Parallel Search

Search

Go
Show

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης προχώρησε χθες από το Άργος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ελληνική τέχνη "σαρώνει" την Ευρώπη

3.6. Το ηλεκτρικό κύκλωμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε συγκρούσεις.

Εβδομήντα εικαστικές, μουσικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές και θεατρικές εκδηλώσεις σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, οργανώνονται με αφορμή την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπολογισμό 2 δισ. δρχ.

Το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι ένα σύνολο από πηγές, αποδέκτες, όργανα μέτρησης, καλώδια σύνδεσης και διακόπτες.

Με αιχμές την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και την ένταση στο εργασιακό μέτωπο ο Γιώργος Παπανδρέου πέταξε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το γάντι στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Κώστα Καραμανλή να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Π.Κ.

Τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται αγώγιμοι δρόμοι για το ρεύμα.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις που είχε με τα τοπικά κομματικά στελέχη, είτε κρύβεται, όπως συμβαίνει με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, είτε ανοίγει πόλεμο με την κοινωνία, όπως συμβαίνει με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο ρόδακας, ολόχρυσος, σ' αμέτρητες παραλλαγές είναι το κατ' εξοχήν ελληνικό διαχρονικό διακοσμητικό θέμα της χρυσοχοΐας, εμπνευσμένος από το ανθισμένο λουλούδι, συνδέεται και με τον τροχό. Η έκθεση "Ελληνικό κόσμημα" βρίσκεται τώρα στην Πράγα

Στο κύκλωμα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία ηλεκτρική πηγή και ένας τουλάχιστον αποδέκτης.

Για τα εργασιακά, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό η οικονομία της χώρας να προχωρήσει μπροστά κάνοντας βήματα προς τα πίσω, βήματα όπως είναι η αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η μετατροπή της Ελλάδας σε τόπο φθηνής εργασίας.

Ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και σύγχρονος, περιοδεύει.

Ο αποδέκτης μπορεί να είναι και ένας απλός αντιστάτης (παθητικός αποδέκτης).

"Εμείς θα πάμε τη χώρα μπροστά, όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές και όσο το γρηγορότερο γίνουν τόσο το καλύτερο θα είναι για τον τόπο" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες βράδυ, μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων και μελών του κόμματος στο Άργος.

Σαράντα εκθέσεις τίθενται σε τροχιά στο εξάμηνο που διανύουμε, με το αρχαιολογικό σκέλος να έχει τη μερίδα του λέοντος, με αφορμή την ελληνική προεδρία.

Η "καρδιά" κάθε ηλεκτρικού κυκλώματος είναι η ηλεκτρική πηγή.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για μία ανακύκλωση προσώπων που δεν έχει κανένα νόημα, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα που έχουν περικυκλώσει τον ελληνικό λαό.

Περισσότερο εντυπωσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών προβολής της σύγχρονης δημιουργίας, όπως η αναδρομική έκθεση Γιάννη Κουνέλλη στο Παρίσι, η έκθεση έργων Αλέξη Ακριθάκη στο Βερολίνο, η πρώτη επίσημη ελληνική έκθεση τέχνης (με κρατική πρωτοβουλία) στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή αποτελεί το στοιχείο που ενεργοποιεί όλα τα άλλα και από το οποίο πηγάζει η αρχική ενέργεια, που διατίθεται συνεχώς στα άλλα στοιχεία του κυκλώματος.

Στο Βελιγράδι

Εντυπωσιάζει ακόμη το άνοιγμα σε νέους προορισμούς: Βαρσοβία, Βίλνιους, Πράγα.

Στην εικόνα (7) γίνεται μια προσπάθεια να αναλύσουμε το ρόλο μιας πηγής σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, συγκρίνοντάς το με ένα απλό μηχανικό κύκλωμα. Το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου παρακολούθησε τις εργασίες του 12ου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας στο Βελιγράδι.

Στο Βέλγιο, στην έδρα του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, στη Μονς, στις 18 Μαρτίου ετοιμάζονται να υποδεχθούν την έκθεση "Αθήνα το Λίκνο της Δημοκρατίας", ενώ στις Βρυξέλλες το κοινό απολαμβάνει δυο ακόμα: "Τα δώρα των μουσών", αρχαιολογική έκθεση αφιερωμένη στον χορό και τη μουσική, που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Βερολίνο, και την έκθεση φωτογραφίας από τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη, 1975-2002.

