Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αντιπολιτευτικά μαθήματα αφ' υψηλού ) 

ΑΙΧΜΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Το άγαλμα του Ναπολέοντος διχάζει τη Βενετία

Ερωτήσεις - Ασκήσεις

Αντιπολιτευτικά μαθήματα αφ' υψηλού

Διακόσια χρόνια μετά την κατάκτηση της Βενετίας ο Ναπολέων Βοναπάρτης… δικάζεται, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κλοπές έργων τέχνης ανεκτίμητης αξίας. 1. Συμπληρώστε τις προτάσεις:

Με αφορμή τις βουλευτικές παρατυπίες και την επεισοδιακή συζήτηση για τις αστικές συγκοινωνίες, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε εμμέσως σκληρότερη στάση

Η κίνηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την επανατοποθέτηση ενός αγάλματος του Γάλλου αυτοκράτορα στην καρδιά της Βενετίας, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ο χώρος γύρω από έναν μαγνήτη, όπου είναι δυνατό να ασκηθούν μαγνητικές δυνάμεις, ονομάζεται ………………… .

ΑΘΗΝΑ.

"Σύμφωνοι, ο Ναπολέων έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε ένα μέρος της ιστορίας της πόλης.

Τα ρινίσματα του σιδήρου διατάσσονται, όταν βρεθούν μέσα σε ένα ……………………………… , κατά μήκος γραμμών.

Κριτική στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ σχετικά με τον τρόπο που οφείλει να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, άσκησε χθες δημόσια στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρός της, Κ. Μητσοτάκης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Όπως άλλωστε και ο Μουσολίνι.

Οι γραμμές αυτές λέγονται ……………… γραμμές του ……………… Το σύνολο των ……………… γραμμών αποτελεί το μαγνητικό……………… του ……………… .

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς, από την ηγεσία της ΝΔ, να σκληρύνει κι άλλο την αντιπολιτευτική της τακτική, λέγοντας προς τον κ. Κακλαμάνη ως σχόλιο για την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας:

Πρέπει δηλαδή να στήσουμε άγαλμα και σε εκείνον μ' αυτό το σκεπτικό", δήλωνε ο δικηγόρος Μάριο Ντέλια που οργάνωσε τη δίκη.

Ο προσανατολισμός μιας μαγνητικής βελόνας κατά τη διεύθυνση βορρά-νότου οφείλεται στην ύπαρξη του γήινου ……………… .

"Υπάρχει προηγούμενο;

Το άγαλμα, φιλοτεχνημένο από τον Ντομένικο Μπάντι, έγινε κατά παραγγελία Βενετών εμπόρων ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Γάλλο αυτοκράτορα επειδή μετέτρεψε το λιμάνι της πόλης σε αφορολόγητη ζώνη.

Το άκρο της βελόνας που στρέφεται προς το βορρά λέγεται ……………… και το άλλο, αντίστοιχα, ……………… .

Θυμάστε εσείς να ξανάγινε αυτό στην αίθουσα;

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου το 1811 και παρέμεινε ως το 1814, όταν η Βενετία περιέπεσε στα χέρια των Αυστριακών.

Η Γη συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος ………………, του οποίου ο ……………… βρίσκεται κοντά στο γεωγραφικό βόρειο πόλο και ο ……………… , κοντά στο γεωγραφικό νότιο πόλο.

Και θα το δεχόσασταν εσείς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος;

Τότε ο ανδριάντας είχε μεταφερθεί στο κοντινό νησί Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε.

2. Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ενός μαγνητικού πεδίου;

Εγώ δεν θα το δεχόμουν ποτέ, κύριε πρόεδρε, και δεν θα το άφηνα ποτέ να γίνει, αν είχα την ευθύνη της αντιπολιτεύσεως σήμερα…".

Έκτοτε, οι ιστορικοί έχασαν τα ίχνη του ως τη στιγμή που παρουσιάστηκε σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις πριν από ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη.

3. Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος πόλος ενός μαγνήτη είναι βόρειος και ποιος νότιος;

Αμέσως η ένταση πέρασε στους διαδρόμους της Βουλής καθώς η φράση αυτή του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύτηκε από βουλευτές όλων των πτερύγων ως ευθεία βολή κατά του προέδρου της ΝΔ, κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Δ. Σιούφα, που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη διάσκεψη των Προέδρων, στο όργανο δηλαδή που αποφασίζει τον τρόπο συζήτησης και τον αριθμό των συνεδριάσεων για κάθε νομοσχέδιο.

"Η επιστροφή του αγάλματος στη Βενετία αποφασίστηκε επειδή κρίθηκε ως βενετσιάνικο έργο τέχνης και επειδή ο Ναπολέων θεωρείται κομμάτι της ιστορίας της", είπε ο Γάλλος ιστορικός Ζερόμ Ζισενίς.

4. Σχεδιάστε τις δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου: α) Ενός ραβδόμορφου μαγνήτη, β) Της Γης.

Ο Β. Μεϊμαράκης

"Είναι σαν να βάζεις άγαλμα του ένδοξου Βρετανού ναυάρχου Νέλσον στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι!", αντέταξε ο Μάριο Ντέλια.

Τι παρατηρείτε;

Ο Δ. Σιούφας αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση Μητσοτάκη, ενώ ο Β. Μεϊμαράκης γνωρίζοντας ότι τα βέλη δεν στόχευαν τον ίδιο, αλλά τους υψηλότερα ιστάμενους του, περιορίστηκε λίγο αργότερα να πει στη Βουλή:

5. Με ποιους τρόπους μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία με την οποία ασκείται μαγνητική δύναμη;

"Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο μέσο που έχει στη Βουλή είναι οι ονομαστικές ψηφοφορίες".

6. Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τις μαγνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια των δυναμικών γραμμών ενός μαγνητικού πεδίου;

Λίγο αργότερα ωστόσο συγκρούστηκε με τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη, με αφορμή τα στοιχεία που του είχε επισήμως ζητήσει σχετικά με τις προμήθειες στις αστικές συγκοινωνίες.

7. Στερεώνουμε μια μαγνητική βελόνα πάνω σε ένα φελλό που επιπλέει μέσα σε μια λεκάνη γεμάτη νερό.

Όταν ο υπουργός αντί των στοιχείων του έφερε ένα χαρτί με ημερομηνία 31/12/97, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Μεϊμαράκης αντέδρασε έντονα λέγοντας στον υπουργό:

Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί;

"Τι κωλόχαρτο είναι αυτό;

α) Η βελόνα με το φελλό θα στραφεί έτσι ώστε ο βόρειος πόλος της να κατευθύνεται προς το βορρά και ο νότιος προς το νότο και τελικά θα ισορροπήσει.

Εγώ σας ζήτησα τις προγραμματικές συμφωνίες των ετών '94 έως '97 και σεις μου πετάτε αυτό;".

β) Θα στραφεί ο βόρειος πόλος της προς το νότο και ο νότιος προς το βορρά και τελικά θα ισορροπήσει.

Η αφορμή και η αιτία

γ) Θα στραφεί ο βόρειος πόλος της προς το βορρά και ο νότιος προς το νότο και θα κινηθεί κατά τη διεύθυνση βορρά-νότου.

Αφορμή για την έκρηξη Μητσοτάκη υπήρξαν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και επίδειξη ισχύος που μεταχειρίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία χθες στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί όπως όπως επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

Να αιτιολογήσετε την άποψη σας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έμεινε αδρανής, αλλά αντίθετα έδωσε σκληρή μάχη με αλλεπάλληλες ονομαστικές ψηφοφορίες, προσπαθώντας να εμποδίσει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Η προκλητική εμμονή της κυβέρνησης να "περάσει" με τη διαδικασία της… αρεσκείας της το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, φτάνοντας στο σημείο να παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής για να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση, προκάλεσε πρωτοφανή ένταση στην πρωινή, εμβόλιμη συνεδρίαση της ολομέλειας και ένα διαδικαστικό "μαραθώνιο" αντεγκλήσεων και διαξιφισμών, καθώς 14 βουλευτές δεν μπόρεσαν να μιλήσουν καθόλου επί της αρχής ενώ δεν έγινε και καμία δευτερολογία.

Κατά της κυβέρνησης

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης και την κυβέρνηση, ότι φοβήθηκε να ζητήσει οργανωμένη συζήτηση για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης. Και αναφερόμενος στη βίαιη διακοπή της προχθεσινής συνεδρίασης, πρόσθεσε: "Αυτή τη φορά η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής. Θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

Ταυτόχρονα και παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έδινε μάχη για να συγκεντρώσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί επί της αρχής του το νομοσχέδιο. Για να εξασφαλιστεί μάλιστα η κυβερνητική πλειοψηφία, χρειάστηκε να ξεκινήσει με καθυστέρηση μιάμισης ολόκληρης ώρας η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει η ΝΔ!!!

Για "πολιτικό τσαμπουκά, αυταρχισμό και αλαζονεία", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης έριξε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι σωρεία τροπολογιών.