Parallel Search

Search

Go
Show

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αντιπολιτευτικές βόμβες και οικεία... βέλη ) 

ΔΡΙΜΥ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΙΛΑ ΤΖΟΡΝΤΑΝ

4.3 Μαγνήτιση

Αντιπολιτευτικές βόμβες και οικεία… βέλη

Το χρώμα της τζαζ φωνητικής τέχνης

Πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα μαγνήτη;

Σκληρή κριτική άσκησαν, σχεδόν σε παράταξη, οι βουλευτές όλων των πτερύγων της αντιπολίτευσης, ενώ αιχμές άφησαν και αρκετοί βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ- Πεσμένο το ηθικό του κυβερνώντος κόμματος, αφού σύμφωνα με τις γενικές εκτιμήσεις ο πρωθυπουργός έχασε την προχθεσινή μάχη των εντυπώσεων από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δέχθηκε σκληρή κριτική από τους προέδρους των άλλων κομμάτων

ΖΑΚ ΣΑΜΟΥΗΛ

Όταν με το νότιο πόλο ενός μαγνήτη αγγίξουμε το ένα άκρο κάποιου καρφιού, το καρφί γίνεται μαγνήτης (Εικ. 4.15).

ΑΘΗΝΑ.-

Στις εμφανίσεις του Archie Shepp και της Sheila Jordan (φωτογραφία) στο Half Note Jazz Club το κοινό θα διατρέξει μέσα σε μερικές ώρες την ιστορική διαδρομή της τζαζ από τις αρχές της δεκαετίας του '50 μέχρι τις μέρες μας

Μάλιστα σε αυτό το άκρο του καρφιού εμφανίζεται βόρειος πόλος και στο άλλο νότιος.

Το βαρύ κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που προκλήθηκε από την, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν περισσότερο από εμφανές και χθες, δεύτερη μέρα της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η σκηνή του Half Note Jazz Club αποχαιρετώντας, αυτή τη φορά, τον σαξοφωνίστα Archie Shepp, υποδέχεται τη Sheila Jordan, μια από τις σημαντικότερες κυρίες της τζαζ φωνητικής τέχνης. Όταν επάνω σε μια σιδερένια ράβδο τρίψουμε αρκετές φορές προς την ίδια κατεύθυνση ένα μαγνήτη, η ράβδος μαγνητίζεται περισσότερο από όσο με απλή επαφή (Εικ. 4.16).

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν τόσο οι απουσίες πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και οι απολογητικού τόνου παρεμβάσεις τους.

Η τέχνη της Sheila Jordan, μέσα στο τεράστιο φάσμα της vocal jazz που υπήρξε, ως επί το πλείστον, γένους θηλυκού, έφερε σε αμηχανία την παγκόσμια κριτική κάθε φορά που προσπάθησε να την κατηγοριοποιήσει στιλιστικά. Τέλος, όταν ο μαγνήτης είναι αρκετά ισχυρός δεν είναι απαραίτητο το καρφί ή η ράβδος να έρθουν σε επαφή με αυτόν.

Ο κ. Παπαντωνίου… προσπάθησε

Είπαν, κατά καιρούς, πως η φωνή της θυμίζει τρομπέτα, πως έχει κάτι από τον τρόπο που αυτοσχεδιάζει ένα σαξόφωνο, λίγο αργότερα ότι είναι πολύ "διακοσμητική", "εύκαμπτη", "ευέλικτη", "καθαρή", υπέρ το δέον λαρυγγική ή γεμάτη έπαρση. Όταν τα πλησιάσουμε αρκετά στο μαγνήτη, μαγνητίζονται.

Τις αρνητικές εντυπώσεις από την πρωθυπουργική ομιλία επιχείρησε να διασκεδάσει χθες, ο "μονίμως αισιόδοξος" υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κατέβαλε προσπάθειες να πείσει τη βουλή ότι "όλα βαίνουν καλώς", χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όσο για την τεχνική της ότι έχει μια "δόση παιδικής αφέλειας" αλλά την ίδια στιγμή ότι είναι πολύ "σοφιστικέ".

Σε αυτή την περίπτωση, λέμε, ότι το καρφί ή η ράβδος μαγνητίζονται με επαγωγή (Εικ. 4.17).

