θέματα του καιρού μας: τον πόλεμο, την κοινωνική δυστυχία …

Προβληματισμένος, εκνευρισμένος και αινιγματικός εμφανίστηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν μετά το τέλος του αγώνα:

Ωστόσο, δεν το αποφάσιζε να τα εκδώσει.

"Χάσαμε δύο σημαντικούς βαθμούς.

Φοβότανε!

Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, αλλά δεν είναι ώρα να τους αναλύσουμε.

Φοβότανε την ετικέτα που θα του δίνανε σίγουρα οι μεν και οι δε.

Τώρα σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι, δηλαδή την Πόρτο.

Όχι, έπρεπε να τα βγάλει.

Δεν παίξαμε καλά κι εμείς, αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να τους συζητήσουμε", αρκέστηκε να πει ο Ουρουγουανός τεχνικός.

Στο διάολο η ετικέτα!

Πάντως, οι λόγοι που δεν αποκάλυψε έχουν να κάνουν με τον διαιτητή Ζωγράφο, από τον οποίο είχε πολλά παράπονα.

Αυτός ήταν ένας άνθρωπος, τίποτε άλλο.

Στον αντίποδα, ο Γιόζεφ Μπουμπένκο τόνισε:

Ούτε αριστερός, ούτε δεξιός.

"Κάθε βαθμός είναι πολύτιμος, ειδικά όταν είναι απέναντι σε ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό.

Ένας άνθρωπος που είχε ελπίσει άλλοτε, και τώρα δεν έχει ελπίδα, και που νιώθει χρέος του να το πει αυτό.

Το γήπεδο ήταν πολύ στενό, τα μαρκαρίσματα ασφυκτικά και δεν υπήρχε χώρος για τους ποδοσφαιριστές.

Βέβαια, άλλοι θάχουν ελπίδα, σκέφτηκε.

Ο αγωνιστικός χώρος ήταν κακός και δεν βοήθησε να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο.

Δεν μπορεί παρά νάχουν.

Το σημαντικό για μας είναι ότι δεν χάσαμε".

Ξανάριξε μια ματιά στην εφημερίδα: η Ινδοκίνα, η "Κοσμική Κίνησις", το ρεσιτάλ πιάνου, οι δυο αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, οι "Μικρές Αγγελίες" …

Ο Αντώνης Νικοπολίδης σημείωσε:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ γραφομηχανή …

"Εκτός από τον δύσκολο και έμπειρο αντίπαλο, το γήπεδο ήταν ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δυσκολευτήκαμε, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ραδιογραμμόφωνο …

Για να κάνεις κοντρόλ σε τέτοιο γήπεδο πρέπει να έχεις σημαντικές ικανότητες.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τζιπ εν καλή καταστάσει…

Έτσι όπως εξελίχτηκε, το ματς έγειρε υπέρ του Πανιωνίου.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τάπης γνήσιος περσικός …

Στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες ενδιαφέρονται για τα τηλεοπτικά, κανείς δεν ασχολείται με αυτά τα άθλια γήπεδα.

Έβγαλε την ατζέντα του, έκοψε ένα φύλλο κι έγραψε με το μολύβι του: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς

Την προηγούμενη Κυριακή μίλησε για αυτό το θέμα ο Τσάρτας, κατά καιρούς έχουν μιλήσει και άλλοι ποδοσφαιριστές, οι παράγοντες όμως, δεν ασχολούνται και όλοι μιλούν για τη χαμηλή ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Ύστερα πρόσθεσε το όνομα του και τη διεύθυνση του.

Ο Άκης Μάντζιος υπογράμμισε:

Φώναξε το γκαρσόνι.

"Συμφωνώ ότι σε τέτοια γήπεδα δεν μπορείς να παίξεις μπάλα.

Ήθελε να πληρώσει, να πάει κατευθείαν στην εφημερίδα, να δώσει την αγγελία του, να παρακαλέσει, να επιμείνει να μπει οπωσδήποτε στο αυριανό φύλλο.

Είναι πολύτιμος ο βαθμός και συνεχίζουμε για τον στόχο μας, που είναι η έξοδος στην Ευρώπη".

Ο Α. Σαμαράκης είναι σύγχρονος Έλληνας πεζογράφος. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του: Το λάθος, Αρνούμαι, Ζητείται ελπίς κ.ά.

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ

Γυαλιά - καρφιά στην Αγίου Δημητρίου

Επεισόδια συνέβησαν λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα. Στους γύρω δρόμους, αλλά και μακριά από το γήπεδο, έγιναν συμπλοκές οπαδών με αποτέλεσμα να προξενηθούν υλικές ζημιές, κυρίως σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Με την έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οπαδοί των δύο ομάδων οδηγήθηκαν με συνοδεία στις κερκίδες του γηπέδου. Πάντως, επεισόδια είχαμε και μετά τη λήξη του αγώνα στην οδό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, όταν οπαδοί του Παναθηναϊκού που επέβαιναν σε δίκυκλα πέταξαν πέτρες στον σύνδεσμο φιλάθλων του Πανιωνίου. Παράλληλα, προκλήθηκαν ζημιές στα γύρω καταστήματα και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

ΟΛΙΖΑΝΤΕΜΠΕ

Στο στόχαστρο των οπαδών

Κατά την έξοδο των παικτών του Παναθηναϊκού από τα αποδυτήρια, υπάλληλοι-οπαδοί του Πανιωνίου επιτέθηκαν φραστικά τόσο στον Εμάνουελ Ολιζαντέμπε όσο και στον Νίκο Λυμπερόπουλο. Οι φίλοι της ομάδας της Νέας Σμύρνης κινήθηκαν απειλητικά προς τους δύο παίκτες, όμως τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του Βέλιμιρ Ζάετς.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Τα έβαλαν με τον χλοοτάπητα

Με τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο τα είχαν βάλει μετά το τέλος του αγώνα οι περισσότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ο Ολιζαντέμπε μονολογούσε: "Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωτάθλημα, όταν οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε τέτοιες συνθήκες. Είμαστε επαγγελματίες και κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε. Δεν μας σέβονται", ενώ λίγο πιο δίπλα, ο Χρήστος Κόντης ήταν κατηγορηματικός ότι ο φετινός τίτλος θα κριθεί στο παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.