Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( δίωξη αστυνομικού για "παράβαση καθήκοντος" ) 

Δίωξη αστυνομικού για "παράβαση καθήκοντος" Γράφουν το "Βιβλίο της ζωής"

10.1. Τμηματικός προγραμματισμός

Παρούσας της Αμερικανίδας μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, καθώς και του προξένου των ΗΠΑ, η αστυνομικός δεν εφάρμοσε απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δεν επέτρεπε απομάκρυνση των παιδιών από τον πατέρα τους

Οι επιστήμονες θα καταγράψουν όλα τα φυτικά και ζωικά είδη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια, ήταν αρκετά απλά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά σε ένα και μόνο πρόγραμμα.

Για "παράβαση καθήκοντος" διώκεται μία αστυνομικός που, σύμφωνα με βούλευμα, παρέβη απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε την προσωρινή επιμέλεια δύο ανήλικων παιδιών.

Θα το γράψουν με το Ίντερνετ και τη Γενετική: στο "Βιβλίο της ζωής", οι επιστήμονες θα καταγράψουν όλα τα ζωικά και φυτικά είδη του πλανήτη. Τους περιμένει, λοιπόν, πολλή δουλειά, αφού σήμερα γνωρίζουμε μόνο το ένα δέκατο από αυτά τα είδη.

Όπως αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 6, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν σύνθετα προβλήματα και να γραφούν τα αντίστοιχα προγράμματα, είναι η ιεραρχική προσέγγιση, η ανάπτυξη του προγράμματος από επάνω προς τα κάτω (top-down).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τον Απρίλιο του 1994, όταν η αστυνομικός Βαρβάρα Σουμελίδου υπηρετούσε στο τμήμα ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενεπλάκη σε αστική διαφορά που είχαν οι πρώην σύζυγοι Γρηγόριος Μπασδάρας, κάτοικος Περαίας, και η Λίζαμπεθ Μέρεντιθ, Αμερικανίδα υπήκοος, κάτοικος Αλάσκας ΗΠΑ.

Έτσι το είπαν, "Βιβλίο της ζωής", οι επιστήμονες του Ιδρύματος Όλων των Ειδών, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να καταγράψει όλα τα είδη, ζωικά και φυτικά, που ζουν στον πλανήτη μας.

Κάθε πρόβλημα διαιρείται σε μικρότερα επιμέρους προβλήματα και κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα διαιρείται σε ακόμα απλούστερα και μικρότερα.

Η μητέρα των δύο ανηλίκων τις ημέρες εκείνες ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να πάρει τα δύο παιδιά από τον πρώην σύζυγό της, μετά από δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια στην οποία δίνονταν η επιμέλεια των παιδιών καθώς μέχρι τότε την είχε ο πατέρας.

Μια μεγάλη και δύσκολη πρόκληση, που όμοιά της θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Στο τέλος τα επί μέρους υπo-προβλήματα είναι αρκετά απλά, ώστε οι αντίστοιχοι αλγόριθμοι και τα αντίστοιχα τμήματα προγράμματος να μπορούν να σχεδιασθούν και να γραφούν εύκολα.

Προγενέστερη όμως απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης διέταζε τη μη απομάκρυνση των παιδιών από τον πατέρα τους.

Για την ολοκλήρωση αυτού του τιτάνιου επιστημονικού έργου θα χρειαστούν 25 χρόνια και ένα έως τρία δισ. ευρώ.

Ο τελικός αλγόριθμος του προβλήματος ανάγεται σε πολλούς απλούστερους επί μέρους αλγόριθμους και το τελικό πρόγραμμα σε πολλά απλούστερα τμήματα προγράμματος.

Ο πατέρας, ενώ ενημέρωσε την αστυνομικό για την προσωρινή δικαστική διαταγή, με την παρέμβασή της αναγκάστηκε να δώσει τα παιδιά στους δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι τον είχαν επισκεφθεί μαζί με την πρώην σύζυγό του και τον πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μια τρέλα;

Η τεχνική του τμηματικού προγραμματισμού είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του δομημένου προγραμματισμού, ο οποίος εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή και εύκολη δημιουργία σωστών προγραμμάτων.

Ο Μπασδάρας ενημέρωσε για την παράνομη ενέργεια το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Επιβατών.

"Όχι, μια αναγκαιότητα", λέει ο Τέρι Γκίσλινερ, βιολόγος του ιδρύματος. Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων.

Αποτέλεσμα ήταν με την παρέμβαση της αστυνομίας, να δοθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας σήμα, ώστε να μην επιτραπεί η έξοδος των παιδιών από την Ελλάδα.

"Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σωστά τη βιολογία, επειδή οι γνώσεις που διαθέτουμε σήμερα είναι πολύ περιορισμένες.

Σε βάρος της Σουμελίδου ασκήθηκε ποινική δίωξη για "παράβαση καθήκοντος" μετά από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο την παραπέμπει να δικαστεί στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης.

Είναι σαν να θέλουμε να κάνουμε χημεία γνωρίζοντας μόνο το ένα δέκατο του πίνακα των περιοδικών στοιχείων". Πράγματι, οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν μόνο 1,7 εκατομμύρια ζωικά και φυτικά είδη από τα 10 έως 100 εκατομμύρια που υπολογίζονται στο σύνολό τους. "Οι πρόσφατες γνώσεις που κατέκτησε η γενετική και η ανάπτυξη του Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο θα μας επιτρέψουν να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο", εξηγεί ο Γκόσλινερ.

Το όνειρο του Σουηδού γιατρού

Θα ήταν σήμερα ευτυχής ο Σουηδός γιατρός του δέκατου όγδοου αιώνα, Λιναίος αν μπορούσε να ακούσει αυτά τα λόγια. Ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις της ταξινόμησης των ειδών. Τώρα, το ίδρυμα υλοποιεί το όνειρό του. "Αγνοούμε ένα μεγάλο μέρος από εκείνα που συμβαίνουν στην αλληλεπίδραση των ειδών", λέει ο βιολόγος Ντέιβιντ Χιλ του Πανεπιστημίου του Τέξας. "Καθένα από αυτά είναι ένα ορυχείο γενετικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της εξαφάνισης ή της επιβίωσης".

Η ζωή στον πλανήτη μας σημαδεύτηκε από έξι μεγάλα καταστροφικά κύματα, που "ξανασχεδίασαν" τον χάρτη της εξέλιξης των ειδών. Υποθέτουμε τις αιτίες τους, συνήθως τις αποδίδουμε σε πτώσεις ουράνιων σωμάτων, αλλά δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι γι' αυτές. Στο μεταξύ, κάθε χρόνο χάνουμε χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη, μόνο και μόνο επειδή αγνοούμε τον κόσμο τους.

Μία παράλληλη προσπάθεια για να γνωρίσουμε αυτόν τον κόσμο κάνουν δεκάδες εικονικά μουσεία, που μέσα από το Ίντερνετ συνθέτουν ένα αρχείο του ζωικού κόσμου. Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθέτει 8.000 εικόνες απολιθωμάτων και 200.000 λήμματα σπονδυλωτών και ασπονδύλων τα οποία είναι προσιτά στους χρήστες του Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο. Στο Σικάγο, ο Βοτανικός Κήπος έχει δημιουργήσει ένα εικονικό φυτολόγιο, ενώ στο δίκτυο πληροφοριών για τα θηλαστικά Manis μπορεί κανείς να βρει συλλογές από 17 μουσεία.