Το ίδιο "παγωμένοι" άκουγαν τον κ. Παπαντωνίου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να παραθέτει αριθμούς και οικονομικούς δείκτες για να εισπράξει μερικά χλιαρά χειροκροτήματα.

Κάποιοι άλλοι έβλεπαν στην τραγουδιστική της εκφορά, στον τρόπο να χειρίζεται τις λέξεις, μια θαυμαστή ευκινησία. Άρα ένα αντικείμενο από σιδηρομαγνητικό υλικό, όπως το καρφί και η σιδερένια ράβδος, είναι δυνατό να μαγνητιστεί με επαφή, τριβή ή επαγωγή.

Η "μονομαχία" Καραμανλή - Σημίτη

Είναι αλήθεια ότι εκείνη ισχυρίστηκε πάντα ότι "έμαθε την τζαζ ακούγοντας κυρίως τα πνευστά όργανα".

Εικόνα 4.15 Όταν μια μικρή μη μαγνητισμένη ράβδος έλθει σε επαφή με ένα μαγνήτη, έλκει και αυτή μεταλλικούς συνδετήρες.

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και τη νύχτα της Κυριακής, όταν ο κ. Σημίτης σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν χειροκροτήθηκε ούτε μια φορά, παρά μόνο στην ολοκλήρωσή της και μόνο από τους μισούς περίπου εκ των παρισταμένων βουλευτών του κόμματός του.

Ποια ήταν, λοιπόν, αυτή η νεαρή λευκή που γαλουχήθηκε στη σπουδαία τζαζ σκηνή του Ντιτρόιτ στα μέσα του '40, "στήνοντας αυτί" έξω από τα κλαμπ της πόλης, εκεί που πρωτοεμφανιζόταν ο Charlie Parker, αφού τα πενιχρά της οικονομικά δεν της επέτρεπαν να μπει μέσα;

Εικόνα 4.16 Όταν πάνω σε μια σιδερένια ράβδο τρίψουμε αρκετές φορές προς την ίδια κατεύθυνση τον ένα πόλο κάποιον μαγνήτη, η ράβδος γίνεται και αυτή μαγνήτης!

Για τις εκλογές

"Για μας τους μουσικούς, τότε, δεν υπήρχαν φυλετικές διακρίσεις.

Εικόνα 4.17 Όταν επάνω από μια ράβδο μαλακού σιδήρου τοποθετήσουμε ένα ισχυρό μαγνήτη, η ράβδος έλκει μικρά σιδερένια αντικείμενα.

Με έκπληξη οι βουλευτές άκουγαν τον πρωθυπουργό να εμμένει στις επιλογές της κυβέρνησής του, παρά το σαφές μήνυμα των πρόσφατων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση:

Ο μαύρος και ο φτωχός λευκός έτρωγαν ακριβώς το ίδιο φαγητό", θα πει το 1978 σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Jazz Magazine.

"Κανένα βήμα πίσω, κανένας συμβιβασμός στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα.

Μια λευκή bebop girl;

Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του λαού, στον καιροσκοπισμό αντιφατικών συνθημάτων της αντιπολίτευσης".

Ναι άλλα ο χαρακτηρισμός δεν την περιγράφει επακριβώς.

Την απάντηση την έδωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι κέρδισε και τη μάχη των εντυπώσεων.

Μπορεί το πρώτο πράγμα που επιχείρησε να κάνει με την τζαζ να ήταν ένα scat (φωνητικός αυτοσχεδιασμός) εμπνευσμένο από τη Σάρα Βον και την Έλα Φιτζέραλντ, την ίδια στιγμή όμως μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια jazz singer τραγουδώντας αργόσυρτα, σχεδόν μιλητά, μια μπαλάντα που είχε ακούσει από την Μπίλι Χολιντέι.

"Ο πρωθυπουργός έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία.

Δεν έμοιαζε όμως με καμία.

Οι πολίτες ζητούν το νέο να συγκρουσθεί με το σημερινό παρακμιακό κράτος για ένα νέο ξεκίνημα".

Ούτε τότε ούτε βέβαια αργότερα, όταν στις αρχές του '50 έφτασε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει αλλά και να σπουδάσει δίπλα στον μεγάλο πιανίστα Λένι Τριστάνο.

Για τα εθνικά θέματα

Μια μεγάλη καριέρα είχε πλέον αρχίσει.

