Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( μετωπική για την ανεργία :: 27/2/2006 21:07:22) 

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην ανάγκη προώθησης του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν "σε κάθε σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης"

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Βουλή: Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Μήνυση από Μπαλτιμά

1. Αν ρίξουμε δύο νομίσματα τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δύο "κεφαλές", μια "κεφαλή" και μια "γράμματα", η δύο "γράμματα", και επομένως, καθένα από αυτά τα ενδεχόμενα έχει πιθανότητα [pic].

Μετωπική για την ανεργία

"Επιτέλους με τον Παναθηναϊκό παίξαμε ποδόσφαιρο, γιατί μέχρι πριν από λίγες ημέρες παίζαμε αντιποδόσφαιρο, προκειμένου να αποφύγουμε τον υποβιβασμό". Τι είναι λάθος στο επιχείρημα αυτό;

Με φόντο το απεργιακό κλίμα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκε χθες η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, με θέμα "Η ανεργία των νέων και η λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας τους".

Αυτά τόνισε προχθές ο τερματοφύλακας της Παναχαϊκής Γιάννης Μπαλτιμάς και στάθηκαν αφορμή για να υπάρξουν παρεξηγήσεις που θα λυθούν στη δικαιοσύνη. Ποιο είναι το σωστό;

Ο πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο, επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης προώθησης του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο, όπως είπε, αν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί, θα λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην προπονητής της ομάδας της Πάτρας, Θοδωρής Πατρώνης, θεώρησε εαυτόν θιγμένο και χθες δήλωσε ότι "ο Μπαλτιμάς δεν έπρεπε να πει αυτά τα πράγματα, διότι εγώ τον στήριξα παρ' ότι στο ματς με τον Ιωνικό ο κ.

2. Ένα νόμισμα ρίχνεται 5 φορές και έρχεται κάθε φορά "κεφαλή".

Δικαιολόγησε την απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών λέγοντας ότι "τα άκρα και οι ακρότητες δεν δίνουν λύσεις", ενώ φωτογράφισε τις πολιτικές απασχόλησης που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι οι υπαρκτές παθογένειες και η ατολμία για τομές και αλλαγές είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον αβεβαιότητας, που δεν λειτουργούσε εποικοδομητικά στον τομέα της οικονομίας.

Λουκόπουλος μου είπε να μην τον χρησιμοποιήσω, διότι πίστευε ότι θα είχε μειωμένη απόδοση".

Επομένως, η πιθανότητα να φέρουμε "κεφαλή" σε μια ρίψη του νομίσματος είναι [pic].

"Συντηρήθηκε η αβεβαιότητα και χάθηκε η εμπιστοσύνη έναντι της πολιτικής.

Όταν έμαθε τη δήλωση του πρώην προπονητή του ο Μπαλτιμάς κατέθεσε μήνυση εις βάρος του κ. Πατρώνη για συκοφαντική δυσφήμηση στο πρόσωπό του. Να σχολιάσετε το αποτέλεσμα αυτό.

Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, μεταρρυθμίσεις τώρα, η πολιτική δεν μπορεί να είναι φοβισμένη.

3. Τρία συνηθισμένα ζάρια, ένα άσπρο, ένα μαύρο και ένα κόκκινο, τοποθετούνται σε ένα κουτί.

Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε πιο γρήγορα, πιο αταλάντευτα τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που ξεκινήσαμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ένα πείραμα συνίσταται στην τυχαία επιλογή ενός ζαριού από το κουτί, στη ρίψη του ζαριού αυτού και στην παρατήρηση του χρώματος και της ένδειξης της άνω έδρας του.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μέρος από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων να κατευθυνθούν σε εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, ενώ υπογράμμισε ότι η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος είναι ευθύνη του κράτους αλλά και όσων επιχειρήσεων έχουν μεγάλα κέρδη.

(α) Τι σημαίνει εδώ η λέξη "τυχαία";

Επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν "σε κάθε σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης".

(β) Το πλήθος των στοιχείων του δειγματικού χώρου του πειράματος είναι (i) [pic] (ii) [pic] (iii) [pic] (iv) [pic] (v) [pic].

Ζήτησε μάλιστα από όλους να καταθέσουν προτάσεις, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει "κάθε εφικτή δράση".

