Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( σαββας τσιτουριδησ: δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης στο εργασιακό :: 20/2/2006 20:07:26) 

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης στο εργασιακό ΓΝΩΜΗ

Ι. ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΑΣΙΑ

"Το τρένο του έργου της κυβέρνησης δεν σταματά", δήλωσε χθες ο νέος υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης κατά την πρώτη συνάντησή του με τους συντάκτες του εργατικού συνδικαλιστικού ρεπορτάζ.

Γιατί κρύβεσαι Ντέμη;

1. Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας

Ο υπουργός διεμήνυσε ότι "η αλλαγή προσώπων δεν σημαίνει αυτόματα και αλλαγή πολιτικής" και δήλωσε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, αν και σημείωσε ότι μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική αναφορά δεν είναι εφικτές.

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΙΟΥΣΗΣ

α. Παγίωση και επέκταση των αλλαγών

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι εντάσσει τις προσπάθειές του στην αναζήτηση ενός ορθολογικού δρόμου, που θα συνδυάζει τη διατήρηση χαρακτηριστικών του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Ε.Ε. με την ανάγκη επιβίωσης στο διαρκή ανταγωνισμό.

Με δύο τρόπους καταλαβαίνει κάποιος τον πραγματικό ηγέτη.

Όπως είπαμε πιο πάνω, κατά τον 7° αι. σημειώθηκαν αλλαγές που απομάκρυναν το Βυζάντιο από τις ρωμαϊκές του καταβολές.

Σχετικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες, επανέλαβε την αρχική θέση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε πολιτική προτροπή προς τους τραπεζίτες να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, επικαλέστηκε τον υψηλό βαθμό ευθύνης που πρέπει να χαρακτηρίσει όλες τις πλευρές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα κάνει τη δουλειά της στο θέμα αυτό.

Όταν όλοι βρίσκονται σε στιγμές ευφορίας αυτός σμίγει λίγο περισσότερο τα φρύδια και σκέφτεται την επόμενη ημέρα.

Στα χρόνια της ισαυρικής ή συριακής δυναστείας (717-802) και αυτής του Αμορίου (802-867) που ακολούθησαν οι αλλαγές του 7ου αι. αποκρυσταλλώθηκαν και έγιναν μόνιμα γνωρίσματα.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

Και όταν όλοι έχουν στριμώξει τα γόνατά τους στο πάτωμα και αρχίζουν τα τάματα στον Άγιο του χωριού τους, αυτός γυρίζει και τους εμψυχώνει.

Έτσι διαμορφώθηκε το μεσαιωνικό ελληνικό Βυζαντινό Κράτος.

Ο υπουργός Απασχόλησης χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας αρμοδιότητας του υπουργείου.

Ε, αυτός ο ηγέτης-ποδοσφαιριστής δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο αυτή ήταν οι ακόλουθες:

Μετά τη συνάντηση απηύθυνε μήνυμα προς τη ΓΣΣΕ, λέγοντας ότι "δεν είναι απαραίτητο πάντοτε όλοι να συμφωνούμε.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος αυτοαποκαλείται φυσικός αρχηγός, αυτές τις κρίσιμες ώρες κρύβεται. Τα σύνορα μεταξύ Βυζαντίου και Χαλιφάτου σταθεροποιήθηκαν στις παρυφές της Μ. Ασίας, στη στεριά, και κατά μήκος της γραμμής Κιλικία-Κύπρος-Κρήτη, στη θάλασσα.

Είναι απαραίτητο όμως να συνεννοούμαστε".

Την περίοδο της απομάκρυνσης του Μάκη Ψωμιάδη υπήρξε λαλίστατος. Στα μέσα του 9ου αι. άρχισε η βυζαντινή αντεπίθεση στη Μ. Ασία.

Όσον αφορά το πολιτικό κόστος των απεργιακών κινητοποιήσεων, επισήμανε ότι "δεν φοβόμαστε.

Απολάμβανε τη φράση του Γιώργου Λιάνη για «σημαία ελευθερίας» και έχτιζε το προσωπικό του προφίλ. Στα Βαλκάνια, το Βυζάντιο αντιμετώπισε με επιτυχία τη βουλγαρική απειλή, ενώ συγχρόνως άρχισε να αφομοιώνει τους σλαβικούς πληθυσμούς.

Ξέρουμε ότι ο βαθμός ευθύνης όλων στη χώρα μας είναι υψηλός".

