Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( οι αντιθέσεις :: 20/1/2006 19:34:44) 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΕΤΣ

4. Συναγερμός καπνού

Οι αντιθέσεις

Βρήκε πόσα του λείπουν

Διαθέτει έναν ανιχνευτή, ο οποίος περιέχει μια πολύ ασθενή ραδιενεργό πηγή, που ιονίζει τον αέρα στο εσωτερικό του ανιχνευτή.

ΚΚΕ- ΣΥΝ στην αναθεώρηση

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

Εάν δημιουργηθεί καπνός, εξαιτίας πυρκαγιάς, παράγονται πολύ περισσότερα ιόντα, τα οποία εισέρχονται στον ανιχνευτή και βάζουν σε λειτουργία σύστημα συναγερμού με σειρήνα ή με άλλα μέσα.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της επικείμενης αναθεώρησης του συντάγματος δηλώνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Άραγε, τόση είναι η "μαύρη τρύπα" στο Λιμάνι;

Κάνουν λόγο για αντιδραστική αναθεώρηση και συνταγματοποίηση πολιτικών που πλήττουν τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, ενώ από τα πυρά της κριτικής της Αριστεράς δεν ξεφεύγει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύμφωνα με τον Περισσό και την Κουμουνδούρου κρατά συναινετική στάση απέναντι στο βασικό άξονα των αλλαγών που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Για την ΑΕΚ, γνωρίζουμε καλά τα άνω των 15 δισ. ελλείμματα.

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πρώτη στιγμή μίλησε για μία αναθεώρηση που θα αυξήσει τις αντιδραστικές συνταγματικές ρυθμίσεις, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πραξικόπημα σε βάρος της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αλλά στον Ολυμπιακό;

ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν περίπου ταυτόσημες θέσεις στο πεδίο της κριτικής τους:

Μία ημέρα μετά τις απαιτήσεις Κάτανετς, που φθάνουν τα 3.365.520 ευρώ, ο Ολυμπιακός πέρασε στην αντεπίθεση!

Λένε "όχι" στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αρνούνται κάθε είδους άρση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον θα παραδοθεί στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους και διαφωνούν με την απαγόρευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Τι ζητά από τον τέως;

Στο πεδίο των προτάσεων υπάρχουν περισσότερες διαφοροποιήσεις:

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 5 εκατ. ευρώ!

Λένε "ναι" στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στο χωρισμό των σχέσεων της εκκλησίας από το κράτος, αλλά διαφωνούν στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρόταση που υποστηρίζει ο ΣΥΝ, αλλά το ΚΚΕ την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Εδώ πια η ερώτηση τίθεται ευθέως: αν δηλαδή ο Σλοβένος ήθελε 2 δισ., στον Πειραιά θα χτυπούσαν παραπάνω χρήματα;

Το θέμα βέβαια για τα κόμματα της Αριστεράς είναι ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκρότησης και κατάθεσης προτάσεων για την αναθεώρηση του συντάγματος, καθώς η κοινοβουλευτική τους δύναμη δεν τους το επιτρέπει.

Κοντά στα 3 δισ.;

Δεν αποκλείεται βέβαια, περισσότερο για το ΣΥΝ, να υπάρξουν κάποιες κοινές προτάσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όμως αποστάσεις ασφαλείας από το να υπάρξει κάποιου είδους ταύτιση με τις βασικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι έτσι…

Εκεί όπου τα κόμματα της Αριστεράς θα δώσουν το μεγάλο βάρος της συμβολής τους στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος είναι ο χώρος έξω από τη Βουλή, στις κινητοποιήσεις δηλαδή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα για τη μονιμότητα και κυρίως στο κύμα αναταραχής που αναμένεται να προκαλέσει στο χώρο των δημοσίων πανεπιστημίων η συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΒΕΒΑΙΑ, στα εξώδικα ζητάς ό,τι θέλεις.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ

