Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ξανά υποψήφιος ο παπαγεωργόπουλος :: 20/1/2006 21:06:32) 

"Η προσπάθεια για την αναγέννηση της πόλης θα συνεχιστεί", δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Β. Παπαγεωργόπουλος.

ΑΙΧΜΕΣ

Η ζωή του

ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ

Μάθημα για όλους τους οδηγούς

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Σολωμός θα μεταβεί στην Ιταλία, όπου κατ' αρχάς θα φοιτήσει στο Λύκειο της Κρεμόνας και έπειτα θα σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Παβίας.

Ξανά υποψήφιος ο Παπαγεωργόπουλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη Ζάκυνθο θα επιστρέψει το 1818 και από το 1828 θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Κέρκυρα.

Mε θέλει ο κόσμος. Με τη βεβαιότητα της αποδοχής των δημοτών ο δήμαρχος συνεχίζει- Προβληματισμός για Καρατζαφέρη

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για δυστύχημα, στο οποίο υπάρχει συνυπευθυνότητα (ίσως καθοριστική) του ανθρώπινου παράγοντα και το μάθημα για όλους τους οδηγούς είναι διπλό.

Η ποιητική δημιουργία του Σολωμού κατανέμεται σε δύο περιόδους: τη ζακυνθινή, από την επιστροφή στο νησί του μέχρι το 1828, και την κερκυραϊκή, που περιλαμβάνει την ώριμη δημιουργία του και τελειώνει με το θάνατο του στην πρωτεύουσα των Ιονίων νήσων.

Την επιβεβαίωση μιας προειλημμένης απόφασης, που αφορά την τρίτη υποψηφιότητα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αποτέλεσε η δημοσκόπηση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η "ΜτΚ" για τα δημοτικά της Θεσσαλονίκης.

Πρώτον, ακόμη και οι πιο έμπειροι και ικανοί οδηγοί (όπως εκείνοι των ΚΤΕΛ που εμφανίζουν το ένα τρίτον της επικινδυνότητας των οδηγών Ι.Χ.) οφείλουν να είναι συνεχώς ιδιαίτερα προσεκτικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή την κακή συγκυρία στην οδική κυκλοφορία.

Στην Ιταλία ο Σολωμός μυήθηκε στο ρομαντισμό, γνώρισε σημαντικούς εκπροσώπους των ιταλικών γραμμάτων και επηρεάστηκε από το έργο τους και συνέθεσε πάμπολλους στίχους στα ιταλικά.

Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι θα είναι παρών στη δημοτική κάλπη του Οκτωβρίου τόσο την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου όσο και την Τετάρτη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδυασμού του.

Δεύτερον, όλοι οι οδηγοί οφείλουν να εκπαιδευτούν στην οδήγηση κάτω από ειδικές συνθήκες (χιόνι, πάγος, νύχτα) και να προσαρμόζουν την ταχύτητα και τους ελιγμούς του οχήματός τους στις συγκεκριμένες καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επιστρέφοντας στη Ζάκυνθο ο ποιητής, ώριμος κοινωνικά και καλλιτεχνικά, θα αποκαταστήσει την επαφή του με τη μητρική του γλώσσα.

"Η προσπάθεια για την αναγέννηση της πόλης θα συνεχιστεί", δήλωσε μπροστά στη βασιλόπιτα που έγραφε: "Αναγέννηση 2006 - 2010", ενώ στη συνέντευξη Τύπου δήλωνε:

Το θέαμα του λεωφορείου στον ποταμό Αλιάκμονα, που πήρε μαζί του 15 ανθρώπινες ζωές (όσες δηλαδή χάνονται κάθε δυόμισι ημέρες στα οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα), ξαναφέρνει στο προσκήνιο το παραμελημένο από άποψη οδικής ασφάλειας αστικό και υπεραστικό οδικό δίκτυο τη χώρας, όσο και τη μεγάλη απουσία ολοκληρωμένης και σοβαρής πολιτικής παρότρυνσης των οδηγών για καλύτερη συμπεριφορά (βλέπε την απαράδεκτη επίσημη παρότρυνση για παράβαση του ορίου ταχύτητας στην Αττική Οδό:

Σε αυτό θα τον βοηθήσει η συναναστροφή και η φιλία του με αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους, που δημιουργούσαν γύρω του φιλολογικούς κύκλους (Γ. Τερτσέτης, Α. Μάτεσις) και τον βοηθούσαν στις αναζητήσεις του.

"Έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία του λαού της Θεσσαλονίκης.

30 χλμ. σε 14 λεπτά σημαίνει οδήγηση με κατά μέσον όρο 128 χλμ. /ώρα).

Προσωπογραφία Δ. Σολωμού (Ανθολογία Σοκόλη)

Οι Θεσσαλονικείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν η παράταξη 'Αναγέννηση' να συνεχίσει την πορεία και την προσφορά της προς την πόλη.

Ο Σολωμός μελέτησε σε βάθος τη δημοτική ποίηση και χρησιμοποίησε την εικονοπλαστική της στη δική του ποίηση. Επιπλέον τα μεγαλύτερα έργα του είναι γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο, ένα δεκαπεντασύλλαβο που από τεχνική άποψη ο Σολωμός τον έφτασε στην τελειότητα. Πήτερ Μάκριτζ

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, από αυτή τη θέση".

Εντελώς ξένος προς τη λόγια παράδοση ο Σολωμός αφομοίωσε την ελληνική κληρονομιά - στην Ιταλία γνώρισε τον Όμηρο από την εξαιρετική έμμετρη μετάφραση του Μόντη (Monti) -, γράφει ο Πολυλάς στα Προλεγόμενα), τα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, τα δημοτικά τραγούδια αλλά και τα έργα τοπικών στιχουργών.

Ήδη, άλλωστε, από την Τρίτη σε δηλώσεις του (σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 56,6% των πολιτών δήλωνε ικανοποιημένο από το έργο του και το 64% επιθυμούσε τρίτη υποψηφιότητα) ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε σημειώσει:

Λέγεται ότι ο ποιητής άρχισε να γράφει στη μητρική του γλώσσα μετά τη συνάντηση που είχε με το Σπυρίδωνα Τρικούπη, το μετέπειτα ιστορικό.

"έχω πει ότι θα κάνω ό,τι επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς.

Σε μια επίσκεψη του στη Ζάκυνθο το 1822, κι ενώ περίμενε τον Μπάιρον, ο Τρικούπης ζήτησε να δει το Σολωμό.

Το μοναδικό κριτήριο για την απόφασή μου θα είναι το τι θέλουν οι πολίτες.

Όταν άκουσε μια ωδή του απόμεινε σκεφτικός και του είπε ότι αυτό που περιμένει τώρα η πατρίδα είναι μια ποίηση ελληνική («Η Ελλάδα περιμένει το Δάντη της»).

Βλέπω πάντως ότι θέλουν".

Σε λίγες μέρες ο ποιητής διάβασε στον Τρικούπη το ελληνικό ποίημα του Η Ξανθούλα.

Τοποθέτηση με την οποία εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε μια νέα υποψηφιότητα και έβαλε τέλος στα σενάρια περί άλλης ''γαλάζιας'' υποψηφιότητας στον κεντρικό δήμο, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την είσοδο στο παιχνίδι και του Γιώργου Καρατζαφέρη.

ΣΤΗ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε κομματικό επίπεδο οι εξελίξεις δημιούργησαν ικανοποίηση και επιβεβαίωσαν την άποψη που διατυπώνονταν από τα στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης πως "το δίδυμο σε δήμο και νομαρχία θα μείνει το ίδιο". Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης, μάλιστα, ενισχύθηκε και η αισιοδοξία για επικράτηση από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη αρκετά στελέχη εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τελικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα είναι υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση πάντως σημειώνουν πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν πως δεν θα αντλήσει ψηφοφόρους μόνο από το χώρο της ΝΔ αλλά σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Υπάρχουν, βέβαια, και σημεία προβληματισμού, όπως η αναμενόμενη φθορά από την οκταετή διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, αλλά και το αν υπάρξουν ορατά αποτελέσματα για τα μεγάλα έργα. Και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση ανησυχούν πως ο συνδυασμός της ΝΔ θα εισπράξει ενδεχόμενο μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

Βαγγέλης Πλάκας