Parallel Search

Search

Go
Show

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( δραστηριοτητες ραδιοσταθμων :: 12/2/2006 19:55:36) 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ Τα μυστικά του δέντρου της ζωής

Ιδιότητες της πρόσθεσης των πινάκων

ΠΑΛΜΟΣ 96,5

50 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ιστορική ανακάλυψη

Η πρόσθεση των πινάκων έχει ιδιότητες ανάλογες με την πρόσθεση των πραγματικών αριθμών.

Τρεις ώρες γέλιου και σάτιρας με Διογένη Δασκάλου - Monie & Monie Conniente έζησαν πάνω από 300 ακροατές στην prove συναυλία του Παλμού 96,5.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα γιόρτασε χθες μία από τις σημαντικότερες επετείους της: μισόν αιώνα από την ανακάλυψη της χημικής δομής του DNA, που άνοιξε νέους θαυμαστούς ορίζοντες για την ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα:

Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente με τον αυθορμητισμό τους και το πηγαίο χιούμορ τους δημιούργησαν μία θεότρελη κατάσταση παρέα με τους ακροατές του ΠΑΛΜΟΥ 96,5 στην πρόβα generale των παραστάσεων τους "Σεμνά & Ταπεινά" που θα δώσουν για όλο τον Φεβρουάριο στο Cafe Americain.

Δύο φίλοι αγαπημένοι και συνάδελφοι στο Κέμπριτζ της Αγγλίας έκαναν πριν από 50 χρόνια μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της επιστήμης.

- Αν [pic] είναι [pic] πίνακες, τότε

Μια ομάδα ακροατών του Παλμού.

Ο 25χρονος Αμερικανός γενετιστής Τζέιμς Γουότσον και ο 36χρονος βιολόγος Φράνσις Κρικ ανακάλυψαν τη διπλή ελικοειδή δομή του DNA. | [pic] | |αντιμεταθετική | |[pic] προσεταιριστική |

Ο Διογένης Δασκάλου επί τω έργω…

Ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να προβλέψουν καλά καλά τη σημασία της έρευνάς τους και τις επιπτώσεις της στην επιστήμη μισόν αιώνα αργότερα.

- Αν [pic] είναι ο [pic] πίνακας που όλα τα στοιχεία του είναι μηδέν, τότε για κάθε [pic] πίνακα Α ισχύει

STAR FM

Η κατανόηση του DNA άνοιξε τον δρόμο για τη γονιδιακή θεραπεία, την αναγνώριση μέσω DNA, την κλωνοποίηση της μακαρίτισσας της Ντόλι, την έρευνα των βλαστικών κυττάρων, τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, την έρευνα για την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου και την ιατρική που βασίζεται στο DNA.

|[pic] |

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Star FM 97,1 διοργάνωσε το "Singles Party - Ένα πάρτι μόνο… για μόνους" στο κλαμπ "Casa La Femme".

Ούτε η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα γινόταν χωρίς τη δική τους δουλειά.

Ο πίνακας [pic] λέγεται μηδενικός πίνακας.

Περισσότεροι από 1.000 ακροατές και ακροάτριες του σταθμού ήταν εκεί. γιορτάζοντας με το δικό τους τρόπο τον προστάτη των ερωτευμένων.

Το 2001 δημοσιεύτηκε η πρώτη απόπειρα ανάγνωσης του ανθρώπινου DNA.

Για παράδειγμα, οι πίνακες [pic], [pic] είναι μηδενικοί.

Στη διάρκεια του πάρτι πολλοί ήταν αυτοί που… τρυπήθηκαν από τα βέλη του "φτερωτού θεού".

Κάθε μέρα που περνάει χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παλεύουν να τελειοποιήσουν τον χάρτη του ανθρώπινου DNA, ενώ νέες τεχνολογίες έχουν εφευρεθεί για να το ερμηνεύσουν.

