Parallel Search

Search

Go
Show

Σε συναινετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του νομάρχη Χαλκιδικής Αργύρη Λαφαζάνη (αριστερά) και του περιφερειάρχη Γιώργου Τσιότρα.

Α1 ΠΟΛΟ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γ. Ερμηνεία κειμένου Παραγωγή λόγου

Πίστωση χρόνου ζήτησε ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης από το γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα, ώστε οι υπηρεσίες της νομαρχίας να προετοιμαστούν κατάλληλα, αλλά και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς, για να αναλάβουν τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας.

Νίκη γοήτρου

1. Η γλώσσα του διαλείμματος - Η γλώσσα της τάξης.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, μετά τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι μελετά να πληρώνουν διόδια τα αυτοκίνητα που διέρχονται από τις εισόδους των δύο χερσονήσων, της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, υπήρξε κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης, χωρίς ωστόσο να λείψουν και ορισμένες διαφωνίες.

Ο Ολυμπιακός νίκησε (7-5) στο ντέρμπι γοήτρου της Α1 πόλο, αλλά η Βουλιαγμένη εξασφάλισε και μαθηματικά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, αφού ο ΝΟΒ είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο με 11-8 και είναι πρώτος ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής. Να επιλέξεις ένα θέμα που απασχόλησε την τάξη σου σήμερα και να το παρουσιάσεις σε δύο παραγράφους.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εφαρμόζοντας υπουργική απόφαση του 1995, επέστρεψε προσφάτως τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου Κασσάνδρας και Σιθωνίας, συνολικού μήκους 250 χιλιομέτρων, στη νομαρχία Χαλκιδικής, καθώς η παλαιότερη απόφαση του πρώην περιφερειάρχη Ηλία Λιακόπουλου, η οποία προέβλεπε τη συντήρηση του δικτύου της Χαλκιδικής από τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της περιφέρειας, κρίθηκε παράνομη.

Επίσης, ο Εθνικός νίκησε 10-7 στη Χίο και εξασφάλισε την τρίτη θέση. Στην πρώτη θα χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα της τάξης και στη δεύτερη τη γλώσσα του διαλείμματος.

Δαπανηρή υπόθεση

Η βαθμολογία (σε 21 αγώνες): Βουλιαγμένη 39, Ολυμπιακός 37, Εθνικός 33, Ν.Ο. Χίου 29, Ν.Ο. Χανίων 21, ΠΑΟΚ και Ν.Ο. Πάτρας από 20, Π. Φάληρο 17, Παναθηναϊκός 14, Γλυφάδα 12, Πανιώνιος 7, Ηρακλής 3.

Τι παρατηρείς διαβάζοντας και συζητώντας τα δύο κείμενα με τους συμμαθητές σου;

Ο νομάρχης Χαλκιδικής κατέθεσε στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας αίτημα αναστολής της απόφασης για δύο χρόνια, μέχρι να δοθούν στη νομαρχία τα απαραίτητα μηχανήματα, να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό και να διασφαλισθούν οι πόροι για την εκτέλεση των έργων συντήρησης, οι οποίοι εκτιμώνται από τον κ. Λαφαζάνη στο ύψος των περίπου τριών εκατ. ευρώ ετησίως.

*** Για τη 12η αγωνιστική της Α1 γυναικών, η Βουλιαγμένη νίκησε τον Εθνικό με 18-0!

2. Στις εφημερίδες, στα περιοδικά, σε τηλεοπτικές συζητήσεις κ.τ.λ. ακούγεται συχνά ότι οι νέοι «δεν ξέρουν να μιλούν και να γράφουν, κακοποιούν τη γλώσσα, καθημερινά οδηγούνται σ' ένα γλωσσικό χουλιγκανισμό».

"Δεν διαφωνούμε να αναλάβουμε τη συντήρηση των επαρχιακών δρόμων, αρκεί να μας δοθούν τα χρήματα, διότι η νομαρχία Χαλκιδικής αδυνατεί να βρει τους πόρους για μία τόσο δαπανηρή υπόθεση.

Επίσης: Ν.Ο.

Συμμετέχεις σε μια τέτοια τηλεοπτική συζήτηση και σου ζητείται να απαντήσεις σ' αυτές τις κατηγορίες.

Ζήτησα να ανακληθεί η απόφαση της περιφέρειας και να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα δύο ετών, κατά το οποίο θα αναλάβει τη συντήρηση και πάλι η ΔΕΣΕ, μέχρι να προετοιμαστούμε κατάλληλα", ανέφερε στη "Μ" ο κ. Λαφαζάνης.

Χανίων - Ιωνικός 6-2, Ποσειδώνας Πάτρας - Νηρέας Χαλανδρίου 5-3, Ολυμπιακός - Γλυφάδα 5-9.

Να προετοιμάσεις για την παρουσίαση αυτή ένα κείμενο τεσσάρων παραγράφων (400 λέξεις).

Επιπλέον, ο νομάρχης Χαλκιδικής ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το κέντρο αποχιονισμού της περιφέρειας που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά και από τη νομαρχία, προκειμένου να στεγαστούν τα μηχανήματα και το προσωπικό που θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση των επαρχιακών οδών.

ΣΕ ΣΙΘΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Κονδύλια ύψους 600.000 ευρώ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το νομάρχη Χαλκιδικής ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας επισήμανε ότι η τυχόν ανάκληση της απόφασης θα ήταν αντίθετη στο νόμο, αλλά και άδικη απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες ασκούν κανονικά την αρμοδιότητα της συντήρησης του επαρχιακού δικτύου εντός των ορίων ευθύνης τους.

Στη χθεσινή συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι τις προσεχείς ημέρες συνεργεία της ΔΕΣΕ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Χαλκιδικής, θα καταγράψουν τα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, στα οποία παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάστασή τους. Για την εκτέλεση επειγουσών εργασιών συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια, ύψους 600.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, χθες, ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Τα διόδια ήταν "μέσο πίεσης"

Ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του για την επιβολή διοδίων έγιναν ως μέτρο πίεσης προς τους αρμοδίους, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και να παρασχεθούν όλα τα μέσα που θα εγγυώνται στη νομαρχία Χαλκιδικής ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ευθύνες που της ανατέθηκαν.