Parallel Search

Search

Go
Show

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( στην κόψη του ξυραφιού :: 29/1/2006 18:45:54) 

Η πρωτοβουλία του Π. Παναγιωτόπουλου να συγκαλέσει την Επιτροπή έπειτα από πρόταση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου είχε πυροσβεστικό χαρακτήρα. Όμως οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης φόρτισαν περισσότερο το κλίμα (φωτ. αρχείου).

Αντιπολεμική "Λυσιστράτη" και ηλεκτρονική μουσική στο "Μικρό Μουσικό Θέατρο"

Καμπύλες Συχνοτήτων

Συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για να γεφυρώσει το χάσμα εργαζομένων- εργοδοτών

Η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη ανεβαίνει σε μορφή θεατρικού αναλογίου, στο θέατρο "Σπίρερ", στον Βόλο, από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ταυτόχρονης παρουσίασής της σε 31 χώρες του κόσμου με σκοπό τη διαμαρτυρία κατά του πολέμου. [pic]

Στην κόψη του ξυραφιού

Η ιδέα και η υλοποίησή της οφείλονται στην επίκουρη καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης Άλκηστη Κοντογιάννη, που συνεργάστηκε με φορείς και πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Εάν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των κλάσεων για μια συνεχή μεταβλητή είναι αρκετά μεγάλος (τείνει στο άπειρο) και ότι το πλάτος των κλάσεων είναι αρκετά μικρό (τείνει στο μηδέν), τότε η πολυγωνική γραμμή συχνοτήτων τείνει να πάρει τη μορφή μιας ομαλής καμπύλης, η οποία ονομάζεται καμπύλη συχνοτήτων (frequency curve), όπως δείχνει το σχήμα 9.

Στη σκιά του φημολογούμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης συγκαλεί σήμερα την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου παρατείνονται στο "Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας" (Ευμολπιδών 39Γ, στο Γκάζι, τηλ. 210-3455.020) οι παραστάσεις του "Βυσσινόκηπου" του Άντον Τσέχωφ, που παρουσιάζεται σε μετάφραση Μάγιας Λυμπεροπούλου και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Οι καμπύλες συχνοτήτων έχουν μεγάλη εφαρμογή στη Στατιστική, όπου οι ιδιότητες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα είναι η πρώτη από την άνοιξη του 2004 και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βαρύ κλίμα, καθώς η συζήτηση των κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει πάρει επικίνδυνη κλίση και τα συνδικάτα απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Φεβρουάριο. Ώς τις 16 Μαρτίου θα συνεχιστούν στο "Από Μηχανής Θέατρο" (Ακαδήμου 13, στο Μεταξουργείο, τηλ. 210-5231.131) οι παραστάσεις των "Σιδεράδων" του Μίλος Νίκολιτς, που παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Καμπύλη συχνοτήτων για το ύψος των μαθητών του πίνακα 4

Η πρωτοβουλία του Πάνου Παναγιωτόπουλου να συγκαλέσει την Επιτροπή έπειτα από πρόταση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου είχε στην αρχική της φάση πυροσβεστικό χαρακτήρα.

Μουσική

Η μορφή μιας κατανομής συχνοτήτων εξαρτάται από το πώς είναι κατανεμημένες οι παρατηρήσεις σε όλη την έκταση του εύρους τους. Όμως οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης φόρτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Έργα Marais και Forqueray με παλαιά όργανα ερμηνεύουν οι Sh.

Μερικές χαρακτηριστικές καμπύλες συχνοτήτων που συναντάμε συχνά στις εφαρμογές δίνονται στο σχήμα 10. Αιτία η επιστολή του ΣΕΒ, που επανέφερε στην ατζέντα των εργασιακών θεμάτων σειρά αιτημάτων που προβάλλουν οι βιομήχανοι τα τελευταία χρόνια.

Plesner (βιολί), Em.

Η κατανομή (β), με "κωδωνοειδή" μορφή λέγεται κανονική κατανομή (normal distribution) και παίζει σπουδαίο ρόλο στη Στατιστική. Αιτήματα που αφορούν την απελευθέρωση των απολύσεων, τη θέσπιση νέων κινήτρων για προσλήψεις, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και τον περιορισμό της εμβέλειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα από τη σύναψη τοπικών συμφώνων απασχόλησης σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Guigues (μπάσο κοντίνουο), Δ. Κοκκώνη (κλαβεσέν), Δ. Κουντουράς (φλάουτο με ράμφος), Α. Ρεπάπης (μπάσο κοντίνουο) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Κολωνάκι, 210-3624.301).

Όταν οι παρατηρήσεις "κατανέμονται" ομοιόμορφα σε ένα διάστημα [α, β], όπως στην κατανομή (α), η κατανομή λέγεται ομοιόμορφη. Η επιστολή του ΣΕΒ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΓΣΕΕ, που ζητά από την κυβέρνηση να συνδέσει τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την απαγόρευση απολύσεων, την εφαρμογή 35ωρης εργασίας και την αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς.

Ο δεύτερος κύκλος, ημιτελικός του Grand Prix Maria Callas για όπερα, ορατόριο και λιντ πραγματοποιείται απόψε και αύριο στις 6.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ.