Ο κ. Σημίτης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα εθνικά θέματα γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καραμανλή να επισημάνει - χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του- ότι "επί των ημερών του σημερινού πρωθυπουργού αποθρασύνθηκε η Τουρκία και ότι η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση τα εθνικά".

Η Σίλα Τζόρνταν πλούτισε την τέχνη της φωνητικής τζαζ με μια αυθεντική φωνή που μπορούσε να ισορροπεί ακροβατώντας ανάμεσα στο τραγούδι και τον αυτοσχεδιασμό με πραγματικά δικό της τρόπο.

Για την ΟΝΕ

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να το αντιληφθούν οι δισκογραφικές εταιρείες.

Ο πρωθυπουργός ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, διαβεβαιώνοντας, χωρίς ωστόσο πειστικό τρόπο, ότι αν συνεχισθεί "αταλάντευτη η πολιτική της κυβέρνησης, η Ελλάδα του 2000 θα έχει επιτύχει την ένταξή της ως το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ".

Ας είναι καλά ο συνθέτης Τζορτζ Ράσελ που της εξασφάλισε μόλις το '62 ένα συμβόλαιο με την Blue Note για να ηχογραφήσει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, το εκπληκτικό "Portrait of Sheila".

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί υπονομεύει στην πράξη την πορεία για την ΟΝΕ και αδυνατίζει τη θέση της χώρας διεθνώς:

Έκτοτε χάραξε πολλά και διάφορα μονοπάτια, κάνοντας στυλ την ελευθερία να αλλάζει στυλ κάθε φορά που το απαιτούσαν οι πολλές και διαφορετικές συνεργασίες και οι πειραματισμοί της.

"Έχετε συμβιβασθεί με την παρακμή.

Η Σίλα Τζόρνταν κουβαλάει μαζί της σήμερα 75 χρόνια, μερικά από τα οποία βαραίνουν περισσότερο γιατί τα σημάδεψαν οι στερήσεις, η φτώχεια, το αλκοόλ, η αγωνία να μην αναγκαστεί να νοθεύσει την τέχνη της, πράγμα επικίνδυνο για μια γυναίκα που, σε δύσκολους καιρούς, διεκδίκησε τη θέση της σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Έχετε ακέραια την ευθύνη για το σημερινό τριτοκοσμικό κράτος" τόνισε.

INFO

"Σφυροκόπημα" εξ αριστερών

Sheila Jordan με το κουαρτέτο της στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210-9213.310) έως και την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

Έντονα επικριτικοί προς την κυβέρνηση ήταν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισήμαναν ότι ο κ. Σημίτης με την προσφυγή στην ψήφο εμπιστοσύνης προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Στις 10.30.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έκανε λόγο για "μήνυμα εκβιασμού και κινδυνολογίας προς τον ελληνικό λαό με διλήμματα του τύπου ή θα αγωνισθούμε όλοι μαζί ή θα χαθούμε όλοι μαζί".

Είσοδος με ποτό 25 ευρώ, φοιτητικό 18 ευρώ.

Η κ. Παπαρήγα απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός της σε συμμαχική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, ή μια οικουμενική κυβέρνηση.

Για αναγόρευση σε μέθοδο πολιτικής συμπεριφοράς των εκβιαστικών πολιτικών μηνυμάτων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ χαρακτήρισε το αίτημα του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης ως αίτημα "πανικού και σπασμωδικότητας, πολιτικό ανέκδοτο που προκαλεί κλαυσίγελο".

Καταλόγισε, επίσης, στον κ. Σημίτη ότι "επιστρατεύει εκβιαστικά τους θεσμούς του πολιτικού συστήματος για να λύσει προβλήματα σκοπιμότητας του προσωπικού του κύκλου εξουσίας".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, "ο κ. πρωθυπουργός προκάλεσε την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, για να ξεκαθαρίσει εσωκομματικούς λογαριασμούς, αποδεικνύοντας έτσι ότι στο βωμό των προσωπικών πολιτικών στρατηγικών θυσιάζει ακόμη και το κύρος του κοινοβουλίου και των δημοκρατικών θεσμών". Χαρακτήρισε "οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδη την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης" και προέβλεψε ότι με αυτή την υποτελή στάση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την επόμενη μάλιστα της ένταξής μας στην ΟΝΕ, θα συνεχισθεί με σκληρότερο ακόμη τρόπο η δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ο νέος… Μαρκεζίνης

Ο κ. Παπαντωνίου παίρνοντας το λόγο χθες προσπάθησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εμφανίσει τον πρωθυπουργό ως νέο Μαρκεζίνη υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη υποτίμηση θα αποδειχθεί εξίσου επιτυχής με εκείνη του 1953.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απάντησε με τη μονότονη επωδό της "καμένης γης", που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993. Καθυστερήσαμε, υποστήριξε, γιατί ξεκινήσαμε από αρνητικό σημείο εκκίνησης όταν αναλάβαμε κυβέρνηση.

