Parallel Search

Search

Go
Show

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( μία από τα ίδια βλέπει η αριστερά :: 17/2/2006 20:19:30) 

Στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς σημειώνουν πως η συγκατοίκηση Καραμανλή και Μπακογιάννη στην κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει τον καθαρά νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΡΕΜΠΕ: ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΗΣ "ΠΟΙΝΗΣ" ΤΟΥ

3.5. Μέτρηση έντασης ρεύματος και διαφοράς δυναμικού

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Γαλλική κουζίνα…

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό μετριέται με ειδικό όργανο, που ονομάζεται αμπερόμετρο.

Μία από τα ίδια βλέπει η Αριστερά

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

Το αμπερόμετρο διαθέτει δύο ακροδέκτες.

Προβληματισμός για την εξωτερική πολιτική. Σε αυτό τον τομέα επικεντρώνουν ΚΚΕ και ΣΥΝ την προσοχή τους και πιστεύουν πως η παρουσία της τέως δημάρχου Αθηναίων προσδένει την Ελλάδα ακόμη πιο σφιχτά στο άρμα των ΗΠΑ

Πάλλευκος στους αγωνιστικούς χώρους παραδίδεται ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Για να μετρήσουμε την ένταση του ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό, κάνουμε το εξής: κόβουμε τον αγωγό σε ένα σημείο και προκύπτουν δύο ελεύθερα άκρα α και β.

Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ

Με την ΑΕΚ απών, με τον ΠΑΟΚ παρών, έτσι για να ξαναδεί από κοντά και διά ζώσης τούς Οκκά, Καφέ και τους λοιπούς ποδοσφαιριστές του Άγγελου.

Στο ένα άκρο α συνδέουμε τον ένα ακροδέκτη Α του οργάνου.

"Στο ίδιο έργο θεατές".

Η ποινή για την έκρηξη του Γάλλου ήταν τρεις αγωνιστικές, σύμφωνη με το φύλλο αγώνα.

Τον άλλο ακροδέκτη Β τον συνδέουμε στο άλλο ελεύθερο άκρο β, όπως φαίνεται στην εικόνα 5.

Με αυτόν τον τρόπο στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΝ σχολίασαν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι μικρή σημασία έχει η αλλαγή των προσώπων στα υπουργεία, μια και η ουσία βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά, λοιπόν…

Στην αριστερή πλευρά εικονίζεται ένα συνηθισμένο εργαστηριακό αμπερόμετρο. Δεξιά φαίνεται ένα συνηθισμένο εργαστηριακό βολτόμετρο

Έτσι, από τη στιγμή που τα κόμματα της ελληνικής Αριστεράς δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια σοβαρή αλλαγή στις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον Περισσό και στην Κουμουνδούρου ασχολούνται κυρίως με αυτά που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον ανασχηματισμό της περασμένης Τρίτης.

Άπαντες ακολούθησαν την πεπατημένη, τήρησαν τους νόμους και μπορούν να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους.

Συνηθισμένο εργαστηριακό πολύμετρο. Μπορεί να μετρήσει τάση, ένταση και αντίσταση.

Και αυτά αφορούν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών, αλλά και την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικών πολιτικής προς μια περισσότερο φιλοατλαντική κατεύθυνση.

Είναι όμως έτσι;

Εικ. 5

Από την πλευρά του ΚΚΕ τίποτε δεν αποκλείεται όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και από τον Περισσό δηλώνουν ότι όποτε και να γίνει προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε ο λαός να τιμωρήσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, πρόκειται για μείζον ηθικό.

Λέμε ότι το αμπερόμετρο παρεμβάλλεται σε σειρά στον αγωγό του οποίου θέλουμε να μετρήσουμε την ένταση του ρεύματος.