- Αν με [pic] συμβολίσουμε τον πίνακα του οποίου όλα τα στοιχεία είναι αντίθετα των αντίστοιχων στοιχείων ενός πίνακα Α, τότε ισχύει

Τα ζευγάρια, που προέκυψαν, κλήθηκαν να… αποδείξουν τον έρωτά τους με ένα καυτό φιλί και το κοινό επέλεξε διά… βοής ότι ο Μιχάλης Παπιγκιώτης και η Ευγενία Ρουσάκη ήταν αυτοί που άξιζαν να κερδίσουν το μεγάλο βραβείο: ένα τετραήμερο ταξίδι στη Ρώμη!

Κοινή είναι η πεποίθηση πως πλησιάζει η ημέρα που το DNA θα περάσει το κρίσιμο διαχωριστικό σύνορο και η μελέτη του θα αναχθεί πλέον σε εφαρμοσμένη επιστήμη.

|[pic] |

Οι παραγωγοί του Star FM 97,1 Ηλίας Τζήκας και Κατερίνα Σεφερλή πλαισιώνουν το τυχερό ζευγάρι Ευγενία Ρουσάκη και Μιχάλη Παπιγκιώτη.

Τον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της αποκωδικοποίησης.

Ο πίνακας [pic] λέγεται αντίθετος του πίνακα Α.

Οι παραγωγοί του Star FM Bασίλης Παπαβασιλείου και Ζωή Κρονάκη.

Η αποκωδικοποίηση.

Για παράδειγμα, ο αντίθετος του πίνακα [pic] είναι ο πίνακας [pic].

Η εποχή αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος ξεκίνησε το 1995 όταν ο Κρεγκ Βέντερ ανακοίνωσε την αποκωδικοποίηση του πρώτου γονιδιώματος ενός μονοκύτταρου οργανισμού, ενός βακτηρίου.

Η προσεταιριστική ιδιότητα μας επιτρέπει να γράφουμε [pic] για καθένα από τα ίσα αθροίσματα [pic], [pic].

Από τότε άλλα 100 περίπου γονιδιώματα βακτηρίων, φυτών και ζώων έχουν αποκωδικοποιηθεί.

Ομοίως, αν [pic] είναι πίνακες του ίδιου τύπου, τότε έχουμε: [pic] [pic] κτλ. και επομένως, μπορούμε να γράφουμε [pic] για καθένα από τα αθροίσματα αυτά.

Και από τη στιγμή που υπάρχουν ολόκληρα γονιδιώματα διαθέσιμα για έρευνα, οι βιολόγοι μπορούν να διακρίνουν τους ακριβείς μηχανισμούς της φυσικής επιλογής, διαδικασία την οποία ο Δαρβίνος διαισθάνθηκε.

Γενικά, επειδή ισχύει η αντιμεταθετική και η προσεταιριστική ιδιότητα, μπορεί να αποδειχθεί ότι το άθροισμα τριών ή περισσοτέρων πινάκων [pic] είναι το ίδιο κατά οποιονδήποτε τρόπο και αν εκτελεστεί η πρόσθεση και συμβολίζεται με [pic].

Με κάθε νέα αποκωδικοποίηση, το δέντρο της ζωής προβάλλει καθαρότερα μπροστά μας. Μέχρι στιγμής, κάθε γονιδίωμα έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει μερικά νέα γονίδια, αποκλειστικά για τα δικά του είδη, όπως και ένα κεντρικό σετ, που καθορίζει τις βασικές λειτουργίες του κυττάρου, το οποίο φαίνεται πως είναι πολύ παλιό και ίσως να προέρχεται από την αρχή της ζωής.

Υπολογιστική βιολογία. Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει νέες συσκευές που ονομάζονται μικροπαρατάξεις ή επεξεργαστές έκφρασης, για να εξετάσουν τη δραστηριότητα χιλιάδων γονιδίων ταυτόχρονα. Παράλληλα, έχει γεννηθεί ένας ολοκαίνουργιος κλάδος, η υπολογιστική βιολογία (ή επιστήμη «in silico»), που ασχολείται με την ανάλυση των γονιδίων και άλλων συνθετικών μερών ενός γονιδιώματος και τη σύγκριση ενός γονιδιώματος με ένα άλλο οδηγώντας τους βιολόγους ένα βήμα κοντύτερα στην κατανόηση του ανθρώπινου DNA.

