Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ο πιο κακός ευρωπαίος μαθητής :: 29/1/2006 20:29:29) 

Ενα βήμα πριν από την παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα για 107 υποθέσεις

Ανταρσία κατά του Μπλερ

3.5 Κοινωνική Μεταβολή

Ο πιο κακός Ευρωπαίος μαθητής

122 βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν εναντίον του πολέμου

Η οργάνωση κάθε κοινωνίας δε μένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ήδη, γνωρίζεις ότι η κοινωνική θέση της Ελληνίδας άλλαξε τα τελευταία μόλις χρόνια, ενώ από το μάθημα της Ιστορίας σου έχεις γνωρίσει τις τεράστιες κοινωνικές μεταβολές που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία στη διάρκεια των δύο περίπου αιώνων ύπαρξης του ελληνικού κράτους.

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΕΡΓΙΑΔΕ

Μπορεί ο Μπλερ να κέρδισε χθες τις δύο ψηφοφορίες για το Ιράκ στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά τη μάχη των εντυπώσεων κέρδισαν οι "αντάρτες" βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι σχεδόν το σύνολο των Συντηρητικών υποστήριξε τον Μπλερ στη μία ψηφοφορία.

Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως στα ευρωπαϊκά θέματα; Η χθεσινή ημέρα δεν πρέπει να ήταν μία από τις καλύτερες του Βρετανού πρωθυπουργού. Φταίει το μεσογειακό μας γινάτι και είμαστε απροσάρμοστοι ή το όλο θέμα είναι πιο σύνθετο, διότι κάποιοι έχουν συμφέροντα και φροντίζουν για μας αλλά χωρίς εμάς και εμείς… αγρό αγοράζουμε; Και αυτό γιατί, παρ' ότι ο Μπλερ πέτυχε διπλή νίκη στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, η οποία καθρέφτιζε και την αντίθεση πολύ μεγάλου μέρους του βρετανικού λαού στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Ο λόγος για το χάρτη εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την ώρα που διεξάγονταν η συζήτηση και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, έξω πραγματοποιούνταν αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι το 60% των αποφάσεων της ελληνικής Βουλής -όπως δείχνουν και οι στατιστικές- συνδέεται άμεσα με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο λεγόμενο κοινοτικό δίκαιο και σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., το "ποινικό μητρώο" της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας δεν επιφυλάσσει καμία τιμή για την Ελλάδα. Έτσι χθες αργά το βράδυ, ύστερα από μία ημέρα έντονης συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τη βρετανική πολιτική σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, το Σώμα εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον χειρισμό της κρίσης με το Ιράκ, με 434 ψήφους υπέρ, έναντι 124 κατά, και απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές οι οποίοι τάσσονται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, με ψήφους 393 έναντι 199.

Στοιχεία

Η εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε το πολιτικό γραφείο του ευρωβουλευτή στη "Θ": Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση εξέφραζε την εμπιστοσύνη του βρετανικού Κοινοβουλίου στον τρόπο που ο Μπλερ χειρίζεται την κρίση και απηύθυνε έκκληση στον Σαντάμ Χουσεΐν να εκμεταλλευθεί την "τελευταία ευκαιρία" και να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

1. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κινήσει 312 διαδικασίες κατά της Ελλάδας.

Αυτό εγκρίθηκε με 434 ψήφους υπέρ, έναντι 124 κατά.

2. Κίνησε προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας σε 163 υποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ενέκριναν την κυβερνητική πολιτική!

3. Οι 107 βρίσκονται στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης, δηλαδή ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο απόφασης δεν αναφερόταν ρητά στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράκ και ο Μπλερ δήλωσε ότι μια ψηφοφορία για πόλεμο θα ήταν πρόωρη, πολλοί βουλευτές αντιμετώπισαν τη χθεσινή συζήτηση ως τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ουραγοί

Παρά τη διπλή νίκη του Μπλερ, όλα τα βρετανικά ΜΜΕ έσπευσαν χθες να μιλήσουν για "επανάσταση" εναντίον του.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 78% των Ελλήνων δηλώνει μέτρια ή καθόλου καλά ενημερωμένο για την Ε.Ε. και μόνο το 21% επαρκώς ενημερωμένο.

Κι αυτό γιατί μπορεί η νίκη του να ήταν αναμενόμενη χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει στο Κοινοβούλιο (οι Εργατικοί κατέχουν τις 410 από τις 659 έδρες) αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, 122 βουλευτές του κόμματός του, των Εργατικών, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ανταρσία που έχει γίνει από το 1997 όταν έγινε κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία παραδείγματα που απεικονίζουν με ευδιάκριτο τρόπο το ελληνικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πράγματα.

Οι βουλευτές αυτοί στήριξαν μία τροπολογία η οποία ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις που να δικαιολογούν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ".

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:

Η τροπολογία, η οποία κατετέθη από τον Εργατικό βουλευτή, πρώην υπουργό Κρις Σμιθ, απερρίφθη με ψήφους 393 υπέρ έναντι 199 κατά.

Έξι χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, ενώ ο μέσος όρος απορρόφησης για την Ευρώπη των 25 είναι 50%, στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 36,3%.

Αστέρι του… MTV

Ανάμεσα στα 15 παλαιά κράτη-μέλη της Ένωσης η χώρα μας είναι τελευταία.

Πρωταγωνιστής στο MTV σε πολιτική συζήτηση για την κρίση στο Ιράκ θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι άλλες χώρες της "συνοχής", όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, απορροφούν τα κοινοτικά κονδύλια με ταχύτητα περίπου διπλάσια από αυτή της Ελλάδας.

Ο Τ. Μπλερ θα μιλήσει με 40 παιδιά από όλη την Ευρώπη, αλλά και με νέους από το Ιράκ, την Παλαιστίνη και τις ΗΠΑ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 25. Παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για μη ενσωμάτωση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός. Η οδηγία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από το 2003. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα (γρήγορο Ίντερνετ) είναι υποδεκαπλάσια και πολύ ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Με ανοιχτές τις πληγές της χώρας από την πρόσφατη κακοκαιρία, έχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση της Ε.Ε. να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Για αυτό το λόγο αύξησε τα σχετικά κονδύλια κατά 107 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ η πρόταση εγκρίθηκε από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκκρεμεί η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, η μοναδική χώρα που δεν κατέθεσε προτάσεις και παρατηρήσεις είναι η Ελλάδα…