Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( κοντά στο πασοκ υπό όρους οι "πέντε" :: 20/1/2006 21:06:39) 

Ανοιχτή συνεργασία ΜΑΤΙΕΣ

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Στην περίπτωση που τελικά η Χαριλάου Τρικούπη δώσει το χρίσμα για το δήμο Θεσσαλονίκης στον κ. Μπουτάρη, θα προτιμούσαν μία πιο ανοιχτή σχέση συνεργασίας και όχι τη μετατροπή τους σε κλειστό κομματικό ψηφοδέλτιο.

Όχι φυλακή!

Την ίδια περίοδο ο ποιητής που στρέφεται πια από τα παλιά ιταλικά σονέτα και τους αυτοσχέδιους στίχους σε έργα μεγαλύτερης έκτασης, στα οποία υμνείται κυρίως η Επανάσταση, γράφει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν (Μάιος 1823), ποίημα 158 στροφών, που εκδόθηκε στα 1825 και του οποίου οι δύο πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και μελοποιήθηκαν από τον Κερκυραίο συνθέτη και φίλο του ποιητή Νικόλαο Μάντζαρο. Η εξέλιξη αυτών των υποθέσεων μέσα στους επόμενους μήνες -το αργότερο έως το Μάιο- θα κρίνει τελικά και το κατά πόσο ο κ. Μπουτάρης θα δώσει το "παρών" στις τοπικές εκλογές από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ύμνος είχε μεγάλη απήχηση, μεταφράστηκε σε ξένες γλώσσες και ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού.

Καθολική της κίνησης των πέντε δεν υπάρχει, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει το σύνολο των τοπικών δυνάμεων του Κινήματος. Το μηχανάκι, καινούργιο, γυαλιστερό, "τσίλικο" με δυο λόγια, βρίσκεται έξω από το κουρείο της πλατείας με τα κλειδιά επάνω του.

Την ίδια εποχή εμπνεύστηκε την ωδή Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάιρον (ο Σολωμός θαύμαζε ιδιαίτερα τον Βύρωνα και γιατί καταφέρθηκε ενάντια στην τυραννία και γιατί πέθανε παίρνοντας ενεργό μέρος στον ελληνοαπελευθερωτικό αγώνα), ενώ το 1824 αρχίζει τη φιλόδοξη σύνθεση του Λάμπρου, έργου λυρικού επηρεασμένου από την ποιητική τεχνοτροπία του

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Ο νεαρός, μπατίρης και μελαγχολικός, το βλέπει απ' τη γωνία, και τρέχουν τα σάλια του.

Βύρωνα, που όμως δε θα ολοκληρωθεί ποτέ (το 1826 ο ποιητής θα επεξεργαστεί και πάλι το ποίημα αυτό).

Κοντά στο ΠΑΣΟΚ υπό όρους οι "πέντε"

"Ε, ρε και να το καβάλαγα για μια ωρίτσα, να τρέξω, να κάνω καμιά σούζα, να περάσω κι απ' την Αννούλα, για να με δει…" σκέφτεται.

Τότε έγραψε και το πρώτο από τα δύο πεζά του έργα, το Διάλογο (1824), όπου θα υπερασπιστεί τη λαϊκή γλώσσα.

Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ

Και, ξάφνου, το αποφασίζει: σαλτάρει, πηδάει στη σέλα και γίνεται καπνός.

Το δεύτερο πεζό του Σολωμού είναι Η γυναίκα της Ζάκυθος (ποίηση και πρόζα μαζί) γραμμένο κι αυτό την ίδια εποχή.

Μπουτάρης για δήμαρχος. Η κίνηση των πέντε διαθέτει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμεί τη στήριξη του κινήματος ακόμη και με άλλον επικεφαλής

"Πιάστε τον", φωνάζει ο κουρέας, "πιάστε τον!", φωνάζει κι ο ανθοπώλης.

Το 1825 συνθέτει το επίγραμμα Η καταστροφή των Ψαρών, έξοχο παράδειγμα πυκνού και γνωμικού λόγου.

Αναταράξεις προκαλεί ήδη στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του επιχειρηματία Γιάννη Μπουτάρη για τον κεντρικό δήμο της πόλης.

Σε λίγο, ο νεαρός βρίσκεται στο Τμήμα.

Η απόφαση του κ. Μπουτάρη -ο οποίος στις εκλογές του 1998 είχε στρατευτεί στο πλευρό του Σπύρου Βούγια και στις εκλογές του 2002 συμμετείχε στο συνδυασμό του Αγάπιου Σαχίνη- ήταν απλά θέμα χρόνου, καθώς είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες, από τη στιγμή που παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και αποχώρησε από τη δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Τώρα".

Σαββατοκύριακο θα μείνει "μέσα", και τη Δευτέρα, γραμμή για Αυτόφωρο.

Η μετεξέλιξη της γνωστής "κίνησης των πέντε" σε δημοτική κίνηση με κεντροαριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά απασχολεί και σε έναν βαθμό προβληματίζει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο όμως και τα κόμματα της Αριστεράς.