Το έργο των δύο επιστημόνων δεν έτυχε της αναγνώρισης που του έπρεπε για αρκετά χρόνια. Ελάχιστα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την ανακοίνωση και λίγοι γενετιστές το αντιλήφθηκαν. Πέρασαν εννέα χρόνια για να πάρουν το Νόμπελ οι δυο τους μαζί με τον Μόρις Γουίλιαμς, που βελτίωσε μία μέθοδο για την ακτινογράφηση του DNA. Ακόμα και τότε ο επιστήμονας που παρουσίασε τα βραβεία βεβαίωνε τους παρευρισκόμενους ότι «η δουλειά των τριών δεν είχε άμεση πρακτική εφαρμογή». Μισόν αιώνα αργότερα η ανακάλυψή τους θέτει τα θεμέλια για τη νέα ιατρική και δίνει ελπίδες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

DNA

Πώς λειτουργεί

Η ομορφιά του DNA έγκειται στο ότι το σχήμα του είναι και η λειτουργία του. Πρόκειται για ένα αυτο-αναπαραγόμενο μόριο, το οποίο φέρει τις οδηγίες για τη μεταβίβαση της ζωής από τη μία γενιά στην επόμενη

Φράνσις Κρικ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ΣΤΑ 86 ΤΟΥ

Ακόμα και τώρα που έγινε 86 χρόνων, ο Φράνσις Κρικ δεν λέει να βγάλει από το μυαλό του τις σκοτούρες της επιστημονικής έρευνας. Από μικρός άλλωστε ήθελε να μαθαίνει περισσότερα. Γιος ενός Άγγλου τσαγκάρη, ήταν ενθουσιασμένος με τη Φυσική, χωρίς να νοιάζεται να συνεχίσει την τέχνη του πατέρα του. Και ίσως να γινόταν ένας σπουδαίος φυσικός, αν δεν έπεφτε στα χέρια του το βιβλίο του Erwin Schrodinger, «Τι είναι ζωή». Ο Φράνσις Κρικ εστράφηκε στη Βιολογία και άρχισε να μελετά στο Κέμπριτζ τη δράση της αιμοσφαιρίνης, ώσπου συναντήθηκε με τον Γουότσον και όλα έγιναν… ιστορία. Γοητευμένος από τη Βιολογία συνεχίζει μέχρι σήμερα τις έρευνές του. Συνεργαζόμενος με διάφορους επιστήμονες, ο Κρικ προσπάθησε να αναζητήσει την απαρχή της ζωής και διετύπωσε τη θεωρία ότι αυτή πρωτοσχηματίστηκε κάπου στο σύμπαν και όχι στη Γη. Μία δεκαετία μετά την ανακάλυψη της διπλής έλικας, ο Κρικ ασχολιόταν με την εμβρυολογία, ενώ τη δεκαετία του '70 δεν δίστασε να μπει στα χωράφια των «Φροϋδιστών», διακηρύσσοντας πως τα όνειρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νυχτερινό ξεκαθάρισμα του εγκεφάλου για να αποκτήσει περισσότερο χώρο για νέες αναμνήσεις.

