Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ο "καποδίστριας" και οι... "μαυρογιαλούροι" :: 27/2/2006 19:23:37) 

Ο "Καποδίστριας" και οι… "Μαυρογιαλούροι" Διχασμός στον αραβικό κόσμο για τον Σαντάμ Χουσεΐν

Βασική Αρχή Απαρίθμησης

Όλο και περισσότερες κοινότητες ζητούν τη διοικητική τους αυτονόμηση- Δύο περιστατικά ήλθαν να επιβεβαιώσουν χθες τον διχασμό που προκαλεί στον αραβικό κόσμο η κρίση στο Ιράκ: Ας υποθέσουμε ότι κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη, μέσω Αιχμές του υφυπουργού Εσωτερικών για λαϊκισμό βουλευτών της Ν.Δ. Η πρόταση που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) περί αυτοεξορισμού του Σαντάμ κέρδισε την υποστήριξη τριών ακόμη κρατών του Κόλπου, αντιμετωπίστηκε ωστόσο με επιφυλακτικότητα από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Αθηνών, στο Ηράκλειο Κρήτης χωρίς να χρησιμοποιήσει το ΙΧ αυτοκίνητό του.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κοινοτήτων της χώρας που ζητούν την αυτονόμησή τους, αν και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, ήταν κατηγορηματικός:

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ανακοίνωνε την απόφασή του να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του στο Ριάντ και επαναλάμβανε την απειλή (την οποία είχε εκτοξεύσει και πέρυσι) περί αποχώρησής του από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα με τρένο (Τ) ή λεωφορείο (Λ) ή αεροπλάνο (Α) ή πλοίο (Π) και από την Αθήνα στο Ηράκλειο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για αυτονομία άλλων δημοτικών διαμερισμάτων, τονίζοντας ότι σχετικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δεν πρόκειται να έχουν καμιά τύχη.

Ήταν η κατάληξη της έντονης λογομαχίας που είχε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα Μπεν Αμπντέλ Αζίζ. Ενδιαφερόμαστε για τους διαφορετικούς τρόπους ως προς το ταξιδιωτικό μέσο με τους οποίους μπορεί να πάει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο. [pic]

Το θέμα δημιουργεί και εσωτερικές αναταραχές στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική… Μαυρογιαλούρου, αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του που συμπαρατάσσονται με τους ξεσηκωμένους κατοίκους των εκλογικών περιφερειών τους.

Στην ίδια σύνοδο, την ίδια ημέρα, κατέθεσαν τα ΗΑΕ την πρότασή τους - ως "μοναδικό τρόπο αποφυγής του πολέμου".

Το ταξίδι λοιπόν γίνεται σε δύο φάσεις.

Οι αιχμές του κ. Νάκου στρέφονται κυρίως κατά των βουλευτών του θεσσαλικού κάμπου Σούρλα και Χαρακόπουλου, οι οποίοι κατέθεσαν τροπολογίες για την αυτονόμηση των Καναλιών Μαγνησίας και της Φαλάνης Λάρισας αντίστοιχα, αν και δεν επρόκειτο θεσμικά να έχουν καμιά τύχη, διότι ήταν εκπρόθεσμες.

Τα υπόλοιπα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, όμως, προτίμησαν σε ένα πρώτο στάδιο να την αγνοήσουν.

Η πρώτη φάση είναι η μετάβαση από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και η δεύτερη από την Αθήνα στο Ηράκλειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τακτική που ακολούθησε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή.

Και παρά το γεγονός ότι το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν χθες μεμονωμένα την ιδέα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου - στο οποίο συμμετέχουν τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν - απέφυγε να την "οπισθογραφήσει", με το επιχείρημα ότι "απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ όλων των αραβικών εθνών και στον Αραβικό Σύνδεσμο".

Η πρώτη φάση του ταξιδιού μπορεί να γίνει με 4 τρόπους και η δεύτερη με 2 τρόπους.

Ο κ. Παυλόπουλος αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής όταν ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας Μ. Χαρακόπουλος μιλούσε για το θέμα της Φαλάνης και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών.

"Αμερικανικής προέλευσης"

Σε κάθε τρόπο της πρώτης φάσης αντιστοιχούν οι δύο τρόποι της δεύτερης φάσης.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο κ. Παυλόπουλος φρόντισε, πριν αποχωρήσει από τη Βουλή, να υποσχεθεί ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία αυτονομούνται η Τσαριτσάνη, το Βραχάσι και τα Ζωνιανά, θα εξεταστούν και άλλα αιτήματα αυτονομήσεων, όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

"Εκείνο που κατέστρεψε την όλη υπόθεση", σχολιάζει στους "Financial Times" ένας αξιωματούχος που παρέστη στη σύνοδο του Σαββάτου, "είναι ότι επικολλήθηκε στην πρόταση η ετικέτα "αμερικανικής προέλευσης"".

