Parallel Search

Search

Go
Show

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( συλλαλητήριο κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου :: 20/1/2006 19:10:13) 

Συλλαλητήριο κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

Το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Αριστοτέλους

Στο Κύπελλο

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (717-1025)

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο αντικομουνιστικό μνημόνιο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργανώνει αυτή τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο Νίκος Αγγελάκης από τον σύνδεσμο Θεσσαλονίκης κληρώθηκε χθες να διευθύνει το αυριανό παιχνίδι Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Πανιωνίου.

Στα χρόνια των Ισαύρων το Βυζάντιο μπήκε στη δίνη μιας μακρόχρονης και καταστροφικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τη λατρεία των εικόνων, της εικονομαχίας (726-842). Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής θα είναι το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας μεταξύ Αιγάλεω και Παναθηναϊκού, για την ίδια διοργάνωση, διαιτητής θα είναι ο Βασίλης Τεροβίτσας από τον σύνδεσμο Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα υποχρεώθηκε να δώσει δύσκολους αγώνες εναντίον των Βουλγάρων και των Αράβων. Την ίδια ώρα συγκέντρωση ενάντια στο μνημόνιο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διοργανώσουν στο άγαλμα του Βενιζέλου 21 κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, μεταξύ αυτών και ο Συνασπισμός. Στα χρόνια του Μιχαήλ Γ’ η διαμάχη αυτή τερματίστηκε και άρχισε η ισχυροποίηση του κράτους. Οι διοργανωτές της δεύτερης συγκέντρωσης έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου, όπου καταδίκασαν κατηγορηματικά το μνημόνιο και κάλεσαν το λαό της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας προς τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας στην πλατεία Δημοκρατίας. Ιδρύθηκε η Σχολή της Μαγναύρας, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και εκχριστιανίστηκαν οι Μοραβοί (863) και οι Βούλγαροι (864).

Από τον ΣΥΝ, ο Νίκος Παυλίδης τόνισε ότι η καταδίκη του μνημονίου δεν είναι υπόθεση μόνο των κομουνιστών αλλά του συνόλου του ελληνικού λαού, που δεν πρέπει να ξεχνάει τη συμβολή του κομουνιστικού κινήματος στην ήττα του φασισμού στην Ευρώπη και στη θωράκιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Τη στρατιωτική ισχύ της Νέας Εποχής εκφράζουν τα ακριτικά τραγούδια που εμπνέονται από τους αγώνες κατά των Αράβων.

Όσον αφορά στην πραγματοποίηση δύο ξεχωριστών συγκεντρώσεων, ο γραμματέας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η απουσία ενωτικής δράσης μειώνει την εμβέλεια των μηνυμάτων καταδίκης του μνημονίου και κάλεσε το ΚΚΕ να εγκαταλείψει τη στάση της απόρριψης των συνεργασιών με τις άλλες αριστερές και κομουνιστικές δυνάμεις.

Επί Μακεδονικής Δυναστείας το Βυζάντιο έφτασε στο απόγειο της ισχύος του.

"Στο στόχαστρο του μνημονίου δεν βρίσκονται μόνο οι κομουνιστές, αλλά όλοι οι αγωνιζόμενοι πολίτες στην Ευρώπη", είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Ρηγόπουλος, μέλος της νομαρχιακής κίνησης "Αριστερά!".

Η σταθερότητα της κεντρικής εξουσίας, η οικονομική υπεροχή της Κωνσταντινούπολης, η κυριαρχία της αριστοκρατίας των πόλεων και η αναδιοργάνωση του στρατού κατέστησαν δυνατούς τους θριάμβους του στρατού και την επέκταση των συνόρων (μέσα 10ου - μέσα 11ου αι.) του Βυζαντίου.

Το μνημόνιο προωθείται ώστε να σπιλωθεί η ιστορία του κομουνιστικού κινήματος, να ενοχοποιηθούν οι σημερινοί λαϊκοί αγώνες και να αποτραπεί η συνάντηση αυτών των αγώνων με τις κομουνιστικές ιδέες, σημείωσε ο Τάσος Σαπουνάς, μέλος του ΚΚΕ μ.λ.

Με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων το διεθνές κύρος του Βυζαντίου έφτασε στο απόγειό του.

"Δεν θα υπογράψουμε δηλώσεις μετάνοιας και δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στις νέες διώξεις και γκεμπελικές επιθέσεις", υπογράμμισε ο Γιώργος Ταχτσής, από το Μ.Λ. ΚΚΕ.

Στο επίπεδο της οικονομίας, σημειώνεται ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας, αύξηση του πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής.

Σιχ

Στο επίπεδο της κοινωνίας η κεντρική εξουσία προστατεύει τους αγρότες από την αρπακτικότητα των μεγάλων γαιοκτημόνων.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε: Τι άλλαξε στη διοίκηση, την οικονομία και την κοινωνία του μεσοβυζαντινού Κράτους. Για την εικονομαχία και τη σημασία της. Για τη Νέα Εποχή και τη σημασία της για το βυζαντινό πολιτισμό Για τις εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία και τις αλλαγές στη νομοθεσία στα χρόνια των Μακεδόνων Για τον τρόπο που σχηματίστηκε το έθνος των Ρώσων. Για τις σχέσεις του με το Βυζάντιο και τη σημασία του εκχριστιανισμού του Πώς έγινε και πόσο σημαντικός ήταν ο εκχριστιανισμός των Μοραβών και των Βουλγάρων

Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί του. Χαρακτηριστική σκηνή αγροτικών εργασιών. Μουσείο Αρχιεπισκοπής της Ραβέννας