Parallel Search
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ
Δείτε κι αυτό
Πύραυλοι και αβρότητες…
Τα σινεμά ως δοκιμασία
Οι ακτίνες Χ είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πιο διεισδυτική από την υπεριώδη γιατί τα φωτόνια της έχουν μεγαλύτερη ενέργεια.
Το Πεκίνο ζητά διαπραγματεύσεις με την Ταϊβάν- Μέχρι τότε, στήνει πυραύλους εναντίον της
Οι ακτίνες Χ απορροφώνται σε διαφορετικό βαθμό από τα διάφορα υλικά.
Το πρόβλημα στις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν είναι από τα πλέον ακανθώδη της μεταπολεμικής περιόδου και η εμβέλειά του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Ασίας.
Για να πας σινεμά τώρα πια, πρέπει ν' αποδεικνύεις ότι τα καταφέρνεις στη ζωή, ότι ξέρεις να τα βγάζεις πέρα, να επιλέγεις τις σωστές κινήσεις.
Τα οστά που περιέχουν ασβέστιο τις απορροφούν εντονότερα απ' ότι οι σάρκες που περιέχουν ελαφρότερα στοιχεία.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα έγκειται στην ύπαρξη δύο κινεζικών κρατών, ενός κομμουνιστικού και ενός αντικομμουνιστικού, εκ των οποίων το ένα αμφισβητεί τη νομιμότητα του άλλου.
Να χρησιμοποιείς την ψυχραιμία σου.
Επειδή οι ακτίνες Χ αλλοιώνουν τις φωτογραφικές πλάκες, σε μια ακτινογραφία εμφανίζονται φωτεινές οι περιοχές που βρίσκονται τα οστά.
Η τεράστια κομμουνιστική Κίνα θεωρεί ότι η μικρή Ταϊβάν αποτελεί τμήμα του εδάφους της και τονίζει ότι δε θα πάψει να διεκδικεί την επανενσωμάτωσή της στη μητέρα-πατρίδα.
Δεν μπορείς να ξεκινήσεις μόνος κι ανέμελος λίγο πριν από το έργο αρχίσει.
Έτσι οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαφόρων παθήσεων καθώς και για την ανακάλυψη παλαιοτέρων στρωμάτων σε τοιχογραφίες ή πίνακες ζωγραφικής.
Για το λόγο αυτό, αντιδρά έντονα σε κάθε προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Ταϊβάν, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη διακοπή των σχέσεων Πεκίνου - Σκοπίων επειδή τα τελευταία αναγνώρισαν την Ταϊβάν.
Το σωστό κι οργανωμένο είναι να έχεις περάσει νωρίτερα και να έχεις βγάλει εισιτήριο.
Ενδεικτικό του κλίματος, αλλά και της επικινδυνότητας του προβλήματος, είναι προχθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το οποίο επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει αναπτύξει στις νότιες ακτές της 150 έως 200 πυραύλους μικρού βεληνεκούς, Μ-9 και Μ-11, που είναι προσανατολισμένοι εναντίον της Ταϊβάν.
Στη γειτονιά μας ο κινηματογράφος που κατάφερε με την ανακαίνισή του να χωρέσει έξι αίθουσες, εκεί που είχε μόνο μία, διαθέτει τώρα μονίμως ουρά των ανοργάνωτων θεατών απ' έξω.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πεκίνο προγραμματίζει να εγκαταστήσει συνολικά 650 πυραύλους αυτού του είδους μέσα στα αμέσως προσεχή χρόνια.
Φαίνεται όμως ότι μας αρέσει να στριμωχνόμαστε, καταπολεμάμε τη μοναξιά της πόλης.
Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, Κουγκ Φαγκ Τιγκ, δήλωσε χθες ότι η κομμουνιστική Κίνα έχει εγκαταστήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100 παρόμοιους πυραύλους.
Αφότου έγινε βάσανο το σινεμά, συρρέουν ποτάμια οι πελάτες.
"Η απειλή που συνιστά η ανάπτυξη των πυραύλων δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά έχει και σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις", υποστήριξε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα στρατιωτικά γυμνάσια και τις πυραυλικές δοκιμές που είχε πραγματοποιήσει η Κίνα στα στενά της Ταϊβάν, την περίοδο 1994-95. "Εκείνες οι δοκιμές της Κίνας απέδειξαν ότι η Ταϊβάν πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνάς της", τόνισε ο Κουγκ Φαγκ Τιγκ.
Στις αίθουσες σε υποδέχεται κουρασμένος αέρας από τα προηγούμενα πλήθη.
Η ηγεσία της Ταϊβάν φέρεται να ενδιαφέρεται σοβαρά για την εγκατάσταση στο νησί αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων τύπου πάτριοτ, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ χορήγησαν στις αρχές της Ταϊβάν σχετικό ενημερωτικό υλικό".
