Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τα "φάλτσα" του πασοκ, ο μαέστρος και το πρώτο βιολί :: 21/1/2006 13:14:34) 

Στόχος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να μην πέσει το ΠΑΣΟΚ στην επικοινωνιακή παγίδα που πιστεύει ότι στήνει η κυβέρνηση με τη συζήτηση επί της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΜΑΤΙΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ…ΟΛΙΓΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Η παραίτηση

Α΄ ΟΜΑΔΑΣ

Τα "φάλτσα" του ΠΑΣΟΚ, ο μαέστρος και το πρώτο βιολί

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

1. Να υπολογίσετε τα ολοκληρώματα i) [pic] ii) [pic] iii) [pic] iv) [pic] v) [pic] vi) [pic] vii) [pic].

"Δεν θ' αφήσουμε τη ΝΔ να αλωνίζει". Με αυτό το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ο συνταγματολόγος ξεκαθάρισε ότι μιλά για το θέμα ως πολιτικό στέλεχος κι ας ορίστηκε άλλο στέλεχος από τον πρόεδρο του κινήματος

«Το ύφος είναι ο άνθρωπος», λέγαμε παλιά όποτε μιλούσαμε για λογοτεχνία.

2. Nα βρείτε τη συνάρτηση f, με πεδίο ορισμού το διάστημα [pic], για την οποία ισχύει [pic] και [pic].

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου όριζε, λίγο πριν από την εκπνοή του 2005, υπεύθυνο του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Θεόδωρο Πάγκαλο, προφανώς και δεν πίστευε ότι έθετε εκτός μάχης, σε αυτό το πεδίο τουλάχιστον, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Βεβαίως, η επιστολή παραίτησης του πολιτικού συμβούλου τού Μίλερ, προς τον προϊστάμενό του υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν έχει καμιά σχέση με τη λογοτεχνία.

3. Να βρείτε τη συνάρτηση f, για την οποία ισχύει [pic], [pic] και [pic]. Εάν ο στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να "κοντύνει" τον πληθωρικό πρώην υπουργό, περιορίζοντας την πολιτική του ιδιότητα έναντι της επιστημονικής ως συνταγματολόγου, μάλλον απέτυχε.

Η ουσία της, όμως, αλλά και το ύφος της «δείχνουν» τον άνθρωπο.

4. Να βρείτε τη συνάρτηση [pic], για την οποία ισχύει [pic] και η γραφική της παράσταση στο σημείο της [pic] έχει κλίση 3.

Ο κ. Βενιζέλος, λόγω και έργω, κατόρθωσε την περασμένη εβδομάδα να αναδειχθεί σε "πρώτο βιολί" της πράσινης ορχήστρας, στο θέμα το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα.

Που προφανώς δεν είναι τυχαίος.

5. Ο πληθυσμός [pic], σε εκατομμύρια, μιας κοινωνίας βακτηριδίων, αυξάνεται με ρυθμό [pic] ανά λεπτό.

Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι θα μιλά επί του θέματος αυτού ως πολιτικό στέλεχος και όχι ως συνταγματολόγος, ενώ την επομένη, αγνοώντας τις περί του αντιθέτου συστάσεις του κ. Παπανδρέου, προχώρησε σε μια απάντηση σημείο προς σημείο, στις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μάλλον είναι ξεχωριστός, όταν δεν διστάζει να καταγγείλει ανοιχτά την κυβέρνηση Μπους, ότι «υπηρετεί τον εαυτό της».

Να βρείτε την αύξηση του πληθυσμού στα πρώτα 60 λεπτά.

Περισσότερο από την ενέργεια, τη Χαριλάου Τρικούπη ενόχλησε η επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε σε όλους τους τόνους πως "δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή να αλωνίζουν".

Ο Μπρέιντ Κίσλινγκ, διπλωμάτης καριέρας, από το Σάββατο το πρωί που δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της επιστολής του, κανονικά θα 'πρεπε να δέχεται χιλιάδες ανθοδέσμες και γλάστρες, με μπιλιέτα ευχαριστίας, απ' όλους τους ευαίσθητους και ειρηνόφιλους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

6. Μια βιομηχανία έχει διαπιστώσει ότι για εβδομαδιαία παραγωγή x εξαρτημάτων έχει οριακό κόστος [pic] (χιλιάδες δραχμές ανά μονάδα προϊόντος).

Η αιχμή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής, όπως σαφές ήταν και το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας με την ενέργειά του ότι ασχέτως των αποφάσεων του κ. Παπανδρέου, στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης το στίγμα από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα το δίνει εκείνος.

Αλλά και από τους ίδιους τους Αμερικανούς: γιατί υπερασπίζεται μια άλλη Αμερική.

Να βρείτε τη συνάρτηση κόστους της εβδομαδιαίας παραγωγής, αν είναι γνωστό ότι τα σταθερά εβδομαδιαία έξοδα της βιομηχανίας, όταν δεν παράγει κανένα εξάρτημα, είναι 100 (χιλιάδες δραχμές).

Η παραίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα στελέχη του να μη σπεύσουν να απαντήσουν σε όσα παρουσίαζε την ώρα εκείνη ο πρωθυπουργός, εξυπηρετούσε δύο στόχους.

Έντιμη, σκεπτόμενη, θαρραλέα.

7. Μια νέα γεώτρηση εξώρυξης πετρελαίου έχει ρυθμό άντλησης που δίνεται από τον τύπο [pic], όπου [pic] είναι ο αριθμός, σε χιλιάδες, των βαρελιών που αντλήθηκαν στους t πρώτους μήνες λειτουργίας της.

