Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τι προτείνει ο καραμανλής... :: 17/1/2006 16:17:10) 

Τι προτείνει ο Καραμανλής… Έπεσε με 8 άτομα το ασανσέρ στο νοσοκομείο "Μεταξά"

2. Ο Ηράκλειος και η δυναστεία του (610-717): Εσωτερική μεταρρύθμιση και αγώνας επιβίωσης

Για τη μονιμότητα στο δημόσιο:

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες το πρωί όταν ένα από τα ασανσέρ στο νοσοκομείο "Μεταξά" του Πειραιά έπεσε από το ισόγειο στο τρίτο υπόγειο.

α. Το Βυζάντιο σε κρίση

Για τη μονιμότητα στο στενό δημόσιο τομέα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι χρειάζεται να προβλεφθεί ρητά σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούν να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ εργαζόμενοι σε οργανικές θέσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως ισχύει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Για το συμβάν διατάχθηκε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Στο δεύτερο μισό του 6ου και τις αρχές του 7ου αι. το Βυζάντιο συγκλονίστηκε από μια πολύπλευρη κρίση.

Για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη:

Επίσης διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια του Πειραιά.

Λοιμοί, κακές σοδειές, σεισμοί και εισβολές στα εδάφη της αυτοκρατορίας οδήγησαν στην εγκατάλειψη ή την παρακμή των πόλεων, στη μείωση του πληθυσμού και την υποχώρηση του εμπορίου και της νομισματικής κυκλοφορίας.

Για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός πρότεινε οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων να επιλέγονται μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων, η επιλογή των αντιπροέδρων να γίνεται μόνο μεταξύ των δέκα αρχαιότερων μελών των οικείων δικαστηρίων και να καθιερωθεί θητεία για τους αντιπροέδρους.

Όπως ανέφερε στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Περιφερειακό Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Μεταξά" κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, "είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα που παρουσιάζεται πρόβλημα με το συγκεκριμένο ασανσέρ. Η επέκταση της κρίσης στη δημόσια οικονομία οδήγησε στην παραμέληση του στρατού.

Επίσης, πρότεινε την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου με σταθερή σύνθεση.

Και πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος της συντήρησής του".

Οικονομία και στρατός στα μέσα του 6ου αι. Βρήκαμε το δημόσιο να είναι καταφορτωμένο με πολλά χρέη και να έχει φτάσει στη χειρότερη φτώχεια […] και τον στρατό τόσο παραμελημένο από την έλλειψη των αναγκαίων, ώστε το κράτος να σφυροκοπείται από τις αδιάκοπες εισβολές και επιδρομές των βαρβάρων. Από Νεαρά του Ιουστίνου Β' (566 μ. Χ.), Jus Graecoromanum, τ. I, 1-2 (Νεαρά 1).

Αρμοδιότητές του θα είναι ο τελικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ο έλεγχος της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων των υποψήφιων βουλευτών και του "πόθεν έσχες" των βουλευτών

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 9.30 το πρωί και στο ασανσέρ βρίσκονταν συνολικά 9 άτομα.

Οι Σλάβοι άρχισαν να κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές επαρχίες και οι Πέρσες έφτασαν στις ακτές του Βοσπόρου.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια:

Ο θάλαμος του ασανσέρ άρχισε να πέφτει και "προσγειώθηκε" με δύναμη στο τρίτο υπόγειο του νοσοκομείου.

Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Ηρακλείου η κατάσταση της αυτοκρατορίας ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

Η κυβέρνηση προτείνει να επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τις ίδιες προϋποθέσεις

Οι τραυματίες

Μόνο η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κράτους και μια ριζική μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη διαγραφόμενη καταστροφή.

Για το πολιτικό σύστημα:

Μια νοσηλεύτρια που βρισκόταν στον θάλαμο χρειάστηκε να μεταφερθεί για περαιτέρω εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών καθώς η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε έδειξε κάκωση στον αυχένα.

Το έργο αυτό ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο Ηράκλειος και η δυναστεία του.

Η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει: διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των συνδυασμών (με απαγόρευση της χρήσης ραδιοτηλεοπτικού χρόνου πέρα από το προβλεπόμενο), διαφάνεια στις προεκλογικές και λειτουργικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών, όπως επίσης και στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, με ποινές που περιλαμβάνουν ακόμη και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα

Άλλα επτά άτομα - έξι επισκέπτες και ακόμη ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου - έχουν τραυματιστεί ελαφρά και παραμένουν στο "Μεταξά" για προληπτικούς λόγους, καθώς ο νευροχειρουργός που κλήθηκε να τους εξετάσει από το Τζάνειο Νοσοκομείο σε κανέναν δεν διέγνωσε κάτι σοβαρό.

Όροι-κλειδιά της ενότητας

Για ασυμβίβαστο, ασυλία, κωλύματα:

Η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ με τριήμερη προθεσμία για την υποβολή σχετικού πορίσματος.

Σλάβοι, Πέρσες, Τίμιος Σταυρός μεταρρύθμιση, θέματα, στρατιωτικά κτήματα, στρατηγός, εξελληνισμός, πιστός εν Χριστώ βασιλεύς.

Ο κ. Καραμανλής πρότεινε να διευκρινιστεί ρητά στο Σύνταγμα ότι η βουλευτική ασυλία δεν θα αίρεται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες η Βουλή διαπιστώνει ότι ζητείται για πολιτικό αδίκημα ή για πολιτικούς λόγους.

Επιπλέον σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο νοσοκομείο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν το ασανσέρ και θα διερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος.

Παράλληλα, πρότεινε τον ανακαθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας των βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση της θέσης των δημοσίων λειτουργών για την απόκτηση εκλογικών πλεονεκτημάτων. Τέλος, εισηγήθηκε την καθιέρωση μερικού ασυμβίβαστου για τους βουλευτές, αλλά και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, με διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας

Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον "βασικό μέτοχο", η αναθεώρηση "θα πρέπει να γίνει μέσα στο γενικότερο πνεύμα του Συντάγματος για την αντιμετώπιση της διαπλοκής", υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Πρότεινε επίσης, για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου, ο έλεγχος των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτονται από το δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο να γίνεται από ειδική σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

…και πώς απαντά ο Γιώργος

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος με προχειρότητα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής του ομάδας

"Πρόχειρες σκέψεις, για επικοινωνιακούς λόγους"

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως όσα ειπώθηκαν στην Κ.Ο. της ΝΔ αποτελούν σκέψεις κατόπιν εορτής: "Η κυβέρνηση τα χειρίζεται αμήχανα και με προχειρότητα, για επικοινωνιακούς λόγους", συμπλήρωσε "Θα τα πούμε τέλη Ιανουαρίου"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε σύσταση προς τα στελέχη του κινήματος να μην εμπλακούν σε συζητήσεις με βάση θέματα που τίθενται με προχειρότητα από την πλευρά της ΝΔ και να αναμείνουν τις επεξεργασμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες έθεσε χρονικό όριο την πρώτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις 30-31 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έθεσε θέμα αναθεώρησης για να ξεφύγει από τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού: "Το ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε, "δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη συζήτηση σε μια παρελθοντολογία, αφού τα προβλήματα είναι άμεσα και καθημερινά".