Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ζώδια :: Οικονομική είδηση

( κέρδη 2,84% κατά την πρώτη εβδομάδα του 2006 :: 5/1/2006 20:32:35) 

Κέρδη 2,84% κατά την πρώτη εβδομάδα του 2006 ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Γιάννης Ψυχοπαίδης

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χ.Α.

Σόου Κουφοντίνα χωρίς κάμερες

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, εκδ. Κέδρος

Κινητικότητα σε υποτιμημένες εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και φαινόμενα μαζικών αγορών

Περί διορισμένων και αρχηγών

Είναι μοιραίο σε μια κοινωνία όπου η προσφορά και η ζήτηση κινούν το ρου της Ιστορίας και όπου το θέαμα -δηλαδή το περιτύλιγμα- καθορίζει κυρίως την αξία του εμπορεύματος, η τέχνη να μην μπορεί και, το τραγικότερο, να μη θέλει να αποτελέσει εξαίρεση. Με νέο ανοδικό ξέσπασμα και κέρδη 2,84% υποδέχθηκε το Χ.Α. την έναρξη της νέας χρονιάς.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η ψεύτικη κοσμικότητα έχει υποκαταστήσει τον εσωτερικό διάλογο. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στα 260,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του 2005.

Σαν να ζωήρεψαν τα πνεύματα εντός της αιθούσης του Κορυδαλλού, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της 17Ν.

Η τέχνη έχει υπαχθεί σε επίδειξη και η επίδειξη έχει αναχθεί σε τέχνη.

Ύστερα από αρκετό καιρό παρατηρείται κινητικότητα σε υποτιμημένες εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, των οποίων η καθαρή θέση ή η κερδοφορία τους εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις έναντι των αντίστοιχων δεικτοβαρών μετοχών. Κατ' αρχήν, αποφασίστηκε ότι οι κάμερες θα μείνουν - προς το παρόν τουλάχιστον - εκτός αιθούσης, ενώ απορρίφθηκαν και οι ενστάσεις της υπεράσπισης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου να δικάσει την υπόθεση της 17Ν.

Οι κοσμικές συγκεντρώσεις παίζουν ένα ρόλο χρηματιστηριακής αξιολόγησης στην τέχνη, στο βαθμό που δε διαθέτουμε πράγματι τα πνευματικά εκείνα μετοχικά κεφάλαια, που θα ορίσουν το έργο τέχνης όχι μόνο σαν εμπόρευμα.

Φαινόμενα μαζικών αγορών παρατηρούνται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, ακόμη και σε αμφιβόλου ποιότητας εταιρείες, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της αρνητικής φημολογίας, γεγονός χαρακτηριστικό της ταυτότητας των αγοραστών που επαναδραστηριοποιούνται στην αγορά.

Από εκεί και πέρα, η χθεσινή ημέρα επικεντρώθηκε στο σόου που θέλησε να δώσει για μία ακόμη φορά ο κ. Κουφοντίνας χαρακτηρίζοντας μάλιστα "διορισμένο" τον πρόεδρο του δικαστηρίου." Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καθόλου καινούρια.

Ισχυρός παράγοντας στη διατήρηση της θετικής εικόνας είναι και η πορεία των ξένων διεθνών αγορών, οι οποίες υπερέβησαν με σχετική άνεση ισχυρές αντιστάσεις τιμών, βοηθούμενες από την πλεονάζουσα ρευστότητα των εκροών από τις αγορές ομολόγων αλλά και από τη συνεχιζόμενη ροή επιχειρηματικών συμφωνιών.

Και σένα ποιος σε διόρισε να σκοτώνεις;" εξεμάνη ένας από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, ανεβάζοντας την ένταση έτι περαιτέρω. Τα «κατά συνθήκη ψεύδη» που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις θα ήταν παράδοξο να μη διαπερνούν και τη σχέση του ανθρώπου με τον πνευματικό του πολιτισμό.

Όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το «φαινόμενο του Ιανουαρίου» (January effect) βρίσκεται σε εξέλιξη και στατιστικά το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας απόδοσης προέρχεται από την επίδοση των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου.

Ο "φαρμακοχέρης" της 17Ν, πάντως, εμφανίσθηκε χθες δίδυμο με τον Σάββα Ξηρό μετά και τη δήλωση του Π. Τσελέντη, ότι ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του στο δικαστήριο και δεν υπάρχουν αρχηγοί.

Αυτό έχει να κάνει με τη φύση της κοινωνίας όσο και της τέχνης.

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 3.767,91 μονάδες, έναντι 3.663,90 μονάδων της περασμένης Παρασκευής, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 2,84%.

Σήμερα, βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα ημέρα της πρώτης εβδομάδας της δίκης, διότι επιτέλους θα συζητηθεί εάν τα εγκλήματα της 17Ν είναι πολιτικά ή όχι. Η κοινωνία εμπορευματοποιεί καθετί που παράγεται μέσα της, ακόμα κι αν αυτό -η τέχνη- δεν είναι ούτε τόσο εύπεπτο ούτε το ιδανικό αισθητικό επιδόρπιο.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε με κέρδη 2,64%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 5,48%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα, Κώστας Σημίτης και Τάσσος Παπαδόπουλος τα είπαν εκ νέου εν όψει της μετάβασης στη Χάγη, όπου ο κ. Ανάν έχει καλέσει άπαντες να υπογράψουν την παραπομπή του σχεδίου του σε δημοψήφισμα.

Υπάρχουν πολιτιστικά αγαθά που παράγονται για να καταναλωθούν εύκολα, αλλά ακόμα και αυτά που καθίζουν λίγο στο λαιμό, η κοινωνία ξέρει να τα εντάσσει σ' έναν καταναλωτικό χώρο τόσο ισοπεδωτικό, που τους στερεί την οξύτητα και την κριτική διάσταση.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 6,03%.

Μόνο που η "Δευτέρα της Χάγης" δεν προμηνύεται και πολύ… ρόδινη. Τα έργα τέχνης, όπως παρουσιάζονται έτσι, δίπλα σε χιλιάδες άλλες αισθητικές μορφές -με σκοπό την άκριτη κατανάλωση και όχι την κατανόηση- χάνουν την ιστορικότητά τους, δηλαδή την καταλυτική τους ικανότητα να λειτουργήσουν μέσα στο χώρο και στο χρόνο ως σχόλιο και παρέμβαση.

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε με άνοδο 3,09%.

Ήδη, η Άγκυρα, που επίσης συσκέφθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς και τους στρατηγούς, "έκοψε" το σχέδιο Ανάν ως απέχον πολύ από τις προσδοκίες της.

Ο Γ. Ψυχοπαίδης είναι καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθε στα 1,043 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 260,994 εκατ. ευρώ.

Και, κατά τα ειωθότα, στήριξε τον κ. Ντενκτάς στις επιλογές του. Ύστερα από αυτό, ελάχιστοι αναμένουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα βρουν τρόπο να εμφανισθούν συναινετικοί στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Η Άγκυρα προέβη χθες και σε μια ακόμη από τις αγαπημένες της συνήθειες - τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν μεταξύ Χίου και Λέσβου ελληνικό C-130 το οποίο μετέφερε 70 στρατιωτικούς.

Τους πήρε ενάμιση χρόνο, τώρα όμως, λέει, οι Αμερικανοί έχουν "μια πολύ καλή ιδέα για την περιοχή όπου βρίσκεται". Κάπου στο Βελουχιστάν, λένε, στα σύνορα μεταξύ Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν. Κατά τ' άλλα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τον πόλεμο, ενώ ο επικεφαλής των επιθεωρητών κ. Μπλιξ παρουσιάζει σήμερα την έκθεσή του