Parallel Search

Search

Go
Show

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ο υποψήφιος και... η άλλη :: 20/2/2006 19:59:32) 

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δεδομένης και της στήριξης που φέρεται να έχει από Μαξίμου και Ρηγίλλης.

ΝΤΡΑΓΚΙΛΑ

Ερωτήσεις

Ζυμώσεις, πιέσεις και προβληματισμοί στη ΝΔ ενόψει της κάλπης για τον νέο γραμματέα

Νέο ρεκόρ

1. Με τη βοήθεια λεξικών, προσπάθησε να εντοπίσεις και άλλες λέξεις αραβικής προέλευσης και να επισημάνεις τους τομείς, στους οποίους αναφέρεται η επίδραση του αραβικού πολιτισμού.

Ο υποψήφιος και… η άλλη

Το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ στον κλειστό στίβο κατέρριψε η Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα έναν μήνα μετά το ρεκόρ της Ρωσίδας Φεοφάνοβα. 2. Συνδυάζοντας τα δεδομένα του χάρτη και της εμπορικής επιστολής να ανασυνθέσεις τη διαδρομή του ταξιδιού που έκαναν οι ρωμαίοι έμποροι, για να προμηθευτούν μπαχαρικά.

Του Βαγγέλη πλάκα

Η Ντραγκίλα ξεπέρασε τα 4,78 μέτρα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Βοστώνη, βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό το ρεκόρ της Φεοφάνοβα, το οποίο είχε σημειώσει την 1η Φεβρουαρίου στο Μπέρμιγχαμ. 3. Προσπάθησε να προσδιορίσεις τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αραβικού πολιτισμού και της αραβικής τέχνης.

Προβληματίζεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της κάλπης που θα στηθεί την Παρασκευή στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου γραμματέα. Ο προβληματισμός αφορά τόσο το κλίμα εσωστρέφειας που έχει δημιουργηθεί όσο όμως και το ίδιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο μπορεί να προσλάβει πολιτική ερμηνεία αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών.

Έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά και ''άνωθεν'' πιέσεις, τελικά υποψήφιοι θα είναι μόνο ο Λευτέρης Ζαγορίτης και η Κατερίνα Παπακώστα. Ο πρώτος εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δεδομένης και της στήριξης που φέρεται να έχει από Μαξίμου και Ρηγίλλης. Η υποψηφιότητα της δεύτερης για πολλούς θα εκφράσει το κλίμα δυσαρέσκειας που έχει αναπτυχθεί σε τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας τόσο από μετά τον ανασχηματισμό όσο όμως και από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διαδοχή Μεϊμαράκη, την οποία μερίδα βουλευτών και στελεχών χαρακτήριζαν προαποφασισμένη.

Στο σημείο αυτό εστιάζεται και η προσοχή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος καθότι αν και η άνετη εκλογή Ζαγορίτη δεν αμφισβητείται, ένα ικανό ποσοστό της Κ. Παπακώστα ή ένας μεγάλος αριθμός λεκών/άκυρων θα μπορεί να ερμηνευθεί ως ποσοστό δυσαρέσκειας. Όχι βέβαια στο πρόσωπο του κ. Ζαγορίτη αλλά τόσο στις επιλογές του ανασχηματισμού όσο και στον τρόπο που δόθηκε ''χρίσμα''. Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε άλλωστε και στην επίσπευση των διαδικασιών που αποφασίσθηκε την Παρασκευή.

Ο κ. Ζαγορίτης πάντως, λίγο μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, έκανε ουσιαστικά την πρώτη του δήλωση ως γραμματέας, λέγοντας μάλιστα προς τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από τη Ρηγίλλης πως "εφεξής θα συνεργαζόμαστε". Όπως σημείωσε, "έχουμε μπροστά μας μια κορυφαία εσωκομματική δημοκρατική δραστηριότητα", απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς όλα τα στελέχη, ενώ αρνήθηκε πως έχει πάρει το ''δαχτυλίδι'' από τον απερχόμενο γραμματέα Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Από την πλευρά της, η κ. Παπακώστα φέρεται να ζητά περιθώριο για διάλογο για το χαρακτήρα της θέσης και το ρόλο του κόμματος, κάτι που πολλοί εκτίμησαν ως ένδειξη πως τελικά μπορεί να κάνει και πίσω.

Επίσης τελικά υποψηφιότητα δεν κατέθεσε ο Γιάννης Μανώλης, διαφωνώντας με τον τρόπο της διαδικασίας, δηλαδή πριν να γίνει διάλογος, ώστε να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του γραμματέα και του κόμματος. Πίσω έκανε και ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος αλλά και ο Πάνος Καμμένος.

Ανησυχητική απουσία

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό πως η απουσία του κ. Μεϊμαράκη, που διαθέτει ένα ειδικό πολιτικό βάρος, από το κομματικό προσκήνιο θα αποδυναμώσει το ρόλο και τη φωνή του κόμματος. Τις ανησυχίες αυτές ήρθε να καθησυχάσει ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών στο κόμμα αλλά θα συνεχίσει και τις περιοδείες και τις επαφές και θα στηρίξει το νέο γραμματέα.