Όταν οι παρατηρήσεις δεν είναι συμμετρικά κατανεμημένες, η κατανομή λέγεται ασύμμετρη με θετική ασυμμετρία όπως στην κατανομή (γ) ή αρνητική ασυμμετρία όπως στην κατανομή (δ). [pic] Με άλλα λόγια τα συνδικάτα απέναντι στην "πρόκληση" του ΣΕΒ απάντησαν με το σκληρό διεκδικητικό πλαίσιό τους και μετέτρεψαν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής σε πεδίο αντιπαράθεσης και επίδειξης της δυναμικής τους.

Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.333).

Μερικές χαρακτηριστικές κατανομές συχνοτήτων

Το θέμα προκάλεσε και ενδοκυβερνητική κρίση, περιορισμένης βέβαια εμβέλειας.

Συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου υπό τη διεύθυνση του Gheorghe Costin.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής οι κύριοι Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, χωρίς να μπορέσουν να βρουν τη χρυσή τομή.

"Ζωντανά"

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να τάχθηκε υπέρ του γενικού πλαισίου των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΒ, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης έκανε ξεκάθαρο ότι δεν συζητά -στην παρούσα φάση- την κατάργηση ή την αύξηση του ορίου των απολύσεων.

Ποπ και ροκ μπαλάντες, ξένες και ελληνικές από τη δεκαετία του '60 μέχρι και τη δεκαετία του '80 από το συγκρότημα "2+1" απόψε στον "Συρμό" (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210-5203.661).

Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2006 θα ανοίξει ο φάκελος του ασφαλιστικού, στηρίζει σχεδόν ανοιχτά τις θέσεις του ΣΕΒ στο διάλογο για τη νέα ΕΓΣΣΕ, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη θέση του υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο προσπαθεί να πετύχει μία συμφωνία που θα ικανοποιήσει εργαζόμενους και εργοδότες, όπως είχε πράξει και στην προηγούμενη διετή ΕΓΣΣΕ το 2004.

Μουσικές περιπλανήσεις στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο από το μουσικό συγκρότημα Τακίμ στις 10.30 μ.μ. στη "Σκιά του Φεγγαριού" (Ασκληπιού 31, τηλ. 210-3641.031).

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει -κατά έναν τρόπο- γραμμή στους εργοδοτικούς φορείς για τις αυξήσεις στους μισθούς, ανακοινώνοντας ότι στις προβληματικές ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Στο "Μικρό Μουσικό Θέατρο" (Βεΐκου 33, Κουκάκι, 210-9245.644) εμφανίζονται τα συγκροτήματα ηλεκτρονικής μουσικής Dual, iD και S40 Sound Projector.

Δεν καταθέτει τα όπλα η ΓΣΕΕ

Βραδιά για σινεφίλ και… μασκαράδες ετοίμασε για απόψε στο Club Decadence (Βουλγαροκτόνου 69 & Πουλχερίας 2, τηλ. 210-8823.544) ο Γιάννης Καφάτος.

Ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να έχει ζητήσει από τον κ. Παναγιωτόπουλο να ξεκαθαρίσει στα συνδικάτα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους κυβερνητική παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε η ηγεσία της ΓΣΕΕ να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΕΒ.

Στις 10 θα αρχίσει η προβολή της καλτ ταινίας "Rocky Horror Picture Show", το τέλος της οποίας θα σηματοδοτήσει την έναρξη Wedding Rock Party (μασκέ).

Τα μηνύματα έχουν φτάσει στην ηγεσία των συνδικάτων, αλλά, όπως θα φανεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η ΓΣΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα.

Ρυθμοί από την κουβανέζικη μουσική παράδοση στο club "Palenque" από τους Imagen Latina (Φαραντάτων 41, Πλ. Αγ. Θωμά, Γουδί, 210-7752.360).

Μπλουζ από τους Bobby Few Trio στο "Παράφωνο" (Ασκληπιού 130Α & Σ. Κυρήνης 1, 210-6446.512).

Αφιέρωμα

Τιμητική εκδηλώση για τον συνθέτη, τραγουδιστή και αγωνιστή της Αριστεράς Πάνο Τζαβέλλα πραγματοποιείται στις 9.30 μ.μ. στη μουσική σκηνή "Στίγμα" στον Πειραιά (τηλ. 210-41787.94). Συμμετέχουν; Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σοφία Βόσσου, Γιάννης Ζουγανέλης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Active Member, Magic de Spell, Ελισάβετ Καράτζαλη και οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Φίλιππος Σοφιανός.

Έκθεση

Έργα του Δημήτρη Περδικίδη παρουσιάζονται στο "Εργοστάσιο" της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

"Δημήτρης Περδικίδης και η τέχνη της Ισπανικής Πρωτοπορίας" είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ. στο "Εργοστάσιο" της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).

Βιβλίο

Η "Ανθολογία Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών (ποιητών και πεζογράφων) 1821 - 2002" παρουσιάζεται στις 7 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Συμμετέχουν οι Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Βερελής, Παναγιώτης Κοντός, Γρηγόρης Κωσταράς, Χρήστος Κορέλας και Νικόλαος Μακρής.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με τίτλο "Handle with care" εγκαινιάζεται στις 7 μ.μ. στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9Α, τηλ. 210-3616.165) έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκου.