Parallel Search

Search

Go
Show

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( με επιτυχία από την κίνα :: 20/1/2006 18:48:57) 

Ο Κώστας Καραμανλής πριν από τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος και την Απαγορευμένη Πόλη, έδρα του εκάστοτε Κινέζου αυτοκράτορα, στην οποία μάλιστα απαγορευόταν η είσοδος στους απλούς πολίτες.

Α1 ΒΟΛΕΪ

I. O ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού με την προώθηση διμερών συμφωνιών

Εύσημα στον Στάνλεϊ

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

Με επιτυχία από την Κίνα

Οδήγησε τον ελλιπέστατο Άρη στη νίκη, με 3-0 επί της ισχυρής και με άμεση ανάγκη βαθμών Ε.Α. Πατρών, ο Κλέιτον Στάνλεϊ και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 21ης αγωνιστικής.

Όροι-κλειδιά της ενότητας

Με την προώθηση συμφωνιών, ώστε να καταστούν τα ελληνικά λιμάνια και ειδικά αυτό της Θεσσαλονίκης πύλες εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και να προσελκυσθούν Κινέζοι τουρίστες, ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Γνήσιος επαγγελματίας και ύψους 2,04, ο 24χρονος Αμερικανός διαγώνιος δίνει τον καλύτερο εαυτό του, μετά την εκ των έσω (με τιμωρία αποκλεισμού πέντε παικτών) υποβάθμιση της ιστορικής ομάδας των "κιτρίνων".

Άβαροι, Σλάβοι, επιδρομές, σκλαβηνίες, στρατιωτική κατάκτηση, εκχριστιανισμός και αφομοίωση Σλάβων.

Ο Κώστας Καραμανλής πριν από τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος, το μήκους περίπου 6,5 χιλιάδων χιλιομέτρων μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα, και την Απαγορευμένη Πόλη, έδρα του εκάστοτε Κινέζου αυτοκράτορα, στην οποία μάλιστα απαγορευόταν η είσοδος στους απλούς πολίτες.

Στο 3-0 επί της ΕΑΠ ο Στάνλεϊ σημείωσε 24 πόντους, με 19/30 επιθετικές προσπάθειες (ποσοστό επιτυχίας 63%), 2 μπλοκ και 3 άσους, ενώ είχε και 5 ολοκληρωμένες αμυντικές ενέργειες!

Οι Σλάβοι, νομάδες με ιδιότυπη πολιτική οργάνωση, βρέθηκαν εγκατεστημένοι στις αρχές του 6ου αι. βόρεια του Δούναβη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Χου Ζιντάο χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Πεκίνο σταθμό στις σινοελληνικές σχέσεις.

Τότε άρχισαν τις επιδρομές τους εναντίον του Βυζαντίου.

"Οι σημερινές εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε ένα ισχυρό θεμέλιο, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τον αμοιβαίο βαθύ σεβασμό για την ιστορική πορεία και τον πολιτισμό των δύο λαών", δήλωσε μετά τη συνάντηση, επισημαίνοντας "τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στον επιχειρηματικό, τον εμπορικό, το ναυτιλιακό αλλά και τον τουριστικό τομέα".

Στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 7ου αι. οι Σλάβοι πέρασαν στην επιρροή των Αβάρων.

Αναφερόμενος στα πολιτικά ζητήματα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και, όπως είπε, σε πολλά θέματα ταυτίζονται.