Πόσο "θα φάει" ο νεαρός κλέφτης;

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι πέντε έχουν διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία του Κινήματος, καθώς και τη στήριξη σημαντικής μερίδας των τοπικών δυνάμεων του κόμματος.

Δύο μήνες;

Καθολική αποδοχή όμως δεν υπάρχει, καθώς κομματικά αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει το σύνολο των τοπικών δυνάμεων του Κινήματος ούτε θα αποκτήσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.

Τρεις μήνες;

Οι πέντε ακολουθούν μία τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που κινείται στη λογική τού "βλέπουμε και κάνουμε", προσδοκούν στη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη και δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε ένα ευρύτερο σχήμα, ακόμη και με άλλον επικεφαλής, εάν αυτή είναι η επιθυμία της ηγεσίας του Κινήματος.

Περισσότερο;

Βέβαια σε διακηρυκτικό επίπεδο οι πέντε ούτε επιδιώκουν ούτε επιθυμούν να ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ.

Και τι θα γίνει, αν πάει στη φυλακή;

ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Θα βάλει μυαλό και δεν θα ξαναπλώσει χέρι σε ξένη ιδιοκτησία;

Στο χώρο της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη οι πέντε από την αρχή της συνεύρεσής τους βρέθηκαν στο στόχαστρο των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Δεν θα ήταν καλύτερο, αντί να οδηγηθεί στο "φρέσκο" να εκτίσει την ποινή του, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο;

Το θέμα απασχόλησε σοβαρά και τα κομματικά επιτελεία, με αυτό του ΚΚΕ να δηλώνει τελικά ικανοποιημένο από την αποχώρηση του κ. Μπουτάρη από το συνδυασμό Σαχίνη και με αυτό του ΣΥΝ να βρίσκεται ακόμη στη δίνη μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης για τη συμμετοχή του Ανδρέα Κουράκη στη νέα δημοτική κίνηση.

Δεν θα ήταν καλύτερο, αυτό το τρίμηνο, αυτό το τετράμηνο, να ποτίζει δημόσια πάρκα, να κρατάει συντροφιά σε γερόντισσες, να βοηθάει στη μεταφορά ταχυδρομικών δεμάτων;

Στον ΣΥΝ αλλά και στη δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" του Τάσου Κουράκη το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ όχι μόνο για τον Ανδρέα Κουράκη -που επιμένει στη μη παραίτησή του από το δημοτικό συμβούλιο- αλλά και για την ομάδα των στελεχών του κόμματος που υποστηρίζει τους πέντε και τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη.

Αυτά όλα, οι "τετράγωνοι" Γερμανοί, τα βάλανε κάτω, πριν από μια δεκαετία.

Η τοπική ηγεσία του κόμματος όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφών -αρχικά του Ανδρέα Κουράκη- αλλά φαίνεται πως τελικά θα οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και κατέληξαν στο συμπέρασμα:

Η στάση αυτή αποτελεί και μία ξεκάθαρη απάντηση στον επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης της "Παρέμβασης" και πρώην συντονιστή του κόμματος Στέργιο Πιτσιόρλα, που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη.

Όχι φυλακή. Δουλειά. Με τον τρόπο αυτό, και οι κρατούμενοι θα καταλαβαίνουν, στο πετσί τους, το λάθος τους και οι φυλακές θα "αναπνέουν" και η κοινωνία θα επωφελείται. Και κάτι ακόμη: το κράτος θα γλιτώνει λεφτά (λεφτά που "σκάνε" οι φορολογούμενοι), αφού δεν θα ταΐζει, μεσημέρι-βράδυ, τους κρατούμενους, στην "μπουζού".

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί σύντομα και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες αντιληφθήκαμε, επιτέλους, ότι ένας άνθρωπος που καταδικάζεται και πάει στο "γκεζί", δεν είναι "ένας… Εβραίος, που έχει ένα βαρέλι γεμάτο όρθιες πρόκες και ρίχνει μέσα στο βαρέλι τα παιδιά για να τους πιει το αίμα". Είναι ένας συμπολίτης μας, που έπεσε σ' ένα παράπτωμα, έκλεψε, έδειρε, έβρισε, τράκαρε με το αυτοκίνητό του και, σύμφωνα με τον νόμο, οφείλει να πληρώσει.

Κάτι σχετικό, "μικρό", όμως, θυμάμαι, είχε ζητήσει και μία εισαγγελέας. Τώρα, η τομή είναι πολύ μεγαλύτερη. Καίρια. "Φυλακή ή δουλειά;". Διάλεξε. Πιστεύω, ότι όλοι θα διαλέγουν τη δουλειά. Και με την κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος, που αναμένεται, θα φύγουν από τα κελιά τους και θα κοιμούνται στα σπίτια τους, μετά την "κοινωνική εργασία" τους, οι 650 κρατούμενοι που εκτίουν σήμερα ποινές, έως τρία χρόνια.

Θέλω να σφίξω το χέρι του Φ. Πετσάλνικου, για την απόφασή του. Προχωράμε. Και το σωφρονιστικό μας σύστημα βελτιώνεται αισθητά.