Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέες προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη απηύθυναν χθες Δυτικοί αξιωματούχοι, θεωρώντας μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μαρία Ιορδανίδου

Ενόψει πιθανών κυρώσεων, το Ιράν άρχισε να αποσύρει από το εξωτερικό τα κεφάλαιά του.

Έρευνα για την επίδραση των χημικών

Στο μυθιστόρημα της Ιορδανίδου Λωξάνδρα (1963) σκηνικό της δράσης είναι η Κωνσταντινούπολη και οι πρωταγωνιστές είναι ήρωες που ζουν και κινούνται στο καθημερινό πλαίσιο της πόλης. Κατά τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, "το Ιράν είναι μια απειλή για την ειρήνη τόσο στην περιοχή του όσο και παγκοσμίως" και "έχει υπερβεί τα όρια του διεθνούς δικαίου". Τη διεξαγωγή έρευνας ζήτησαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον οι χημικές ουσίες, το εργασιακό περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική ανάπτυξη των αγοριών και τη γονιμότητά τους ως ανδρών. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι αρνήθηκε να συγκρίνει το Ιράν με το Ιράκ με κριτήριο το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στο πρώτο. Σύμβουλοι του βρετανικού υπουργείου Υγείας ζήτησαν τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας για να διαπιστωθεί αν η έκθεση σε χημικές ουσίες, που έχει εξακριβωθεί ότι αλλοιώνει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά ζώων και ψαριών, μπορεί να έχει παρόμοιες συνέπειες και στους ανθρώπους.

Επίσης, ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ανρί Μπεντεζά προειδοποίησε ότι το Ιράν συνιστά "μεγάλη απειλή για εμάς σήμερα", καθώς "οι προθέσεις του είναι άκρως απειλητικές".

Μεταξύ των ύποπτων χημικών ουσιών περιλαμβάνονται τα οργανικά εντομοκτόνα χλωρίου, οι διοξίνες, οι βιομηχανικές προσθετικές ουσίες στα χρώματα, τα απορρυπαντικά, τα κονσερβοκούτια και τα πλαστικά, καθώς και οι φυσικές χημικές ουσίες στα τρόφιμα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε το Ιράν να μη συνεχίσει τις πυρηνικές έρευνές του και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Δύση.

Ήδη, η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί άλλη έρευνα, που στόχος της είναι να εξακριβωθεί γιατί παρατηρείται πτώση της ποιότητας και της ποσότητας του σπέρματος, καθώς και αυξημένα κρούσματα δυσπλασίας των γεννητικών οργάνων και καρκίνου των όρχεων.

Η Τεχεράνη προβαίνει στο μεταξύ σε μεταφορά των καταθέσεών της από το εξωτερικό, όπως επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, καθώς επικρέμεται η πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Ως γνωστόν το Ιράν έχει πικρές αναμνήσεις από το πάγωμα των καταθέσεών του στις ΗΠΑ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Συρία και Ισραήλ

Αντιδράσεις προκαλεί η διαβεβαίωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προς τους ηγέτες δέκα ριζοσπαστικών παλαιστινιακών κινημάτων, μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των οργανώσεων Ισλαμική Τζιχάντ (ιερός πόλεμος) Αμπντάλα Ραμαντάν Σαλάχ και Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την επομένη επίθεσης στο Τελ Αβίβ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ. Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης πως "υποστηρίζει με σθένος τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού".

Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι σχεδιάζουν την πραγματοποίηση βομβιστικών ενεργειών εναντίον του, σύμφωνα με τον σύμβουλο του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού.

ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι σιίτες πρώτοι, αλλά..

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 15 Δεκεμβρίου στο Ιράκ ανακοινώθηκαν χθες στη Βαγδάτη. Η σιιτική Ιρακινή Συμμαχία θα έχει128 έδρες, δέκα λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στην αποτελούμενη από 275 έδρες βουλή.

Ο Κουρδικός Συνασπισμός εξασφαλίζει 53 έδρες, ενώ το ψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού, κοσμικού σιίτη, Ιγιάντ Αλάουι 25. Οι δύο κυριότεροι σχηματισμοί Αράβων σουνιτών το Μέτωπο Συνεννόησης (κοσμικοί) κατέλαβε 44 και το Μέτωπο Εθνικού Διαλόγου (ισλαμικών δυνάμεων) 11 έδρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται στους σχηματισμούς Κουρδική Ισλαμική Ένωση 5, Συνασπισμός Συμφιλίωσης και Απελευθέρωσης (σουνίτες) 3 έδρες, το Κίνημα Ρισαλιγιούν (σιιτικό, του κινήματος του Σαντρ) 1 έδρα, το Πατριωτικό Κόμμα Ραφινταΐν (χριστιανικό) 1 έδρα), το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο 1, το Μιτάλ αλ Αλούσι (σουνιτικό) 1 έδρα και κίνημα Γιαζίντι 1.