Τώρα;

Αναδιοργάνωση της Πελοποννήσου (806) Επειδή μόνο το ανατολικό μέρος της Πελοποννήσου από την Κόρινθο ως τον Μαλέα λόγω της τραχιάς και δύσβατης διαμόρφωσης του ήταν ελεύθερο από το έθνος των Σκλαβήνων, ο αυτοκράτορας των Ρωμαίων έστελνε εκεί έναν στρατηγό Πελοποννήσου. Ένας (στρατηγός) που καταγόταν από τη Μικρή Αρμενία και τη γενιά των Σκληρών συγκρούστηκε με τους Σκλαβήνους, τους υπέταξε με τα όπλα και τους εκμηδένισε, και επέτρεψε στους παλιούς κατοίκους να ανακτήσουν τις κατοικίες τους. Όταν το έμαθε ο Νικηφόρος [Α’, 802-811], […] φρόντισε να ανανεώσει τις πόλεις, να ανοικοδομήσει τους γκρεμισμένους ναούς και να εκχριστιανίσει τους βαρβάρους. Γι’ αυτό, αφού έμαθε το μέρος όπου κατοικούσαν οι απόγονοι των φυγάδων Πατρινών, αποκατέστησε με διαταγή του τους κατοίκους στις παλιές πατρίδες τους μαζί με τον επίσκοπό τους Αθανάσιο, και ανύψωσε την Πάτρα σε μητρόπολη, ενώ πριν κατείχε τάξη αρχιεπισκοπής. Χρονικόν της Μονεμβασίας έκδ. I. Duicev (=Testi, 12), Παλέρμο 1976,16-20.

ΣΥΝ: υποκρισία

Ο αγαπημένος της «Ορίτζιναλ» κρύβεται και από τη σκιά του και βλέπει την ομάδα που αγάπησε (αλλά και αυτή που τον έκανε δισεκατομμυριούχο) να κατρακυλάει.

Οι λεγόμενες κακώσεις του Νικηφόρου [Πρώτη κάκωση]: Το έτος αυτό (810) ο Νικηφόρος […] αφού μετέφερε χριστιανούς από όλα τα θέματα, τους διέταξε να εγκατασταθούν στις σκλαβηνίες. Η δεύτερη κάκωση ήταν η διαταγή να στρατολογούνται οι φτωχοί και να εξοπλίζονται με έξοδα των συγχωριανών τους οι οποίοι όφειλαν να καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο και 18.5 χρυσά νομίσματα (για κάθε φτωχό), επειδή το χωριό πλήρωνε στο δημόσιο με πνεύμα αλληλεγγύης τους φόρους των μελών του. Η τρίτη κάκωση ήταν η διαταγή να αναθεωρηθούν οι φορολογικοί κατάλογοι και να αυξηθούν τα τέλη, γιατί κάθε φορολογούμενος όφειλε να πληρώσει και δύο κεράτια (1/12 ανά νόμισμα φόρου=8,33%) ως έξοδα γραφικής ύλης (χαρτιατικών ένεκα) [Σημ.: Πρόκειται πιθανώς για τον φόρο δικέρατον]. Η τέταρτη κάκωση ήταν η διαταγή να καταργηθούν οι κουφισμοί (φοροαπαλλαγές) [της Ειρήνης, 797-802]. Η πέμπτη κάκωση ήταν η διαταγή να ζητηθεί από τους παροίκους (εξαρτημένους γεωργούς) των ευαγών ιδρυμάτων, δηλ. του ορφανοτροφείου και των ξενώνων και των γηροκομείων των εκκλησιών και των βασιλικών μονών, ο καπνικός φόρος (φόρος για κάθε εστία που καπνίζει, δηλ. για κάθε νοικοκυριό) αναδρομικά από το πρώτο έτος της παράνομης βασιλείας του […]. Η δέκατη κάκωση: Διέταξε να συγκεντρωθούν οι επιφανείς εφοπλιστές της Κωνσταντινούπολης και τους έδωσε δάνειο δώδεκα λίτρες χρυσού (72X12=864 χρυσά νομίσματα), με τόκο τέσσερα κεράτια ανά χρυσό νόμισμα (=16,66%), με την υποχρέωση να πληρώνουν και το σύνηθες κομμέρκιον (φόρος 10% επί της αξίας των εμπορευμάτων). Θεοφάνης Χρονογραφία, έκδ. C. de Boor, τ. 1, Λειψία 1883, 486-487.

