Parallel Search
ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Στόχος να πέσουν οι τόνοι, αλλά…
Ποινικολόγοι κατά του αποκλεισμού της κάμερας από τις δίκες
Οι συλλογές
Ανοιχτά όλα τα μέτωπα
Τα "πυρά" ποινικολόγων και εγκληματολόγων δέχεται η νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό της τηλεοπτικής κάμερας από τις δίκες, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η δίκη της 17Ν. 4. Πρώτος ο Θεόδωρος Μανούσης (Βιέννη, 1814) συγκέντρωσε τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια και τα μετέφρασε, τα έδειξε μάλιστα και στον Γκαίτε προκαλώντας τον ενθουσιασμό του.
Η οξύτατη εσωκομματική κρίση που τάραξε τελευταία το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης αφενός κατέγραψε τις πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες του σε τοπικό επίπεδο, αφετέρου ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το λόγο για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Το ζήτημα κυριάρχησε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προχθές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών), στο οποίο οι εισηγητές αναζήτησαν και τα όρια μέσα στα οποία κινείται το πολιτικό έγκλημα. Ο πρώτος όμως εκδότης δημοτικών τραγουδιών ήταν ο Γάλλος ρομαντικός Κλωντ Φωριέλ (Claude Fauriel), ο οποίος συγκέντρωσε σε δύο τόμους τα δημοτικά ελληνικά τραγούδια (Chants populaires de la Grece moderne, l824 και 1825) από υλικό που προμηθεύτηκε από τους Έλληνες της Ιταλίας και των Επτανήσων.
Βέβαια κάποια στελέχη αρέσκονται να παρουσιάζουν την κρίση στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ως κατακλυσμό που απειλεί να πνίξει τα πάντα.
Στο συνέδριο, με θέμα "Εξουσία, κράτος δικαίου, πολιτικό έγκλημα", ο καθηγητής εγκληματολογίας κ. Ι. Πανούσης έκανε λόγο για "περιορισμό της λαϊκής δημοσιότητας" με τον αποκλεισμό της τηλεοπτικής κάμερας από τη δίκη της 17Ν και απέδωσε τη σχετική νομοθετική διάταξη στην "πολιτική αμηχανία ή την απουσία πολιτικής απέναντι σε μια τρομοκρατική δραστηριότητα που έχει έντονο πολιτικό στίγμα και πολιτικές επιπτώσεις…".
Η μετάφρασή τους έφερε σε επαφή τους δυτικούς φιλέλληνες με τον επαναστατημένο ελληνικό λαό.
Και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη πόλη μας. Στον ορισμό του πολιτικού εγκλήματος επικέντρωσε την εισήγησή του ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Ν. Παρασκευόπουλος, αναφέροντας ότι "είναι το έγκλημα που επιτυγχάνει ή επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική παρέμβαση με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ατομικά έννομα αγαθά".
Από τον κύκλο των ποιητών της Επτανησιακής Σχολής προέρχονται οι συλλογές των Α. Μανούσου (1850) και Σπ. Ζαμπέλιου (1852).
Η ίδια η γραμματέας του κόμματος Μ. Ξενογιαννακοπούλου, όταν ρωτήθηκε για την κρίση της Θεσσαλονίκης, απάντησε με μια δόση (αυτο)σαρκασμού: Κατά τον εισηγητή, η διάπραξη ανθρωποκτονιών με προσχηματικούς πολιτικούς στόχους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτικό έγκλημα, αντιθέτως η διάπραξη αδικημάτων, όπως η αντίσταση κατά της αρχής σε διαδηλώσεις και άλλες μαζικές κινητοποιήσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα.
Συλλογή ελληνικών δημοτικών τραγουδιών παρουσίασε και ο Γερμανός Πάσοβ (A. Passow) το 1860.
"Μπα, τι λετε, μάλλον δεν ξέρετε τι γίνεται στη Λάρισα".