Τζέιμς Γουότσον

ΣΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ» ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ήταν 25 χρόνων όταν είδε τον Φράνσις Κρικ να μπαίνει στις 28 Φεβρουαρίου του 1953 σε μια παμπ του Κέμπριτζ και να ανακοινώνει στους θαμώνες ότι μαζί με τον Γουότσον «βρήκαμε το μυστικό της ζωής». Τα χρόνια πέρασαν και ο Τζέιμς Γουότσον ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από εκείνον του Κρικ. Δεν παρέμεινε «μάχιμος» ερευνητής, αλλά προτίμησε τον ρόλο του μάνατζερ - να κατευθύνει τους νέους επιστήμονες. Έχοντας διδακτορικό στη Ζωολογία από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας, ο Τζ. Γουότσον έγινε καθηγητής από το 1961 μέχρι το 1976 στο Χάρβαρντ και στη συνέχεια διευθυντής στο Cold Spring Laboratory, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Από τη θέση του αυτή επικέντρωσε τις προσπάθειές του στη θεραπεία του καρκίνου. Προχθές, μάλιστα, τόνιζε πως την επόμενη δεκαετία η ασθένεια αυτή θα είναι θεραπεύσιμη. Ο Τζ. Γουότσον υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής του Human Genome Project, του προγράμματος που γίνεται με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA.

Ρόζαλιντ Φράνκλιν

«Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ» ΤΟΥ DNA

Η Ρ. Φράνκλιν γεννήθηκε το 1920 στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Κέμπριτζ το 1941. Δέκα χρόνια αργότερα εργαζόταν στο King's College, προσπαθώντας να ανακαλύψει τη δομή του DNA, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό ακτίνες Χ. Η Ρ. Φράνκλιν δούλευε δίπλα στον Μόρις Γουίλκινς, έναν επιστήμονα που μιλούσε συχνά με τους Γουότσον και Κρικ. Εδώ αρχίζει το μυστήριο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η Φράνκλιν είχε στην κατοχή της φωτογραφίες της δομής του DNA που είχε τραβήξει με τη βοήθεια ακτίνων Χ. Οι εικόνες αυτές ίσως να έκρυβαν μέσα τους «κάτι» που να αποκάλυπτε τη διπλή έλικα του DNA. Ο Τζ. Γουάτσον, με τη βοήθεια του Γουίλκινς, είδε κάποια ημέρα τις φωτογραφίες εν αγνοία της και υποψιάστηκε το μεγάλο μυστικό. Η Ρόζαλιντ φαίνεται πως ουδέποτε έμαθε αυτό το περιστατικό και πέθανε το 1958 από καρκίνο στις ωοθήκες, εξαιτίας ίσως της χρήσης των ακτίνων Χ.

MONITOR

1865

Μελετώντας τα μπιζέλια, ο Γκρέγκορ Μέντελ διατυπώνει τη θεωρία των παραγόντων κληρονομικότητας, τον μηχανισμό μεταφοράς χαρακτηριστικών από τη μία γενιά στην επόμενη.

1953

Στις 28 Φεβρουαρίου, οι Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ ανακοινώνουν ότι το DNA είναι ένας διπλός έλικας. Περιγράφουν πώς το DNA μεταφέρει πληροφορίες στην αλληλουχία των βάσεων και πώς το γενετικό υλικό αντιγράφεται. Στις 25 Απριλίου, δημοσιεύουν την εργασία τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» μαζί με ανακοινώσεις των Ρόζαλιντ Φράνκλιν και Μορίς Γουίλκινς, που παρουσιάζουν τα δεδομένα των ακτινογραφιών στα οποία βασίστηκε η ιδέα του διπλού έλικα.

1977

Ο Φρεντ Σάνγκερ εφευρίσκει μία μέθοδο για την αλληλούχιση του DNA, δηλαδή την τοποθέτηση των βάσεων του DNA στη σωστή τους σειρά. Αργότερα, στην αυτοματοποιημένη της μορφή, η μέθοδός του υιοθετείται προς χρήση στα μηχανήματα αλληλούχισης του DNA (αλληλουχητές) και γίνεται το μέσο για τη χαρτογράφηση των γονιδιωμάτων του ανθρώπου και άλλων ειδών.

2000 Σε τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Κρεγκ Βέντερ της εταιρείας Σέλερα, ο Φράνσις Κόλινς του Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα της αμερικανικής κυβέρνησης και ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της πρώτης πρόχειρης αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος. Τον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος Επιμέλεια: Εύη Ελευθεριάδου - Στέφανος Κρίκκης