(Να βάλετε σε κύκλο τη σωστή απάντηση)

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου κυβέρνηση, κόμματα και συνδικάτα "πήραν τη μεγάλη απόφαση να κοιτάξουν μπροστά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους" και πέτυχαν σημαντική αύξηση εισοδήματος και μείωση ανεργίας, τόνισε ότι για να δοθούν λύσεις χρειάζεται διορατικότητα, σύνθεση απόψεων και πολιτική γενναιότητα.

(Σε καθεμιά από τις ερωτήσεις 4-7 μία μόνο από τις συνοδευτικές απαντήσεις είναι σωστή.

"Mειώθηκε η ανεργία"

Να βάλετε σε κύκλο τη σωστή απάντηση).

Αναφερόμενος στα έως τώρα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης είπε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 11,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7%, το τρίτο τρίμηνο του 2005.

4. Αν η πιθανότητα πραγματοποίησης ενός ενδεχομένου είναι 0,4, ποια είναι η πιθανότητα της μη πραγματοποίησης του ενδεχομένου αυτού; (α) 0,2 (β) 0,8 (γ) 0,6 (δ) 1,4.

Επίσης, το ίδιο διάστημα, μειώθηκε η ανεργία των νέων 15-29 ετών από το 21,3% στο 19,3%.

5. Αν τα ενδεχόμενα Α και Β είναι τέτοια ώστε [pic], [pic], [pic], ποια είναι η [pic]; (α) 1 (β) [pic] (γ) [pic] (δ) [pic] (ε) τίποτα από τα προηγούμενα. [pic]

Η ανεργία των γυναικών από το 16,8% υποχώρησε στο 15%.

6. Ποιο ενδεχόμενο παριστάνει στο διπλανό διάγραμμα Venn το σκιασμένο εμβαδόν; (α) Β (β) [pic] (γ) [pic] (δ) [pic].

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, οι απασχολούμενοι έφτασαν πάνω από 4.380.000 αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.

7. Ποιος είναι ο αριθμός των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να επιλέξουμε 2 αγόρια και 3 κορίτσια από 10 αγόρια και 8 κορίτσια; (α) [pic] (β) [pic] (γ) [pic] (δ) [pic]

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "ούτε εγώ ούτε κανένα μέλος της κυβέρνησης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα".

(Καθεμιά από τις παρακάτω προτάσεις 8-13 είναι σωστή ή λάθος. Αν είναι σωστή, κυκλώστε το Σ, αν είναι λάθος, κυκλώστε το Λ).

8. Δύο συμπληρωματικά ενδεχόμενα είναι ξένα μεταξύ τους. Σ Λ

9. Δύο ενδεχόμενα ξένα μεταξύ τους είναι αντίθετα. Σ Λ

10. Αν δύο ενδεχόμενα Α και Β είναι ξένα μεταξύ τους, τότε και τα συμπληρωματικά τους [pic] και [pic] είναι ξένα μεταξύ τους. Σ Λ

11. Δύο ενδεχόμενα ξένα μεταξύ τους είναι και ανεξάρτητα. Σ Λ

12. Δύο ανεξάρτητα ενδεχόμενα είναι ξένα μεταξύ τους. Σ Λ

13. Αν δύο ενδεχόμενα Α και Β είναι ανεξάρτητα, τότε και τα αντίθετά τους είναι ανεξάρτητα. Σ Λ

14. Υποθέτουμε ότι τα ενδεχόμενα Α και Β είναι ασυμβίβαστα, με [pic] και [pic]. Να αντιστοιχίσετε κάθε στοιχείο της στήλης Ι στο ίσο του της στήλης ΙΙ.

Στήλη Ι Στήλη ΙΙ [pic] 0,8 [pic] 0,6 [pic] 0 [pic] 0,2 0,12

15. Υποθέτουμε ότι τα ενδεχόμενα Α και Β είναι ανεξάρτητα, με [pic] και [pic]. Να αντιστοιχίσετε κάθε στοιχείο της στήλης Ι στο ίσο του της στήλης ΙΙ.

Στήλη Ι Στήλη ΙΙ [pic] 0,6 [pic] 0,68 [pic] 0,2 [pic] 0,12

16. Αν τα ενδεχόμενα Α και Β είναι ξένα μεταξύ τους, μπορεί να ισχύει [pic]; -Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

17. Να γράψετε με τη βοήθεια των πράξεων των συνόλων το ενδεχόμενο που παριστάνει το σκιασμένο εμβαδόν σε καθένα από τα παρακάτω διαγράμματα Venn: i) [pic] ii) [pic] iii) [pic] iv) [pic]