Ο ποινικολόγος κ. Χρ. Αργυρόπουλος αποσύνδεσε από την πλευρά του το πολιτικό κίνητρο από το πολιτικό έγκλημα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, στην οποία τα κίνητρα των δραστών ήταν πολιτικά, και η δολοφονία καταγράφηκε ως σημαντικό πολιτικό γεγονός με ιστορικές επιπτώσεις, αλλά δεν θεωρήθηκε ποτέ πολιτικό έγκλημα.
Με φιλολογική ευσυνειδησία συγκέντρωσε ο Νικόλαος
Σε αυτό το πλαίσιο σύγχυσης και με δεδομένο ότι οδεύουμε προς μια εκλογική αναμέτρηση που έτσι κι αλλιώς θα προδικάσει πολλά, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης απέχει πολύ από το να μπορεί να ισχυριστεί ότι: - διαθέτει συγκεκριμένες και πολιτικά επεξεργασμένες θέσεις για την πόλη και το νομό, - αντιμετωπίζει τα οργανωτικά του προβλήματα συντεταγμένα και όχι σε κατάσταση ανεξέλεγκτης κρίσης, - είναι έτοιμο να πάρει πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το πλειοψηφικό ρεύμα για την αλλαγή συσχετισμών σε βάρος βέβαια της ΝΔ.
Πολίτης τα δημοτικά μας τραγούδια στη συλλογή του Εκλογές από τα τραγούδια του ελληνικού λαού (1914).
Να γυρίσουμε σελίδα
Ο ίδιος ο συντονιστής της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσαβδαρίδης εκτιμά πως η τελευταία κρίση, με αφορμή τη θέση της οργάνωσης για το σχέδιο Δοξιάδη-Καλατράβα για τη ΔΕΘ, ήταν μία τεχνητή και καθοδηγούμενη κρίση, η οποία δεν αποτυπώνει την εσωκομματική πραγματικότητα. Δηλώνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης μπορεί να βρει λύσεις χωρίς την παρέμβαση της Αθήνας, αρκεί να ξεφύγει από τη λογική του εσωτερικού εχθρού. "Να γυρίσουμε σελίδα" προτείνει, αλλά γνωρίζει πως στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι ούτε ρόδινα ούτε… πράσινα.
Στρατηγική αδράνειας
Η άλλη πλευρά καταλογίζει στην τοπική ηγεσία αδυναμία πρωτοβουλιών, που έχει πάρει "διαστάσεις απουσίας". Η επιθετικότητα που επέδειξαν στο θέμα της ΔΕΘ αποσκοπούσε στο να προβάλει την ανάγκη όξυνσης του αντιπολιτευτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ. "Πρέπει να ξεφύγουμε από τη διαχειριστική λογική και να αναμετρηθούμε με τη συντήρηση που κυριαρχεί στην πόλη", τονίζει η Βάσω Βογιατζοπούλου, η οποία θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης πρέπει να επιδιώξει το μεγάλο ανοιχτό κόμμα από το μικρό, την επικοινωνία με την αριστερά, την εξωστρέφεια και τον πολιτικό λόγο αποκάλυψης του συστήματος ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. "Η αδράνεια δεν είναι στρατηγική", επισημαίνει.
Υπάρχει φως;
Η τοπική εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει πως η λύση του προβλήματος πρέπει να επιδιωχθεί μέσω Αθήνας και κινείται αναλόγως στοχεύοντας σε ένα δεύτερο γύρο. Θυμίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος "δεν φοβήθηκε ποτέ του να πάρει δύσκολες αποφάσεις", φράση που ειπώθηκε από τον ίδιο στην τελευταία ΔΕΘ.
Στόχος είναι η διοργάνωση νέας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, που θα αναδιατάξει το συσχετισμό δυνάμεων.
Στελέχη προσκείμενα στην τοπική ηγεσία απαντούν πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τα τοπικά και περιφερειακά όργανα και με βάση το καταστατικό. Υπενθυμίζουν πως ο συντονιστής της οργάνωσης είναι εκλεγμένος απευθείας από τη βάση.
Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται ότι μια νέα εκλογική διαδικασία θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα εσωκομματικά πάθη την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αναζητά το βηματισμό του και τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.