Parallel Search

Search

Go
Show

Διάφορα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( "έσπασαν" τα ισόβια :: 10/1/2006 20:11:53) 

Η 30χρονη Αμερικανίδα Τζούλι Μαρί Σκάνι που το 1999 δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Σκιαδόπουλο. Πηγή ΑΠΕ

ΕΡΕΥΝΑ

Α. Ανάγνωση κατανόηση του κειμένου

"Έσπασαν" τα ισόβια

"Καμπανάκι" για τον καρκίνο στα παιδιά

1. Ποιο ουσιαστικό επαναλαμβάνεται σε ενικό και πληθυντικό αριθμό στο πρώτο ποίημα;

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τα παιδιά που είναι κάτω των 2 ετών αντιμετωπίζουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο αν εκτεθούν σε κάποιες ουσίες, σε σύγκριση με τους ενηλίκους, αναφέρει η νέα έκθεση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ που στηρίχθηκε στην αξιολόγηση μίας έρευνας. Ανάλογα με τις παραπάνω παρατηρήσεις σας ποιες μπορεί να είναι οι νοηματικές ενότητες που διακρίνουμε στο κείμενο;

Σε κάθειρξη 23 ετών, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καταδίκασε χθες το εφετείο Θράκης τον Γιώργο Σκιαδόπουλο, τον άνθρωπο που περίπου επτά χρόνια πριν σκότωσε και αποκεφάλισε την Αμερικανίδα αρραβωνιαστικιά του Τζούλι Μαρί Σκάνι, «το μεγάλο έρωτα της ζωής του», όπως συνεχίζει να δηλώνει μέχρι σήμερα.

Οι ουσίες, γνωστές ως μεταλλαξιογόνα που χρησιμοποιούνται σε κάποιες βιομηχανικές διαδικασίες, προκαλούν καρκίνο καταστρέφοντας το DNA, αναφέρει η υπηρεσία.

Να δείξετε ότι σ' αυτήν την περίπτωση η πρώτη νοηματική ενότητα πιθανόν δημιουργεί αντίθεση με τη δεύτερη.

Η υπόθεση κρίθηκε εκ νέου χθες στο μεικτό ορκωτό εφετείο Θράκης.

Ακριβώς επειδή η υπηρεσία γνώριζε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα την τοξικότητα κάποιων ειδών μεταλλαξιογόνων είχε κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της χρήσης τους.

(Στην απάντησή σας να αξιοποιήσετε το στίχο - κλειδί: «για λέξεις μάχιμες κι αθάνατες»).

Πρωτόδικα ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο οποίος είχε επιχειρήσει να παραπλανήσει τις αρχές αναζητώντας μέσω των ΜΜΕ τη γυναίκα που προηγουμένως έχει στραγγαλίσει και αποκεφαλίσει, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, απόφαση για την οποία ασκήθηκε έφεση.

Οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία των παιδιών από το περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ζωηρού επιστημονικού διαλόγου εδώ και 6 χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση για περισσότερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

2. Σε ποιο πρόσωπο εμφανίζεται η φωνή του ποιητή;

Αρχικά το δεύτερο μεικτό ορκωτό εφετείο δέχθηκε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση ελαφρυντικών (πρότερος έντιμος βίος), καθώς και ότι μετά την τέλεση της πράξης ο καταδικασθείς επί μακρό χρονικό διάστημα επέδειξε καλή διαγωγή.

Οι περισσότερες έρευνες για τον καρκίνο έχουν ως επίκεντρο τους ενηλίκους και οι περισσότερες πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από τεστ σε ενηλίκους.

(Να εντοπίσεις τις λέξεις, φράσεις και να σχολιάσεις την επιλογή τους από τον ποιητή)

Ωστόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση με αποτέλεσμα τη χθεσινή δίκη που αφορούσε στην παραχώρηση ή μη ελαφρυντικών στον κατηγορούμενο. Όμως τα παιδιά ηλικίας 2 - 15 ετών έχουν την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι ενήλικοι.

«Ντρέπομαιι»

Η υπηρεσία αναφέρει ότι αναμένει μία επιπρόσθετη έρευνα πριν καθορίσει αν τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και από άλλες καρκινογόνες ουσίες.

Με τη φράση «ντρέπομαι γι' αυτό που έχω κάνει», ο Γιώργος Σκιαδόπουλος ολοκλήρωσε χθες την πολύωρη απολογία του. Νωρίτερα είχε περιγράψει πώς γνώρισε την Αμερικανίδα Τζούλι Μαρί Σκάνι, «το μεγάλο έρωτα της ζωής του», όπως είπε. Είχε μιλήσει για το «πρωτόγνωρο πάθος» που τον κυρίευσε από την πρώτη στιγμή για τη γυναίκα που αργότερα σκότωσε αλλά και για τη γη που «ένιωσε να φεύγει κάτω από τα πόδια του» όταν του γνωστοποίησε την πρόθεσή της να χωρίσουν και να επιστρέψει στην πατρίδα της, λίγες μέρες πριν από την τέλεση του πολιτικού τους γάμου. Όπως υποστήριξε, σκέφτηκε να σκηνοθετήσει την εξαφάνισή της, όπως άλλωστε έπραξε, αλλά και να αυτοκτονήσει, αφού δεν άντεχε τις ενοχές. Χαρακτηριστικό του σφοδρού ερωτικού συναισθήματος που ένιωσε για την Αμερικανίδα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι παράτησε την καριέρα του (εμποροπλοίαρχος), για να εξασκήσει το επάγγελμα του οδηγού ταξί, ώστε να είναι συνεχώς κοντά της. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, «μπορούσα να δουλεύω όλη την ημέρα, φτάνει να τη βλέπω ευτυχισμένη… Και η ίδια ήθελε να μονοπωλεί την αγάπη μου κι εγώ να μην την αγγίζει κανείς άλλος. Υπήρχε αμοιβαίο πάθος. Αντλούσα δύναμη από την ευτυχία της. Ήταν ο Θεός μου, δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις αυτό που ένιωθα».

Φοιτητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Ο λαλίστατος (φοιτητής πλέον του Ανοιχτού Πανεπιστημίου) Σκιαδόπουλος, με μονίμως σκυμμένο το κεφάλι, δήλωσε μετανιωμένος για όσα απεχθή διέπραξε. Δεν αναφέρθηκε παρά μόνο ακροθιγώς στη διάπραξη του εγκλήματος, πώς στραγγάλισε την αρραβωνιαστικιά του, πώς την αποκεφάλισε και πώς εν συνεχεία πέταξε το άψυχο σώμα της σε μια παρακείμενη λίμνη, προκειμένου να εξαφανίσει κάθε ίχνος για να κρύψει το έγκλημα.