Άρα το ταξίδι Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο μπορεί να γίνει με [pic] διαφορετικούς τρόπους.

Στην ουσία η υπόσχεση του κ. Παυλόπουλου χρυσώνει το χάπι, αφού, για να εξεταστούν άλλα ζητήματα αυτονομήσεων και να προχωρήσουν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ.

Πράγματι, ο Κόλιν Πάουελ είχε καλέσει, παραμονές της συνόδου, τους Άραβες να υποστηρίξουν την ιδέα του αυτοεξορισμού του Σαντάμ.

Τα παραπάνω φαίνονται παραστατικά στο επόμενο δεντροδιάγραμμα:

Η άποψη της ΚΕΔΚΕ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όμως, είναι ήδη εκπεφρασμένη.

Εκείνο που μοιάζει να φοβάται, ωστόσο, περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι μήπως δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο ένα επικίνδυνο προηγούμενο, σε μια περιοχή όπου τα περισσότερα καθεστώτα στερούνται λαϊκής νομιμότητας.

Γενικά ισχύει η επόμενη βασική αρχή απαρίθμησης:

Προτείνει περαιτέρω συγχωνεύσεις δήμων και όχι αυτονομήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το Ιράκ απέρριψε ήδη την πρόταση των ΗΑΕ, λέγοντας ειρωνικά ότι "πρέπει να προήλθε από τον [Ισραηλινό πρωθυπουργό] Αριέλ Σαρόν"…

Έστω ότι μια διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ν διαδοχικές φάσεις [pic].

Ξεσηκώθηκε και το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Αν η φάση [pic] μπορεί να πραγματοποιηθεί με [pic] τρόπους και για καθέναν από αυτούς η φάση [pic] μπορεί να πραγματοποιηθεί με [pic] τρόπους ,…, και για καθέναν από όλους αυτούς τους τρόπους η φάση [pic] μπορεί να πραγματοποιηθεί με [pic] τρόπους, τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με [pic] τρόπους.

Από χθες το πρωί στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, οι οποίοι ζητούν αυτονομία, ενώ και η επιτροπή αγώνα του Αγίου Νικολάου ετοιμάζει δυναμικές αντιδράσεις.

Επομένως, αν με μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται όπως ορίστηκε προηγουμένως, στην πρώτη φάση συμπληρώνεται το πρώτο στοιχείο μιας διατεταγμένης ν-άδας με [pic] τρόπους, στη δεύτερη φάση το δεύτερο στοιχείο με [pic] τρόπους ,., στη ν-οστή φάση το ν-οστό στοιχείο με [pic], τότε σύμφωνα με τη βασική αρχή απαρίθμησης μπορούν να σχηματισθούν [pic] διαφορετικές διατεταγμένες ν-άδες.

Η κοινότητα του Ν. Μαρμαρά παραμένει υπό κατάληψη για έβδομη μέρα σήμερα, ενώ οι κάτοικοι καίνε αυτοκίνητα και ανάβουν φωτιές σε όλο το χωριό που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Στην προγραμματισμένη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σιθωνίας οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά δεν επέτρεψαν σε κανέναν δημοτικό σύμβουλο να εισέλθει στην αίθουσα.

Στο Παλαιοχώρι χθες το πρωί έγινε κατάληψη του κοινοτικού καταστήματος και συγκέντρωση των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν να ανεξαρτητοποιηθεί το δημοτικό διαμέρισμα από το δήμο Αρναίας. "Και ο πρωθυπουργός εδώ στο Παλαιοχώρι αλλά και κ. Παυλόπουλος σε κομματική εκδήλωση στην Αρναία το 2001 μας είχαν διαβεβαιώσει ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εκπροσωπηθούν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, διότι αυτό δεν τους καταργεί από το δικαίωμα να αυτονομηθούν. Εμείς τους πιστέψαμε, συμμετείχαμε και τώρα μας τα αλλάζουν", επισήμανε στη "Μ" ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής αγώνα Βασίλης Μοσχόπουλος.

Βράζει ο κάμπος

Μπλόκο για περισσότερο από μία ώρα στον κόμβο Γιάννουλης με τρακτέρ πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι της Φαλάνης.

Κινήσεις αντίστοιχες με αυτές του Καραϊσκάκη έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι της ιστορικής περιοχής του Μαυρομματίου Καρδίτσας (πατρίδας του αρχιστράτηγου της Επανάστασης), οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρις εσχάτων για την αυτονόμηση της κοινότητάς τους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Θεολόγο της Θάσου, οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τον σημερινό υπουργό υπουργών Εσωτερικών, ο οποίος άλλα τους υποσχέθηκε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