Από την πλευρά του ΣΥΝ εκτιμούν ότι μπορεί μεν το υπουργικό συμβούλιο να έχει πάρει από τώρα σχηματισμό εκλογικής μάχης, όμως στην Κουμουνδούρου βλέπουν την κυβέρνηση να προσφεύγει στις κάλπες μέσα στο 2007.

Το… μαγείρεμα της ποινής κράτησε ημέρες, παραπάνω από το κανονικό, αλλά το μενού που σερβίρεται είναι απολύτως ελληνικό.

Εικ. 6α Να παρατηρήσετε ότι το αμπερόμετρο και ο αντιστάτης είναι συνδεσμολογημένα σε σειρά προς την πηγή. Το πράσινο καλώδιο κόπηκε σε κάποιο σημείο, και στα δύο ελεύθερα άκρα του συνδέθηκαν οι ακροδέκτες του αμπερόμετρου. Από το αμπερόμετρο, τον αντιστάτη και την πηγή περνάει το ίδιο ρεύμα.

Στο σημείο που ΚΚΕ και ΣΥΝ εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα φέρει κάποιες αλλαγές είναι το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς από τον Περισσό και την Κουμουνδούρου λένε ότι η είσοδος της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση προσδένει ακόμη πιο σφικτά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Προβλέψιμο.

Η διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δύο σημεία, α και β, ενός κυκλώματος μετριέται με ειδικό όργανο, που ονομάζεται βολτόμετρο.

ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΚΚΕ-ΣΥΝ

Ο Καρεμπέ έσφαλλε, ζήτησε συγγνώμη, αποδεικνύεται όμως ότι δεν έπρεπε να το κάνει.

Ενώνουμε τον ακροδέκτη Α του βολτόμετρου με το σημείο α και τον ακροδέκτη Β με το σημείο β.

Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό, οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΝ συμπίπτουν, καθώς και τα δύο κόμματα της ελληνικής Αριστεράς πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία, με την ανοχή και την αντιπολιτευτική αδράνεια του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, του περιορισμού των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων συστημάτων υγείας και παιδείας.

Άλλωστε, ο Φινοκαλιώτης και ο Τακίδης φορούσαν… παρωπίδες - δεν είδαν, δεν άκουσαν το παραμικρό.

Λέμε ότι το βολτόμετρο συνδέεται παράλληλα με το τμήμα του κυκλώματος, στα άκρα του οποίου θέλουμε να μετρήσουμε τη διαφορά δυναμικού. (εικόνα 6β)

Ακόμη, στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς σημειώνουν πως η συγκατοίκηση Καραμανλή και Μπακογιάννη στην κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει τον καθαρά νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς άλλωστε οι μάσκες περί φιλολαϊκού και κοινωνικού κέντρου έχουν πέσει προ πολλού.

Γιατί να το αναφέρουν στο φύλλο αγώνα;

Εικ. 6β Να παρατηρήσετε ότι οι ακροδέκτες του βολτόμετρου συνδέθηκαν απευθείας στα άκρα του αντιστάτη. Αυτό σημαίνει ότι η τάση στα άκρα του βολτόμετρου ισούται με την τάση στα άκρα του αντιστάτη.

Έτσι από το ΚΚΕ λένε ότι ο ανασχηματισμός στοχεύει στον καλύτερο συγχρονισμό της κυβέρνησης, ώστε να εφαρμοστούν πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και μια νέα "επιδρομή στα λαϊκά δικαιώματα", ενώ από τον ΣΥΝ υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μοιάζουν με μία επαναφορά στον "μητσοτατισμό" της περιόδου 1990-93.

Έλα όμως που η τηλεόραση μπήκε στα σπίτια μας. Και μπορεί να υποστηριχθεί πως "το φ.α. δεν χωράει ανταπόδειξη", ωστόσο όταν πέφτουν κουτουλιές, όταν γίνονται κεφαλοκλειδώματα, από τη στιγμή που επιχειρούνται μπουνιές και επιθέσεις, ε, δεν μπορεί τα ματάκια μας να κάνουν πουλάκια. Ούτε να πείσουμε τους πιτσιρικάδες να μιμηθούν τον χλιδάτο Καρεμπέ. Να τους πούμε δηλαδή, χτυπάτε, ορμήστε, δεν τρέχει τίποτα, αν δεν αναγραφεί το παράπτωμα στο φύλλο αγώνα.