Στο μηχανικό κύκλωμα ένας εργάτης ανεβάζει από το έδαφος μεταλλικές σφαίρες και τις τοποθετεί στη σανίδα, που παρουσιάζει κλίση ως προς τον ορίζοντα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος επιφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή, είπε στην ομιλία του ότι θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Η Πράγα απολαμβάνει τους θησαυρούς της αρχαίας χρυσοχοΐας με την έκθεση "Το ελληνικό κόσμημα" που θα συνεχίσει στη Βαρσοβία στις 25 Μαρτίου και στη Βουδαπέστη στις 15 Μαΐου.

Οι σφαίρες κυλούν πάνω στη σανίδα και πέφτουν σε ένα βαρέλι, που περιέχει ένα παχύρρευστο υγρό, π.χ. λάδι. "Μεταφέρω την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς εσάς, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα μήνυμα από το κόμμα μας το ΠΑΣΟΚ, ένα προσωπικό μήνυμα.

Το Άμστερνταμ ετοιμάζεται να υποδεχθεί "Το Αιγαίο των Νομισμάτων" (22 Μαρτίου), που θα συνεχίσει για τη Δανία και το Μουσείο του Πανεπιστημίου Τάμπερε της Φινλανδίας την έκθεση "Ελληνική γραφή" (7 Απριλίου).

Οι σφαίρες περνούν μέσα από το λάδι και φτάνουν στον πυθμένα, όπου υπάρχει μια μικρή πόρτα που την εξουσιάζει ένας "δαίμων". Είναι το μήνυμα μίας σοσιαλιστικής οικογένειας, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Χθες στο Δουβλίνο σηκώθηκε η αυλαία της έκθεσης θεατρικών κοστουμιών "Μια Σκηνή για τον Διόνυσο", ενώ στη Στοκχόλμη το κοινό θα δοκιμάζει τις "Γεύσεις των Μινωιτών και Μυκηναίων" έως 29 Ιουνίου.

Ο "δαίμων" έχει την ικανότητα να ανοίγει την πόρτα την κατάλληλη στιγμή, ώστε να βγαίνουν οι σφαίρες χωρίς να χύνεται το λάδι.

Πιστεύω στη Σερβία, πιστεύω ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες μπορούν να φέρουν την πραγματική αλλαγή", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.

"Όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο" γνωρίζει η Μαδρίτη (ώς 15 Μαρτίου) και την ίδια έκθεση θα γνωρίσει η Λισαβώνα (από 4 Απριλίου).

Στη συνέχεια, οι σφαίρες, ακολουθώντας τον επικλινή δρόμο, καταφτάνουν στον εργάτη, όπου και συνεχίζεται ο κύκλος.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντήσεις με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του Κοσόβου, αλλά και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφσκι, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου στα Σκόπια για τις εκδηλώσεις των δεκαπέντε χρόνων από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Στο κτίριο της Ουνέσκο στο Παρίσι ετοιμάζεται ν' ανοίξει στις 31 Μαρτίου η έκθεση "Για την ενότητα ενός μοναδικού ναού", αφιερωμένη στα γλυπτά του Παρθενώνα, το Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη αναμένει στις 21 Μαΐου τις "Αντανακλάσεις του Βυζαντίου", και η Βιέννη μια θαυμάσια επιτύμβια στήλη του 5ου αι. π.Χ. στο επίκεντρο της επανέκθεσης της αρχαίας ελληνικής Συλλογής του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης.

Στο ηλεκτρικό κύκλωμα το ρόλο του εργάτη τον αναλαμβάνει η ηλεκτρική πηγή.

Άννα Διαμαντοπούλου

Φανερά ικανοποιημένος ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε χθες το πολύπτυχο πρόγραμμα.

Ο εργάτης δαπανά ενέργεια, για να σηκώσει τις σφαίρες, να τις αναγκάσει, δηλαδή, να κινηθούν αντίθετα από τη φυσική τάση τους, που είναι να πέφτουν. "Αποθρασύνονται οι επιχειρηματίες"

"Προσπαθούμε να εμφανίσουμε ένα πρόσωπο, όσο γίνεται πιο πλήρες και πιο δυναμικό", τόνισε, και παρουσίασε εννέα εκθέσεις:

Στο ηλεκτρικό κύκλωμα η πηγή δαπανά ενέργεια, για να κινήσει τα ηλεκτρόνια από υψηλό δυναμικό (θετικός πόλος της πηγής) προς χαμηλό δυναμικό (αρνητικός πόλος της πηγή), αντίθετα δηλαδή προς τη φυσική τάση τους, που είναι να κινούνται από χαμηλό δυναμικό σε υψηλό δυναμικό.

