Parallel Search
ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Το γλαύκωμα χτυπάει τους Έλληνες
Μαγνήτιση και ενέργεια
Σωφρονιστήρια κατ' ευφημισμόν
Μεταξύ των μοριακών μαγνητών ασκούνται δυνάμεις.
Δεν έχουμε σωφρονιστική υποδομή, παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, κατά τη συζήτηση, χθες στη Βουλή, με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Οι μοριακοί μαγνήτες, λοιπόν, έχουν δυναμική ενέργεια.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος ο σωφρονιστικός κώδικας και θα σταλεί στα κόμματα προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους στη διατύπωση ορισμένων άρθρων.
Γραφείο Βόρ. Ελλάδας
Κατά τη μαγνήτιση και την απομαγνήτιση ενέργεια μεταφέρεται στο υλικό οπότε η ενέργεια των μικροσκοπικών μαγνητών αυξάνεται.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα κατ' ευφημισμόν σωφρονιστικά ιδρύματα (ανεπαρκή συστήματα διοίκησης, κατάχρηση εξουσίας, κακομεταχείριση, σεξουαλική κακοποίηση καθώς και απουσία ιδιωτικής ζωής, πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης) έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση και όχι τον περιορισμό του εγκλήματος.
Γενετικοί και φυλετικοί παράγοντες ίσως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του γλαυκώματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, δεδομένου ότι οι Έλληνες πάσχουν από τη συγκεκριμένη οφθαλμολογική πάθηση σε ποσοστό υψηλότερο κατά 50% σε σχέση με άλλους λευκούς πληθυσμούς, ενώ οι έγχρωμοι κατέχουν την πρωτιά. Για να μαγνητισθεί και να απομαγνητισθεί ένα κομμάτι χάλυβας πρέπει να μεταφερθεί σε αυτό περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται να μεταφερθεί σε ένα κομμάτι σίδηρο.
Από τους ομιλητές της ΝΔ (Μ. Γιαννάκου, Πρ. Παυλόπουλο, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη) τονίστηκε ότι το σημερινό σωφρονιστικό σύστημα απλώς αναπαράγει το έγκλημα, ενώ η καταστολή ως μέσο περιορισμού της εγκληματικότητας αποδείχθηκε αναποτελεσματική.
Όπως καταδεικνύει επιδημιολογική οφθαλμολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η συχνότητα εμφάνισης του γλαυκώματος είναι πολύ μεγαλύτερη στον ελληνικό πληθυσμό, την ώρα που ο μέσος όρος στις δυτικές χώρες είναι 1% - 2% για τους άνω των 40 ετών και 2,5% για τους άνω των 55 ετών.
"Οφείλουμε επομένως να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας δέσμης ολοκληρωμένων πολιτικών πρόληψης, σε συνεργασία με τους υπάρχοντες μηχανισμούς κοινωνικής παρέμβασης" ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η έρευνα στηρίζεται στον οφθαλμολογικό έλεγχο τυχαίου δείγματος γενικού πληθυσμού που έχει επιλεγεί από τα δημοτολόγια του δήμου Θεσσαλονίκης (5.000) και έως τώρα έχουν εξεταστεί 1.400 άτομα.
Απαντώντας ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι έχει ξεκινήσει πρόγραμμα βελτίωσης της υποδομής των φυλακών όλης της χώρας, με έμφαση τις πτέρυγες που αφορούν τους ανήλικους κρατουμένους.
Στόχος της είναι η συλλογή επιδημιολογικών και γενετικών στοιχείων οφθαλμολογικών νοσημάτων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, κατανάλωση αλκοόλ, λήψη φαρμάκων, γονίδια) που συνδέονται με την εμφάνιση του γλαυκώματος. Τα στοιχεία θα συγκριθούν με αυτά ανάλογων ερευνών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και φανερώνουν ότι οι Αφροαμερικανοί για γενετικούς λόγους αλλά και για λόγους όχι άσχετους με την κατασκευή των ματιών τους εμφανίζουν γλαύκωμα συχνότερα απ' ό,τι οι λευκοί.
"Η νέα γνώση που θα πάρουμε από τη συγκεκριμένη μελέτη θα βοηθήσει την πολιτεία στην καλύτερη σχεδίαση προληπτικών ελέγχων και θα προσδιορίσει ενδεχόμενα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών οφθαλμολογικών νοσημάτων" ανέφερε χθες ο ερευνητής και λέκτορας της Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Φώτης Τοπούζης.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2004.