Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Σύντομη είδηση

( ήταν λίγα τα τρακτέρ; ) 

Ήταν λίγα τα τρακτέρ;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μικρό εργαστήριο

Λίγα, λέει, ήταν τα τρακτέρ στα Μάλγαρα, σύμφωνα με τα χθεσινά δελτία ειδήσεων.

Τα βακτηρίδια επικοινωνούν

Ηλέκτριση

Ήταν πράγματι λίγα, μόνο έξι τον αριθμό. Η επικοινωνία είναι σημαντική, όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα βακτηρίδια.

- Τρίψτε ένα μπαλόνι με γούνα.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Μέχρι πρόσφατα, οι μικροβιολόγοι τα θεωρούσαν μοναχικά όντα που κινούνται χωρίς επαφή το ένα με το άλλο στην απεραντοσύνη του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος ή ενός κουτιού γάλακτος.

- Φέρτε σε επαφή το μπαλόνι με το στέλεχος ενός ηλεκτροσκοπίου και παρατηρήστε τα φύλλα.

Εύκολα γίνεται κατανοητός ο μικρός αριθμός των διαμαρτυρομένων αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης αν ποτέ έχετε γνωρίσει από κοντά κάποιον από αυτούς τους ανθρώπους της υπαίθρου του δεύτερου μεγαλύτερου νομού της χώρας. Τώρα επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα βακτηρίδια μιλούν το ένα στο άλλο διαρκώς και συχνά συνεργάζονται για τη δημιουργία περίπλοκων κοινοτήτων - οι λεγόμενες βιομεμβράνες -, οι οποίες τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται με τρόπους με τους οποίους δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν ως μονοκύτταροι οργανισμοί.

Περιγράψτε το αποτέλεσμα.

Πέρσι, αγρότης της περιοχής Επανομής έλεγε και ξανάλεγε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους ανά την Ελλάδα. Αυτές οι "πόλεις βακτηριδίων" συχνά δημιουργούν λοιμώξεις που εξασθενούν τον οργανισμό ή και απειλούν τη ζωή.

- Κατασκευάστε ένα σχήμα για να εξηγήσετε ό,τι παρατηρείτε.

Έλεγε λοιπόν ο αγρότης, που σημειωτέων ασκεί κανονικά το δύσκολο αυτό επάγγελμα: Έχουν εντοπισθεί στους πνεύμονες ασθενών με κυστική ίνωση, στα ούλα πασχόντων από ασθένειες του περιοδοντίου, έχουν συνδεθεί με τη φυματίωση, την προστατίτιδα και τις χρόνιες ωτίτιδες, αφθονούν σε καθετήρες, τεχνητές καρδιακές βαλβίδες και φακούς επαφής.

- Αγγίξτε με το δάχτυλο σας το στέλεχος ώστε τα φύλλα να επανέλθουν στην αρχική τους θέση.

"Ξέρεις τι γίνεται στο χωριό. Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα πως η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των βακτηριδίων πιθανόν να προσφέρει νέους τρόπους θεραπείας των λοιμώξεων αυτών.

Νομίζετε ότι η γούνα θα μπορούσε να ανοίξει τα φύλλα;

Τα χωράφια δεν βγάζουν τόσα ώστε να σου εξασφαλίζουν την επιβίωση, πολλοί από εμάς κάνουν και εποχικές δουλειές στην πόλη. Ερευνητές εντοπίζουν τα σήματα που χρησιμοποιούν τα βακτηρίδια για να οικοδομήσουν και να συντηρήσουν τις βιομεμβράνες και οι βιοτεχνολόγοι συνάδελφοί τους ακολουθούν, προσπαθώντας να αναπτύξουν νέα αντιβιοτικά τα οποία παρεμβαίνουν στη βακτηριδιακή επικοινωνία.

Γιατί;

Πού χρόνος για κινητοποιήσεις, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, πρέπει να ζήσουμε.

Δοκιμάστε το.

Τα προβλήματα όμως υπάρχουν και είναι μεγάλα…".

Εξηγήστε το αποτέλεσμα που παρατηρείτε.

Λόγια πικρά, λόγια πραγματικά που δεν πρέπει να παρερμηνεύονται. Η πραγματικότητα είναι σκληρή για τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και το μέγεθος των κινητοποιήσεων δεν εκφράζει τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα και τις προσπάθειες για επιβίωση αυτών των ανθρώπων.