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού τόνισε ότι, "από τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν δίνουν άμεσα κατεύθυνση στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Τράπεζα της Ελλάδας) να διαπραγματευτούν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ, όλες οι δηλώσεις τους περί συνεννόησης είναι υποκριτικές".

Και κάποια «τηλεοπτικά ρεπορτάζ» για το πόσο άσχημα αισθάνεται η Δέσποινα Βανδή στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδάει, μόνο οργή και θλίψη μπορούν να προκαλέσουν.

Ο ελληνικός χαρακτήρας της αυτοκρατορίας ενισχύθηκε, ενώ η γνώση και χρήση της λατινικής περιορίστηκε αισθητά.

Σε ικανοποιούν;

Οργανώθηκαν περαιτέρω οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες του κράτους.

Αν όχι σταμάτησε τα και μάλιστα αμέσως.

Η σημαντικότερη από αυτές ήταν αρμόδια για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μπορείς τα άλλα, μπορείς και αυτό…

Συγχρόνως τα θέματα γενικεύτηκαν στη Μ. Ασία και επεκτάθηκαν στα Βαλκάνια.

Πού είσαι Ντέμη;

Ο στρατηγός-διοικητής κάθε θέματος με τη δύναμη που διέθετε, απέβαινε, όχι σπάνια, επικίνδυνος για την κεντρική εξουσία.

Καλά δεν σε είδαμε στα έξι ματς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πολλές εξεγέρσεις οργανώθηκαν από στρατηγούς.

Καλά πέρασες απαρατήρητος και από τα ματς του ΟΥΕΦΑ.

Όπως τονίστηκε πιο πάνω (βλ. σελ. 20), ο στρατός του θέματος αποτελούνταν από στρατιώτες-αγρότες που είχαν δικά τους κτήματα και σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν για υπηρεσία.

Αλλά τώρα;

Η ανάπτυξη των θεματικών στρατών είχε σημαντικές συνέπειες. Βλέπεις κάποια μέλη της αγαπημένης σου «Ορίτζιναλ» να ισοπεδώνουν τα πάντα. Οι μισθοφόροι περιορίστηκαν δραστικά και συνάμα στη βυζαντινή ύπαιθρο κυριάρχησε η μικρή και μεσαία αγροτική ιδιοκτησία. Να στέλνουν σφαίρες στον Μπάγιεβιτς.

Οι υποχρεώσεις του στρατιώτη-αγρότη Ένα επικουρικό σώμα του αυτοκρατορικού στρατού ήλθε να καταλάβει το στρατόπεδο που ήταν εκεί (κοντά στην πόλη Άμνια της μικρασιατικής Παφλαγονίας), για να ετοιμάσει εκστρατεία κατά των Αράβων. Ο χιλίαρχος, ο εκατόνταρχος και ο πεντηκόνταρχος προχώρησαν σε φροντισμένη επιθεώρηση, απαιτώντας αδιάκοπα από το πλήθος των στρατιωτών να παρουσιάζονται με τα άλογα και τις πολεμικές άμαξές τους. Ενώ πλησίαζε η επιθεώρηση, το άλογο του στρατιώτη Μουσούλιου, που ήταν πάμφτωχος, καταλήφθηκε αίφνης από κωλικούς πόνους και σπασμούς, έπεσε κάτω και ψόφησε. Ο στρατιώτης δεν είχε χρήματα να αγοράσει άλλο άλογο και ήλθε σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ ο εκατόνταρχος τον απειλούσε οργισμένος. Βίος Αγίου Φιλάρετου, έκδ. Μ.Η. Fourmy -Μ. Leroy, Byzantion 9 (1934) 125-127.

Δεν πρέπει να πάρεις θέση;

Όροι-κλειδιά της ενότητας

Τώρα η ΑΕΚ σε έχει ανάγκη.

Σταθεροποίηση συνόρων, στρατιωτική αντεπίθεση, ενίσχυση ελληνικότητας, κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, επέκταση θεμάτων, στρατιώτης-αγρότης, αύξηση πληθυσμού, κακώσεις, ανάπτυξη εμπορίου - βιοτεχνίας.

Γιατί σε λίγο η ποδοσφαιρική ΑΕΚ θα καταντήσει όπως ο πρώην αυτοκράτορας του μπάσκετ Άρης. Διαλυμένη ομάδα με πλούσιους παίκτες και παράγοντες.