Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υψηλοί τόνοι στη βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών :: 17/2/2006 20:29:00) 

ΕΝΩ ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ Η "ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ" ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

ΑΙΧΜΕΣ

• Ζωγραφική

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Τι μέλλει γενέσθαι;

Μέχρι το 10ο αιώνα η ζωγραφική της Δυτικής Ευρώπης είναι επηρεασμένη από τη βυζαντινή.

Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων του βουλευτή Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του τέως προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών.

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Από το 11ο όμως αιώνα αρχίζει να στρέφεται σε κοσμικά θέματα.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να ολοκληρώσει τις έρευνές της, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης να δοθεί άδεια "διέλευσης των αμερικανικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος για την επίθεση εναντίον του Ιράκ" και "εισβολής του τουρκικού στρατού σε ξένο έδαφος".

Χωρίς να εγκαταλείπονται τα παραδοσιακά θρησκευτικά θέματα, παρατηρούνται απεικονίσεις ηγεμόνων και τεχνιτών, φοιτητικές σκηνές, αλληγορικές παραστάσεις των Μουσών και των αμαρτημάτων.

Αναφερόμενος στην κύρια ανάκριση είπε ότι αναμένεται "να ρίξει φως στις ευθύνες των εμπλεκομένων και να ξεδιαλύνει τα ερωτηματικά που παραμένουν ακόμη αναπάντητα" και συμπλήρωσε ότι ερευνάται "εξαντλητικά" και η όλη υπόθεση της αυτοκτονίας του Κώστα Τσαλικίδη.

Η αντίδραση του 94% της τουρκικής κοινής γνώμης στον πόλεμο βρήκε, έτσι, το "αντίκρυσμά" της στην Εθνοσυνέλευση.

Ο δανεισμός στοιχείων από την κλασική αρχαιότητα είναι φανερός στις γεμάτες κίνηση και συναίσθημα μορφές.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξέθεσε όσα γνωρίζει για την υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο "την πλήρη αλήθεια για τη ζοφερή αυτήν υπόθεση δεν την ξέρουμε ακόμη ούτε εμείς ούτε εσείς" και επανέλαβε ότι "η άμεση εντολή του πρωθυπουργού για παραπομπή του θέματος στη δικαιοσύνη καταδεικνύει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η συγκάλυψη, είναι η αποκάλυψη.

"Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εσωκομματικής δημοκρατίας", δικαιολόγησε τη στάση των βουλευτών του ο πρόεδρος του κυβερνώντος Λευκού Κόμματος, Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος (2/3).

Αναπόδραστα, ανεξαίρετα, ό,τι πάει στη δικαιοσύνη δημοσιοποιείται, έρχεται στο φως", είπε ο κ. Παπαληγούρας, επισημαίνοντας πάντως ότι η πρόσβαση στην αλήθεια "δυσχεράνθηκε" από την αφαίρεση του παράνομου λογισμικού εκ μέρους της Vodafone.

"Πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τον συναισθηματισμό από την υπευθυνότητα", είπε χθες (4/3) στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση ενδέχεται να υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση για δεύτερη φορά.

"Aπουσία του πρωθυπουργού"

Οι αμερικανικές αρχές στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, διέκοψαν, από τη Δευτέρα, (3/3) όλες τις συμφωνίες που είχαν κάνει με Τούρκους κατασκευαστές και προμηθευτές για τον εκσυγχρονισμό των βάσεων και σταμάτησαν όλες τις σχετικές εργασίες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου μίλησε για συνειδητή απουσία του πρωθυπουργού και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα διακυβέρνησης:

Ενοικίασαν, όμως, τάχιστα, αποθήκες στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρέττας (Ισκέντερουν), όπου άρχισαν να τοποθετούν στρατιωτικό και οικοδομικό υλικό.

"Εάν ακόμα δεν γνωρίζετε ποιοι μας παρακολουθούσαν και γιατί, είστε ανίκανοι να κυβερνάτε τη χώρα και να εγγυάστε την ασφάλειά μας.

Ενώ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ δήλωνε ότι η

Εάν γνωρίζετε και δεν λέτε την αλήθεια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα".

αμερικανική διοίκηση ελπίζει ότι η πρόταση θα επανεξεταστεί από την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε το θέμα ως τη "σοβαρότερη υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας" και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα "το μεγάλο αδελφό με το όνομά του".

Τι μέλλει γενέσθαι;

Μεταξύ άλλων, ζήτησε να τεθούν τα στελέχη της Βόνταφον "στη θέση του υπόλογου-συνεργού, για να μην καταστρέφονται εκ του ασφαλούς πειστήρια και για να μην εμφανίζονται κατά το δοκούν πειστήρια, όπως αυτά για τον αδιευκρίνιστο θάνατο του άτυχου Τσαλικίδη".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ έφυγε χθες για το Κατάρ, για να συμμετάσχει στην Ισλαμική Διάσκεψη και θα επιστρέψει στην Άγκυρα την Πέμπτη (6/3).

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε τη συγκάλυψη αλλά την ουσιαστική διερεύνηση και αποκάλυψη της υπόθεσης.

Η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται πως θα αφήσει τους όποιους χειρισμούς στα αμερικανοτουρκικά στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, όπως ελπίζεται, από τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις αναπληρωματικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτήν την Κυριακή (9/3) στην πόλη Σίιρτ.

Το ΓΕΕΘΑ

Η νέα κυβέρνηση, τηρουμένης της σχετικής διαδικασίας, θα μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γύρω στις 27 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη ότι τουρκικές υπηρεσίες κατόρθωσαν και υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες Ελλήνων στρατιωτικών που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων κατά τη διεξαγωγή της άσκησης "Παρμενίων" τον Οκτώβριο του 2005, το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει το γεγονός και τονίζει ότι "μετά από κάθε άσκηση και στο πλαίσιο της αναλύσεώς της, καταγράφονται οι διαπιστωθείσες παρατηρήσεις και αναλαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες".

Οι πανηγυρισμοί του κόσμου για το "όχι στον πόλεμο" της Εθνοσυνέλευσης συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία.

Η ΕΣΗΕΜΘ

Είναι ενδιαφέρον, έναντι αυτού, ότι πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση μη συμμετοχής είναι "καταστροφική από πολιτική, στρατιωτική και οικονομική άποψη" και ότι "η άρνηση της Εθνοσυνέλευσης ανοίγει νέο και ισχυρό πεδίο επαναδιαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον".

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, αφού εκφράζει την αγανάκτησή του διότι "οι πολίτες εμφανίζονται ανυπεράσπιστοι και τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα καταπατήθηκαν με βάναυσο τρόπο", ζητά την απόδοση δικαιοσύνης και επισημαίνει ότι όταν "στις τάξεις των θυμάτων υποκλοπής συμπεριλαμβάνεται και δημοσιογράφος - μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η συνάδελφος Μαρίνα Μεϊντάνη, είναι φανερό ότι στόχος αυτών των απαράδεκτων και παράνομων ενεργειών ήταν, μεταξύ των άλλων, και η ίδια η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων".