Parallel Search

Search

Go
Show

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( βεβαιότητα γιώργου για νίκη του πασοκ :: 20/2/2006 19:20:13) 

Βεβαιότητα Γιώργου για νίκη του ΠΑΣΟΚ

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ

γ. Επίδραση του αραβικού πολιτισμού

Ο κ. Παπανδρέου από την Αργολίδα επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης - Εξέφρασε την αντίθεση του στη φθηνή εργασία

Εκτός μάχης ο Ηλιόπουλος

Η Δύση επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιστημονικές επιδόσεις του Ισλάμ.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την τακτική που ακολουθούν στο θέμα των αυξήσεων των μισθών και γενικότερα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων άσκησε χθες από τον Αργολίδα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χάνει τη χρονιά ο Χρήστος Ηλιόπουλος, σέντερ φορ του Ακράτητου. Ποιες όμως ήταν αυτές;

Μιλώντας στην κεντρική πλατεία στο Κρανίδι της Ερμιονίδος, τόπο καταγωγής του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι", ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, αντί να κόβει τις σπατάλες του δημοσίου, κόβει τα κονδύλια από την περιφέρεια.

Ο άτυχος παίκτης εξετάστηκε χθες από τους γιατρούς και διαπιστώθηκε ότι υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και ρήξη έσω μηνίσκου! Οι Άραβες καθιέρωσαν την ινδική αρίθμηση (Μαθηματικά), οργάνωσαν μακρινά ταξίδια (Γεωγραφία), υπολόγισαν ακριβώς την τροχιά του ήλιου και των πλανητών (Αστρονομία), ανακάλυψαν το θειϊκό οξύ και το οινόπνευμα (Χημεία), καθιέρωσαν νέα φάρμακα και πραγματοποίησαν πολύπλοκες εγχειρήσεις (Ιατρική).

Διακήρυξε την αντίθεσή του στη φθηνή εργασία, η οποία, όπως είπε, "θεωρείται πλεονέκτημα από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση".

Ο Ηλιόπουλος θα χειρουργηθεί μέσα στην εβδομάδα και θα παραμείνει εκτός γηπέδων για περίπου τέσσερις μήνες. Πέρα από αυτά εισήγαγαν στο Βυζάντιο και τη Δύση το χαρτί, κινεζική εφεύρεση, και πολλές καλλιέργειες (βερίκκοκο, αγκινάρα, βαμβάκι, λεμόνι, σακχαροκάλαμο κ. ά.).

Είμαστε, είπε, αντίθετοι στη φτώχεια και στη μείωση του εισοδήματος.

Η παρουσία πολλών αραβικών λέξεων στις ευρωπαϊκές γλώσσες δείχνει το μέγεθος της επίδρασης των Αράβων στη Δύση.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το Κρανίδι ήταν ο τόπος καταγωγής του αδικοχαμένου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο Μαμούν και η ελληνική παιδεία Ο χαλίφης Μαμούν δημιούργησε σχέσεις με τους ρωμαίους αυτοκράτορες: τους έκανε πλούσια δώρα και τους ζήτησε να του δωρίσουν βιβλία φιλοσοφίας. Εκείνοι του έστειλαν έργα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ιπποκράτη, του Γαληνού, του Ευκλείδη, του Πτολεμαίου κ. ά. Ο Μαμούν διάλεξε τους καλύτερους μεταφραστές και τους ανέθεσε να μεταφράσουν αυτά τα έργα με κάθε δυνατή προσοχή. Αφού μεταφράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο χαλίφης παρακίνησε τους υπηκόους του να τα διαβάσουν και τους ενθάρρυνε να τα μελετήσουν. Έτσι στη συνέχεια της διακυβέρνησης αυτού του ηγεμόνα αναπτύχθηκε η επιστημονική σκέψη. Σαΐντ αλ Ανταλουζί, Οι κατηγορίες των εθνών, στο: Μ. Mollat, Ο Μεσαίωνας, 47.

Με την ευκαιρία της αναφοράς του αυτής επέκρινε τον κ. Καραμανλή, στον οποίο καταλόγισε "εξωτερική πολιτική με την αντίληψη της τουριστικής βόλτας και όχι της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων".

Λέξεις αραβικής προέλευσης Άλγεβρα, ζενίθ, ναδίρ, τζίφρα, ταρίφα, αλχημεία, αλκάλιον, αλκοόλ, ρύζι, σιρόπι, τσεκ, μουσελίνα, σαφράνι, ταμπουράς.

Καθοδόν προς το Κρανίδι ο κ. Παπανδρέου σταμάτησε στο Λυγουριό, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Εμπορικοί δρόμοι που συνδέουν τη Μεσόγειο με την Ανατολή.

Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χρονικό περιορισμό των εκδηλώσεων των Επιδαυρείων και ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να παρέμβει στον πρωθυπουργό, κάτι το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να πράξει.

Ψηφιδωτό που συνδυάζει δένδρα με κτίσματα διαφόρων τύπων. Μεγάλο τέμενος Δαμασκού. Ιδρύθηκε από τον χαλίφη Βαλίδ και διακοσμήθηκε από βυζαντινούς τεχνίτες στις αρχές του 8ου αι.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επικρίνει τον κ. Καραμανλή για τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ χαρακτήρισε εσωκομματική διευθέτηση τη μετάθεση του κ. Βουλγαράκη από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το εσωτερικό του μεγάλου τεμένους της Κόρδοβας, αποτελούμενο από 860 κίονες (786-990).

Κινούμενος σε υψηλούς προεκλογικούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο "δεν θα το δημιουργήσει στην Αθήνα και θα το φέρει ως καπέλο στην περιφέρεια, αλλά θα το φτιάξει με τη συμμετοχή των πολιτών".

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "κάθε μέρα που περνά η ασυνέπεια γίνεται ολοένα και πιο ταυτόσημη με τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του".