Συνήθειες Σλάβων Οι Σλάβοι, επειδή ζουν ληστρική ζωή, συνηθίζουν να επιχειρούν επιθέσεις κατά των εχθρών τους σε δασώδεις, στενούς και κρημνώδεις τόπους. Χρησιμοποιούν κατάλληλα τις ενέδρες και κάνουν ξαφνικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας και της μέρας, επινοώντας πολλά μέσα. Οι Σλάβοι είναι εμπειρότατοι στη διάβαση των ποταμών και μένουν καρτερικά μέσα στο νερό. Συχνά καταδύονται στα βάθη του νερού και κρατούν στο στόμα τους μακριά κούφια καλάμια που φτάνουν στην επιφάνεια του νερού. Ξαπλωμένοι ανάσκελα στα βάθη του νερού αναπνέουν με καλάμια και αντέχουν για πολλές ώρες, έτσι που δεν γίνονται αντιληπτοί. Στρατηγικόν Μαυρικίου, έκδ. G. Τ. Dennis-E. Gamillscheg (Βιέννη 1981) 374-376.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο για τη στάση του. Οι Άβαροι, λαός ουννικής καταγωγής, είχαν ιδρύσει προς τα τέλη του 6ου αι. μια πανίσχυρη αυτοκρατορία στην Κεντρική Ευρώπη και ενεργούσαν συχνά επιθέσεις στα βαλκανικά εδάφη του Βυζαντίου, παρασύροντας μαζί τους και τους Σλάβους. Επανέλαβε επίσης τις θέσεις του για θέματα που απασχολούν την Κίνα. Οι δύο επιδρομείς πολιόρκησαν αρκετές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα την Θεσσαλονίκη. "Ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν επιβεβαίωσα την πάγια θέση μας υπέρ της αρχής της 'μιας Κίνας' και την αντίθεσή μας στην ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν. Από τις αρχές του 7ου αι. διάφορες σλαβικές ομάδες προχώρησαν νότια και εγκαταστάθηκαν σε εδάφη της σημερινής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ίδρυσαν σκλαβηνίες, πολιτικά αυτόνομες νησίδες σλαβικού πληθυσμού, διάσπαρτες ανάμεσα σε Έλληνες. Ως προς την άρση του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. έναντι της Κίνας, εξέφρασα την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εμπάργκο προβλέπεται να αρθεί, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επί ορισμένων στοιχείων του κώδικα συμπεριφοράς", είπε. Οι νεοφερμένοι Σλάβοι επιδόθηκαν αρχικά σε λεηλασίες και επιθέσεις, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνία της Κωνσταντινούπολης με τις ευρωπαϊκές επαρχίες του Βυζαντίου και ιδίως τη Θεσσαλονίκη.

Τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Κίνας να της αποδοθεί από την Ε.Ε. καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, λέγοντας ότι εξέφρασε την κατανόησή του, και υπογράμμισε πως "προς το σκοπό αυτό απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. η πλήρωση ορισμένων τεχνικών στοιχείων και σχετική πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής".

Ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου ήλθαν σε επαφή με τους ντόπιους ελληνικούς πληθυσμούς, ανέπτυξαν μαζί τους οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις και επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό τους.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και κυρίως στο λάδι, καθώς και στις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και στον πολιτιστικό τομέα εκμεταλλευόμενος και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πεκίνο το 2008.

Θεσμοί και εξωτερική εμφάνιση των Σλάβων Αυτές οι φυλές δεν υπακούουν στην κυριαρχία ενός μόνον ανδρός αλλά από παλιά διαβιούν υπό καθεστώς δημοκρατίας (δηλ. έλλειψης κεντρικής εξουσίας). Γι' αυτό αποφασίζουν από κοινού για τα συμφέροντα και τα δύσκολα ζητήματα […]. Μερικοί δεν φορούν χιτώνα ή πανωφόρι (τριβώνιον), αλλά μόνο παντελόνια (αναξυρίδες) ως τη μέση τους και έτσι [ημίγυμνοι] ρίχνονται εναντίον των εχθρών. Μιλούν μία και μοναδική, εντελώς βάρβαρη γλώσσα και […] είναι όλοι τους εξαιρετικά ψηλοί και δυνατοί. Όσο αφορά το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, δεν είναι εντελώς λευκοί και ξανθοί ή μελαμψοί αλλά όλοι τους κοκκινωποί. Προκόπιος, Υπέρ των πολέμων, VII, 14.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ναυτιλίας, ενώ για τα θέματα τουρισμού επισήμανε πως ενθαρρύνει τους Κινέζους να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Η βυζαντινή κυβέρνηση ακολούθησε μια ρεαλιστική πολιτική και επέτυχε να εντάξει ομαλά τους Σλάβους των κεντρικών και νότιων περιοχών των Βαλκανίων στη βυζαντινή κοινωνία (9ος και 10ος αι.).

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα μιλήσει σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σαγκάη.

Οι Σλάβοι εξελληνίστηκαν σε τρία στάδια: Πρώτα υποτάχθηκαν στρατιωτικά στο Βυζάντιο, ακολούθως εκχριστιανίστηκαν και τελικά αφομοιώθηκαν κοινωνικά και εθνολογικά.

Ερωτήσεις 1. Ο ιστορικός Προκόπιος που γνώριζε καλά τη συμπεριφορά των δήμων του Ιπποδρόμου κατά τη στάση του Νίκα, χρησιμοποιεί τον όρο δημοκρατία με τη σημασία "κυριαρχία των δήμων, έλλειψη κεντρικής εξουσίας, αναρχία". Τι σήμαινε ο όρος δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα και τι σημαίνει σήμερα; 2. Στρατηγικόν σημαίνει "εγχειρίδιο με οδηγίες για στρατιωτικούς". Ποιες από τις πληροφορίες του Στρατηγικού του Μαυρικίου (πρώτο παράθεμα) πιστεύεις ότι ήταν χρήσιμες για τη στρατιωτική αντιμετώπιση των Σλάβων;