"Η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και έτσι οι επιχειρηματίες αποθρασύνονται", τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου χθες στη Θέρμη, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.

Αναδρομική του Γιάννη Κουνέλλη στο κτίριο της Ουνέσκο στο Παρίσι (19 Ιουνίου - 10 Ιουλίου), έκθεση έργων Αλέξη Ακριθάκη στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου (27 Μαρτίου - 31 Μαΐου), Κλασικές Μνήμες Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Μουσείο Σακίμπ Σαμπαντσί στην Κωνσταντινούπολη (10 Ιουνίου), έκθεση Ιωάννη Αβραμίδη, Παναγιώτη Τέτση, Δημήτρη Μυταρά, Χρίστου Καρρά και Ντίκου Βυζάντιου στο κτίριο του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες(Απρίλιος), έκθεση ζωγραφικής "Ολυμπιακοί αγώνες - πέντε κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Ελπίδας και Ειρήνης" στο Παλάτσο Ρεάλε της Νάπολι (29 Μαρτίου - 4 Μαΐου), ομαδική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκθεση πολλαπλών του Σπύρου Βασιλείου και ζωγραφικής του Μιχάλη Γεωργά στη Λευκωσία, έκθεση Κίκου Λανίτη και Γιάννη Μίχα στη Ρίγα της Λετονίας και τη Βίλνιους της Λιθουανίας.

Εικ. 7

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα" και υπογράμμισε ότι απουσιάζει ένα πλαίσιο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ώστε να σταματήσει η αποβιομηχάνιση σε μια περιοχή που παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Επίσης, θα αναπτυχθούν τρεις φωτογραφικές εκθέσεις στο Στρασβούργο, οι "Τρανς-φωτομεταφορές" στο Λουξεμβούργο, έκθεση Τάκη Τλούπα στο Δουβλίνο και "Ο Σεφέρης ως φωτογράφος", στη Στοκχόλμη (Απρίλιος, Μάιος).

Μπορείτε, αν θέλετε, να εξομοιώσετε το ρόλο μιας πηγής σε ένα κύκλωμα με το ρόλο μιας αντλίας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα εργασιακά, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που πλήττουν αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους.

"Φως" και Καβάφης

Η αντλία προσφέρει ενέργεια στη μάζα του νερού, για να υπερνικήσει τη μηχανική αντίσταση του υαλοβάμβακα.

Από τις μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει η παγκόσμια πρώτη με μελοποιημένα ποιήματα Καβάφη από συνθέτες όλου του κόσμου (Δημήτρης Μητρόπουλος, Άρον Κόπλαντ) στη Μεζόν ντε λα Ραντιό και την Όπερα του Μονπελιέ την άνοιξη, και οι συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου "Βαλκανικά Ποδήλατα" σε Λιουμπλιάνα (9 Μαΐου), Σόφια (30 Μαΐου), Βουκουρέστι (2 Ιουνίου).

Η ηλεκτρική πηγή προσφέρει ενέργεια στα ηλεκτρόνια, για να υπερνικήσουν την αντίσταση από τα ταλαντούμενα ιόντα.

Στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα παρουσιαστεί το πολυθέαμα "Όλα γύρω είναι φως" (20 Μαΐου), ενώ στην Αγία Πετρούπολη θα δοθούν συναυλίες του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου (16 Μαΐου) και της Συμφωνικής Ορχήστρας Φιλαρμόνια (15 Ιουνίου).

Στο ηλεκτρικό κύκλωμα το ρόλο του λαδιού τον αναλαμβάνει ο αντιστάτης. Η ενέργεια που έχουν αποκτήσει οι σφαίρες μετατρέπεται σε θερμότητα κατά την κίνηση τους μέσα στο λάδι, λόγω μεγάλης τριβής. Στον αντιστάτη η ενέργεια των ηλεκτρονίων μετατρέπεται σε θερμότητα λόγω των κρούσεων των ηλεκτρονίων με τα ταλαντούμενα ιόντα.

Εικ. Στο εσωτερικό ενός Η/Υ. Μερικά κυκλώματα είναι, πραγματικά, εξαιρετικά πολύπλοκα.