Στο εξής, οποιαδήποτε έκρηξη δικαιολογείται. Η λύση βρίσκεται, αρκεί να… βιάζονται να φύγουν οι διαιτητές!

Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ των μετοχών της ΠΑΕ ΟΦΗ στον Ερασιτέχνη έγινε δεκτή με διαφορετικές αντιδράσεις. Οι "σκληροί" της εξέδρας χάρηκαν. Με την έννοια ότι τόσο καιρό άκουγαν για δορυφόρους και πολύ θα ήθελαν να αποτινάξουν από πάνω αυτή την ετικέτα. Στον αντίποδα, ορισμένοι φίλοι της ομάδας γνωρίζουν πολύ καλά πως με την αδυναμία επιχειρηματία από το νησί να αναλάβει τον ΟΦΗ, οι επενδύσεις του παρελθόντος δεν θα γίνουν. Άλλωστε, ο Βασίλης Ξημέρης, πρόεδρος του Ερασιτέχνη, ναι μεν είναι κολλητός του Τζίγγερ, ναι μεν εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Κουράκη, ωστόσο δεν έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια. Το ζουμί: ο ΟΦΗ παραμένει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ποτέ δεν είχαν διάθεση να τον πουλήσουν. Απλώς, με τον νέο νόμο δεν επιτρέπεται η πολυϊδιοκτησία, κάτι που ισχύει και στην Ευρώπη. Συνεπώς, υπάρχουν μεταβιβάσεις, πωλήσεις και παραχωρήσεις, αλλά στο Ηράκλειο μιλάμε για εικονικές πάσες. Λες και πρόκειται για… εσωτερικό διπλό!

ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ Αναστασιάδη θα προτείνει - λέει - για βραβείο fair play ο Γιώργος Λιάνης. Γιατί κινήθηκε σωστά και πήγε πίσω από τον επόπτη, προκειμένου να τον προστατεύσει στο πρόσφατο ματς Κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού. Θα εννοούσε τον δεύτερο επόπτη ο υπουργός και σωστά θα προτείνει τον Άγγελο… Γιατί αν εννοούσε τον πρώτο επόπτη, όταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ ξεσήκωσε τον κόσμο με τις διαμαρτυρίες για ένα οφ σάιντ, μάλλον θα χωρούσε συζήτηση…

ΘΕΛΗΜΑ Θεού μπορεί και να ήταν ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού στο Αιγάλεω για το Κύπελλο. Ναι, το είπε στους παίκτες του ο Μαρκαριάν, με την επισήμανση να ξεπεράσουν την πίκρα… Κανείς όμως δεν λυπήθηκε. Βλέπουν μπροστά τα παιδιά και ας ξέρουν τη λέξη νταμπλ μόνο από τα λεξικά. Κρίμα… Όσο για τις επικλήσεις των Θείων, θυμόμαστε καλά ποιος τα έλεγε. Και πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή, μακριά από την Παιανία…

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ οικογενειακή στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Και γνωρίζετε τι συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Κόντρες και τσακωμοί… Αυτά υπάρχουν σε ημερήσια βάση. Το τελευταίο; Τι είπε ο ένας, τι ο άλλος, τι συμφώνησαν και τι τελικά έγινε. Βελτίωση στις σχέσεις Ντέμη - Τσάρτα ακόμη δεν σημειώθηκε. Αν το δούμε, ασφαλώς θα σας ενημερώσουμε. Αλλά μάλλον, δεν… Γιατί… ολοκληρώνεται και η περίοδος! Αυτό θα φταίει…