Ο πρώτος, ο προφανέστερος ίσως, ήταν να μην πέσει το ΠΑΣΟΚ στην επικοινωνιακή παγίδα της κυβέρνησης.

Την Αμερική του ήθους.

Να βρείτε πόσα βαρέλια θα έχουν αντληθεί τους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας της.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εμμένουν στην εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης για να αποπροσανατολίσει την πολιτική συζήτηση από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

«Οι πολιτικές που καλούμαστε σήμερα να προωθήσουμε δεν είναι συμβατές ούτε με τις αμερικανικές αξίες ούτε με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Β΄ ΟΜΑΔΑΣ

"Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι εξαντλήθηκε η παρελθοντολογία και πως η τακτική 'τα φορτώνουμε όλα στο ΠΑΣΟΚ' ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, υιοθετεί τώρα τη μελλοντολογία, βάζοντάς μας να συζητάμε για τη συνταγματική αναθεώρηση", επισημαίνει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η ένθερμη επιδίωξή μας για πόλεμο με το Ιράκ μάς οδηγεί στη "σπατάληση" της διεθνούς νομιμότητας, που αποτελούσε για την Αμερική το ισχυρότερο όπλο της, τόσο επίθεσης όσο και άμυνας, από την εποχή τού Γούντροου Γουΐλσον.

1. Η θερμοκρασία Τ ενός σώματος, που περιβάλλεται από ένα ψυκτικό υγρό, ελαττώνεται με ρυθμό [pic], όπου α, κ είναι θετικές σταθερές και t ο χρόνος.

Ο δεύτερος στόχος του "απαγορευτικού", το οποίο εξέδωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο περιορισμός της εσωστρέφειας.

Αρχίσαμε να διαλύουμε το μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό πλέγμα διεθνών σχέσεων, που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.

Η αρχική θερμοκρασία [pic] του σώματος είναι [pic], όπου [pic] η θερμοκρασία του υγρού η οποία με κατάλληλο μηχάνημα διατηρείται σταθερή.

Επειδή σε πολλά από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τη συνταγματική αναθεώρηση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν σημαντικά διαφορετικές απόψεις, υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού του κόμματος σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Η παρούσα πορεία μας θα φέρει αστάθεια και κίνδυνο, όχι ασφάλεια», τονίζει ο Κίσλινγκ.

Να βρείτε τη θερμοκρασία του σώματος τη χρονική στιγμή t.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη, η συζήτηση για το θέμα της αναθεώρησης θα γίνει συντεταγμένα και θα ξεκινήσει μετά το Φεβρουάριο. Και παρακάτω, ανεβάζοντας τους τόνους:

2. Ένας βιομήχανος, ο οποίος επενδύει x χιλιάδες δραχμές στη βελτίωση της παραγωγής του εργοστασίου του, αναμένει να έχει κέρδος [pic]. χιλιάδες δραχμές από αυτή την επένδυση.

Προηγουμένως, σε περίπου ένα μήνα, θα ανακοινωθούν οι ομάδες εργασίας στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και αρκετοί επιστήμονες. «Η θυσία των παγκόσμιων συμφερόντων προς όφελος της εσωτερικής πολιτικής και της γραφειοκρατικής ιδιοτέλειας δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε βεβαίως αποκλειστικά αμερικανικό πρόβλημα.

Μια ανάλυση της παραγωγής έδειξε ότι ο ρυθμός μεταβολής του κέρδους [pic], που οφείλεται στην επένδυση αυτή, δίνεται από τον τύπο [pic].

Του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Ωστόσο, δεν έχουμε δει τόσο συστηματική διαστρέβλωση της νοημοσύνης, τόσο συστηματική χειραγώγηση της αμερικανικής κοινής γνώμης από τον πόλεμο του Βιετνάμ»!

Να βρείτε το συνολικό κέρδος που οφείλεται σε αύξηση της επένδυσης από 4000000 σε 6000000 δραχμές.

«Ο Κίσλινγκ βιώνει αυτές τις μέρες μια επίπονη διαδικασία, καθώς "μαζεύει τα πράγματά του", ενώ η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνηθίζει να φέρεται με σκαιό τρόπο σ' εκείνους που την εγκαταλείπουν», γράφει ο Αλ. Παπαχελάς.

3. Από την πώληση ενός νέου προϊόντος μιας εταιρείας διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός μεταβολής του κόστους [pic] δίνεται από τον τύπο [pic] (σε χιλιάδες δραχμές την ημέρα), ενώ ο ρυθμός μεταβολής της είσπραξης [pic] στο τέλος των t ημερών δίνεται από τον τύπο [pic] (σε χιλιάδες δραχμές την ημέρα).

Κι εγώ, όπως πάντοτε, σχεδόν, σε ανάλογες περιστάσεις, ξανανοίγω τον Καβάφη, όπως θα 'χει κάνει ήδη, φαντάζομαι, έχοντας μονίμως στον νου του τον Μπους, ο παραιτηθείς διπλωμάτης: «…

Να βρείτε το συνολικό κέρδος της εταιρείας από την τρίτη έως και την έκτη ημέρα παραγωγής.

Όμως μες σ' όλη του την ταραχή και το κακό / επίμονα κι' η πατρική ιδέα επανέρχεται /

4. Έστω [pic] δύο συναρτήσεις με [pic], [pic] και [pic] για κάθε [pic].

Το πιθανότερον είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην / υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος…».

Να αποδείξετε ότι: i) [pic], για κάθε [pic]. ii) Αν η συνάρτηση g έχει δύο ρίζες [pic] με [pic], τότε η συνάρτηση f έχει μια τουλάχιστον, ρίζα στο [pic].