"Βρισκόμαστε μπροστά στην πόρτα" ισχυρίστηκε ο υπουργός και παρουσίασε όλους τους δείκτες και τους ρυθμούς ανάπτυξης να βαίνουν ικανοποιητικά. Η εικόνα αισιοδοξίας, που προσέφερε ο κ. Παπαντωνίου στοιχειοθετήθηκε από την παρουσίαση προγραμμάτων που προχωρούν καλά, από ιδιωτικοποιήσεις που ολοκληρώνονται και από την εξυγίανση των ΔΕΚΟ που επίκειται.

Αντιπολιτευτικές βολές ακριβείας

Παρά τις άμεσες παρεμβάσεις των Μ. Λιάπη και Δ. Τσοβόλα, που αντέδρασαν έντονα στα όσα υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου, εκείνος προτίμησε τη σιωπή.

"Αν επαναλάβετε αυτά τα επιχειρήματα στις εκλογές, δεν θα χάσετε μόνο την πλειοψηφία αλλά και την εμπιστοσύνη του λαού" του είπε ο Μ. Λιάπης, ενώ πρόβλεψε ότι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ θα μεταβληθούν από θεριά σε πληγωμένα θεριά.

Ο Δ. Τσοβόλας κάλεσε τον υπουργό να πάψει να ασχολείται συνεχώς με τους αριθμούς και τα νούμερα, αλλά να ασχοληθεί με την ανεργία που αυξάνεται διαρκώς και με τη δυστυχία των πολιτών.

Η κυβέρνηση δέχθηκε χθες τα πυρά της αντιπολίτευσης από τους βουλευτές που πήραν το λόγο.

Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά και χειροπιαστή απόδειξη πολιτικής αδυναμίας, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέτει υπό την κρίση της κοινοβουλευτικής ομάδας ακόμη και την επιχείρηση ενός ασήμαντου ανασχηματισμού. Ενός ανασχηματισμού - απλή ανακύκλωση μεταχειρισμένων υπουργών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Εξίσου επικριτική ήταν και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι το τιμόνι της κυβέρνησης κρατάει ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Ο ελληνικός λαός έστειλε στην κυβέρνηση ένα μήνυμα, που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Ο ελληνικός λαός όμως δεν θα δείξει άλλη υπομονή στις επόμενες εκλογές.

Ο Γ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε με την ομιλία του στη βουλή να εμπνεύσει ούτε τους βουλευτές του κόμματός του, που τον υποδέχθηκαν παγερά, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης.

Τα… οικεία βέλη

Για τον διαγραφέντα πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν συνδέεται με τα προβλήματα ηγεσίας του κινήματος. Χαρακτήρισε τη σύμβαση για το φυσικό αέριο ως σύμβαση ντροπής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την απόφασή του να τον διαγράψει παραβίασε κραυγαλέα το καταστατικό του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αδαμόπουλος, έκανε λόγο για φθορά του ΠΑΣΟΚ, η οποία όπως είπε δεν ξεκινάει από την ΟΝΕ, αλλά από τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. "Το ΠΑΣΟΚ" ανέφερε χαρακτηριστικά, "πρέπει να συναντηθεί με το άλλο μισό ΠΑΣΟΚ".

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για "παλαιοπολιτική" και επεσήμανε ότι "κρύβετε πίσω από το λόγο ιδεολογικά κενά". Παραδέχθηκε, όμως, ότι η πορεία της κυβέρνησης είχε και λάθη και παλινδρομήσεις. Χαρακτήρισε φυσιολογική τη φθορά στο μέσον της θητείας της κυβέρνησης, όπως καταγράφηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τόνισε ότι η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και ο στόχος της συζήτησης είναι η επαναπολιτικοποίηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.