Parallel Search

Search

Go
Show

Η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε νέες αγορές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού Πιερίας που ασχολούνται με την παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων είναι το αντικείμενο της 1ης Έκθεσης Παραδοσιακών και Βιολογικών Προϊόντων που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πιερίας.

Σούπερ όραση με λέιζερ

Β. Προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου

Στην έκθεση συμμετέχουν σαράντα επιχειρήσεις του νομού που δραστηριοποιούνται στην παραδοσιακή οινοποιία, στην παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, τυροκομικών προϊόντων και στην καλλιέργεια και τυποποίηση βιολογικών αγροτικών προϊόντων, όπως λάδι, ακτινίδια, μανιτάρια, φρούτα, εσπεριδοειδή κ.ά.

Νέα θεραπεία κάνει τα μάτια να βλέπουν δυο φορές καλύτερα

1. Τηλεοπτικός, δημοσιογραφία, μονοπώλιο, παρακάμπτω, απομακρύνω: Να γράψεις δύο παράγωγα από το β' συνθετικό των λέξεων και να χρησιμοποιήσεις τις παραπάνω λέξεις σε προτάσεις σχετικά με το ρόλο της τηλεόρασης. Επίσης συμμετέχουν η Ένωση Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Πιερίας, το Ινστιτούτο Καταναλωτών και το Σωματείο Αρτοποιών Πιερίας, που αντιπροσωπεύει 120 μέλη.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

2. Να εντοπίσεις στοιχεία σαρκασμού και ειρωνείας στο δεύτερο κείμενο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα.

Τα λέιζερ μπορούν να χαρίσουν στους ανθρώπους "σούπερ όραση". Και σύμφωνα με την εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", μπορούν να την κάνουν καλύτερη ακόμη και από όσο θα την έκανε η φύση.

Να προσέξεις με ποιο τρόπο αποδίδονται τα αισθήματα αυτά στο κείμενο.

Θα διαρκέσει από 20 έως 26 Φεβρουαρίου, θα φιλοξενηθεί στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του επιμελητηρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά (10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00).

Κορυφαίοι αθλητές, πιλότοι και στρατιωτικοί σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνικών με λέιζερ. Στη διάρκεια της εβδομάδας θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις. Πηγαίνουν σε κλινικές που θεωρούνται πρωτοποριακές στη θεραπεία με λέιζερ, η οποία μπορεί να κάνει την όρασή τους σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή από 20/20, που είναι το μέτρο για την τέλεια όραση. Διοργανώνεται διαγωνισμός χειροποίητης πίτας, στον οποίο θα συμμετάσχουν σαράντα νοικοκυρές από όλες τις περιοχές της Πιερίας και θα ακολουθήσει επίδειξη οινογευσιγνωσίας από τον οινολόγο Μιλτιάδη Αδάμο. Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν ήδη κλείσει ραντεβού σε κλινικές για την περίοδο των θερινών διακοπών. Επιπλέον, τρεις σεφ που εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία θα αποτελέσουν την κριτική επιτροπή που θα δοκιμάσει τις πίτες και θα βραβεύσει τις καλύτερες. Το ίδιο κάνουν και γνωστοί παίκτες του γκολφ, αφού και το παραμικρό μειονέκτημα στην όρασή τους είναι αρκετό για να επηρεάσει αρνητικά το παιχνίδι τους.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται και η ημερίδα που διοργανώνει το Σωματείο Αρτοποιών με θέμα την ποιότητα και τη θρεπτική αξία του ψωμιού, με ομιλητή τον καθηγητή της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ Κώστα Μπιλιαδέρη.

Ο Τάιγκερ Γουντς είναι ένας από εκείνους που το παιχνίδι τους βελτιώθηκε μετά την επέμβαση.

Η ημερίδα θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ. Μολονότι το υπουργείο Άμυνας απαγορεύει σε στρατιωτικούς να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, πολλοί πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων τις έχουν ήδη κάνει.

Στους στόχους του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι η διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων για όλα τα είδη επιχειρήσεων του νομού.

Και το υπουργείο σκέπτεται τώρα να άρει την απαγόρευση.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Μανόλης Βαβύλας, οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να κατακτήσουν και άλλες αγορές εκτός των ορίων της Πιερίας.

Η επέμβαση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη νυχτερινή όραση.

ΘΕΜΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Η τεχνική της συνίσταται στη χρήση της τεχνολογίας δορυφορικής χαρτογράφησης, με την οποία σχηματίζεται μια τρισδιάστατη εικόνα του φακού και του κερατοειδούς έτσι ώστε το λέιζερ μπορεί να στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια. "Το διαφορετικό σε αυτή την επέμβαση είναι ότι μπορούμε να χαρτογραφούμε ακόμη και τα παραμικρά ελαττώματα που προκύπτουν φυσιολογικά στο μάτι και που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν προηγουμένως", λέει ο Τζούλιαν Στίβενς, οφθαλμολογικός σύμβουλος στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο Μούρφιλντς του Λονδίνου. "Ύστερα μπορούμε να εξομαλύνουμε τα ελαττώματα με λέιζερ. Για τους κατάλληλους ασθενείς, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική".

Οι κίνδυνοι

Στην Αμερική, ο Στιβ Τσόλχορν, πρώην εκπαιδευτής πιλότων στο μαχητικό F-14 ο οποίος έγινε χειρουργός οφθαλμίατρος, έπεισε τις αεροπορικές αρχές να παράσχουν τη δυνατότητα αυτής της θεραπείας στους πιλότους που μειώνεται η όρασή τους. Κανονικά, ακόμη και για το παραμικρό ελάττωμα στην όρασή τους, αυτοί οι πιλότοι κινδυνεύουν με αποστράτευση. Όμως τα αποτελέσματα της θεραπείας αποδείχθηκαν τόσο επιτυχή, που μερικοί από αυτούς επέστρεψαν με καλύτερη όραση ακόμη και από τους υγιείς συναδέλφους τους. Το κόστος της επέμβασης δεν ξεπερνάει τις 1.800 στερλίνες για κάθε μάτι.

Πάντως, η επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα αν γίνει σε φθηνές κλινικές από γιατρούς με λίγη εμπειρία και ακόμη λιγότερους δισταγμούς. Επίσης, σύφωνα με έρευνα της οργάνωσης "Health Which?", πολλές κλινικές υπερβάλλουν για τις επιτυχίες τους και παραλείπουν να ενημερώσουν για τις παρενέργειες και τις επιπλοκές από την επέμβαση. Όμως, οι προειδοποιήσεις δεν αναμένεται να ανακόψουν το κύμα αυτών των επεμβάσεων, που συμπίπτει με μία άνοδο του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν συμβατικές επεμβάσεις στα μάτια με λέιζερ - στη Βρετανία υπολογίζονται σε 300.000 ετησίως.

LINKS:

* www.moorfields.co.uk/EyeHealth * www.eyesurgeryeducation.com