Στις κόκκινες μοκέτες που ντύνουν τοίχους και καθίσματα, ποπ κορν και νάτσος, πεταμένα μπουκάλια και ποτήρια της προηγούμενης προβολής φαντάζουν μεγεθυμένα.
Βέβαια, οι ΗΠΑ δύσκολα θα διακινδύνευαν τις καλές σχέσεις τους με την Κίνα για να συνδράμουν την Ταϊβάν.
Τεράστια μεγάφωνα σε καθηλώνουν άφωνο κι ακίνητο για δυο ώρες.
Η Ουάσιγκτον προσδίδει τεράστια σημασία στην Κίνα, όχι μόνο γιατί είναι πυρηνική δύναμη ούτε γιατί η τεράστια αγορά της υπόσχεται θεαματικά κέρδη σε επενδυτές και εξαγωγείς.
Δεν υπάρχει διάλειμμα, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να μπουν και να βγουν από τις σειρές των καθισμάτων όσοι έχουν καθίσει.
Η ασιατική κρίση κατέστησε την Κίνα τον βασικότερο ίσως παράγοντα σταθερότητας σε όλη την ήπειρο.
Ο εκσυγχρονισμός είναι απόλυτος κι αναπόφευκτος, κι αν νιώθεις κάτι σαν καταπίεση ή νοσταλγείς την άνεση του χώρου και του χρόνου, κάτι δεν πάει καλά με σένα.
Ο Μπιλ Κλίντον δε χάνει ευκαιρία να εκφράσει την "ευγνωμοσύνη" του για την πολιτική του σταθερού γιουάν που ακολουθεί το Πεκίνο, αποτρέποντας νέα αποσταθεροποίηση των ασιατικών οικονομιών.
Μόνο στο τέλος της παράστασης, όταν ανάβουν τα φώτα, μια φωνή ακούγεται βραχνή να σε καθοδηγεί από πού να φύγεις.
Όμως η ασιατική οικονομική κρίση, που διανύει το δεύτερο χρόνο της, έχει και συνέπειες στρατιωτικού ενδιαφέροντος: οι περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας υποχρεώθηκαν να επανεξετάσουν ή να εγκαταλείψουν εξοπλιστικά προγράμματά τους, με αποτέλεσμα να αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος η Κίνα.
"Η έξοδος κάτω δεξιά" σού λέει, με το βαρύ, το ασήκωτο, το κουτσαβάκικο στυλ, που σε φέρνει στα συγκαλά σου και νιώθεις ότι, εντάξει, δεν απομακρύνθηκες πια και τόσο από τη χώρα σου, εδώ είσαι ακόμα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, η Κίνα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα στρατιωτικά πλεονεκτήματά της έναντι των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Ο Αμερικανός αναλυτής Σέντον Σάιμον, σε έκθεσή του για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ασίας, υποστηρίζει ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει την παρουσία του στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, πιέζοντας ασφυκτικά την Ταϊβάν. Το ζητούμενο είναι, αν η πίεση αυτή φθάσει μέχρι την προσπάθεια βίαιης ενσωμάτωσης του νησιού στη μητέρα-πατρίδα. Ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων Κίνας - Ταϊβάν καθιστά περίπου προφανή την έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος, όμως το Πεκίνο δε θα ήθελε να διακινδυνεύσει μια μείζονα διπλωματική κρίση, και μάλιστα σε μία περίοδο μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων στη Δύση.
Σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις φήμες και τις εικασίες που προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ταϊβάν, το Πεκίνο απηύθυνε χθες έκκληση για επανένωση μέσω διαπραγματεύσεων. Με δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι", ο Ταγκ Σουμπέι, αντιπρόεδρος της "ανεπίσημης" επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν, τονίζει, εκφράζοντας το επίσημο Πεκίνο, ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις στα στενά της Ταϊβάν συνηγορούν υπέρ της επείγουσας έναρξης πολιτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ηπειρωτική Κίνα και τις αρχές του νησιού".
Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με την τέταρτη επέτειο από την διατύπωση της "πρότασης των οκτώ σημείων" από τον Κινέζο πρόεδρο Ζιαγκ Ζεμίν για την επανένωση της Κίνας και της Ταϊβάν. Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλείται το Πεκίνο είναι ότι μετά την επιστροφή του Χογκ Κογκ, από τη Μεγάλη Βρετανία, και την επικείμενη επιστροφή του Μακάο, από την Πορτογαλία, μόνο η Ταϊβάν παραμένει εκτός των πλαισίων της μητέρας Κίνας. Επιπλέον, το προηγούμενο του Χογκ Κογκ έδειξε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει την αρχή "μια χώρα, δύο συστήματα", έτσι ώστε να μη θιγούν τα "κεκτημένα" αυτών των δύο μικρών καπιταλιστικών θυλάκων. Είναι προφανές, υποστηρίζει το Πεκίνο, ότι η επιστροφή της Ταϊβάν στην αγκαλιά της Κίνας δεν θα έθετε εν αμφιβόλω το οικονομικό στάτους του νησιού.