Οι δικηγόροι τα κάνουν αυτά. Μπαίνει ένα ποσό και ό,τι εισπράξουν. Όχι όμως 5 εκατ. ευρώ για ένα τρίμηνο. Γιατί απ' όσα θυμόμαστε, η ζημιά που προκάλεσε ο Κάτανετς στον Ολυμπιακό σε καμία περίπτωση δεν φθάνει τόσα δυσθεώρητα νούμερα. Από το Τσάμπιονς Λιγκ εκτός ήταν οι "κόκκινοι". Στο πρωτάθλημα, οι δύο βαθμοί παραμένουν και ο Ολυμπιακός παραμένει σε θέση βολής. Όσο για το ηθικό των παικτών, να δούμε τώρα με την αποχώρηση του Σρέτσκο αν έχει ανέβει και προσπεράσουν τον Παναθηναϊκό. Το ζητούμενο είναι ένα και μόνο: ο Ολυμπιακός δεν περίμενε όταν έφτιαχνε τέτοιας χρονικής διάρκειας συμβόλαιο με τον Κάτανετς ότι γρήγορα τα μέλια και τα χαμόγελα από τη συνύπαρξη Κόκκαλη - προπονητή θα έδιναν τη θέση τους στα πολεμικά ανακοινωθέντα. Και ακόμη περισσότερο: δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ο… βλάκας Κάτανετς διεκδικεί τόσο πολλά εκατομμύρια.

Ας πρόσεχαν!

ΓΕΥΜΑΤΙΣΕ με τους αθλητές τής άρσης βαρών, μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αθλητικό κέντρο στο Λουτράκι και, φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα θέματα της επικαιρότητας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης πάντα ελκύει το ενδιαφέρον… Τι μάθαμε χθες; Πως μίλησε με τον Μπάγιεβιτς, αλλά ο τεχνικός δεν θέλει την παρέμβαση κανενός άλλου. Και ο κ. Λιάνης τι κάνει; Προ καιρού, χάλασε τον κόσμο για τον Ντέμη, τη "σημαία ελευθερίας" στα γήπεδα. Τώρα, ο Ντούσαν τι είναι δηλαδή, τι είδους σημαία για τον υπουργό; Και άλλο το "ζητώ την προσοχή των αρμόδιων εισαγγελέων" όπως τώρα και ολότελα διαφορετική η προ καιρού κινητοποίηση.

ΟΣΟ για τα θέματα των τριών μεγάλων του κέντρου για τα γήπεδά τους. Του Ολυμπιακού λύθηκε. Της ΑΕΚ μπαίνει σε κάποιο δρόμο, προχωρεί η υπόθεση, αν και τα 2.000 ευρώ είναι ψίχουλα. Για τον ΠΑΟ, η άποψη "θα δούμε πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση της πρότασης" σίγουρα σημαίνει "αγκάθια". Δεν είναι μυστικό: ο κ. Λιάνης σε κατ' ιδίαν συζητήσεις βλέπει εμπόδια, πολλά περισσότερα από όσα συνάντησε ο Γ. Γρανίτσας. Με απλά λόγια, δεν το αντιμετωπίζει με αισιοδοξία που ξεχειλίζει…

Και σχετικά με την πρόταση να διαλυθούν οι σύνδεσμοι, αν όντως αυτό είναι η λύση του προβλήματος να γίνει. Μην τα κάνει όμως όλα… μαζί!

ΕΚΤΑΚΤΗ ενίσχυση στα μέτρα τάξης ζητά η ΑΕΚ για το αποψινό παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πανιώνιο. Ο κίνδυνος επεισοδίων ελλοχεύει. Ειδικά μετά όσα έγιναν στο ματς με τον ΟΦΗ. Να τονιστεί όμως το εξής: μέλη των φανατικών τής ΑΕΚ προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν και υποστηρίζουν πως τα παλαιά στελέχη ήδη πάνε στην "3" και όχι στη σκεπαστή εξέδρα. Και τα επεισόδια προξενούν άτομα με συμπεριφορές έξω από κανόνες…

ΡΕΤΖΙΛΙΟ Βρέντε, αλλά… ρεζίλι ο Ηρακλής; Προσέξτε: ο κεντρικός μπακ του Ηρακλή αγόρασε πρόσφατα πολυτελές αυτοκίνητο, με δεδομένες όμως τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων από την ΠΑΕ, αντιμετωπίζει ένα… προβληματάκι στην εξόφληση. Όχι φυσικά πως δεν λύνεται. Οι γκρίνιες πυκνώνουν… Πάντως, ο Βρέντε χρήματα για το… κομμωτήριο βρήκε. Και έκοψε το ράστα μαλλί. Πάλι καλά. Για τον Ηρακλή και την αξιοπιστία του.